Direktlänk till inlägg 27 juni 2021

FRÅN TANT TILL TONÅRING

Av Anita - Söndag 27 juni 19:58

Det blev en fantastiskt fin midsommardagskväll. Tanten AMV och Tanten Skogsnuvan dricker kaffe på förstukvisten i kvällssolen. Vi får för oss att vi skulle cykla ner till kyrkogården och se hur blommorna mår. 

 

Genom blommande vägkanter cyklade vi iväg neråt byn. Det blommade mer än någonsin.


Nere vid kyrkogården gick vi omkring och minns människor som inte finns längre. Svalorna kvittrade glatt och på Singsjön var vattnet blankt men krusades av en motorbåt och en vattenskoter. Det var annat än när vi rodde ute på sjön eller åkte flotte med gulliga Matte. Precis som förr var det massor av fiskmåsar som seglade omkring och skrek.


Nog skulle vi cykla hem men inte. Varför förspilla en sådan här kväll. Såna finns inte många. Vi drog genom byn istället. Det var så fint på gårdarna. Gräsmattor var klippta överallt och det stod bilar på gårdar som länge varit tomma. Nu hade hemvändarna och sommarstugefolket kommit.  Prydligt som den finaste film var det. Blommor överallt blommor.


Vet inte när vi förvandlades till tonåringar och kom tillbaka till 60-talet. Kanske var det när vi körde över järnvägen eller när vi passerad ån och bakstugan som då var bastu.

Kanske var det när vi svängde av mot AMV:s hem på den krokiga och backiga vägen mot BY. Jo byn heter By faktiskt.


Nog var det dofterna mest som gjorde det. Vid Karlssonsbacken stannade vi till. Det var där jag brukade stanna och kamma håret och göra mig lite snygg. Man vet ju aldrig vad som kan hända en härlig sommarkväll på 60-talet. Då när äventyret väntade bakom nästa krök och kanske till och med kärleken.


Den branta backen for man neröver i ett huj. Nu gick vi halva innan vi vågade släppa iväg. Ner mot myren kom doften av pors och blötmyr och nog minns man det fast det var så länge sedan. Precis som då var det.


Så kom vi till semesterhemmet och till AMV:s föräldrahem.

  Numera bara befolkad en kort tid på sommaren men nu var flaggan hissad och det stod bilar på gården. Oj så det var då när livet lekte.


Då när vi satt på bottenbron och väntade på bussen som kom varje söndag. 

Wifstawarv hade semesterhem och deras anställd fick komma dit och vila upp sig på semestern. 

 

Ur bussen klev fina tanter och gubbar med fiskespön, dragspel och gitarrer och förmodligen lite dricka också. Ungar och så killar (aj aj aj) . Det var Lennart och Anders och så Margareta och många fler.

Det satts upp krocketspel på stora gräsmattan och dansbanan och båtar stod och väntade på gästerna.


Nere vid dansbanan var det klippor och där låg vi och solade. Transistorn var med och vi lyssnade på Sommar sommar och Tio i topp och väntade på att några fina killar skulle komma. Ibland kom dom.

 

Vi åkte båt ut till ön där vi tältade och eldade och grillade korv.


Så mycket vi minns när vi nu står här och är 70 plus båda två. Nog hade vi velat komma över till ön där vi tältade. Nog hade vi velat att dansbanan var kvar. Allt är lika och ändå inte.

Jo, vi hörde några ungar vara ute på sjön och ropa till varandra och skratta och fnittra. Precis som vi gjorde då på 60-talet. Fiskmåsarna skrek likadant och solen gick ner på samma ställe. Känslan var den samma och vi blev tonåringar för en stund. Tiden av äventyr och kärlek. Den bästa tiden. 60-talet.


Nu på hemvägen gick vi uppför Karlssonsbacken istället för att trampa iväg med full fart. Nog trillade vi tillbaka till tantåldern och visst var vägen mycket längre än vad den var då när benen var unga och starka.


Vi sa till varandra att trots tiden så får vi som 70-plusare cykla på fina grusvägar kantade av doftande blommor och ängar och njuta av en sådan härlig sommarkväll. Lite lycka är det allt.


Naturligtvis kom vi hem mycket senare än vi tänkt men det är så ljust så man tappar tidsuppfattningen och förmodligen sov alla för det var tyst överallt. 

 

Nästan framme kände vi doften av nattviolerna som blommade i dikeskanten.


Ok vi är tanter eller fruntimmer eller kärringar men vi är banne mig inga damer och kommer aldrig att bli. Trots rynkor och vitt hår så blev vi unga för några timmar en midsommardagskväll. Vi blev 60-talet med skratt och kärlek och äventyr och pigga ben.


Dagens ord: En sådan magisk kväll kan man bli ung på nytt.

 
 
Göran

Göran

Måndag 28 juni 06:59

I ett lite skrynkligt skal kan det bo både små barn och fnittriga tonåringar. Vi behöver alla lite nostalgi ibland och bevisa att vi är gamla genom att tycka att "Det var bättre förr!"

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Soldansare

Soldansare

Måndag 28 juni 20:12

Så vackert du skriver, och lite vemodigt också. Precis som det är en svenska sommarkväll.

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
Anna

Anna

Tisdag 29 juni 18:24

Känner att jag är med er på cykelturen, så nostalgiskt och härligt!

http://zkph

 
ibod11 - Ingridi

ibod11 - Ingridi

Tisdag 29 juni 21:33

Underbart att kunna försvinna bort till 60-talet en stund och uppleva alla härliga stunder ännu en gång. Även om det "bara" är minnen nu så ska man vara glad att man har dem. Ett väldigt fint inlägg av en väldigt ungdomlig tant :D

http://ibod11.com

 
Amisa

Amisa

Lördag 3 juli 18:48

Kroppen blir ju tyvärr äldre, men själen är gudskelov sig lik hur gammal man än blir. Du verkar vara väldigt ung i sinnet och ha mycket livslust och glöd kvar, för allt gott som är i ditt liv!

Kram!

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 21 juli 11:07

  I veckor har jag gruvat mig för att börja kasta in veden i vedboden och nu när det fortfarande blåser isvindar så vad ska man göra. Jag sätter igång med vedhelvet och inte nog med det. Jag tänkte lyssna på Radio Jämtland under tiden som en liten...

Av Anita - Måndag 19 juli 16:16

Före detta grannen sa så ibland fast på dialekt. De är nå lurt me väre. Så sant är det minsann. Den här helgen har visat på det.   Lördag var det dagen då såpbandyn skull gå av stapeln nere på Håsjögården.  Vet du inte vad såpbandy är? Jo man ö...

Av Anita - Lördag 17 juli 06:11

  2018 i juli var den sommaren som var het och vattnet började sina i brunnen. Det var sommaren med skogsbränder och hetta.  Det var då jag hittade det gamla badkaret borta vid ladugården. Visst är det härligt att ligga i det gamla karet och vif...

Av Anita - Torsdag 15 juli 09:00

  Bal i Fisksjön eller rättare sagt balar. Nu kommer hjältarna. Dom som i sommarhetta sitter i sina traktorer och slår ner gräset, drar ihop det till doftande höremmar som får fiskmåsarna och andra fåglar att dyka efter mask och döda möss.   D...

Av Anita - Tisdag 13 juli 08:07

  Det trodde ni va? Då ska jag berätta om gårdagen. Visst, när jag skadat mitt ben inser jag hur mycket man rör sig egentligen och så besvärligt det är att halta omkring.   Solen sken redan från morgonen och nu när Sonen och Fjällan kommit b...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se