Direktlänk till inlägg 12 januari 2013

GODA RÅD TILL DOM SOM HAR TOMT KYLSKÅP OCH TOM PLÅNBOK

Av Anita - 12 januari 2013 11:28

 

Kanske finns det fler än jag som står och glor in i kylskåpet och undrar: "Vad sjutton kan man laga för mat av det här då"?

När det ser ut så här så får man verkligen ta det som en utmaning och ni vet vad jag gillar utmaningar. Utmaning är en omöjlig uppgift så vi får väl kalla det för något annat.


 

Det gäller att ta fram fantasin och gamla minnen.

Har man mjölk, mjöl, ägg,potatis och lök så finns det en massa trollerier man kan ta till.


Minns min mammas stroganof. Lök hade man förstås och hackade man en liten korvbit i små små bitar och stekte med. Sedan redde man med mjöl och hade i mjölk (mjölk fanns alltid när man hade kor) smaksatte med kertsup och kryddor. Potatis och lingonsylt till. Jo då det mättade magar minsann.

 

Nu har jag ingen korv kvar så det får bli med bara lök. Ok det också.


Potatissoppa med purjolök gjorde broder O och jag varje vecka när vi hade taskigt ställt. Ev hade man i lite korv om man hade men annars så kanske man slog i en mjölkskvätt och lite buljongtärning och så hade man en middag.

Tror jag har en kort bit purjolök i kylen.


  Skulle man ha ett paket bacon i kylen kunde man göra kolbullar. Det är bara att steka fläsket eller bacon och göra en smet på vatten och mjöl och slå över. Låter konstigt men blir väldigt knaprigt och gott med lite lingonsylt till. Mums. Nu har jag ju ingen bacon tyvärr.


Riktig potatismos mättar väldigt bra och har man ingenting till så får man ta en smörklick. Jag har torkade kantareller så jag kan lägga dom i blöt, smörsteka dom och lägga ovanpå så blir det en riktig middag av det också.


Våfflor. Jag har ett bra recept där man inte behöver ha grädde. Jag har blåbär i frysen och hjortronsylt. Fin det också.


Synd att jag inte har ägg för då kunde jag göra en annan maträtt som också mättar bra.

Korv eller skinka, en burk ärtor o morötter, kokt potatis och så en äggstanning på det blir en riktigt god maträtt som räcker till många Även den en maträtt som mamma gjorde när det var hårda tider.


Nu har jag inga ägg så det går inte men jag kan ju se att det finns en del som man kan fixa till även om man inte har så många grejor.


Visserligen är det här väl inte så näringsriktigt men jag ska i alla fall ta lite bär och några gamla flingor till lunch och det ger ju lite vitaminer.


Makaroner och kertzup går väl också och har man gammalt bröd kan man göra fattiga riddare.


Att dricka till så går det bra med vatten. Man kan lägga i en skiva gurka, en äppelbit eller lite citron om man har så får man en rätt god brytning. Det är så att jag har källaren full med svartvinbärssaft men jag ids inte gå och hämta.  

Som ni ser så går det säkert att leva en hel vecka utan att behöva göra av med ett enda öre.

 

Igår vandrade jag på skoterspåren en sväng och det var rätt soligt och skönt. Imorse möts man av 27 grader kallt och det bet ordentligt i näsan när jag gick ut.


När det är så här kallt vet man med största säkerhet att ingen kommer hit. Jag har i alla fall pratat i telefon med Sonen, Pappersbeda och med AMV idag.


Lite plock med julsakerna blir det väl idag. Elda får man göra förstås och så ska jag fortsätta väva. Jag har blandat i ull i min sista matta. Ullen precis som den är fast en del har blå färg. Skulle tänka mig att den blir skön att kliva på om jag lägger den bredvid sängen.

 

Så sitter man här och långless lite grann. Var in till grannen igår på kaffe och han hade faktiskt med hjälp av hemtjänsten lyckats gå nerför trappan så nu kan han ta sig ut till färdtjänstbilen i alla fall utan rullstol. Jag försöker säga att han måste träna om han ska bli bättre.


Räven var nog sur imorse när jag bara lyckades hitta en ostkant och en torr brödbit till honom. Imorgon blir det väl kallpotatis i alla fall för potatis har jag gott om.



Nåja hoppas bara att någon har glädje av mina råd. Titta i kylskåpet och tänk till. Fast kanske ni som läser min blogg kan gå på affären och köpa mat fast det är januari och långt till påfyllnad i plånboken.


Dagens ord: Maten är halva födan både för mig och räven och fåglarna.

 
 
Anita

Anita

12 januari 2013 12:41

Vad mycket kloka matråd du ger. Mat man kan göra även om man har affären runt knuten och några korvören i plånboken. Dina råd är bra för att rensa i kylskåpet också så att inget behöver slängas framöver. Tack ska du ha. Ett gott råd om "snabba rätter" är guld värt det också.
Men vilken underbar matta du väver. Den ser god ut för bara fötter vid sängen. Du är en kreativ, duktig och rolig person som visar tummen upp både i vargavintertider och i sommarlätta dagar. Du klagar aldrig utan ser ljuset i allt. Imponerad blir jag av dig min vän !!!
Hoppas du fotar mattan när den är klar och ligger på golvet för den blev jag så förtjust i.
Stor kram till dig goaste vännen!!

http://resenarskan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

margaretawarenius.blogspot.com

12 januari 2013 13:50

Kväll kan du väl göra Fransk löksoppa!
Vad mera har du i frysen än lingon och hjortron? Kanske nåt kött?

men mattan gillar jag, vi kan väl få ett foto då den är klar!
margareta

 
Ingen bild

Titti

12 januari 2013 18:44

Inte så kul när det blir så här. Men du har så många bra lösningar!
Min egen första tanke när jag såg mjölken, var risgrynsgröt. Då blir ju tomten glad med. Och kanske räven också vill ha en klick.

Vilken bra idé med ull i mattan! Den blir både fin och skön vid sängen.

Nu så blir det lite ljusare för varje dag och det känns bra!

Allt gott önskar jag dig och räven :)

 
Cicci

Cicci

13 januari 2013 00:32

Ja detta med mat :)

Fiffiga idéer du gav ... Man får inte va dum "svårare tider".
Har hittat lite fräna recept själv som jag delar med mig av på kategori grythärva :P . Ibland kan man äta smart istället för att vräka :)
Kram C

http://www.bonnaliv.bloggplatsen.se

 
Anki

Anki

13 januari 2013 11:29

Många bra tips - visst är det så att man glömmer att man kan laga många mättande rätter med det man har hemma.
Ganska tomt här också - igår alldeles tomt i kylskåpet... var och handlade... och nu är det tomt i plånboken.
Min mamma gav mig ett "nödrecept" en gång för länge sedan... kokt skivad potatis steks tillsammans med lök, salta och peppra, pudra över lite mjöl, slå på en skvätt mjölk och lägg i en buljongtärning och om man har så kan man färga den grå anrättningen med lite soya (eller såskulör)... Klart!
Vilken fin matta du väver... önskar jag hade lärt mig det någon gång...
Kram

http://ankistankar.blogspot.se

 
Soldansare

Soldansare

13 januari 2013 11:53

Vet inte om jag törs berätta hur det ser ut i min kyl men jag gör det väl ändå. Det är fullt med grejor men ingenting man kan laga mat på. Bara en massa burkar med utgången gurka, marmelader, rödbetor osv. Eftersom man inte ser vad man har för att det är så mycket köper man en ny burk varje gång man ska laga nått för säkerhetsskull. Vi hade en deal förut att varje gång man öppnade kylen skulle man ta ut och slänga en burk, till slut måste det ju vara rensat. Men det är inte någon som efterlever den dealen här. Misären råder!
Annars brukar jag ha en skvätt olivolja i mitt potatismos. Det blir jättebra. Men det förutsätter ju att man har olivolja...
Har en känsla av att din nödmat blir jättegod trots allt. Det käns som om du är en sådan som lyckas med mat i alla former. Kram på dig!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Karin

Karin

13 januari 2013 13:35

Ibland önskar man att man kan trolla med knäna!
Eftersom jag älskar potatismos, hade jag serverat mig det, med lite kantareller och lök. Smaskens! På resten av moset kan du ha potatisbullar en annan dag!
Och räven tror jag absolut håller tillgodo med kall potatis.
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Selma

Selma

13 januari 2013 19:02

Jag minns att jag i fattiga stunder åt "vegetarisk Biff Rydberg", jag kallade det det. Det var råstekt potatis med stekt lök och senap.

http://frunatmaken.wordpress.com

 
Janne

Janne

13 januari 2013 20:42

Man får ta vad man har och göra det bästa av det. Igår var på 90 års kalas då en granne fyllde år. Jättetrevligt var det. ha det bra !

http://yngaregubben.blogspot.se

 
Skatan

Skatan

17 januari 2013 15:26

Du kan du ... laga mat bland så mycket annat som du kan .. både när det finns i kylen och när det är nästan tomt som nu. Helt otroligt. Tack för tipsen. Visserligen kan jag åka och handla men jag gillar inte att laga mat ... har noll fantasi och tar tacksamt emot alla tips som här. För det lät gott också.

Kram!

http://skatanstankar.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards