Alla inlägg under november 2014

Av Anita - 5 november 2014 14:49

 

Igår när snön vräkte ner och det var nollgradigt ville jag bara gömma mig och inte titta fram under yllefilten förrän det blev vår. Inte ides jag sopa av bilen heller utan tog på mig pannlampan och gick bort till Kinabror i mörkret för att äta middag.


 

Nåja, det blev inte de tre dm som man hotade med utan bara en men ......8 grader kallt och all snö på bilen var fastrfrusen och bilen som ett stort ispansar.

Motorvärmarsladden i bagaget och sopen likaså. Kupevärmaren nere i uthuset.


Varför i fridens namn sopade jag inte av bilen igår? En tröst i bedrövelsen var ju att Kinabror gjort likadant om nu andras bekymmer gör en annans lättare. Jag vet inte.


I alla fall så kom han och vi fick så småningom upp bagaget och kunde sätta på motorvärmare och kupevärmare och så småningom tinade bilen upp.


Visst är det väl konstigt. Så många vintrar jag har svurit mig igenom borde jag lärt mig

Samma med vinterkläderna och skorna. Dom borde jag tagit fram för jag vet ju men jag lever ju i FÖRNEKELSE och  och  HOPPET om en snöfri vinter.

 

Nåja det är inte bara jämmer och elände idag. Tidigt i morse dök telefonlagarmannen upp. Jag bjöd honom på kaffe och det var en riktigt trevlig man och så fick han till min telefon ganska snabbt. Dessutom var vägen plogad under över alla under. I ett brev fick jag ett par härliga yllesockar av en vän som läst min blogg. Tack för dom kära vän.


Så kom då Kinabror och lille Jack och så tog jag en promenad ner till sjön.

 

I badviken hade isen lagt sig även om det var bara ett tunt tunt lager. Nu ser man varken mossa eller lingonris. Jag hoppas innerligt att snön går bort för Dansbritt och jag ska ju göra kransar och nu kan man ju inte se ett enda lingonris eller andra dekorationer.


 

När jag kom tillbaka hem kom Gamle A. Det var ett tag sedan han var hit och vi fikade och pratade en bra stund.


Så har ytterligare en dag gått i kungariket Fisksjön och nyss ringde Kinabror och talade om att första domherren kommit och det är då attan i mig ett vintertecken så nu är det väl bara att ge upp och gilla läget. Vad har man för val. Inget alls. Ska fixa lite käk och idag tror jag att det blir enkelt, lite falukorv och potatismos.


Dagens ord:Dagens missöden kan bli morgondagens roliga historia.

Av Anita - 4 november 2014 08:54

 

Minns ni vem som sa så? Nicke Lilltroll. Så snart jag ser mossa tänker jag på honom och julaftonsmorgon när han var på radion och hade ömse problem med tomten och annat skrymt. Tänk så förväntansfull man var då fast man fick så lite julklappar jämfört med vad barnen får nu. Kanske ändå att man var mer glad för det man fick, utom för hemstickade sockar förstås. Nu skull jag sätta betydligt mer värde på ett par sockar för nu är det snart dags att börja frysa om fötterna.

 

Jag tycker mycket om mossa och den här tiden syns och känns mossan innan snön kommit och medan gräset blivit guldockrafärgat. Jag tycker om färgerna och för mig blir det som att dra ner en gardin när snön kommer och förstör allt.


Går ner till bastun med en hög av rosa nytvättade badlakan. Ibland den här tiden är luften så speciell. Tystnaden så liksom tung och massiv men efter en stund börjar man urskilja många ljud.

 

Några änder flyger upp. Dom är konstigt nog kvar ännu. Korpen kraxar i skogen. Hunden Gösta på Skekviken skäller några skall. Två svanar ger sig iväg mot Singsjön.


Sanden knastrar under fötterna. Jag stannar och renasr diket vid badstranden. Det porlar och viskar. Borta vid Kinabror hör jag honom stöka med bryggan. En hackspett trummar på en murken telefonstolpe och ekorren skäller på mig från toppen av en gran.


Skymningen kommer fort nu. Bara på en liten stund är det nästan mörkt. Tänk om det kunde bli några fler dagar innan snön kommer. Dagar då man kan ägna sig åt att bara vandra omkring och njuta. Jag förstår inte hur någon kan önska sig snö redan. Den kommer ju att vara i månader efter månader och nog blir man väl innerligt trött på halka och skottningen och blöta som fastnar på kläderna och får vantarna att bli blöta och kalla och fy fan. Bara jag tänker på det så blir jag rent förbhannad.


 

Jag bär in ved. Kokar upp köttsoppan som jag gjorde igår. Känner att kallklimpen har stelnat. Tar fram ett stort härligt kokt älgben till hunden Jack. Nu ska minsann Kinabror, Jack och jag festa på "gammeldagsmat".


När man går badstrandsrundan hinner man tänka en hel del, tänka och känna. Undrar lite om vi glömt att känna. Att vi glömt att lyssna, känna dofter, hur marken känns under oss och att se dom små små tingen som finns överallt omkring oss.


Kanske glömmer vi känslorna och använder oss av förståndet och hjärnan alldeles för mycket.

Vad svamlar jag om föresten? Om jag använt förståndet istället för känslan hade jag kanske valt andra män och andra vägar i mitt liv för inte har känslan alltid lett mig rätt minsann. Tvärt om. Så nu ska jag fara ner till Datafia för vi ska träna joga så nu ska jag sluta surra.


Hör på nyheterna att det kommer att bli ett jäkla väder imorgon med snö och storm och jag som lovat åka till fd grannen. Vi får väl se. Väderlekstjänsten har haft fel förut. Jag håller tummarna för att det kommer regn och inte snö.


Dagens ord: Ni som inte har snö. Gå ut och njut av dofterna och mossan om ni kan.

Av Anita - 2 november 2014 13:29

 

Vad är det som är härligt? Jo, idag när jag kommer ut ligger dimman lite här och där i mjuka vågor över sjön. Fyra svanar flyger över huvudet på mig, milt skrockande. En hund skäller på andra sidan sjön men annars är det lugnt och tyst. Det luktar höst och när jag går tillbaka in i huset slår doften av älgköttsoppa emot mig. Den minner om barndomen då det var en vanlig mat på hösten. Nu är det betydligt mindre vanligt men jag har både ben och grönsaker och kokar i min största kittel.

 

Nu går jag dagarna i förväg. Tänk att det ska vara så svårt att hålla ordning på dagarna nu för tiden. 1 november slår novemberkaktusen ut precis som på beställning kan jag börja med att säga.


Fredagen kom AMV hit och Kinabror. hon och jag åkte iväg till Hammarstrand för att äta på hotellet som vi gör på fredagarna. Där träffade vi DansBritt och en kompis till henne så vi åt tillsammans. Det är riktigt trevligt. Vi som bor på skogen (alltså brorsan och jag) behöver komma ut och se lite folk.


Så åkte vi upp och satt ljus på mammas grav och sedan vidare tillbaka till Håsjö och tände ljus på de andra gravarna.

Så blev det kväll och DansBritt kom.

 

Vi tände ljus och satt oss i vardagsrummet och gjorde en liten cermoni.

 

Vi tände ett svart ljus för dom som inte längre är med oss, ett orange ljus för dom vi har med oss just nu och ett vitt ljus för närmaste året. En lugn och fin kväll med tid och ro för eftertanke och känsla för dom vi inte längre har hos oss.


Lördagen regnade och blåste det och det var ett riktigt skitväder som gjort för att hålla på inomhus.

DataFia kom och min gamla arbetskamrat.


Vi eldade i vedspisen. Vi åt fisksoppa på abborrar och räkor och med lite vitlöksbröd till. Sedan satt jobbarkompisen och jag igång med vår tradition som vi haft några år nu.

 

Vi stöpte ljus och ganska många också. Inte blir det billigare än att köpa nya ljus. Vi gör det bara för att vi tycker att det är kul. för kul är det.

 

Blå ljus är rätt snyggt så det gjorde vi många av. Tillverkningen tog hela dagen så gott som. 

 

Klart vi gjorde röda också och dessutom hann vi göra lite styvmorsviolsalva. Inte utan att man känner sig som en liten häxa när man står här och rör och grejar i grytor.


Stearingryta. Salvgryta och nu idag en jättestor Soppgryta. Jag gillar det. 

 

Klart att man måste ut lite grann när det är så här fint väder. Lille Jack och jag tog en promenad bort till badstranden. Tror att det är hans favoritplats att få springa i sanden och i vattenbrynet. Han ser så glad och lycklig ut så det är en ren fröjd att se honom.

 

Nu mörknar det fort på eftermiddagen. Utanför sitter det två ekorrar och glor in genom fönstret och snart kommer det nog någon som vill ha kaffe, det känner jag på mig.

Idag blir det middag hos Kinabror. Soppan ska vara till imorgon för den blir bättre av att stå till sig lite. Dessutom har jag inte alla ingredienser till kallklimpen som ska vara till.


Dagens ord: Hösten är härlig så länge inte snön kommer och förstör.  

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards