Alla inlägg under augusti 2021

Av Anita - 12 augusti 2021 08:17

 

Egentligen gillar jag augusti. Det doftar på ett särskilt sätt liksom honungsaktigt. Det är daggigt och lite dimmigt på morgonen. Det är nu fjärilarna och trollsländorna far omkring. En stor fin sorgmantel satt på mig länge som ett fint brosch. 


I förrgår var Sofie propp kvar här hos mig. Jag började dagen med att plocka rödvinbär, det lilla som var kvar för fåglarna hade satt i sig det mesta. Svartvinbär är det massor av.

 

Så mycket bär så mycket bär.

 


Så kom en ungdomskamrat till Kinabror och vi satt och drack kaffe. Vi gick ner till sjön och satt på strandstugealtanen.

 

Tänk att det kan vara så varmt och fint. Ett tag trodde jag att sommaren hade tagit slut.

 

Så kom gamle A också så det blev tre gubbar nere vid sjön.

 

Sofiepropp och jag gick hem och lämnade gubbarna att prata sitt gubbsnack.

 

Frampå eftermiddagen började det mörkna på. Det smååskade runt omkring men inte så farligt. Det var först frampå kvällen när vi satt och såg på tv som det brakade lös riktigt. Det sprakade till i tvn och blev svart och jag skyndade mig att dra ur all elkablar och hoppades på att inte tvn gått sönder. 


Klockan var bara lite efter nio men vad ska man göra när det dundrar och brakar. Vi satt uppe ett tag men gick och lade oss väldigt tidigt. Regnat forsade ner.


Så igår började jag plocka svartvinbär. Det finns sådana massor. Bara på två buskar så fick jag en 10-litershink full. 


Så kom Kinabror och talade om att han hittat en död rävunge i diket uppe på Gubbflon. Den hade inga sår så det var säkert någon som kört över den. Dom kör ju som toka på vägen och det är mycket trafik nu när det är semestertider.


Så kom Sofiepropps mamma för att hämta henne och hon blev kvar en stund. Sedan åt Kinabror och jag macka och kaffe.

  

Krusbären har mognat och är massor men jag vet inte vad jag ska göra med dom. Ska höra om någon vill plocka.


Det var min tanke att jag skulle cykla bort till Broder B och hälsa på hans besök men så gick jag ner till sjön och tog ett bad och såg att det var en sådan där bräda som man paddlar på borta vid badstranden.


Det var min kusin och hennes barnbarn och dom kom och hälsade på. Det var länge sedan jag träffade henne så vi gick upp till huset och drack kaffe. Sedan dom åkt iväg på sin lilla bräda gick jag ner till sjön igen och satt en stund där och njöt av livet.


Gick bort till Kinabror för det var hans tur att laga middag. Medan maten blev kvar gick hunden Jack och jag i vattnet och letade pinnar (Det var mest han som letade ) Vattnet var varmt och skönt fortfarande så där 22 grader och det är inte illa.



Så gick jag upp till Broder B. Där blev jag bjuden på vin och vi satt där utomhus och njöt av solen. Hunden Nalle kröp upp i mitt knä stor som han är.

 

Broder B:s gäster hade ett fint tält att bo i. Det var riktigt fint.


Så hemåt igen och jag vattnade alla blommor utomhus. Tog in tvätt.


  Sedan kom hela gänget hit och TuppOla kom också. Det var läge för att leka i Kinabrors gubblekis.

 

Det blev tävlande i lite av varje både pilkastning och annat.

Jag hämtade Jack och tog en promenad ner till sjön.

 

Augustikväll när den är som bäst.

 

Egentligen har Jack det väldigt bra. Tänk att få leva i frihet utan band och få vara ute hur mycket han vill och följa med överallt. 

 

Att ha en hund man kan lita på och som alltid är i närheten är ju jättefint. Han är en av mina bästa kompisar och han har ett leende som inte går av för hackor.


Ja, det var allt för idag. Nu väntar en solig fin dag på mig. Vad det blir idag har jag ingen aning om. Jag tror i alla fall att jag ska laga vid källaren för snart ska saft och potatis in där och då ska det vara städat och fint.


Dagens ord: Det gäller att njuta av augustisolen. Att vara ute hela dagen är det som gäller.





Av Anita - 10 augusti 2021 07:19

 

Sofiepropp som är på besök hos mig sover fortfarande. Katten Morris har gått ut.. Min trumbyggarkompis som legat över inatt har redan åkt till jobbet.

Här sitter jag och tänker att jag ska skriva några rader innan allt drar igång.


Sonen åkte till Skåne på lördag och jag är alltid orolig när någon av de mina är på vägarna men allt hade gått bra.


Kinabror, hans ena dotter och jag fick oss till att dra iväg på årets första auktion.

 

Det var massor med folk och många turister så det blev rätt dyrt det mesta och ingenting som jag inte kunde leva utan men det var roligt i alla fall. En varmkorv och en kopp kaffe hör till i alla fall.

 

Där man hade parkeringen stod den här fina krukan på ett gammalt mjölkbord. Man ser alltid något när man är ute bland folk och inte bara glor på sina egna grejor hela tiden.

 

Kom hem och gick en sväng och sökte efter hallon. Det är inte mycket och de flesta är små men en liten hink blev det i alla fall.

 

Så gick jag bort till Kinabror och han hade fileat och stekt abborre och nog blev det en festmåltid alltid. Knaprig och jättegod och så sås som är gjord på alla färska kryddor från min trädgård. Fin lördagsmiddag minsann.


Så blev det då en ensam natt. Det var tomt och tyst i huset. Bara katten och jag men det varade bara en natt för på söndagen kom Sofiepropp och ska vara här några dagar. Det regnade som sjutton så vi kurade inne och började se på en serie från tid som var. Den var spansk och hette något med Kokerskan på...... och var så bra att vi satt i timmar och glodde.


Så gjorde vi det som vi alltid gör när vi träffas. Vi åt plankstek. Vi såg på serien och så kom Broder B och frun. Dom har besök av kompisar som bor i ett tält på gården. Tur att det slutat regna. Vi gick en sväng bort till Kinabror också.


På kvällen kom en kompis till mig och låg över.

Kinabror åt middag här.

Så hände inget mer vad jag minns. Idag får vi nog besöka igen av en gammal kompis till Kinabror. ja till mig också.


Det är plockning av vinbär som gäller idag för nu börjar dom bli mogna och fåglarna äter upp rödvinbären om jag inte plockar dom.

 

Det är en annan doft nu ute, lite tung och söt och det går inte att komma ifrån. Hösten börjar sakta krypa närmare. Fåglarna har tystnat utom förstås svalorna som kvittrar glatt fortfarande och sädesärlorna har fått många ungar som glatt springer omkring framför fötterna på en och vickar med lilla rumpan. Dom är så söta så.


Det är nu man skulle bada basta egentligen men getingarna har bosatt sig i bastun och precis där men sitter med rumpan. Visst är dom fredliga och snälla men man vet aldrig. En hoper getingar i ändan vill man ju inte ha. Känns inte så avslappnande att sitt där med surrande under rumpan så det får väl vara så länge. Eftersom dom är så snälla så vill jag inte bråka med dom heller. Att bli ovänner med getingarna nere vid sjön är ingen hit.


Dagens ord: Skördetiden är här och vattnet i sjön börjar bli kallare.

Av Anita - 7 augusti 2021 08:32

 

I morse åkte Sonen söderöver och han har varit här i en hel månad. Nu dricker jag mitt morgonkaffe alldeles själv och det känns lite tomt och trist. Så är det ju den här tiden. En efter en av sommarfolket drar iväg och försvinner.


Nåja det är inte det vi ska prata om idag. I går var det rätt lugnt. Det var förstås en fredagstur till Hammarstrand för att handla mat och så åkte DansBritt och jag iväg och åt. Det blev på kiosken i Bispgården där man har en otroligt god taimat. 


När jag kom hem vilade jag en stund i hammocken tillsammans med katten Morris.

 

Det var skönt för jag har inte hunnit vila något i hammocken tidigare i sommar och de dagar jag tänkt göra det har det varit för hett i solgasset så då har det varit bättre nere vid sjön.

 

Så vattnade jag blommor förstås. Det behövs mycket vatten nu när det inte regnat på länge.

 

Det blommar för fullt nu. Naturen tar ett sista ryck känns det som.

  Så 

Svalorna turbomatar sista kullen ungar och alla hjälper till inte bara föräldrarna utan även syskonen. Bären och grönsakerna mognar och nu är det skördetid. 


Allt som var planerat i sommar har inte blivit av.

Ingen vägg i loppisen,

inge lagning av rostskada på bilen.

Ingen vassröjning på badstranden.

Inget bortkörande av skräp. Ingen fönsterputsning heller för den delen. 


Inget klättring i berg för AMV och mig. Ingen vandring heller för den delen.



Så är det ju på sommaren. Sommaren är för kort. Det är bara så. Det finns för mycket att göra för att man ska hinna med.

Skit samma. Vi har badat i alla fall och Sonen har röjt sly och gräs och hållt gräsmattorna klippta och fina. Vi har umgåtts med vänner och släkt. Vi har till och med haft en fest men ingen surströmming och ingen kräftskiva men det kanske blir så småningom. Mörkret kommer tidigt nu och det är helt svart på natten. 

 

Dagens ord: Än är en bit av sommaren kvar.



Av Anita - 5 augusti 2021 10:45

 

Så satt jag under eken och funderade. Det var tisdag och Kinabror har farit och hämtat äldsta dottern vid tåget i Bräcke.

Jag städar i Kinabrors kök och gör i ordning för fest. Satt upp lapparna för tipsrundan och bakade en kaka till kaffet.


Så onsdag morgon träffades vi på min gård och med tre bilar drog vi iväg mot Hunge. Det hade varit kallt på natten men var en solig och lugn dag med klar luft. Inte så varmt så det var perfekt för en hemlig resa.


 

Första anhalten var hos TuppOla och Sambon vid stugan i Hunge. Kaffe och mackor och där kunde man sitta nere vid sjön i en liten paveljong.

 

Kinabrors dotter ser ut att njuta av tystnaden och solen.

 

Så drog vi iväg på vägar kantade av skog med utsikt över massor med vindsnurror. Vägen var som en berg och dalbana på sina ställen, men nyskapat och fin.


Till slut kom vi fram till Rätan, en by jag aldrig varit till.

 

En fin gård med loppis och ett museum och ett fik.

 

solen sken och det var riktigt spännande att gå in i den gamla ladugården.

 

Där var det dukat såå fint med olika gamla koppar och vi åt goda stutar och en härlig gräddbakelse med jordgubbar på.

 

Där var väggarna fulla av tavlor som hennes pappa målat och så hängde det tallrikar överallt och härliga små grejor

 

Så gick vi upp på övre botten och där fanns samlingar av de mest oroliga saker. Kvinnan som hade museet berättade härliga historier om bakgrunden till de flesta saker och det var både glada och sorgsna berättelser som gjorde besöket extra härligt.

 

Det fanns så mycket att fotografera så jag kom nästan av mig och det blev inte så många foton som jag tänkt.

 

Nere i loppisen hade hon en rent otrolig samling av roliga saker och hur många burkar som helst. 

 

Glas i massor.

 

Man hade kunnat gå där i dagar utan att se allt men tiden går fort och vägen hem är lång så vi fick ge oss iväg tillbaka. Slutar med en fin liten kaffepanna som stod på en lysande kaffeburk.

 

Efter drygt två timmar var vi hemma i Fisksjön igen.

Sonen och DansBritt var kvar hemma och hade börjat med maten.

 

Dukat och klart var det i alla fall och kvällen blev både lång och full av mat, skatt och till och med lite musik. Sonen spelade lite gitarr och Broder B tog också en liten trudilutt på gitarren.

Dessutom en tipsrunda som blev misslyckad och strulig men TuppOla vann förstås som vanligt. En burk nykokt hjortronsylt blev priset.


Idag lite frukost här hos mig så började alla ge sig iväg mot nya äventyr.


Jag började dagen med att läsa artikeln som blev skriven om oss här i Fisksjön. Tjejen som var hit och intervjuade mig var så ung och liten och söt. Det är konstigt när man blir gammal och ankommen vad man tycker att alla är unga och vackra.


Dagens ord: Ett litet reseäventyr muntrar upp humöret och ger en nya ideer.


Av Anita - 1 augusti 2021 19:18

 

Jo, nu är katten Morris hemma med besked och jag konstaterar att han inte är lika dum och vilse i plymen som jag trodde. Det visade sig att han varit bort i byn förut och kommit hem utan att jag har vetat  om att han varit borta. Han hittar hem i alla fall. 


En av grannarna en kilometer bort hade sett att någon fönstertittare var på byn. Jojomen, det är lille Morris det.

 

Nu har han knappt gått ut på ett par dagar och ligger i min säng och spinner och gosar med mig. Hoppas att han håller sig hemma nu.


Vädret har ändrat sig nu och fredagen var det inte hett utan bara ljummet. Sonen tog fyrhjulingen och for och besiktade den. Jag for iväg på fredagsmöte med DansBritt.


 

Vi åkte till Strömsnäsgården och åt en god macka. Där är så fint med alla djuren och vädret var perfekt för en tur. Så for vi till en loppis och sedan handlade jag mat och åkte hem.


Igår, vad gjorde jag igår. Det är inte så lätt att komma ihåg nu för det rör sig så mycket. 

Jo, Sonen och jag plockade undan pallarna från vedbacken.

Vattnade i växthuset och skördade smågurkor och lade in dom.


Plockade en hink med rödvinbär och en hink med svartvinbär. Dom är lagom mogna för att göra gele.

Sonen klippte gräs så jag slapp i alla fall den förhatliga sysslan.


Plockade in tvätten från strecket och tog hand om den. Det betyder bara att jag viker ihop den och lägger in den där den ska vara. Glöm strykning och sånt fjask, det har jag inte gjort på många år och det går så bra så.


Kinabrors barn kom en sväng och hundarna också. Vi satt på förstukvisten och pratade. Det var deras sista dag för den här gången och dom ville inte åka hem.

Det är kallt på nätterna nu så vattnet i sjön är inte längre lika varmt men så där 20 grader är det i alla fall. 


Nu åkte Kinabrors familj iväg mot skåne igen. Dom har haft tur med vädret, annat kan man inte säga.


Att göra gele är ett göra som inte är det enklaste. Att få den lagom, inte för hård och inte för rinnig. Allt man ska göra som kräver känsla och koncentration måste man göra på morgonen när hjärnan är frisk och inte utsatts för en massa grejor så i morse gjorde jag gele för hela slanten. Blev väl en så där 30 burkar och det är fint att ha till vintern.


Så gjorde jag lapparna till en tipsrunda.

Så kom Broder B:s fru och en av barnbarnen och stannade en stund.

Så klippte Sonen buskar med häcksax och jag stod bredvid och var boss och sa hur han skulle göra.


 

Så vattnade jag blommorna ute och inne för vatten behöver både människor och växter.


Jo, jag glömde. I morse var det sex tranor ute på åkern och dom skrek så det var riktigt kusligt.


Så började jag städa köksgolvet. När man går barfota känner man när det är kletigt på golvet så man nästan fastnar. Då kära vänner, är det tid för Skogsnuvan att inse att det behöver torkas och så gjorde jag det.


Då kom brorsorna och vi satt oss och planerade 70-årsfesten och fikade.


Dagarna går så fort och vips så var juli slut och en ny månad börjar. Den här veckan kommer det att hända så mycket så kanske hinner jag inte berätta. Nya gäster kommer snart, inte bara en utan flera. 


I dag har jag inte badat för det blåser kallt ute och känns inte så inbjudande. 


Jo jag har fått en mobil av sonen och jag har fullt upp med att försöka fatta hur den fungerar. Hoppas jag lär mig så småningom.

Sonen grillade kött och så kom Kinabror och Jack. Han hade tvättat sängkläder mest hela dagen. Det blir många lakan när det är fem extra människor i huset.


 Dagens ord: Svalorna är fler än dom brukar. Sädesärlorna är fler än någonsin och bromsen bits ilsknare än någonsin.


  

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards