Alla inlägg under juli 2021

Av Anita - 11 juli 2021 08:04

 

På sommarens vackraste dag var det dags för älskade fastern begravning. Alla vi syskon åkte iväg till Alnön för att ta farväl. 

För 10 år sedan i samma tid tog vi farväl av fasters man, han den rara "farbror Elvis".


Tror att det blev som Faster hade velat ha det. Vi var bara 15 personer men det mesta gick i rosa.

 

 

Faster älskade rosa och rosa fick hon. Barn och barnbarn hade gjort de vackraste blomprydnader.

 

Så fint att få sluta vid 93 års ålder med rosa rosor och en solig fin dag. Tänk att hon var 20 år när jag föddes och hon var alltid så viktig i mitt liv. Så konstigt att hon inte längre finns. Nu ör jag äldst av alla och det känns konstigt.

 

Nu när jag träffar mina kusiner och kusinbarn tänker jag att faster lär vara nöjd med att fått sådana fina barn och barnbarn. Till och med barnbarnsbarn.

Det var så fin musik och begravningen avslutades med att man spelade "jämtlandssången."


Så bar det iväg till piren, ett matställe ute vid havet.

 

Vi fick plats under en svalkande paveljong och med en bris från havet som gjorde det behagligt och fint. Så sa vi till varandra att det var synd att vi ses så sällan.

 

Så är det så att Faster gillade hamburgare och hon gillade glass och bär. Så blev det Jättegoda hamburgare och till efterrätt glass.

 

Trots det sorgliga blev det en fin dag och ett väldigt fint farväl till käraste Faster.


När jag kom hem tänkte jag lägga mig en stund på soffan men där somnade jag och vaknade mitt i natten.

Det tar mer på krafterna än vad man tror.


Igår skulle det bli regn så jag cyklade iväg väldigt tidigt för att kolla hur det är på hjortronfronten.

 

Visst fanns det bär men dom är långt ifrån mogna ännu. Det värsta jag vet är folk som plockar hjortronkart bara för att hinna före andra. Nej mogna och gula och mjuka och fina ska dom vara så sylten blir fin och inte full med hårda kärnor och sockerlag.

Började klippa gräs men så blev det regn. Kinabror och jag åkte till Hammarstrand för att handla lite och sedan blev det inte så mycket mer igår.


Idag kommer Sonen och Fjällan. Jag planerade en massa men så hände det som inte får hända. I trappen sträckte jag mitt ena ben så jag kan knappt gå för det gör så ont. Få se om det mjuknar till framöver dagen.


Dagens ord: I rosa blommor och vacker sång for Faster till en annan värld.



Av Anita - 8 juli 2021 09:52

 

Förrgår var det mulet men varmt. Jag åkte till Näset för att gratta min moster som fyllde 87 år. Oj så det  blommar överallt. Mer än någonsin.

 

Vid den vackra gamla gården med berget bakom och åkrarna nedanför satt Moster på förstukvisten och läste tidningen.

 

Runt hennes stora fina tall blommade det massor med klöver och det murrade och surrade av bin och humlor. Luften var ljum men lite mulet. 

Vi satt där ute en stund och pratade och njöt av sommaren. Vi hade bestämt tidigare att vi skulle åka ner på Näset och gå på sommarcafe. Så gjorde vi det.


Hon tog sin käpp och sin handväska och så letade vi upp Retrocafet.

En tjej från byn hade köpt ett hus där hon nu gjort iiordning ett fantastiskt cafe. Det var inget litet ställe.

Moster hade jobbat i den gården som ung flicka. Det var massor med folk överallt och en hel äng full med bilar. Stor personal så trots att det var mycket folk så gick det smidigt och lätt.


Så fint dom gjort.

 

En gammal släde var full med blommor.

 

Ett par cyklar hade också fått blomdekorationer.


Vi köpte varsin jordgubbsbakelse och satt oss under en paveljong och det var tur för det började regna som sjutton. Gjorde inte så mycket för där träffade vi gamla bekanta att prata med. Bakelsen var god och kaffet likaså.


Det var riktigt trevligt att sitta där i regnet och småsällskapa med folk. Det var länge sedan vi var ute på något nu så alla nöjen är dubbelt så roliga.


Sedan åkte vi hem till Brittas och hon plockade fram en gammal karta från 1700talet som var handritad på tyg. Där var Ragundasjön kvar. Den var alltså innan Vildhussen lyckades (misslyckades) med att få hela sjön att försvinna.

Brittas gård hade då legat vid sjöstranden istället för vid de stora åkrarna. Det är konstigt att föreställa sig hur det skulle sett ut innan sjön försvann.


Hem igen och det fortsatt att regna lite till och från. Det gjorde det igår också så jag passade på att städa.


Dagens ord: Nu är det mitt i sommaren och tiden går alldeles för fort.



Av Anita - 5 juli 2021 18:12

 

Det mesta har blivit lyckat de sista dagarna. Hur kan det bli annat när man har värme och man kan vara vid sjön och bada gång på gång.

Jo, nog kan det gå lite på tok i alla fall. DansBritt och jag var vid sjön hela dagen och frampå eftermiddagen hände det. Vi blev fullständigt attackerade av bromsar i massor. Dom bet och slet. Vi försökte till och med gå in i strandstugan men dom kom efter. Vi fick ta till sjappen helt enkelt.

Tog bilen och åkte bort till kinabror vid hans sommarstuga och där var inte en enda broms. Däremot fick vi äta middag i skuggan på hans paveljong. Kälknul med vinsås och potatissallad. Å så gott. En mör och fin kälknul är bland det godaste som finns. 


Har ni tänkt på att man uppskattar mer det man får när man sällan får något nytt. Mina nya dynor till hammocken är riktigt bra att sitta och njuta på. När dom gamla är säkert mer än 20 år gamla så känns det faktiskt fint att få något nytt.

 

Sitta där och kura ihop sig och ta en lur mitt på dagen är väl härligt. Känna doften av rosor och höra humlorna surra fridfullt.  

  

Broder B med fru kom en sväng och vi satt och fikade.


 

Synd bara att allt går så fort och lika fort som rosorna slår ut lika fort dalar bladen till marken och är borta.

 

Nu var det så att jag behöver en ny klänning till fredagen. Att få tag i en klänning så här utan vidare går ju inte. Jag har ju långt till stan och inga pengar heller. Det blir att gå in i gamla klädskrubben och se vad jag har. Hittade en klänning jag hade för länge sedan. Svart med rosenknoppar på men tyvärr hellång. 


När man hittar en klänning som man har väldiga minnen av. Oj så mycket roligt jag haft i den och den är nästan rundskuren och fladdrade i vinden. En klänning som jag vandrat i sommarnätter tillsammans med snygga killar 


Tänkte att jag skulle klippa av den en bit så den blev kortare och modernare. Varför gör man saker man inte klarar av och innerst inne vet att det skulle gå på tok. Mätte och klippte. Provade och såg att den var mycket längre bak. Klippte av den bak och provade och insåg att den var kortare bak. Klippte lite mer fram och vad blidde det.

För kort och ojämt överallt. Hur är det man säger. Det blidde en tumme istället för en vante. Ingenting kvar av den.

Bara att inse. Jag vätte fel eller vad jag gjorde.

 

Skit, gick ner och badade istället.

Letade sedan efter en kjol som jag vet att jag har någonstans men var? Är det vättrarna som tagit den eller vad? Vi får väl se. Får väl kasta mig in i klädkammaren och se vad jag kan hitta. Blir väl någon råd. 


Så blev det kväll och solen gick ner och kastade sina sista strålar på gräset. 

 

Slutade dagen med en cykeltur. Det är så ljust och man kan inte gå och lägga sig förrän det är natt egentligen. 


En ny dag. Samma härliga väder. En tur till Hammarstrand för att handla lite. AMV och Gubben här och AMV och jag tillbringade det mesta av dagen nere vid sjön.

 

Badade och satt på strandstugeverandan och pratade och solade och var allmänt lata och det har vi minsann gjort rätt för.

Ingen gräsklippning idag. Kanske lite blomvattning framöver kvällen och en cykeltur ner till byn för att vattna på gravarna. 


Dagens ord: Lite bromsbett och en sönderklippt klänning får man väl stå ut med.








Av Anita - 3 juli 2021 08:37

 

Så kom värmen och rejält också. Nu trivs jag. När det är 25 grader i vatten och jag bor vid sjön kan man inte klaga.

Visst, jag klev upp kl 6 för att klippa gräs.  Så har jag gjort i tre dagar nu. Trots att det är svalare på morgonen så orkar jag inte med mer än två timmar.


Nåja nu är det fullt med folk i byn. Det är båtar på sjön och stojande barn vid badstranden och skällande hundar och svalor som kvittrar glatt och fiskmåsar som skriker. Nu är det härligt att leva.


Tandläkaren för sista gången i Stan i torsdags! Sofiepropp och Kinabror var med och vi var och åt lunch och inte nog med det. Jag fick tag i nya hammockdynor för halva priset mot vad dom kostade. Att laga dom gamla mera går inte för nu väller innanmäätet ut överallt och fåglarna noppar det till sina bon. Visst var dynorna grå. Det finns bara beige svart och grått. Nog är det själva sjutton så trist men jag köpte två färggranna kuddar också för att lysa upp. Vad är det för fel på svenskarna som bara vill ha dystra färger både på inredning och till och med målar husen svarta. Som gamla korpar går folk omkring i stan i svarta kläder. Fy sjutton, mera färg åt folket.


Här i Fisksjön blommar rosor och syren visserligen sent men i alla fall.

 

Det är de här gamla rosbuskarna som lever och blommar troget. Tror att det är här polstjärnan.

 

Den här lite större doftar fantastiskt gott och blir gul när den har slagit ut helt.

 

Dom här rosa är i en häck och har funnits här alltid ända sedan min farmor anlade trädgården på 1920-talet. Blommar och doftar men alltför kort.

 

Den här har jag fått och jag skulle tro att den bara blommar i sommar.

Ja det var vad jag har i rosväg. Visst finns det några fler som inte börjat blomma ännu.


Igår åkte DansBritt och jag till Döda fallet för att äta lunch.

 

Rätt mycket folk där och vi satt i skuggan och åt. 

 

Sedan åkte jag hem och gick ner till sjön och badade. Sedan kom AMV med barn och barnbarn och en hund och så kom Broder B med fru och hund och så kom Kinabror och hunden Jack. Nog blev det ett liv med hundarna. Den llille som AMV:s ena dotter hade skällde rent bedrövligt. Det är ju så med en del småhundar.


Bromsarna bet en när man badade men vattnet var varmt och skönt. Jag gillar värme och dag ska jag bara vattna lite och sedan ska jag ta ledigt resten av dagen och ta med fika och bok och lata mig nere vid sjön. Få se vem som kommer och sällskapar med mig. När det är fint väder kommer det alltid någon.

 

Dagens ord: Bland glad människor och ilskna bromsar kan man inte annat än ha det bra.



Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards