Alla inlägg under augusti 2013

Av Anita - 12 augusti 2013 21:49

 

Att göra gele på svartvinbär brukar bli ett misslyckande så också iår. Inte geleade den sig inte. Många råd har jag fått men det är väl som med "pösarna" (Jästen). Jag är väl ovänner med pektinet också.


Nåja, skam den som ger sig. Idag har jag plockat nya bär och köpt syltsocker och lagt i ett blad från vinbärsbusken som jag fått råd om och nog stelnade det alltid. Liknar mest en studsboll den här gången. Kanske kan man sälja dom som hundtuggben.

Allt kan inte gå bra här i livet. Ack ja Ack ja.


Det har varit så där halvdåligt väder några dagar men likväl har jag plockat lite bär emellan skurarna. Nu fattas bara blåbär och naturligtvis behöver jag plocka av alla svartvinbär och krusbär jag har i trädgården.

 

Jag har haft besök på loppisen flera gånger av ett gäng italienare. Idag var dom här igen och så härligt att höra deras smattrande härliga italienska. En av kvinnorna har gift sig här uppe och har en mamma som är härifrån. Dom skulle komma tillbaka en sväng till imorgon sa dom.


Det börjar var rätt internationellt här i Fisksjön minsann. 

Italienare. Ryssar. Polacker. Norskar. Tyskar. Så har ju StockholmsAnders fru varit här och hon kommer från Tailand. För ett par år sedan var ju den gulliga lilla kinesiskan här. Broder B har haft besök av en tjej från Egypten och så förstås Sam med sin familj och dom är från Iran. Alla jättetrevliga människor och visst är det lite mysigt att dom kommer ända hit i vildmarken. Träna på mina språkkunskaper får jag ju göra och det är bra.

 

En kväll kom det två snygga killar och det var klart att den ene var en italienare och riktig ögongodis. Oj, vad jag glodde!!!! Gamla kärringar får glo för det är väl det enda dom får göra eller???


 

Annars har man ju sina funderingar. Pratade med en tjej som tog bussen till gymet för att gå på rullband och så gick hon på en maskin som var som en trappa. Ger mig sjutton på att hon tog hissen när hon åkte hem.

Inte nog med det. Hon betalade för att sitta och svettas i nån instängd träningslokal när man kan gå i friska luften alldeles gratis och träna på ett naturligt sätt.


Attans kanske jag skulle öppna gym och låta dom gå över stock och sten och på kalhyggen och plocka bär. Klippa gräs och släpa hem ved, klättra i stegar upp på tak, ro i båten, simma och hugga ved. Undrar om man kan ta betalt för det. Personliga tränare brukar ju ta hutlöst betalt.

 

Nya grejen. Naturgym i ren miljö. Gratis frisk luft. Vad tror ni. Skulle det vara något nu när världen håller på att bli alldeles galen.


Dagens ord: Antingen eller. Lagom är minsann bäst i alla lägen.

ANNONS
Av Anita - 9 augusti 2013 22:03

 

Då ska jag berätta om en helt vanlig dag i en pensionärskärrings vardag.


1. Klev upp och kokade kaffe och satt på kastrullen med hallonslylt så den fick bubbla och koka medan jag skrev ner en blogg.

2. Grannen ringde och hade fel på diskmaskinen. Gick in och fixade den.

3. For bort till Kinabror som inte hade klivit upp ännu och fick med mig honom till hallonstället. Där träffade vi broder O:s sambo och hon bjöd på¨kaffe och gott fikabröd och inget smakar så bra som kaffe utomhus.


4. Åkte hem och det blev en solig dag trots allt. Hämtade posten och vattnade grannens blommor.

5. Fått en låda loppisgrejor som jag tittade på och plockade upp.


6. Gick ner till sjön och tog ett långt nakenbad. Det var 23 grader i vattnet och jag simmade långt ut på sjön och simmade in vid badstranden.

7. Det luktade gott av den nytjärade bastun. Jag plockade undan lite grejor där nere vid stranden och fick för mig att jag skulle slå lite vass med lien.


Så går jag där då spritt språngande naken och slår vass då det kommer folk ner till badstranden och en av ungarna pekar på mig och säger: Mamma mamma en naken tant som jagar fiskar med kniv.  Tror ni jag kom upp fort? Fick på mig kläderna och gick hem.

 

8.Såg att sockerärtorna hade börjat komma så jag tuggade i mig några ärtor och tog några jordgubbar och smakade på rödvinbären som egentligen skulle ha plockats nu men som jag inte hunnit med.

 

9. Tog in tvätten. 


10 Klippte gräs och blev biten av massor av bromsar så jag orkade inte ta mer än två gräsmattor.

11. Åt lite youghurt med massor av hallon på.

12. Bar ner burkarna med hallonsylt till källaren och paketerade en del färska hallon och satt in i frysen.

13. Lade mig en stund i hamocken och läste en bok.


14. Fick plötsligt för mig att jag skulle ta med mina färger ner till sjön och måla ansikten och djur på stenarna vid bryggan. Gjorde det.


15. Stekte våfflor och gjorde potatismos och korv. Kinabror och jag åt det och nykokt hallonsylt och grädde på våfflor det är minsann mums det.


15. Trött. Satt på en dvd med en rolig gubbe som heter Janne Krantz och som berättade fräckisar. Skrattade och somnade en liten stund tror jag.

Solen gick ner.

 

16 Vaknade till och såg på Sommar med Ernst. Sedan en film som var till klockan 12.

17. Lade mig och drömde om en orm som jagade mig.


Dagens ord: Balans ska det vara. Jobb och vila. Arbete och nöje och mycket mycket skratt.

ANNONS
Av Anita - 8 augusti 2013 08:44

 

Så blir det augusti och svalorna flyger lågt. Nätterna är mörka och ett sorts vemod lägger sig över paradiset Fisksjön.

När man står här och inser att nu måste man sätta fart med allt som är ogjort.


Så jag tog tag i att tjäara taket på bastun, ett kladdigt göra. Ett klängande på en stege som vickar i stenskravlet. Jag fick som tur var hjälp av kinabror där jag inte nådde och klarade mig undan det här äventyret med en skrapad armbåge och med lite tjära som fastnat i håret.


Så tog jag ett bad i skönt ljummet vatten som det faktiskt är i sjön nu. Att få simma naken i varmt sjövatten med simmande abborrar omkring sig och känns solen värma i ansiktet, det är fröjd det.


Hann olia in förstutrappan och packa upp innan det var dags att gå till Stockholmarna och äta middag.

 

I min kryddgård bland grodorna har det kommit upp en vacker ros som jag inte planterat. Kanske har någon rot kommit med när jag köpte salvian i våras men hur det än gått till så får jag tacka för det är den vackraste ros jag någonsin haft. Doftar gott gör den också.


Så igår vaknade jag till en dimmig och mulen dag. Det var höst i luften. Jag skjutsade Stockholmarna till bussen i Hammarstrand och då for ytterligare några av sommarfolket.

Jag jobbade en stund. Jag var på gravarna. Jag fikade hos PappersBeda.


Trots att regnet hängde i luften så var det uppehåll och KinaBror och jag for upp på berget för att plocka hallon.

 

Å, så mycket hallon. Å så fina hallon. Å så fin utsikt för Fisksjön. 


Så drabbades jag av magin igen.

Där står jag i hallonsnåret, den starka doften av varma hallon. Humlorna och bina som surrar och vindens sus i träden. 

Då hör jag det. En späd ljus stämma som nynnar på en melodi. så vackert med humlor som orkester i bakgrunden.

Hade Kinabror satt på radion i bilen? Var det någon annan människa här som sjöng? Nej.

Så vackert klingade melodin. Den gick rakt in i  hjärtat, sången som kom från ingenstans. Den ljusa sången var där som en gåva från någonstans. Hela resten av dagen fanns den inom mig som en härlig känsla.

 

Känslan fanns kvarä när DansBritt, Kinabror och jag for iväg till Hällesjö för sommarens sista dans. Jannez spelade och då vet man att det blir mycket folk.


Så roligt det var.

Så mycket jag dansade.

Jag hade preparerat knät med salva och förband så det gick väldigt bra och jag har bara lite ont idag. Lite vemodigt att det var sista dansen. Jag vill dansa mer!

En del av danskavaljererna sa: "Då ses vi nästa år igen då." Nästa år. Låter långt långt borta och vad vet man vad som händer på ett år.


Natten var mörk när vi kom hem men mina röda kinalyktor lyste välkomnande både ute och inne och efter en macka och lite mjölk somnade jag gott med fönstret öppet. Utanför hörde jag ugglans hoande och några fladdermöss for omkring utanför och pep.


Nu puttrar hallonsylten på spisen och sprider en underbar doft i hela huset. Blir nog våfflor till middag idag tror jag.

Har redan varit in och hjälpt grannen med hans diskmaskin och inte hunnit fika ännu men vi får se vad dagen ger.


Dagens ord: Även om man har mycket att göra måste man stanna upp och lukta på blommorna.

Av Anita - 5 augusti 2013 09:35

 

Att beskriva vistelsen på Urkult är så här efteråt är lite svårt men bilderna får väl tala för sig själv till viss del.


Aldrig har jag sett så många rastaflätor i hela mitt liv och aldrig så mycket märkliga kläder men jag har heller inte varit någonstans på större tillställningar där det varit så pass nyktert och så vänligt. Alla hade ett stort leende utom möjligen ett av AMV:s barnbarn som hade mungiporna nere vid knäna stor del av tiden.


 

Så här bodde vi. 3 vuxna och tre barn och vädret var hur fint som helst. Vi bodde på en drogfri camping som IOGT och vi hade sällskap av 70 tält. Lite minus får man verkligen säga att det var att man bara hade två toaletter och en hade inte ens lås på dörren. Ingen dusch och inte ens en soptunna fanns så vi fick ränna runt byn när vi var nödiga för att om möjligt lyckas hitta en toa.


 

Det hjälpte inte ens att AMV:s gubbe hade förvandlat sig till stålmannen för att om möjligt kunna utföra stordåd.

 

Lilla Ronja hittade snabbt en lekkamrat i granntältet och dom rände runt och lekte.

 

Slog sig samman med ett gäng jogamänniskor och hängde på varje morgon. Å så söta dom var.

 

Så vackert det är där nere vid älven. Ungarna badade en dag men vattnet var kallt. Vi gick på klipporna och tittade på hällristningarna och jag tänkte på att den här platsen har varit mötesplats för människor i många många år, ända sedan stenåldern.

 

Det fanns mycket att köpa, allt från trummor till fina ulltovningsarbeten och smycken av alla de slag och naturligtvis en massa mat.

 

Det var musik på tre ställen. Mestadels artister som jag inte ens hört talas om och en del var så vackert och medryckande och en del var så som pappa skulle sagt: Hund-dängar-musik. Så där konstgjord musik som låter som om man slår sönder något och plågar en katt. Huvudvärken infann sig omedelbart.

 

Pizza stekt i en vedeledad ugn och naturligtvis med bara grönsaker på.

 

Fina skyltar var det överallt.

Glada människor i alla åldrar. Att det skulle vara en hippikarneval hade jag hört men det var människor av alla slag och åldrar och det fanns något för alla.

 

Det lilla tåget var naturligtvis populärt och det gick runt hela området och man fick verkligen en uppfattning av hur mycket folk det var här. Tusentals tält överallt runt i skogen och nere på byn. Varje tomt och varje plätt fanns det människor och de mest märkliga tält. Det märkligaste var ett  tält som  ut som en gammal folkvagnsbuss och det hann jag inte fota tyvärr.


Jag satt på en bänk vid elden och naturligtvis dök den ende fulla mannen upp och satt sig hos mig och försökte inleda ett samtal men jag drog iväg som en avlöning och funderar på vad det är som gör att jag är en magnet på fulla människor och bortsprugna barn.

 

Färggranna och roliga kläder såg man överallt och improviserade grupper av musiker stod överallt och spelade.

 

Det här var nog dom yngsta jag såg.


Det finns olika sätt att uppmana folk till något. Man kan ha skyltar med texten. Förorening och nedskräpning förbjuden men man kan ju säga samma på ett mjukt och fint sätt. Så här

 

Så dansades det. Så spelades det. Så gjordes det konster och jonglerades det. Överallt dunkades det på trummor och många bara satt stilla och lyssnade. I sanningen en annorlunda upplevelse.

 

Rastaflätor, långt hår, kjolar på män som den här killen som dansade i timmar utan att bli trött. Vackra kvinnor, magdanserskor, underliga huvudbonader. ja här fanns det att titta på minsann. Alla lika vänliga. Här var det inget vrålande, knuffande och skällande i köer, bara ett milt lugn (utom musiken då).


 

Man kan ha olika skyltar minsann.

  

Även utanför området var det full aktivitet. Loppisar och försäljningar av olika slag, musik i kyrkan. Lilla Ronja köpte sig ett par solglasögon och barnen samlade tomburkar och lyckades pruta sig till ett halsband med en djurtand och lärde sig så affärskapets konst små som dom var.


Den bilden av en glad och lycklig Ronja får avsluta berättelsen om den märkliga upplevelsen URKULT och vi åkte hem och kastade oss i sjön. Vattnet i Fisksjön var varmt och skönt men ack så tomt det var i huset. Både sonen och fjällan hade åkt och även broder B med familj.


Idag måste jag tag tag i allt som jag försummat. Jag ska tjära bastutaket och hoppas bara på att jag ska lyckas klättra upp på taket och inte ramla ner bland stenskravlet och bryta något. Ja ja så kan det vara en dag i augusti när solen skiner från en klarblå himmel.


Dagens ord: Ibland har man ingen aning om vad man ger sig in i och det är tur det för i så fall skulle man bara sitta still på en stol. 

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se