Alla inlägg under maj 2014

Av Anita - 9 maj 2014 12:46

 

Så satt vi där vi köksbordet, Kinabror, Mustaschen och jag.

Vi tittade i "Land" alla bonnläppars bibel. Gubbarna hade jordbruksbilagan och suktade över alla maskiner man kunde sätta på fyrhjulingar och traktor.

Jag för min del läste en artikel om min bloggvän Lilianne som utbildat sig till migränbotare.


Mustaschen som är en person som är rakt fram och en härlig personlighet som inte kan beskrivas i ord. Han lekte med tanken av att Kinabror skulle köpa en motrrscykel med sidovagn och såg framför sin blick hur jag skulle åka i sidovagnen med gammal skinnmössa och håret fladdrande i vinden. Han skrattade och skrattade och lovad fotografera det. Klart att han vet att jag som inte ens skulle åka moped skulle se helt skräckslagen ut. Vi skrattade en stund.


Innan hade gubbarna varit ute och kärleksfullt skött om den gamla traktorn. Fyllt på vatten och olja och smörjt alla hennes gamla leder och tittat både här och där. Jag tror att dom gillar det gamla vraket. Puttrar och går gör hon ju så snart så blir det harvning och potatissättning.


 

Den här dagen var det klart med Kinabrors arbete med veden. Hans lilla vedbod är full och runt om hela huset ligger björkveden till tork. Nu är det till att fortsätta hos mig bara det blir väder.


Vi tog en paus på eftermiddagen och drog i väg på upptäcksfärd. Sonen upptäckte ett område vid Jensmyrberget där det är ett skyddsområde som ska vara fullt av gamla aspar som är jättestora, många ovanliga växter och ett fint landskap. 


Kinabror och jag hittade en fin väg och en fin stig och backar med omväxlande mossa och gräs och blåsippor i massor i backarna. Överallt lyste det blått av de skiraste blommor och jag kan tro att det är fint där när det blivit lite mer grönt.

Så här ser det ut när inte skogsmaskinerna gått fram och förstört och gjort stora hål och fula kalhyggen.

Fint väder var det också. Solen värme fint på ryggen men ärligt talat var det brant uppför backarna och vi fick stanna och vila flera gånger. Konditionen är inte den bästa. Kan det vara så att vi håller på att bli gamla.


Nu är det igång i växthuset. Luktärter, krasse är planterade i små krukor och ballongblomman är planterad och lite solrosor. Man måste förodla det mesta här för att det ska bli något innan frosten kommer.

Det är ingen lätt sak att vara trädgårdsintresserad här uppe. Skulle det inte vara ljust hela nätterna så blev det väl ingenting på den här korta sommaren.


 

Det här kan ni få gissa vad det är. Början till något stort i alla fall som inte ser speciellt ut just nu men som förhoppningsvis ska bli något alldeles extra har jag tänkt. Mer kommer undan för undan. 


Imorse vaknade jag till att det var vitt utanför. Det hade snöat. Fy vad jag blev sur. Planerna jag hade blev till intet på en  enda gång. Inte kan man krypa omkring på backen och bygga eller gräva i det här vädret. Fåglarna är galna och hungriga och jag har redan matat två gånger.


Nåväl ha en trevlig helg och vi får hoppas att det blir bättre väder. Många gånger tycker jag synd om er som bara har helgerna att ta till och vara ute på och så blir det dåligt väder. Jag minns så väl hur det var.


Dagens ord: Det är lugnast att ta dagen som den kommer och inte göra så mycket planer och gör man planer ska man alltid ha reservplaner eller bara gå och dra täcket över öronen.

ANNONS
Av Anita - 7 maj 2014 09:10

 

Ser i spegeln att jag mest liknar ett troll och händerna är nariga och bruna av jord och sol. Nu är det vår. Nu är det dags att gräva i jorden och stöka utomhus. Låter som besvärligt men jag älskar det.

Tyvärr har de sista dagarna inte inbjudit till någon värme. Nej, dubbla byxor och fleaströja och jacka och gummistövlar. Ja mössa har man inte behövt i alla fall. Det tar sig sa mordbrännarn.


 

Det här ser väl inte så bra ut ännu men vänta bara. Det tog mig en hel dag att gräva upp den här blivade rabatten mest bara för alla lupinplantor som fanns här. Vilka rötter dom har. 


Nu ska ni tro att det kommer att bli fint. På hyddan kommer det att klättra ärtor och runt omkring vallmo som kommer att lysa i solen. Lila doftande grekisk lövkoja ska jag också ha så jag kan ligga på natten och känna den underbara doften leta sig in genom det öppna sovrumsfönstret.


I den andra rabatten kommer naturligtvis massor av ringblommor att lysa. Det ska bli ringblomsalva framåt hösten minsann. Annars brukar jag inte sätta ringblommor men någon gång ska bli den första. Än är jorden alldeles för kall men nu är det i alla fall på gång. Bara jag får tid och vädret håller sig ska jag snart börja med min nya damm. Härliga tider bara det kunde bli lite värme.


 

Kinabror har mekat med grannens traktor och satt på harven. Nu ska här harvas och sättas potatis på Stedesbacken och det ska bli kul att se. Vi har köpt många olika sorters potatis för att prova. Det är ingen mening att sätta potatis här förrän i slutet av maj för jorden måste bli lite varmare och med den här väderleken och med minus på nätterna så blir det drygt.


Fåglarna har kommit nu nästan alla och jag har öppnat dörrarna till "maskin" (logen) så att svalorna ska kunna komma in och börja bygga. Dom brukar komma den 21-a  men man vet ju aldrig.


Uppe i skatboet i björken så häckar inga skator iår. Kanske för att mamman blivit dödad. Istället har några andra fåglar börjat vara där. Jag tror att det är tornfalkar men man förvånas över att dom vågar vara så nära huset. Dom flyger iväg när man kommer ut och flyger så fint och högt och tjusigt. Vi får väl se. Jag kan väl bli vän med dom också så småningom om dom kommer att bo kvar där.


Ja vad ska man berätta mer. Söndagen när jag skulle ta en promenad höll jag på att få hjärtsnörp för rätt vad det var kom tre älgar springande och det bara någon meter ifrån mig. Kände hur dyngan sprutade om dom och troligen blev dom lika rädda som jag. Inte för att jag är rädd för älgar men det vart ett så hastigt möte.


Åt middag hos Kinabror tillsammans med honom och TuppOla.


Igår började dagen med att Kinabror kom och så kom grannens syster och hennes son och fikade. Jag grävde och grävde hela förmiddagen sedan och frampå eftermiddagen kom Gamle A och vi tog en paus och fikade igen. Det blir mycket fika den här tiden.


Vinden har blivit så konstig. Det kan vara rätt lugnt och så kommer det en stormgäling. Till och med en stor virvelvind kom. Den var flera meter hög och drog med sig torrt gräs och kvistar och tjöt som en liten jäkel.

När jag gick genom skogen skrämde jag upp två tranor och naturligtvis kunde jag inte låta bli att rensa i bäcken och blöta ner händerna så dom blev ännu narigare.


Idag ska det bli snö kanske och jag vaknade till att det såg väldigt grått ut utanför. Finns det något härligare än att vakna på morgonen och känna sig så där lagomt varm och inte ha ont någonstans och ligga i sängen och tryna, lyssna på radion och höra fåglarna utanför. Idag var det skogsduvorna som kuttrade som värst. Ligga kvar och läsa och känna sig rätt fri. Ingen tvingar upp en. Frihet är ordet.


Dagens ord: Det bästa är att få göra precis som man vill och inte ha någon som bestämmer över en.

ANNONS
Av Anita - 4 maj 2014 10:44

Tänk att det är så lätt att vänja sig vid värme men så svårt att vänja sig när kylan och rusket kommer tillbaka.

Det är det som hänt de sista dagarna. Snöglopp, blåst och hagel. De planerade utsysslorna var det bara att glömma. Visst finns det saker att göra inomhus men man får liksom ingen lust.

 

Så vad har jag gjort de sista dagarna. Ja jobbat lite grann och så i torsdags kväll for Kinabror och jag till hotellet och lyssnade på en kvinna och hennes band Erja Lyytinen hette hon och var nog den mest fantastiska gitarrist man hört. Hon hade 5 gitarrer med sig och sjöng jättefint. Toppenuppträdande. Man får försöka roa sig så gott det går när det är sånt här trist väder. 


Fredagen kom Storfiskarn en sväng och sedan revisorn för vägföreningen.


Igår vaknade man till skitväder och jag iddes inte göra ett dugg. Det finns dagar då man bara vill krypa under täcket och läsa bok och elda i braskaminen och undvika att titta ut.


Som tur var så ringde Datafia och hade bakat en kaka och Kinabror och jag for dit och där blev vi kvar största delen av dagen. Datafia och jag tittade på en inspelning av en klok människa som berättar lite om hur vi människor fungerar. Ingenting nytt under solen men hon uttryckte det bra. 


Vissa saker kunde jag då ta till mig. Jag tror att allt som jag tänkt göra ska gå så fort och tar inte en bit i taget och då blir man ju besviken naturligtvis. Att ta en bit i taget är jag dålig på.


 

Det växer i mina krukor och jag är mest förvånad över alla paprikor som växer så det knakar. Fjolårets plantor som jag sparade bara för att dom var så gröna och fina. Inte har dom väl kunnat bli pollinerade heller för inga insekter har ju funnits inne. Konsigt. Massor av paprikor är det på gång. 


Nej nu får det vara bra för idag. Jag ska försöka klä på mig och gå ut i växthuset. Där inne är det väl i alla fall ganska varmt.


Dagens ord: Tänk att vi kan se på samma sak på olika sätt. 

Av Anita - 1 maj 2014 10:20

Ena dagen plockar jag vitsippor och tycker att våren har kommit.

Tänkte städa lite i förrgår. När det varit fint väder så länge är huset fullkomligt täckt med grus och barr och allt möjligt som följt med skona in. Inte har man tid att vara inne när det är fint väder.

Hann knappt börja förren Mc-gubben kom, tätt följt av Storfiskarn. Det blev fika och prata och timmarna gick fort iväg. 


Så igår. Nu skäms jag och börjar tro att jag börjar bli senil. Vaknade vid 8-tiden av att någon slamrade på¨nere i köket. Tänkte att det var Kinabror men det var sotarn.

Jag hade glömt att han skulle komma och på spisen hade jag samlat ihop alla mina påskgrejor som skulle stoppas undan. Där stod jag i morgonrocken med bara fötter och rufsigt hår och tämligen nyvaken och förvirrad. Han bara log och tyckte att han gjort en god gärning som lyckats väcka någon. Ack ja du tunga värld. Så det kan bli.


Då kommer osökt tanken. Börjar hjärnan förtvina när man inte behöver vara skärpt hela tiden som det var förut när man jobbade? Vad tror ni.


Frampå eftermiddagen började det dra ihop sig till oväder. Det kom uppifrån fjällen och nu började man förstå att det inte var någon fara att tända majbrasor i alla fall. I en grannby hade någon roat sig med att tända en på natten innan i alla fall. Det har hänt förut att en del inte kan hålla sig.


 

Snön fullkomligt vräkte ner men brasan nere på byn brann fint och även om det känns lite konstigt när kören sjunger "vintern rasat" när man skulle sjunga" snön faller".

 

Sofiepropp gjorde Kinabror och mig sällskap och vad kan man göra annat än skratta åt eldändet men som sagt Det var ingen fara för någon gräsbrand och vi Håsjöbor är ett tufft folk så många hade ändå mött upp för att möta våren.


Så går man bort till Håsjögården och dricker kaffe och äter kolbullar och sällskapar med folk och så slutar det snöa och ljuset kommer tillbaka.

 

Genom fönstret ser man sjön och kyrkan och det ser riktigt fint ut.


Hos Jonssons brinner det en brasa jättefint och på den leriga och håliga Fisksjövägen åker vi hem till Kinabror för att fika och invänta TuppOla som ska hämta hem Sofiepropp.


Pratar med "Mitt ljus i mörkret" och ser att han har gjort en jättebrasa på andra sidan sjön som lyser upp i mörkret när jag så småningom tar mig hemåt.


Så till "inget ont som inte har något gott med sig". Jag har ju en stor brasa på min åker som jag inte vågat tända på eftersom det var så torrt i gräset men nu ni.


Tidigt kom Kinabror på fyrhjulingen och tände på. Kan man inte bränna den nu så kan man aldrig.

 

Snabbt brann den upp och det känns skönt att få bort den i alla fall.

Nu droppar och rinner det från taket och jag skulle tro att snö går bort idag för solen lyser starkt och klart även om det är kyligt i luften. 


Jag har sovit dåligt inatt och känner mig rätt lat och slö men ska väl försöka dra mig ut i växthuset och fixa lite grann i alla fall. 


Några demonstrationer så här på första maj skiter jag totalt i. Möjligen att man kunde ha en liten skylt där det står. Lika kommunalskatt i hela landet. Jag har alltid funderat över varför vi som har det sämst ska ha högsta skatten. 

men.....kära vänner vilket parti skulle våga föreslå det. Då skulle dom i Stockholm och andra rika ställen få högre skatt och partierna förlora väljare så det kan man verkligen glömma. 


Dagens ord: De rika blir rika och de fattiga fattigare. Att protestera hjälper föga för vi vet vilka som har makten.

Det är pengar som styr.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se