Direktlänk till inlägg 16 juli 2012

ATT GÖRA BORT SIG

Av Anita - 16 juli 2012 19:48

Att göra bort sig och att göra misstag gör vi väl alla någon gång och då känner man sig dum.

Jag för min del brukar tänka. Det hade kunnat vara värre. Vildhussen gjorde bort sig mycket värre än jag.

 

I slutet på 1700-talet kom man underfund om att det skulle vara bra om man kunde bygga en kanal på sidan om den våldsamma Storforsen så man kunde flotta timmer ner till kusten på enklare väg.

Sagt och gjort. Den fiffige Vildhussen började gräva i en sandås och allt hade nog gått bra om det inte just den våren varit en väldigt snösmältning och ett väldigt regn.


En morgon brast hela åsen och den stora katastrofen hände. Vattenfallet slutade sjunga. Hela ragundasjön på flera mil blev torrlagd. Där låg fisken och sprattlade i dyn och lukten måste ha varit hemsk. Fisket var en stor del av försörjningen för människorna så ni kan tro att Vildhussen blev liksom inte populär om jag säger så.


När jag gjort bort mig kan jag tänka på hur han skulle känna sig när han stod där och förstod vad han gjort. Oj oj oj Tala om att göra bort sig. Slå det om ni kan.


 

Numera är då Döda Fallet en turistattraktion och naturligtvis måste vi åka dit med våra gäster en sådan här dag. Som tur var så sken solen en liten stund och vi hann precis gå runt innan det obligatoriska regnet kom.

 

Det är ett märkligt och vackert ställe men sorgset på något vis. Stenarna saknar vattenfallet och det sjungade forsande vattnet. Det kan man förstå.


Så åkte vi till nästa turistgrej. Thailändska paveljongen. Det är ett tjustigt byggnadsverk i en vacker park med fin dam. Diggilo hade just haft föreställning där och parkeringsplatsen på gräsmattorna var alldeles lerig. Det känns lite märkligt att se detta främmande guldskimrande bygge mitt svenska naturen.


En loppis hann vi med och där var min kusin som jag inte sett på säkert 20 år och det var kul att träffa henne.


Regn, uppehåll, regn uppehåll, mat, fika, leka och vi slutade dagen med att karlarna byggde ett hus nere hos 'AMV.

 

 Jag har lekt indianer med småpojkarna och klippt ner nerrasade blommor i trädgården. Gamle Anders kom och fikade och sedan har jag klippt gräs hela eftermiddagen. Som vanligt kommer och går människor. Kaffemuggar fram 7 st nej kanske 9 eller så. Man vet aldrig.


Brorsonen med familj åkte hem idag och det har varit så trevligt att ha dom här. Så rara människor. Dom kommer säkert igen nästa år.


AMV och jag har tagit en promenad. Myggen biter hårt och jag är väldigt väldigt trött. Det har varit intensiva dagar och jag börjar känna av åldern kan jag då och då tycka. Det här tempot som vi har haft några dagar nu tär på en gammal kropp och än är inte dagen slut. Ett nytt äventyr väntar bakom knuten så det är bara att ta på sig stövlarna och dra iväg. Myggmedel behövs också.

Mer om det äventyret kommer en annan dag.


Dagens ord: När du gör bort dig så tänk på Vildhussen och känn att du i alla fall inte slarvat bort en hel sjö och ett stort vattenfall. Det kunde faktiskt vara värre. Ibland kan det vara en tröst.

 
 
Ingrid

Ingrid

16 juli 2012 22:16

Fina bilder Anita och en fascinerande historia om Vildhussen.

Du har fullt upp med folk omkring dig och det är kanske inte så konstigt att kroppen tycker att du ska ta det lite lugnare. Och så alla dessa myggor. Jag såg på TV att det är myggrekord på sina ställen efter allt regnande.

Ha det så gott och var lite rädd om dig!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Herta

Herta

16 juli 2012 23:18

Mycket gräs att klippa blir det i sommar. Kanske lite väl mycket ibland, kanske.

http://www.hertabloggen.blogg.se

 
Staffan H

Staffan H

17 juli 2012 17:21

Hrrrmmm! ;-)

http://staffanhuss.wordpress.com

 
margareta wårenius

margareta wårenius

18 juli 2012 11:54

Man skulle nog ha tagit termos med till dödforsen1

margareta

http://margaretawarenius.blogspot.com

 
Skatan

Skatan

19 juli 2012 07:30

Det är mänskligt att göra bort sig då och då ... jag gör det ständigt och jämnt. Men i Vildhussens klass ... deeet har jag inte resurser till :-)))

Kram!

http://skatanstankar.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards