Alla inlägg under juni 2014

Av Anita - 5 juni 2014 07:02

 

När jag står och våndas i vedhögen och klyver och klyver ringer telefonen och DansAnn undrar om jag vill följa med henne på en utflykt. Hon ska ut och mäta något genom jobbet och vill gärna ha sällskap.


Med fullastad matsäck drar vi iväg i duggregnet så det är därför bilderna är lite suddiga och inte för att jag klantat till mig. Vi åkter rakt ut i klorofyllen. ut till byar som man knappast vet finns.

Köttsjön, Överammer och till sist landade vi ute i den sista utposten mot ödemarken.



Borgvattnet. Den byn skulle jag nog kunna prata om en hel dag men vi tar det lite kort. Ni får väl fara dit och se själva om ni hittar dit.

På 60-talet vimlade det av människor där Gubben Brännlund hade auktioner och försäljningar i flera hus. Bla annat minns jag att om man köpte en slips kunde man få en kostum på köpet. Han var en försäljare av stora mått och det var otroligt att han fick folk att åka miltals på krokiga grusvägar för att komma dit.


På trappan till mataffären kunde man ibland se Skådespelaren Halvard Björk sitta och prata med de andra gubbarna. Han var ju född här. Bla spelades ett bygdespel som hette Västervattentjuven. Där spelade han huvudrollen och jag minns den fantastiska roll han spelade.


Icke att förglömma danserna som man var på. En älgtjoa i Borgvattnet var minsann en häftig upplevelse som man inte glömmer.


Nu är det lite annorlunda men skam den som ger sig. Byn är inte död..

 

Affären finns fortfarande och väntar på bättre tider och utanför står statyn av Brännholm.

 

Utanför står strästatyn av Brännholm och hälsar välkommen.


Kanske har ni hört om en av Sveriges mest kända spökhus, spökprästgården. Dit kommer folk från hela landet och från utlandet också för att få sova över där och uppleva något övernatruligt.

 

Många har hals över huvud gett sig iväg därifrån mitt i natten i skräck och fasa.

När vi låg där för många år sedan var det en spökletare där med massor av grejor och teknik för att kunna mäta aktiviteter och vad man nu gör. Han höll på med en avhandling. Titta gärna på hemsidan så får ni se en massa spännande.


Ja efter besöket här drog vi vidare till ännu en avlägsen by. Mårdsjön. Vackert är det där, kullar och backar och sjöar och där stannde vi vid badstranden och åt Anns medhavda tunnbrödstutar med ost och skinka . Vi drack kaffe och tittade på svalorna som seglade över sjön och åt sommrens första svenska jordgubbar.


Sedan vidare mot Skytt mon, byn med de fantastiska träslotten som visserligen börjar se lite flagade och ankomna ut men ändå vackra i sitt förfall.


Mot Stugun och sedan hemåt. Hela tiden pratade vi om allt mellan himmel och jord. Vi har ju inte träffats på länge så det fanns mycket opratat. Tack DansAnn för en helt härlig dag i försommargrönskan.


När vi kom hem hade regnet slutat och det hade lyst upp lite.

Kinabror kom och åt middag och nu drar han till Skåne ett litet tag och jag blir helt ensam i byn.

Grannen är nu varaktigt på sjukstugan i Kälarne och kommer inte hem mer.


Ensam i en by är jag. Bara jag i en by som för inte så länge sedan var full med folk. men....snart är sommarstugorna fulla med människor om än bara för en kort månad. Svalorna och sommarfolket kommer som tur är.

 

Dagens ord: Det är de oväntade äventyren som brukar bli roligast. 

Av Anita - 2 juni 2014 08:44

Fredag, lördag och halva söndagen har det varit kallt och regn och jag tycker så innerligt synd om dom som jobbar på veckorna och så blir det dåligt väder på helgerna.

Synd tycker jag om dom som ordnar något arrangemang och det blir regn och rusk. Det är ett konstigt land vi lever i. Man måste alltid ha en plan B och jag minns hur hemskt det var när jag jobbade och satt på kontoret och tittade ut på finvädret och när helgen kom så var det bara skitväder.


Men nog om det för vad ska man göra utom att svära sig blå.

Fredagen for jag iväg till min moster och vi drog iväg till handelsträdgården för att köpa plantor och vi fikade räkmackor på fiket och pratade. Hem till henne och naturligtvis skulle hon bjuda på mat. Medan hon lagade till lite mat rensade jag hennes jordgubbsland. Jag är en rutinerad ogräsrensare  och vet ni vad. Jag tycker att det är både roligt och tacksamt.

Det syns så väl att man gjort någonting. Annat är det när man städar inne. Det märks liksom inte.


Kvällen satt Kinabror, AMV m gubbe och jag och slöade och tittade på tv. Det regnade ett envist duggregn och vi var lite låga. AMV och jag hade ju lite ont efter vår skogtur, jag hade ett ömmande handflatestor blåning på¨benet.


Vi bestämde att vi skulle dra till Sollefteå på marknad och veteranbilsutställning för vad ska man göra när det är skitväder. Det går ju inte att göra något ute. Vedhögen väntar ju och strandstugestädning och en massa annat men som sagt.

 

Vi drog iväg i duggregnet. AMV och jag uppskattar ju inte dom där amerikanska stora bilarna med vingar och flammor och badrumsfärger utan gillar mest dom riktigt gamla bilarna.

 

Den här gula tycker jag var riktigt fin faktiskt.

 

Det var naturligtvis någon form av tävling också om snyggaste bilen och den vanns av en tjej med en röd cab.

 

Här får hon pris av två tjejer som är klädda tidsensligt. Kolla ena tjejen har mamelucker med spets på. Det var lite kyligt så det behövdes nog om hon skulle vara ute hela dagen.


Klart vi hann med lite mat också. Vi åt piada på en italiensk restaurant, vi åkte till AMV:s brorsa och fick gofika och slutade med att äta plankstek på ett ställe.


Vi åkte upp till Hallstaberget för att titta på utsikten.

 

Det är ingen stor stad Sollefteå men fasligt söt och trevlig tycker jag. Skulle jag vara tvungen att bo i en stad skulle jag nog välja den eller möjligen Ronneby i Blekinge. Härnösand är inte så dum heller.


Så gick dagen och så trevligt det är att vara ute med sina vänner och roa sig.


Gårdagen var det gubbdag. AMV och gubben stod och kapade och klöv ved och jag rotade i rabatter. Så kom MC-gubben och frampå eftermiddagen dök hela vägföreningsgubbarna upp. Vi skulle ha årsmöte och det hade vi och sedan satt vi ute på verandan och fikade och pratade i solen.


Sedan vandrade jag bort till Stedesbacken för att kolla läget där och fortsatt genom skogen bort till Kinabror för han hade gjort köttfärssås och spagetti. På vägen dit kollade jag hur det står till med guckuskorna och dom hade kommit upp men inga blommor ännu som tur är. Såg massor med hjortronblommor och det känns lite tidigt.


 

Vad ska man säga. Det är grönt otroligt grönt nästan så det sticker i ögonen. Sjön låg blank och det vimlar av fåglar i luften. Det kvittrar och hoar och låter och nu så här på måndag morgon ser jag fram emot en dag utomhus. Nu ska jag sätta sista planten och göra färdigt i trädgården innan jag börjar med den förbaskade veden.


Som ni kanske har hört så hatar jag att hålla på med ved men det är ju en sak man måste göra. 

Ja det var allt jag hade att berätta om den här helgen. 


Dagens ord: Det är en sådan här dag man önskar att tiden skulle stå stilla och inte rusa iväg som en galen höna.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards