Alla inlägg under mars 2021

Av Anita - 31 mars 2021 07:28

 

Igår var en dag att minnas. Inte för att det blåste isande vindar utanför och inte för att påskkärringen kröp ihop på Kinabrors farstukvist med vinden vinande runt öronen.


Nej igår var det den dagen då jag fick hem den nya kaminen. Den gamla som var över 30 år gammal började funka dåligt och mest åt ved utan att ge värme.

  kylan 

Så snygg den nya är. Synd bara att jag inte kan elda i den ännu. Det ska ju besiktas först av en sotare. Nåja den värsta kylan lär väl vara över nu.


Jag fick ett par fina påskkort igår.

 

En av mina fd jobbarkompisar gör så jättefina kort. Hoppas att jag får träffa henne så småningom bara den här skitsmittan går över.



Jag har inte skickat några påskkort iår. Kom inte ens ihåg det. Däremot kom jag ihåg att jag har bokmärken med påskmotiv. Dom kan ni väl få se.

 


I förrgår var Kinabror och jag till Broder B på räkmacka. Den gullige hunden Nalle gav Anette en riktigt rejäl påskpuss.

 

Den hunden är så gullig.


I går kom AMV och Gubben en sväng  så det var en riktigt bra dag. En dag att minnas Kamindagen. Allt som händer som är lite utöver det vanliga gör ju dagen till lite extra.

Så kom koltrasten och bofinken. Det är vårtecken om något.


Idag ska jag iväg till tandläkaren för att ta bort stygnen i munnen men jag behöver inte åka till stan utan bara till Hammarstrand.

Jag ska köpa ett fång med påskliljor och en laxsida som jag ska göra iordning till långfredagen.


Glad Påsk på er alla och hoppas att vi får vara friska och att vinden mojnar så man kan vara ute lite. 

 


Dagens ord: Min kompis påskkärringen kurar på förstukvisten så det blir ingen blåkullaresa iår.

Av Anita - 28 mars 2021 10:16

 

Påsken har alltid varit en favorithelg för mig. 

Inte så omständigt utan en helg då man kan vara ute och inga speciella krav på mat heller.


Så var det pimpeltävlingar. När jag var liten var det pimpeltävlingar på varenda sjö hela vårvintertiden. Det var folkfest. Det fanns korv  att köpa. Det var lotterier och fina priser och musik ibland. Det hände till och med att det landade ett flygplan och man kunde få åka en tur mot en slant. Jag gjorde det aldrig men man kunde.


 

Min mamma som mest stod hemma i köket och suckade och pustade var alltid med när det var pimpeltävling. Pappa också förstås och dom kom ofta hem med priser. 


Även i nutid har det alltid varit långfredagspimpel på Lillsjön i byn. Det har varit roligt det också. Lite annorlunda och alla kunde vara med. Man kunde vinna på biljetten. Man kunde vinna på minsta fisken och största. Till och med jag som är en dålig fiskare har vunnit flera vinster.

 

Det var kolbullstekning och framför allt folkfest. Det är då dom som flyttat kommer hem och gamla klasskamrater och andra vänner är där. Riktigt trevligt.

 

Så dagen därpå var det en egen liten pimpeltävling hemma hos oss.


Så hade jag alltid middag hos mig och vi brukade vara 15-20 personer.

 

Det var då det. Nu blir det väl ingenting med någonting. Visserligen har jag tänkt att vi blir några av oss som äter tillsammans men ingen pimpeltävling och inga som kommer och hälsar på nerifrån skåne. Trist med den här attans coronan som förstör. 


Inte har jag någon lust att påskpynta ens. Jag som brukar ha så mycket till påsk. Kanske köper jag mig en bukett påskliljor för det är favoritblommor. Vi får se.


Dagens ord: Inte ens någon blåkullafärd blir det heller.



Av Anita - 26 mars 2021 13:55

 

Äntligen barfläckar. Strandstigen har bara snöfläckar här och där och det är så härligt att känna barmark under fötterna.


I förrgår kom AMV och Gubben och det var solsken. Det var den första grillningen hos dom. 

 

Många snödrivor kvar men bart där det var skottat.

 

Grillad korv och rök som for än hit än dit och det började blåsa åt alla håll. Visst vi satt där och grillade i alla fall och hade det inte varit för blåsten hade det varit riktigt skönt.


Igår var det bättre. Solen sken och det blåste inte. Förmiddagen bort till Broder B  för att titta på när han tapetserade sovrummet. 

När jag vandrat hem på den leriga vårdoftande vägen möttes jag av fåglarna som börjat med sitt vårkvitter.

Möttes också av Gamle A som kom för att fika. För första gången i år satt vi ute på Kinabrors trapp där solen kommer till först av allt. Min veranda är fortfarande full med snö så där kan kan inte sitta. 


Idag har Kinabror åkt iväg väst i sjön för att fiska och lämnat hunden Jack hos mig. Vi gick och hämtade påskris och sedan bort till Kinabrors sommarstuga.

 

Myrorna i stackarna efter stranden hade redan börjat med sin vårstädning. Det var massor med myror som vaknat och börjat dra sitt stå till stacken.

 


Känns lite bättre i munnen nu så idag ska jag försöka mig på att äta potatismos och korv. 


Det är underligt så fort det händer saker när solen börjar skina. De ynkliga krukväxterna blir frodigare och grönare för varje dag och dom börjar till och med få knoppar.


Jag sparade mina chiliplantor sedan ifjol sommar och dom är fulla med blommor och till och med lite chili som kommit. Stora är dom också. Dom ger mer skörd andra året än första faktiskt.


Dagnes ord: Sol sol sol förändrar allt till det bättre

Av Anita - 24 mars 2021 11:31

Så var det då dags att åka till stan och få tandoperationen gjord. Det var vårlikt när Kinabror och jag åkte till stan. Så pass varmt så det blev vårjacka och  joggingskor som gällde. Borta i stan var det ju bart minsann.


Inte här inte men det händer lite undan för undan. Det var vatten på isen i alla fall.

 

Det är ljust på kvällarna och jag gick strandstigen som bitvis var bar.

 

Nu sitter jag här med en massa taggtråd i munnen eller rättare sagt det är ändarna på trådarna mat sytt med som sticker ut åt alla håll. Inte går det att äta något men det finns ju soppa.


Känner mig lite mosig och trött men idag skiner solen. Det skulle vara fint om det inte blåste så förbannat.

 

Solen har fått vägen ner till uthusen att bli bar och runt vissa träd i skogen är det en barfläck. 

 

Hunden Jack och jag har dragit upp tomtar och änglar och Jack har dragit nerfallna grenar. Nu är det dags att ta fram påskkärringen istället för tomtarna. 


Idag kommer AMV och Östen och hunden Jack väntar och kollar och lyssnar efter bilen. 


 Dagens ord: Ena dagen minusgrader och nästa flera plusgrader. Hoppas det håller i sig 

Av Anita - 19 mars 2021 12:05

När man vaknar och det är 24 grader kallt när det skulle vara vårvinter så vad gör man då. När jag bytte sängkläder igår och tog bort filtarna för värmen och flanellakan byttes ut mot tunnare. Det skulle jag inte ha gjort.


Vad gör man då. Det är kallt i sovrummet för elementet har jag slagit av men ändå finns det ett annat ljus i sovrummet som berättar att det är vårvinter i alla fall trots kylan.

 

Jag ligger kvar under täcket och katten Morris kryper ner under täcket. Jag läser och han ligger och kurrar och spinner och mår gott.

 

Det är tur att vi har våra djur som alltid är till en stor glädje.

Broder B:s hund är ju så gullig även om han är stor och viftar ner både det ena och det andra från borden.

 

Nu har jag i alla fall plockat bort det sista av julen. Lossat ljusslingan från väggen och bytt ut mina röda gardiner mot gröna. 


Jag har varit på besiktningen av bilen och tänk er att jag fått ett helt blankt papper utan någon som helst anmärkning. Det ni har då inte hänt förut för jag har bara haft gamla ratbilar. Det var väl den här veckans oväntade höjdare..

Det händer ibland något kul också faktiskt. 


Gamla A kom med sina vanliga dammsugare till fikat och vi fikade.

Jag åt middag hos Kinabror. Tog sparken på sjön. Han har kört upp en väg med fyrhjulingen så vi har inte långt emellan oss. Tar väl bara några minuter om det glider lätt på sparken. Älgbiff med lök och potatismos. Gottigottgott,


Det tråkiga den här veckan är att Kinabrors son med familj inte kommer till påsk som det var tänkt. Det är den där coronan som förstör.


Annat är att fågelborden börjar bli mer eller mindre trasiga och igår ramlade en fågelholk ner. Det är liksom ruttet det mesta här hos mig.

 

Nu har solen gått i moln och det ska visst bli snö på eftermiddagen.


Det är ju skidskytte på tvn så det blir väl att sitta och glo. Snön har i alla fall ramlat av taken så lite vår är det i alla fall. 


Det har tinat lite så de saker som gömt sig i snön har börjat titta fram.

 

Den där svalan av järntråd är väl den första man får se på länge. Jag längtar efter mina fina svalor som brukar komma den 21 maj varje år, nästan alltid på dagen.


Visst fågelhusen är fulla med domherrar, talgoxar, nötväckor, blåmesar och hackspett. Det blir dyrt med frö men det får man ta. Alla ska ha mat, både fåglar katter och hundar.

Det har till och med kommit en speltokig tjädertupp till gården men jag har bara sett spåren än så länge.


Dagens ord: Det som göms i snö kommer upp i tö.


Av Anita - 17 mars 2021 08:28

DansBritt  och jag pratade i telefon i förrgår och kom underfund om att det inte varit en enda dag på sjön i vinter.


Det skulle bli sol  på tisdagen  sa man på väderlekstjänsten så då måste man passa på.

Kinabror har ju satt ut gäddsaxar i flera dagar nu och sått fina abborrar på pimpeln.

 

På hans lilla bod finns det redan en hel del gäddor till tork. Hundarna älskar torkad fisk så det blir nog fullt på väggen.

 

Han hade några till som han inte hade hängt upp.


Nåja, det var bara att packa ryggsäckarna och fara bort till Kinabrors sommarstuga. Det var ingen sol utan ganska mulet men rätt varmt.

 

Kinabror och DansBritt drog iväg på snöskotern till andra sidan sjön.

 

Hunden Jack följde med dom förstås. Men jag då???? Jag gjorde som vanligt. Stannade kvar på land.

 

Skottade fram den gamla eldstaden och började elda. Det var första gången iår och jag tycker bättre om att sitta och elda än att pimpla. 

 

Så började det snöa så våldsamt så jag såg inte ön ens. Satt mig under tak på brorsans veranda och drack en kopp choklad medan snön vräkte ner men lika fort som det började slutade det och solen kom fram.

 

Då satt jag och blundade mot solen och såg att jag hade fler rynkor än vad jag hade ifjol. Det blir bara värre och värre men skit samma. Första solen i ansiktet var ju härligt i alla fall.


När det blivit grillglöd ringde jag till Kinabror och DansBritt och dom kom till land. Dom hade fått några abborrar och jJack hade snott en fisk och kom med den i munnen.

 

Så grillade vi lite korv och tänk att vanlig korv kan bli så god bara för att man sitter ute.

 

Så gick dagen och den gick fort. Så småningom gjorde Kinabror middag och det blev en festmåltid med stekt abborre kall sås med örter och potatis. Kinabror är en mäster på att byxa fisk och få bort alla ben och det var så gott.


Så gick den dagen och idag är det sol och ser rätt fint ut men jag ska iväg och besikta bilen och uträtta en massa ärenden. Bara att hoppas att bilen går igenom utan problem.


Hoppas nu bara att det blir några fina vårvinterdagar och att vi slipper mera snö. Det tar dåligt på snön fast det är plusgrader på dagarna.


Dagens ord: Nu väntar jag på att snön ska gå bort lite grann så jag kommer in i källaren och växthuset och kan börja odla lite smått åtminstone sätta lite frö.

Av Anita - 14 mars 2021 08:51

Jag läste min blogg från då jag nyss hade slutat jobba och då var jag så lycklig över att jag var boss över tiden och inte tiden över mig som det är när man jobbar.

Att jag orkade göra allt på de få lediga stunderna jag hade. Mesta tiden gick till att jobba och slita, både på jobbet och hemma. Nu tio år senare har jag vant mig och tänker inte på att jag har gott om tid.

 

Jag har inte någon lust att fotografera längre men en blogg utan foton är ju inget att ha så jag plockar väl in lite gamla bilder idag. Här är sommaren grön och himlen blå, nu är himlen grå och marken vit och tråkig.


Igår sov jag till halv nio och vaknade av att Kinabror kom och lämnade hunden Jack. Alla tre bröderna skulle iväg och fiska på någon liten tjärn. Då får Jack vara hos mig. 


Nu kändes det inte alls kallt och jag har stängt av elementet i sovrummet och tagit på mig min kinesiska gröna fina sidenpyjamas som jag fått av Kinabror.

 

Går ut en sväng med Jack och kastar snöbollar till honom. Han äskar det. 

Annars blev det mest att sitta och titta på tv.


Vet ni,  i dessa tråkiga tider har jag börjat med något jag aldrig trodde jag skulle intressera mig för.


Nej, jag löser inte korsord, inte lägger jag pussel eller stickar sockar. Jag läser mycket men det har jag ju alltid gjort och pysslar med blommorna.

Nej, jag har börjat att titta på skidskytte och det är ju mest hela dagarna nu. 

Jag som alltid hatat skidåkning och som tycker att sporten tar alldeles för mycket tid, både på tv radio och i tidningarna.

Det är fan, sport hela tiden men nu sitter jag och glor själv, lite i alla fall. Hur det kan bli. 


Det droppar lite från taket och hackspetten har börjat trumma envetet. Talgoxarna har börjat kvittra lite grann men nu har det kommit mer snö och det är bara vitt och grått överallt.

 

Fy vad jag är less på vintern nu och less på blåsten och snön och på att inte träffa folk. 

Ingen vattengympa, inget roligt. Jag som brukar ha besök nästan varje dag, ha roliga fester och middagar och allt möjligt. Det börjar bli jobbigt nu.


Samtidigt är jag ju i väntan på vaccin. Jag är lite skrajsen för att få coronan för jag har en förmåga att få alla möjliga skitgrejor.

Jag hade asianten när jag var liten och jättesjuk. Minns med fasa distriktsköterskan som kom varje dag och gav mig penicillinspurta.

Jag minns honkonginfluensan då jag också var sjuk i flera veckor.

Så har jag haft både sorkfeber och harpest och harpesten var hemsk. Jag var sjuk i flera veckor och gick ner 10 kg och hade besvär med njurarna. 

Jag vill då inte ha coronan för då lär jag väl stryka med och det känns då onödigt. Därför aktar jag mig väldigt men det är trist.

 

Man får väl tänka framåt och hoppas att det snart blir vår i alla fall. Det värsta borde väl vara över nu hoppas jag men samtidigt vet jag att det kan vräka ner massor med snö i mars och april.


Dagens ord: Det hade kunnat vara värre men det är då en klen tröst.

Av Anita - 10 mars 2021 13:09

 

Egentligen kan man tycka att tillvaron är enahanda i denna tråkiga tid då många av oss bara väntar på vaccinen, men vädret är då inte enahanda utan verkligen omväxlande från dag till dag och ibland från timme till timme.


Det började med snöstorm så man knappt kunde se ut ens.

  oh

Så blev det kallgrader igen och snöade lite från och till och blåste.


Så på tisdag blev det rätt så fint ett tag. Det blåste inte så farligt. Kinabror, hunden Jack och jag gick ner till sjön och där träffade vi Broder B med fru och Gullige Liam.

Dom hade varit på en snöskoterutflykt över bergen och vi följde med dom hem och fikade. Sedan gick jag hem och på vägen träffade jag grannen som just tappat bort hunden. Det är skare nu och hunden hade följt efter harspår. (Det finns faktiskt en hare kvar).


Så igår var det ömsom sol ömsom snö och Kinabror skulle meka med bilen. Vi for till Bräcke och hälsade på AMV och Gubben.  AMV hade gjort en jättegod skaldjurssoppa som vi åt till lunch. Medan gubbarna mekade pratade AMV och  jag om dittan och dattan och jag lånade flera böcker av henne. Det är hemskt att vara utan olästa böcker.


Så idag var det 18 grader kallt och solen strålade. Blåste förstås.


Jag hämtade ved och eldade en brasa i köksspisen. Kinabror och Jack kom och fikade. 

Jag hade en plan att jag skulle sitta och sola vid strandstugan och packade ner bok, mjölkchoklad och apelsin. Det sket sig för vinden hade vänt och inget lä fanns att få. Skit.


Istället tog Jack och jag en skogspromenad. Det är faktiskt skare och vid strandkanterna så är det lite bart.

 .  

På strandstigen var det spår i nysnön både av rådjur, ekorre och räv.

  ö

Gammelladugården har tappat sitt snötäcke nu och tittar fram. Lite händer det.


Nu sitter jag inne och solen skiner och det ser fint ut men jag vet att blåsten och kallgraderna får både öron näsa och fingrar att bli iskalla. Måste tina upp dom innan jag går ut igen. Chokladen får jag väl dricka inomhus. 


Att bo så här gör en ju beroende av vädret på ett helt annat sätt än dom som bor i stan. 

Slutar med en bild på den stora feta rödingen som Kinabror drog upp när han ar iväg på fiske sist. 

 

Det blir fint att få sätta tänderna i den minsann.


Dagens ord: Borde det inte blir lite varmare snart? 

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards