Direktlänk till inlägg 17 februari 2013

KVINNLIGA FÖREBILDER

Av Anita - 17 februari 2013 15:45

Såg på tvn en kväll om en tjej som berättade om sina kvinnliga förebilder. Då började jag tänka till. Vilka har varit mina förebilder? Vilka vill jag efterlikna? Vilka är dina kvinnliga förebilder.? Vem vill du efterlikna och ta efter och vem beundrar du?

 

Jag ville bli som farmor när jag var liten. Jag ville vara lika fin och prydlig och lukta lika gott. Jag ville steka lika härliga pannkakor och odla lika fina blommor.

Mild och klok och alltid lika vänlig, sån ville jag bli.


Sedan började då skolan och naturligtvis blev min småskolärainna min förebild. Maria Berggård, rätt gammal redan då men med ett mordernt sinne och en modernt sätt att lära ut. Då blev jag fast i böckernas underbara värld. En helt nu värld öppnade hon för mig. Hon satt vid sin orgel och sjöng för oss varje morgon.

Hon lät oss rita och måla på jättestora blad som hon satt upp på väggen. Härliga plakatfärger. Det var annat än dom små små vattenfärgslådorna jag ägt innan.

 

Minns ännu idag hur stolt jag var för trädet jag fick måla som är i mitten av bilden bakom oss.

Jag som var vänsterhänt behövde inte lära om och trots mina besvärligheter med att dra handen i bläcket och ibland få det väldigt suddigt så skällde hon aldrig för det. Det VAR  verlkigen  en fantastisk lärare och en fantastisk kvinna.


 

Så blev man då tonåring och konstigt nog så har väl dom flesta tonårstjejer en period när man ska vara svart och dyster och se ut som ett lik med svarta ögon och hår och dödskallar och skit.


Visst, och allra häftigast var mamman i Familjen Adams. Sån ville jag vara. Mitt långa svarta hår kammades rakt och nu ar det ett bök att få självlockarna att försvinna. Svarta byxor och polotröja och se så sur ut som möjligt och med halsband med dödskallar på. Ja herre je. Tur att det var en kort period.


 

Sedan blev det en kvinna som jag fortfarande beundrar. Den snyggaste Sofia Loren. Temperamentsfull, sexig. och så otroligt vacker. Vilken fantastisk figur, vilka ögon och vilket sväng på höfterna. En verklig fullblodskvinna. Stark och modig och gjorde precis som hon själv ville. Inte nog med det hon var från Italien också och kunde säkert laga god mat dessutom. Ingen dålig förebild minsann.


Med tiden så ändras man och börjar mer och mer se till insidan.

 

Jennie Nyström. När hon inte kunde försörja sig på sina tavlor trots att hon var en helt otrolig konstnär började hon måla julkort och påskkort för att försörja sig och de sina.

 

Alla hennes helt underbara bilder. fulla av värme och fantasi. Fulla av de härligaste tomtar och sagofigurer som man aldrig kan se sig mätt på. Tänk att kunna måla och rita så fint och med sådan känsla fast man var tvungen att göra det för att tjäna till sitt levebröd.

Män blir kända och kan leva som konstnärer men få kvinnor lever på sin konst och får ta till såna här trix för att klara det. All heder till henne.


 Så till sist Astrid Lindgren.

Vilken härlig kvinna. Vilken fantasi och vilken humor. Framför allt hennes härliga sätt att se på livet och samtidigt vara tuff och våga säga ifrån till de galna männen i vårt samhälle och politikerna utan att darra på manchetten. Hon borde bli mer uppmärksammad än vad hon blev. Återigen för att hon var kvinna och skrev barnböcker men vems böcker och filmer uppskattas så mycket som hennes. Inte bara av barnen utan av alla. Vem har inte lett åt Allan Edvall som Emils pappa och luffaren och Ronja Rövardotter. Alla med en liten känsla av något underbart och roligt och att allt ordnar sig till slut. Sån skulle jag vilja vara. Sån skulle jag vilja skriva. Nog min största förebild kanske.


Så var det med mina förebilder. Vilka är dina?


Dagens ord: Är man inte som någon annan, får man väl vara nöjd med att vara den man är. 

 
 
Ingrid

Ingrid

17 februari 2013 17:07

Vilket trevligt inlägg!
Din fråga tål att fundera på. Vem har varit mina kvinnliga förebilder? Sophia Loren var absolut en av dem. Snyggare kvinna kan jag inte tänka mig, men för övrigt.....
Jag ber att få återkomma i ämnet. ;)
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Liliann

17 februari 2013 17:38

Kommer på, skrämmande nog att jag nog inte haft ngn kvinnlig förebild...Kanske därför det är som det blev?:)))

 
Soldansare

Soldansare

17 februari 2013 18:16

Vilken bra idé till ett blogginlägg! Jag började genast fundera på vilka kvinnliga förebilder jag har haft genom åren, så det kanske kommer ett liknande inlägg hos mig också så småningom. Och vilken klok fröken du verkade ha som inte tvingade dig att byta hand! Jag är också vänsterhänt men när jag började skolan hade man kommit ifrån det där med att det var fel att skriva med vänster. Men vi skrev ju inte med bläck heller. Har förstått att det kan få förödande konsekvenser att byta hand för inlärningen. Det är bara att acceptera att vi inte fungerar likadant allihop men att det inte är liktydigt men en katastrof att alla inte passar i samma fack.
Kram på dig!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Kristina

Kristina

17 februari 2013 18:42

Vilket bra inlägg du gjort. Vilken bra lärarinna du hade.Jag är med vänsterhänt men det fick jag inte vara. Det är inget bra minne jag har från detta.
Astrid lindgren äer helt underbar. Förra söndagen var jag med mina barnbarn och tittade på Ronja på teatern i Skövde. Man tröttnar aldrig på hennes berättelser. Hon är nog en förebild i hur man ska leva.
Tittade alltid på familjen Adams, devar mycket annorlunda. Underbara Jenny Nyströms julkort är ett kärt minne som lever kvar.
Ha det gott och go kram till dig!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Selma

Selma

17 februari 2013 18:44

Låter man helt knäpp om man vill bli som sin mamma?

http://frunatmaken.wordpress.com

 
Herta

Herta

17 februari 2013 19:15

Det är viktigt med förebilder. Jag har haft några stycken också. Måste fundera lite mer på detta.

http://www.hertabloggen.blogg.se

 
Mimio

Mimio

17 februari 2013 20:47

Vilka härliga bilder Anita o fina förebilder. Är det din farmor på första bilden? Ett helt enastående fotografi, när kan det vara taget? Hon står där så ung å grann å stryker... Sysslorna.... Så är det fortfarande man har alltid att pyssla med o många gånger är det ett måste.
Mina förebilder finns bl.a I mormor o farmor, tänk så många minnen man har...
Träffade sonen din och nya fjällan härom helgen hos A o B såååå söta tillsammans tycker jag, de passar ihop. Hon var verkligen jättetrevlig och självklar kul!
Hoppas allt är bra där uppe, hur är det med räven?
Vi längtar efter våren och ska fara till Paris i maj :) läääängtar
Kram på dig

http://mimio.wordpress.com

 
Sandra

Sandra

18 februari 2013 07:33

Hm... funderar, har haft för få förebilder inser jag. Speciellt som ung, hade nog behövt några då. Men nu på "äldre dar" ;), har jag ofta tänkt att jag vill bli som farmor som jag minns henne. Hon hade sån gnista, gav sig inte, mycket hände i hennes liv som kanske inte var så roligt, men aldrig att jag hörde att hon var bitter eller sur.

http://kvickrot.bloggplatsen.se

 
Janne

Janne

18 februari 2013 07:42

Morron ! Nja jag vet inte vilken förebild jag har haft men popidoler gillade man ju som ung. Ha det bra !

http://yngaregubben.blogspot.se

 
Ingen bild

Barbro

18 februari 2013 09:10

Jättebra inlägg Anita! och som så många andra skrivit, har jag börjat fundera på vilka förebilder jag hade. Eftersom jag inte kommer på någon direkt så växlade det säkert från tid till annan.Kan tänka mej att jag var väldigt ombytlig. Farmor och mormor var det inte i alla fall. Mamma var väl för nära. Nu skulle jag direkt säga att det var hon, men som ung... Nej, det tror jag inte. Men jag hade en faster som var rätt häftig...

 
Anki

Anki

18 februari 2013 09:27

Ett intressant och tankeväckande inlägg... som så ofta här hos dig :) Svårt att komma på någon så här... men det finns säkert flera. Jo föresten Gigi, en väninna till min farmor - en konstnärssjäl med kärleken till naturen - hon är absolut en av mina förebilder. Och min klassföreståndare och biologilärare på flickskolan - ja hon är också en av dem... måste fundera lite till...
Tack Anita - tack för att du finns och för att du får oss att tänka till!
Kram

http://ankistankar.blogspot.se

 
Lena

Lena

18 februari 2013 18:21

Vilket bra inlägg! Nu fick man tänka till. Mina äldre systrar som tog hand om en sladdunge som mig ligger på första plats. Sedan är det nog Pippi Långstrump som kommer som tvåa. Pippi är modig, stark och snäll. Så vill jag fortfarande vara. Lena

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Karin

Karin

18 februari 2013 23:04

Förebild?
Det måste vara min mor, som på femtiotalet tog plats i kommunfullmäktige, och spräckte mansdominansen.
Att mor jobbade haltvid och hade hem, man och fem barn att ta hand om, vid sidan om politiken var en bedrift tyckte dagstidningen, som kom och intervjuade mor. DÅ skämdes vi barn! Att komma i tidningen var ingen höjdare på den tiden.
Min mor var en orädd kvinna, värnade om barn och de utslagna i samhället. Hon har varit min idol, genom hela mitt liv!
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Hannele på Hisingen

Hannele på Hisingen

19 februari 2013 07:55

Lyckliga du som hade en trevlig fröken.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Ingen bild

margaretawarenius.blogspot.com

19 februari 2013 20:08

klart man ville var som mamma!
margareta

 
TantGlad

TantGlad

20 februari 2013 06:01

Ett härligt inlägg du har och mycket bra läsning.
När jag var liten var nog min mormor en förebild för mig. Jag ville gjöra allt som hon gjorde.
Just nu vet jag inte om jag har nån förebild. Jag gillar nog mig själv så det får bli mig själv då *ler*
Fint kort på slutet där.
Ha en jättefin dag!
Kram.

http://TantGlad.bloggo.nu

 
Tarja

Tarja

20 februari 2013 15:20

Underbar läsning och underbara bilder :). Min kvinnliga förebild vet jag inte riktigt vem det har varit. Jag har alltid tagit det bästa från många olika, min lågstadielärare var en stark kvinna som stod med båda fötterna på jorden så jag tror hon var min första förebild. Sen har jag plockat lite smått och gott från alla kvinnor i min närhet och starka "kända" kvinnor :).
Men jag hoppas själv på att bli en förebild til någon någon dag :)

http://lillamammabitchen.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Av Anita - Onsdag 27 mars 07:54

  Det har varit en hel del sista veckan Lördagen var det årsmöte nere i byn och vår nya ordförande hade fixat att dom som ville kunde komma och underhålla. Dessutom hade hon lagat en massa god mat. Faktiskt hade det kommit mer folk än det brukar o...

Av Anita - Torsdag 21 mars 14:58

  Det flyger tre svanar över sjön. Borta vid åmynningen hör jag en strömstare kvittra och kastar sig i vattnet med ett plask. Är inte det vårtecken om något?   Kinabror är ute på sjön och drar upp en gädda som är mer lik en krokodil. Ett j...

Av Anita - Onsdag 20 mars 10:21

  Nu samlar jag på vårtecken. Jag har tre perioder av mitt sovliv. Sommaren naken i  sängen. Hösten den kinapyjamasen men iår blev det så kallt redan i oktober så det blev flanellpyjamas som kom på direkt och så har det varit hela vintern Vi...

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards