Alla inlägg under juni 2010

Av Anita - 18 juni 2010 16:50

  

Från gröna parker till karlhyggen, sly och igenvuxna betesmarker.


Från flotta villor till gamla flagnande hus.


Från tjusiga järnvägsstationer  till ledlagda och till och med helt rivna och bara ett hål kvar.


Från asfalterade vägar på minsta plätt till asfaltvägar med lappade och lagade hål (i bästa fall) och grusvägar med stora hål.


Det sista vi såg på järnvägstationen i Helsingborg var en stackars man som tiggde pengar. Han hade så lessna ögon och luktade så illa och nu har man ju inga kontanter, bara kort. Det måste vara svårt att få åt sig någon slant. Det  borde inte vara så. Så förnedrande för människor att behöva tigga i ett så kallat rikt land som Sverige.


Fast jag bara varit borta några dagar så har det hänt en del.


På macken har gubbarna flyttat från stolarna inne i macken till bänken utanför.


På hotellet är det tyst och tomt nu när barnen har börjat sitt sommarlov (dom har sin matsal där).


I trädgården har det växt utav attan. mest gräset och brännässlorna.


I skogen är marken täckt av skira vita skogsstjärnor.

   

Bakom källaren är det fullt med åkerbärsblommor. Det är de godaste bär jag vet och det ser ut att kunna bli mycket av dom iår.


Myggen har kommit och det i massor. Det är lite irriterande innan man vant sig.


Trots kylan är ju sommaren på väg. Jag flyttar ut mina plantor ur växthuset nu och hoppas att frosten är över.


Jag planterar potatis i platsen som blir över i växhuset. Känns lite konstigt. Härom dagen åt jag nypotatis och nu sätter jag ner potatisen i jorden. Tur att det är ljust dygnet runt så dom hinner bli. Det är onekligen ett avlångt land vi lever i.


Häxan skrattar och hälsar mig välkommen hem. Oskar följer med mig var jag går. Svalan Iris ligger på ägg i uthuset och ......


Det är väldigt tyst. Jag tänker inte på det i vanliga fall och irriteras inte av ljud heller men nu märkte jag det. I Fisksjön är det tyst åtminstone om nätterna.


Grannen har redan varit in ett antal gånger, telefonen har ringt oavbrutet och DataFia kom en sväng på fika igår kväll.


Bara sju dagar kvar att jobba sedan blir det EVIGT SOMMARLOV. Låter det inte härligt!  


Idag har regnet öst ner hela dagen men jag tror att det minskar lite nu.


Dagens ord: Rika eller fattiga men vi går ändå på samma jord. En är rik på ägodelar och en annan är rik på vänner och ren luft och vatten.

En och annan stackare har varken det ena eller det andra.

Det borde inte vara så.   

Av Anita - 16 juni 2010 20:12

...och alltför snart blev det sista dagen i Helsingborg.

Mulet men ingen blåst och idag ska vi till Sofiero och verkligen vandra runt i den fina parken. Kinabrors äldsta dotter kom och hämtade tillsammans med sina 2 barn.


  

Jag som verkligen ÄLSKAR blommor njuter av att gå i den fantastiska blomprakten och få nya ideer synd bara att det mesta inte går att genomföra i kylan hemma.

  

Naturligtvis ska man avsluta med att dricka kaffe och äta winerbröd uppe på slottscafet. Sitta där och se ner i dalen med alla blommor och faktiskt njuta av solen var härligt. Inåt landet mullrade åskan för fullt.

  


Jag följde med  brorsdottern C ut till Rydebäck ett litet samhälle alldeles ute vid havet. Så dundrade åskvädret och regnet ner men efteråt kom solen och värmen som genom ett trollslag. Vi vandrade lite på den fina sandstranden och sedan for  C ut till en bonde och köpte färskpotatis, grön sparris, varmrökt lax och rökta

räkor. Till det en härlig romsås.

Vi satt ute på altanen i solen och åt och mådde gott. Tänk att ha så nära till så mycket gott att äta. Vilken delikatessmiddag.


Så var det dags att åka tillbaka till sonen och han jobbar natt den här veckan och skulle åka iväg klockan tio

PappersBeda, Micke och jag gjorde som alla andra. Vi drog ner till stranden. En av fördelarna att bo som han gör är att det bara är nerför backen så är man på strandpromenaden.


Det var som att komma utomlands. Folk flanerade, satt i grupper och grillade och spelade. En massa spelade vollyboll (vet att jag stavar fel men skit samma) och vi till och med träffade EmmaFlash där nere.


Så var det dags att sätta sig på tåget när vädret äntligen blivit bättre.

Alltså. Jag begriper inte hur man i dessa moderna tider kan ha ett så dåligt sätt att resa.


Packa in 6 främmande kärringar i en massa sängar från golv till tak i ett utrymme som är betydligt mindre än vårt gamla skafferi. Väskor och grejor och fullständigt utan luft. Hualigen vilken fasa.


Insåg snart att jag inte skulle klara av det. Jag behöver luft och rymd så det blev att smita in och sätta sig på sittplats och sova där. Det här tåget hade dessutom en skitäcklig toalett med nerpinkat golv och skitiga tvättfat och som ni vet är inte jag kinkig.


Ju längre upp vi kom desto skakigare och rangligare går tågen men man har genomlevt det här också och PappersBedas man hämtade oss så nu är jag hemma igen.


Eftersom det blivit dåligt med sömn har jag inte haft tid att fundera och samla ihop mig men det kommer. Katten Oskar och grannen är i alla fall glad att jag kom hem och Oskar var inte så sur som jag tänkt.


Orkar bara packa upp och sätta mig ner och öppna posten.

Nu borde dagens ord bli:

Borta bra men hemma bäst men jag vet inte. Tror vi tar:

I södern är många onödigt rika och en del går och tigger med trasiga kläder. Känns lite bättre här där alla är lite halvfattiga. 

Av Anita - 15 juni 2010 08:15

Vädret är bättre och när vi tar färgan över till Helsingör skiner solen till och med lite grann. Det tar bara 20 minuter att åka över och den resan har jag gjort många gånger genom åren.


När vi kliver av står våra nya vägvisare och väntar på oss. Han i cowboyhatt och chorts och hon liten och späd i chal runt axlarna.

Vissa människor tycker man att man blir bekant med väldigt fort och såna var dom här danskarna. Varma, glada och liksom så mysiga.


Vilken fantastisk dag. Vi går på ströget där det är en salig blandning av människor från alla länder, i olika kläder, i olika åldrar. Cyklar överallt och serveringar ute på gatorna. I Danmark finns dofterna kvar. Det är en sak jag märkt tidigare. Det här svenska hygienska plastförpackade finns liksom inte. Det luktar mat. det luktar nybakat. Det luktar stark ost.


Jag skulle kunna sitta här och bara titta på människorna men vi drar mot Nyhamn och tar en båttur runt Köpenhamn.


   

Tyvärr kan jag inte ställa upp med så mycket kort för min kamera har slut på batteri och batteriladdaren glömde jag hemma så här kommer de enda kort jag tog.

Här våra mysiga nya vänner.

   

Klart att vi skulle äta lite dansk korv och se på slottet och drottningens båt och lilla havsfruen. Det som förvånade mig mest vara att det är så mycket vatten i Köpenhamn. Det  är nästan som att åka omkring i Venedig. Båtturen tar över en timme och då finns det fler kanaler.


Så till det nästan bästa. BAKKEN

Visste ni att Danmark har världens äldsta nöjespark. Den är ända sedan 1583. Runt parken växer en jätteskog full av stora ekar, kastanjer och bok. På marken är det grönt och den går ända ut till Helsingör.

Den skogen skulle jag vilja vandra i. Det är annat än karlhyggena hemma fulla med sly surhål och mygg.


Gratis inträde och hur många roliga restauranter som helst. Den ena mysigare än den andra. Så förstås berg o dalbanor, karuseller och allt sånt som ska finnas på ett nöjesfält.


Samma sak här. En väldig blandning av olika människor, unga och gamla om vart annat. Pappersbedas dotter åkte så hon blev grön i ansiktet.


Klart att vi åt där också. Buffe med jättegod mat och när det var dags att åka tillbaka till Helsingör fick vi en jättefin bilfärd efter havet och kunde beundra de fantastiskt vackra husen med sina fina lyxbilar utanför.


Våra vägvisare har hus i Östansjö (en av byarna runt hemma) och tänker så småningom flytta dit. Jag fattar ingenting. När man bor på ett sådant härligt ställe och vill flytta hem till oss med kylan, ödsligheten, myggen och den urdåliga servisen och de långa avståndet då fattar jag absolut ingenting.


Nåja, det är väl så att man blir hemmablind men jag skulle ge vad som helst för att byta ut min skog mot den jättelika ekskogen i Bakken. Något av det vackraste jag sett.


Nu är det bara en dag kvar av vår lilla lyxsemester och vi ska gå och köpa bröd till frukosten ytterligare ett lyx som vi ska njuta av.


Idag är det träff med Kinabrors äldsta dotter och barn som gäller. Det blir nog Sofiero och havet gissar jag.


Dagens ord: Man vet vad man har men inte vad man får.

Klokt ord till dom som tänker flytta upp till Håsjö.   

Av Anita - 13 juni 2010 21:55

Andra dagen i Helsingborg bara stormade och regnade det mest hela dagen.

Vi började med en handlartur nere på stan. Jag gillar inte att gå i affärer för varför ska man göra det när man inte har råd att köpa något.


Ett häftigt matställe gick vi och åt lunch på. Allt var 50-60 tal. Hamburgarna var 200-grams! och låg i en pappersbil av amerikansk modell. Jag beställde en bagett som var så stor så jag orkade inte ens äta upp hälften.


Kvällens begivenhet skulle alltså bli Mark Knopfler på Sofiero slott. Vi hade inhandlat var sina regnkappor och en filt med  plastad baksida och tog en taxi till stället. En kö som inte var av denna världen väntade där. Van att stå i kö är vi ju inte!


Regnet vräkte ner och vi satt oss på filten och jag som bara hade slappadanger på fötterna fick trä på fodralen från kapporna på fötterna för att inte bli blöt om

sockarna.


   

Häftiga brudar va.

Vad ska man mer säga om detta mitt första konsertäventyr.


Trevlig musik men lät väl lite lika alltihop och jag tycker att det finns en sorgsen och vemodig ton i allt som den här mannen sjunger och dessutom såg man honom inte just för han var så långt bort. Vi köade ett bra tag för att försöka få i oss en kopp kaffe att värma oss med.


Sista halvtimmen slutade regnet och jag köpte brända mandlar och det var lite småtrevligt att stå där och mumsa och kolla på folk.

 Hade vädret varit fint hade det varit super. Nu stod jag och tyckte synd om dom som skulle ta hand om den fina gräsmattan som inte längre var det minsta fin. Ibland får jag underliga tankar.


Nåja vi fick tag i taxi snabbt och kunde ta oss hem och klä av oss de blöta kläderna.


Idag kom broder B och hämtade mig och vi for iväg till Kinabrors dotter och dotterdotter.

  

På vägen dit gjorde vi en liten titt-tur och jag såg till min förvåning att potatisblasten var hög och fin och att man redan tagit upp potatis. Jag som knappt satt min.

   

Hos brorsdotterna fick vi våfflor och grädde och det var så roligt att träffas.

Så var det dags att träffa min bloggkompis Mimio med familj och hennes härliga hund. Det första jag tänkte på var att hon var precis som jag tänkt mig men att jag hade helt fel om hennes hund. Jag hade tänkt mig honom stor som en collie ungefär men han var ungefär som en foxterrier i storleken.


Dock tror han nog själv att han är en jättehund för han hade nog det självförtroendet.


Vilken rolig dag vi hade. Vi har pratat och skrattat och ätit och druckit gott och verkligen haft en härlig dag.

  

Sonen hade farit på konsert idag också, den här gången på Kiss i Malmö så han kunde inte följa med till Mimio.


Det slutade inte så bra den här dagen. 

Man kan bara konstatera att det är en väldig massa skillnader mellan hemma och här.

! Larmad lägenhet. Något blev fel när vi skulle in och larmet gick så det dånade i hela huset. Dom ringde från sekuritas och det var nog bara vår upprörda röst och vår dialekt som hindrade dom från att rycka ut och slå oss med batonger. En fasansfull upplevelse som till och med fick min mage att knyta sig.


Motsats: Hemma: Nyckeln på en spik eller olåst.

2. Vilka enorma kakor på cafeerna. Stora som dasslock och inte små som hemma.

3. Nybakat bröd på en söndagmorgon! Hemma: Veckogammalt bröd och defintivt inte på söndag morgon.

4. Nypotatis när vi knappt satt våra.


Dagens ord: Skåningar är inte tjocka men deras mackor, mat och kakor är definitivt större än våra.   

Av Anita - 12 juni 2010 09:32

  

Så blev det en fin solig dag och jag hann klippa gräsmattan innan det var dags att åka till Bräcke och sätta sig på tåget.


Det var Pappersbeda med dotter och jag som skulle ge oss iväg på lillsemester.

Att åka tåg gillar jag inte. Ligger jag längst ner så tänker jag att sängarna ovanför ska ramla ner och jag ska bli fastklämd som en sardin i tomatsås om något händer.

Trångt är det. Jag vill ha utrymme. Inte sov jag någonting på hela natten förrän vi stannade i Stockholm och oväsendet och skakningarna upphörde. Naturligtvis så är både vagnar och spår av det mest dåliga sorten eftersom vi kommer norrifrån.


Resten av resan gick som en dans och sonen mötte oss på centralen i Helsongborg. Tyvärr till en regnig och lite kulen stad.


Tänk att skillnaden ska vara så stor. Tänk bara att få stå i en dusch där det är jämn värme, där inte varmvattnet tar slut och att man kan duscha så länge man vill.


Vi handlade lunchmat på ett litet ICA i närheten av sonens lägenhet. Liten men med vilket utbud. Charkdisk hade dom också med idel läckerheter och en grönsaksdisk som inte var av denna världen.


Här har till och med syrenerna blommat ut och vi vandrade ner mot stan och överallt blommade de fagraste blommor. Det var rododendron i alla färger och guldregn och jag vet inte vad. Titta på bilden. Man blir mållös.

 En bedövade doft i fukten och här sjunger fåglarna fast det regnar. När det regnar hemma tystnar fåglarna. Varför är det på dette viset?


Det finns mycket att fundera över när man ser skillnaderna.

Vi åt middag på en trevlig liten restaurant nere på stan och släpade oss hem i regnet och ganska snart lockade sängen.


Sängen föresten. Vilken säng han har sonen. Jag sov som en stock. Inte en endaste liten fjäder som stack mig i ändan. Sonen tycker att jag får väl för sjutton köpa en ny madrass och nu när jag kände skillnade känns det som ett alternativ. Nu behöver jag snart inte upp på morgonen för ligger man obekvämt är det ju lättare att komma upp på morgogen. Där ser ni att jag är en positiv människa i alla lägen hi hi hi.


Näväl. Ytterligare en skillnad mellan hemma och här. Det finns BAGERIER.

PappersBeda och jag klev upp och vandrade oss iväg till ett bageri och köpte färska ostfrallor till frukost. Vilket lyx. Det låg några bullar i en korg som var från gårdagen till halva priset! Hemma får man veckogammalt bröd och får vara nöjd om det inte är mögligt och något halvpris är det aldrig ens tal om.  


Ja så nu har jag bara öst beröm över denna staden men som sagt. Det har bara gått en endaste dag men den har varit bara positiv. Hoppas att det inte regnar ikväll när vi ska till Sofiero och lyssna till Mark Knopfler.


Dagens ord: Omväxling förnöjer.  

Av Anita - 8 juni 2010 18:16

  


Ingen har väl undgått att märka att ett av mina favoritdjur är grisen och grease betyder något annat men den här föreställningen blev också något alldeles extra.


Nu känns det som om man hoppar som en galen kanin från det ena till det andra.

Ena dagen sitter man andäktigt och lyssnar på körmusik i kyrkan och nästa hamnar man rakt in i minnenas nostalgi.


Grease handlar ju om 50-60-talet och den musiken får en att minnas en tid som var den bästa i ens liv.

Den bubblande tonårstiden när känslorna var som starkast.

Man var kär så man kunde dööööö.

Man var lycklig för varje utslagen blomknopp eller vänliga ord.

Man var ledsen så tårarna sprutade.

Alla känslor låg på ytan och man levde och kände intensivt.


I går kväll var det högstadiet i Kälarne som hade en helt strålande föreställning full av fläkt och glädje och dans. Jag satt där och var så imponerad, rörd och avundsjuk.

  

Tänk om man fått vara ung och vara med.

Tänker på mina blygsamma framträdanden.

Blåsippa i kjol av kräppapper och en liten fånig hatt.

Lärarinnan som spelade på ett gammal gnekig orgel och vi sjöng: Blåsippan ute i backarna stå ...... Det var lite annat det.

  

Jo visst jag har varit "häxan Hanna" i fångarna i skogen och gris på ett barnkalas också  men nog skulle jag mycket heller dansat till "Grease".


Nåja. med den farten det här gänget hade skulle jag väl farit död ner ganska snabbt.


Annars regnar det ute och häggen har slagit ut. Jag törs nästan inte säga det men jag tycker bättre om regn än blåst. Det är så självlysande grönt och doftar så gott.

Snart åker jag till Skåne. Det är så mycket att göra innan så det blir den sista bloggen på några dagar.


Vad ska man ha med sig för kläder?

Vad är det för väder?

Hur blir det med katten Oskar. Grannen sköter honom men han blir ju så sur (katten allså)

Äsch,det ordnar sig.

Att resa ger så mycket och jag ska njuta av varje minut.

Jag brukar roa mig med att titta på främmande människor och kolla deras aura och försöka lista ut vad dom jobbar med och hur dom är. Ett kul tidsfördriv och det blir aldrig tråkigt.

Jag har ju trevligt ressällskap också även om jag inte gillar att åka tåg.


Idag har jag gjort ett inköp också. Fått tag i en vassröjare så nu ska det bli fint och badstranden ska bli bra igen. Det har tyngt mig att hela badviken håller på att växa igen.


Så nu mina vänner. Hej med er på ett tag. Hoppas att det är varmare i Skåne.


Dagens ord: För att längta hem måste man åka bort. 

Av Anita - 6 juni 2010 22:38

Äntligen mojnade vinden, äntligen kan man höra fåglarna kvitter.

   

På ett nytt ställe,  i ett gammalt hus träffades vi igen. De starka, modiga, underbara tjejerna i olika åldrar som ska skapa kraft och energi till varandra  och till och själva och det gjorde vi med besked. Nu när två dagar gått sparkar det av energi omkring oss och vi känns som om vi kan åstakomma  stordåd.


DataFia och jag har lega över i AMV:s hus. Tyvärr var dom inte hemma men vi unnade oss att gå ut och äta på "Jämtkrogen ". För första gången i sommar kunde man sitta ute och det var riktigt treviligt att sitta där och äta lövbiff .


Har ni tänkt på att det oplanerade oftast blir det mest trevliga.

Efter att kursen var slut idag fick vi reda på att det var konsert i kyrkan med Pyh Bäckman och tre körer.

Kändes som ett fint slut på en fantastisk helg. (Å vad jag gillar att umgås med kvinnor för en gång skull).


Vilken konsert. Tala om att få gåshud. Inte nog med att Pyh skriver underbara låtar hennes sång och röst och utstrålning var fantastisk. Verkligen en härlig avslutning.


När jag kom hem hade Lekkamraten och Leila varit här och lagat mat och lämnat en god Iransk maträtt i kylskåpet till mig.


Just i denna tid är det inte svårt att vara skogsnuvan. Allt bara glider på på bästa sätt. Allt ordnar sig och lägger sig till rätta på det bästa sätt.


Det är väl aldrig så att jag börjat få tilltro till livet och människorna? Kan väl inte vara möjligt? Det känns som om livet helt plötsligt bara består av goda stunder, trevliga människor och en grönskande doftande värld.


Katten Oskar däremot är skitsur på mig för jag har varit borta så mycket. Han vägrar att ens titta på mig och vänder ändan till när jag försöker ge honom kattgodis. Nåväl. Allt kan väl inte vara perfekt.


Imorgon ska jag gå och se musikal. DataFias dotter ska spela huvudrollen och det ska bli så kul.


Nu är jag så trött så det är bara sängen som gäller. Jag orkar inte ens tänka ut ett endaste dagens ord så det får anstå till en annan dag. God natt i alla fall.

Av Anita - 4 juni 2010 17:42

  

Kallt, blåsigt, snö kvar och björkarna har nog frusit det lilla som slagit ut men men vi får väl ta allt från början. Det händer så mycket nu så jag har lite svårt med att hålla ihop saker i rätt ordning.


Vi börjar med i förrgår kväll. Jag skulle på ett byamöte vid sju och hade tänkt mig att lägga mig ner i hammocken och blunda en stund. Somnade och vaknade vid 8-tiden. Det tyder på att jag är rejält trött och sliten nu.


Igår morse åkte vi jobbarkompisar till Åre för att träffa kollegor från andra kontor.

Samlades på Holiday Club, ett hotell som har en jättefin badanläggning med massor av bastu av olika slag, bubbelpoler och simbassänger och allt man kan önska sig.

 Nu hände det sig att jag fick en SPA-behandling i precent och det var bara att vandra in på ett SPA och få en oljemassage och ansiktsbehandling. Ljuva tider så skönt. Överraskad blev jag också. Naturligtvis också väldigt glad och tacksam.


Vi badade och bastade och åt en jättegod middag och ibland i prat och glam kom det för mig att det här är kanske sista gången jag träffar vissa av dom. Människor som jag gillar att umgås med.


Dessutom var det några nya som jag gärna velat lärt känna mer. Det är alltid intressant med nya människor. Ja, så är det nu.


Sista dagarna eller rättare sagt veckan har det varit ett pärlband och utsökta middagar och ska jag fortsätta så här så kommer jag att gå upp i vikt istället för ner som jag hade tänkt mig.


Ja ja. Det är kanske tur att man lägger på sig lite fläsk för sedan blir det nog inte fett. Med den pension jag får så får man väl leva på hullet och fisk ur Fisksjön.


Som sagt i Åre vill jag inte bo. Vi åkte upp för att titta på det nya lyxhoteller Copperhill. Det låg allra längst upp på toppen så högt man kan komma och hade en fin utsikt men det var allt. Vilket fult hus. Såg ut som en fångvårdsanstalt.

På vägen upp var det fantastiska villor. Skulle väl föreställa sommarstugor men var riktiga lyxvillor och en del var väldigt snygga dessutom.


När man ser sånt kan man inte låta bli att undra hur folk kan ha så mycket pengar att man har råd att ha sådan här hus och inte ens bo i dom permanent.

Så kan man också undra varför vissa ska vara så rika och en annan som alltid slitit i hela sitt liv ska ha så lite pengar.


men........ frågan är om dom är så mycket lyckligare. Jag skulle naturligtvis vara det för då slapp jag frysa och kunde resa runt till mina vänner och till varmare ställen när jag ville......men är man van att ha mycket pengar kanske man inte kan uppskatta det på samma vis som jag skulle göra.


Ja det finns mycket man kan fundera över. Ikväll ska jag ta det med ro och stanna inomhus för det blåser så förfärligt kallt ute.


Imorgon bär det av på nya äventyr av ett helt annat slag.


 Föresten,från det ena till det andra. Hela jag är mjuk som ett barnasle efter oljemassagen (till vilken nytta kan man tycka) men jag luktar i alla fall inte gammelkärring Garanterat.


Dagens ord: Man bör aldrig lita på en kvinna som säger hur gammal hon är.Säger hon det kan hon säga vad som helst.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18 19 20
21 22 23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se