Alla inlägg under april 2021

Av Anita - 30 april 2021 11:08

Jag hatar att frysa och gudarna ska veta att jag frusit den här vintern. Gudarna ska veta att jag fryser fast det är vår. De isande norrvindarna viner och söker sig in under kläderna. Det hjälper inte att jag har vinterkläderna på.

 

Lerigt på gården.

 

Inte ett grönts strå och det blåser för kallt för att man ska kunna kratta och göra fint.


Det är då jag börjar fundera och fundera ska man inte göra. Jag läste i en tidning och hörde på tvn. Man kan förlänga sitt liv med att träna och träna.


1. Man ska jogga som ett tok med lurar i öronen så man slipper höra fågelsången.

Fel nr 1. Jag springer aldrig om jag inte blir jagad och det händer då inte ofta. Sist jag blev jagad var av en ilsken svan och det var länge sedan. Inte heller vet jag hur långt jag går eller hur många steg. Man ska ju kunna mäta det också nu för tiden. Däremot går jag mycket. Klippa gräs i två timmar och skotta snö flera timmar gills vål inte skulle jag tro. Det är inte lika häftigt som att jogga med häftiga joggarkläder.


2. Man ska gå på gym och lyfta vikter och trampa cykel och sitta i roddmaskin. Kostar massor.

Fel nr 2. Jag har aldrig varit in på gym men nog har jag lyft i mina dagar. Burit ved och blöta trasmattor. Hinkar med vatten skottkärror fulla med jord, Långa vandringar med fulla bärhinkar.  Gills väl inte va?

Rodd båt har jag gjort för motorn går aldrig igång. Simmat och gjort vattengympa har jag förstås gjort men inte har jag någon snygg klädsel utan en gammal blekt baddräkt. När jag simmar i min lilla sjö är jag för det mesta naken.  

3. Man ska cykla med häftig cykel med massor av växlar och med häftiga cykelbyxor.

Fel nr 3.Cyklar gör jag och har alltid gjort men med mammas gamla cykel utan växlar och jag har trampat många mil på den Gills det?


Har ju förstått att jag är helt ute och inte klär jag mig snyggt och byter frisyr eller använder en massa krämer. Förstår med mitt liv så är det nog ingen chans att jag kommer att bli gammal. Medellivslängden ligger på runt 80 för kvinnor i Jämtland och med fasa inser jag att det inte ens är 10 år dit. Nu har man slösat bort ett helt år då jag inte ens fått dansa.

Dans föresten Kanske det gills för oj vad jag har dansat i mina dagar. Inte ens det har blivit av sista skitåret.


Nej nu ska jag sluta och inte tänka mer än på idag. Idag eldar jag i braskaminen fast det snart är maj. I maj brukar jag sluta elda men attan vet hur det går iår. Majbras blir det ju inte heller och knappast någon sång.


Kanske det måste till ett vårskrik någon dag. Få se om någon gör mig sällskap.

 

Ser att mycket utomhus behöver fixas så jag tog en tre stenar och klädde på dom gamla spetsdukar så dom skulle få bli lite vårfina.

 


Dagens ord: Nu får det väl räcka med blåst och kyla i alla fall.



Av Anita - 27 april 2021 11:47

 

Det har varit blåsiga dagar. Det har varit kalla dagar. Ibland har det varit hagel, regn och lite snöflingor. Våren är sen.


Jag sitter framför min nya kamin och stökar lite inne. Svär på datorn och på mailen som inte fungerar. 

Ibland tänker jag att det är för lite skratt och för lite glädje. Det är bara coronaprat och elände och jag är sur occh tråkig och ful.

Såg härom dagen i tidnngen att livsmedellängden har blivit kortare här i Jämtland. Ska det bli så har man bara tio år att leva. Känns väligt deppigt att ens tänka på det.


Nej nu tror jag att vi tar en lite roligare bild i alla fall. Igår när jag gick badstrandsrundan med hunden Jack  hade åmynningen och lite av badstranden blivit isfri i alla fall.

 

Något att glädja sig åt. 


Den frysna marken gör att Kinabror kan dra hem veden på morgonen och nu har han gjort det i alla fall. Nu är det bara kapning och klyvning som är kvar.

 

Ni serr ju hur trist det ser ut och snön verkar aldrig tina.

 

Fin björk har han i alla fall kapat och dragit hem bror min.

 

Ska kanske räcka till nästa vinters eldande.


Det har varit några nätter med dålig sömn för månen. Det är tydligen supermåne inatt, vad nu det är. Får väl gå ut och titta inatt.


När det drar ihop sig till solnedgång hör jag bäcken brusa och duvurna kuttra i granskogen. Om det inte blåser förstås, då hör man bara blåsten vina och skrika.

 

Vet att jag är så tråkig och sur och trist så jag står nästan inte ut med mig själv. Idag är inte den bästa dagen men som dom flåshurtiga optimisterna säger, det kunde vara värre.


Dagens ord: Jag var roligare och vackrare förr. Det är då ett som är säkert.

Av Anita - 24 april 2021 09:29

 

Det är väldigt sällan jag köper något nytt. Tex är det 42 år sedan jag bytte kamin och den gamla plåtkaminen har verkligen gjort sitt. Det märkte jag i vintras när det var kallt och den bara åt ved utan att ge någon värme.


En ny täljstenskamin köptes och sattes in. Som med allt i det här landet är saker och ting omständiga och tar tid. Först ska man försöka få tag i någon på kommunen och dom har telefontid som det tar tid att komma fram. I mitt fall en vecka.

Sedan ska man fylla i papper och vänta på att blanketten kommer.

Så ska det tas kontakt med en sotarbesiktare. Ringde och det tog några veckor innan han kom.

Igår kom han. Man får inte elda förrän det är beisktigat. Flera veckor efter att kaminen  satts in tog det innan jag fick elda.

 

En trevlig och gullig kille som proveldade och kollade muren och var hur trevlig som helst. Han tände och det brann.

Så fin den är både killen och kaminen.

 

Det händer inte så mycket i byn en sådan här kall blåsig dag Så då kom först Kinabror och Jack för att kolla kaminen och sedan kom Broder B med fru och hunden Nalle.


Jag höll på att laga mat men vi skulle ju kolla och fika och satt oss i vardagsrummet för att titta på brasan. Vi glömde bort Nalle som smög sig in i köket och åt upp en halv falukorv.


Efter att ha fått skäll så kröp han upp i soffan och gjorde sig så snäll och fin han kunde.

 

Han gjorde sig så fin och snäll han kunde och vem kan motstå en sådan sötnos. Vad mer. Svinkallt ute och det går väldigt sakta snön vill liksom inte försvinna. 

 

Jag tog in min fuxia från källaren för en vecka sedan och den har fått både blommor och blad och inte nog med det, Den har fått svampar också.. Blommorna jag har i fönstren börjar blomma nu. Pelargonerna speciellt och visst är det fint att ha blommor när det inte händer så mycket ute. Fjolårets chiliplantor har frukt som börjar bli röda. Bara jag får nog många ska jag försöka göra picklad chili. Tror att det kan bli gott.  Tror att jag har mer än 100 växter inne nu.


 

Orkideerna blommar för fullt och har flera stänglar på gång med knoppar på. 

'

Arla bjuder på kosläpp på datorn kl 10 och det ska jag se. Jag minns kosläppen här på gården när jag var liten. Förväntansfulla satt vi på hagen och väntade på att korna skulle komma ut och vara som galna av glädje. Det var länge sedan men jag ska i alla fall se på det. Ha en bra helg och hoppas att ni har det mindre blåsigt än här.


Dagens ord: Galna kossor är roligare än galna människor.

Av Anita - 21 april 2021 09:33

 

Det går sakta men det händer lite varje dag. Barfläckarna blir större och is och snö försvinner sakta men.....nu ska det bli snö i flera dagar . Hoppas att det blir blötsnö som tar bort gammelsnön.


I förrgår såg jag den första sädesärlan borta hos Broder B när vi satt och fikade. En ensam lten fågel och det finns dåligt med insekter för den att äta. Igår såg jag för första gången på hela vintern ett rådjur som gick på åkrarna och försökte nappa åt sig några gröna blad. Mager och elädnde var den efter den här vintern med så mycket snö.


Björkarna har faktiskt fått massor med hängen så det nästan ser ut som om den börjat grönska men så är det inte.

 

Borta vid björkbacken är det väldigt nära att tibasten slagit ut. Denna märkliga gifita buske som blommar på bar kvist tidigare än alla andra. Den doftar så gott men jag vågar inte ta in den för rädslan för att min dumma katt ska tugga på den.


Så fortsätter eldandet medan snön ligger som ett skydd runt brasan så man inte riskerar gräsbrand.

 

Undrar om den kommer att brinna.

 

Jo då, visst tar det fyr.

Det tog fin eld och brann upp ganska fort.


Igår åkte jag iväg och fick bytt till sommardäck. Dumt när det blir snö men jag behöver inte köra. Hälsade på DansBritt och vi drack kaffe och for upp till kyrkogården där jag tog bort gravlyktan på mammas grav.

 

Dagens ord: Våren kommer om det än går långsamt.

Av Anita - 19 april 2021 08:01

 

Vilken fantastisk helg det har varit. Från blåst och kyla till sol och värme. Det är nu livet börjar att leva. 


Vi börjar med lördagens bäckrensning. Det brukar bli varje år för det fastnar igen med gamla stockar och pinnar och allt möjligt.

Jag brukar få hjälp med det. Utrustade med potatishackor och matsäck drog vi iväg. Det var hunden Jack i täten och så DansBritt med sina små barnbarn.

 

Det var bara en bit av bäcken som släppt isen men den biten fixade vi lätt.

 

De där två killarna jobbade på och fixade undan en massa bråte och fick bäcken att sjunga.

 

Vi kom upp till vättarnas underjordiska värld och jag berättade för dom om vättarnas liv i underjorden .

 

Kinabror höll på med att fälla björkar i björkbacken och naturligtvis satt vi oss där och fikade i solen.


När vi kom hem satt pojkarna en stund och slöade framför tvn och DansBritt och jag satt på verandan och lapade sol.


Sedan dom åkt gick jag bort till Kinabror och där var det fullt ös. Både Broder B med familj och Holländarna var där. Hollandarnas dotter gick genom isen så dom gick hem. Vattnet är kallt den här tiden och det är dålig is närmast land.


Så gick jag hem för att bada bastu  Sedan gick jag bort till badstranden för att titta på svanarna. Rensade bäcken där också. Vatten igen. 

 Så i

Det kändes så fint att sitta mot en varm sten och se svanarna simma omkring lite lugnt och försiktigt. Så var dagen slut och ansiktet var varmt av solen och det blev natt. Det är ljust länge nu på kvällarna. Ljuset vill inte slockna.


Så igår var det eld igen. AMV och Gubben och Krumeluren kom för att riva ett gammalt uthus på sin tomt.

 

Med hjälp av traktorn och Kinabror gick det rätt bra att riva huset och börja elda upp resterna.

 

Och solen sken och elden tog sig bra. AMV kokade soppa som vi åt i solen.

 

Sedan gick hon och jag badstrandsrundan och satt oss en stund på min veranda. Jag hade fått en flaska med mosserande jordgubbsvin av svägerskan i påsk och nu är en dag då man måste prova det.

 

Kallt läskande bubblande. Vi skålade för sommaren som ska komma och för vaccinen som vi fått som kanske kan göra att livet blir lättare att leva. 


Grillade hamburgare nere hos dom och elden brann ut.


Så var det dags för jord.

 

Kan ni tänka er. En liten tussilago har kommit upp mitt i snödrivorna och jorden tittar fram lite här och där. På vägen är det blötare och subbigare än någonsin. Eftersom nätterna är kalla tinar inte snön ett dugg fast dagarna är så varma.


Idag blir det eldens dag igen. Vi ska bränna våran brasa medan snön ligger kvar runt omkring. Det ser ut som om det ska bli en fin och härlig dag.


Dagens ord: Eld och vatten, jord och luft Det är grejor det.

Av Anita - 17 april 2021 08:55

 

När jag nästan gett upp om att vintern skulle försvinna så händer det. Visst, nätterna har fortfarande minusgrader men på dagen skiner solen och försöker smälta skaren så gott hon kan. Blåsten har slutat vina och det är som om ett under skett. solen är VARM . Det är LUGNT

 

Energin återkommer för oss alla. Kinabror drag iväg till björkbacken och startar motorsågen. Jack och jag packar ryggsäcken och drar bort till honom för att sitta på marken och dricka kaffe och äta mackor.

 

Jack får tigga utomhus och visst får han en bit macka. Sedan går han och jag hem. Han börjar busa och skälla på en gammal stubbe. Även han känner av våren.

 

För första gången når solen till altanen och jag sätter mig där.


Gamle A kommer och han har tagit på sommarskorna. Vårtecken.


Jag har letat fram ett par gummistövlar som inte har hål. Jag har letat fram sommarjackan, den som jag har som jobbarjacka ute.


En ny dag och motorsågen brummar i björkbacken.

Broder B har också piggnat till och kastat sig över sin gamla motorcykel och börjar meka. Dundrar iväg på isen för att testa och visst. Den luktar och fräser men går i alla fall.


Dags för fika i björkbacken och Broder B hänger med dit.

 

och solen gassar och värmer. Broder B följer med på fika i björkbacken.

 

Jack och jag kollar bäcken men i skogen är det både is och snö  men visst finns det en bit som man kan rensa. Den vanliga bäckrensningen är snart på gång.


. Så gick jag hem och satt på verandan och tittade på fåglarna som är extra hungriga nu. Det är ett kvitter av hundar fåglar och när jag blundar så tänker jag att det äntligen är vår.

Leran svätter om fötterna när jag går på gården där Eon har förstört i höstas.


Så kom AMV och Gubben en sväng och så kom Broder B med fru och barnbarn

Hunden Nalle sticker in huvudet under min arm när jag äter för att få en smakbit.

 


Senare på kvällen går Kinabror och jag bort till Broder B för att dricka kvällskaffe. Tänk att inte behöva frysa när man traskar iväg. 

 

När jag går hem vid halv niotiden skiner solen fortfarande och det är tyst men så på Gubbflon i stortallen sitter koltrasten och sjunger fast det är kväll. Jag stannar en stund och sjunger tillbaka och han svarar och så står vi en stund och kvittrar till varandra innan jag tassar iväg hem. Koltrasten som sjunger i stortallen, det mina vänner är vår.


Dagens ord:   

Av Anita - 15 april 2021 08:48

 

Så det snöade härom dagen och härom natten. Till och med vägen var full med snö. Våren liksom backar. Visst var det en fin dag då solen sken och jag eldade brasa men lika fort så blev det styggväder igen.

 

Inte trodde jag att det skulle vara nödvändigt att sopa av bilen något mer men igår skulle jag åka och få vaccinet till slut. 

Det var en trevlig resa. På gamla kommunkontoret var det igång. Där var det fullt av gamla skolkamrater och bekanta från tiden då jag jobbade i Kälarne.

Efter sprutan fick bi sitta en kvart i ett rum för att vänta så vi inte blev dåliga av sprutan och det var en rolig kvart. Vi pratade om gamla tider då det var postkontor i rummet där vi satt. Vi pratade om det som var och om allt mellan himmel och jord och jag kom på att jag saknat att träffa folk. Jag saknade till och med Kälarne där jag känner alla sedan de många år jag gått i skola där och jobbat där. 

 

Det hade varit rätt kallt på natten och jag travade iväg på skaren när jag kom hem. Bort till skogsbrynet där Kinabror tog ner björkar för att göra vad av. På grund av storm så är vi försenade med veden men det ska väl ordna sig. Det ska väl bli vår till slut. Jag hämtade hunden Jack och vi gick på strandstigen. 

 

Bäcken har kommit igång men det går sakta med våren.

Nu har det kommit massor med bofinkar och jag får fylla frö mer än en gång per dag. I kyla och snö måste dom få hjälp när dom kommer flyttande hit för än finns inte något för dom att äta.


Nu vaknar jag till en solig och fin morgon. Det har varit 6 grader kallt men redan nu har solen hjälpt till och det är nollgradigt. Surkärringhumöret har gett med sig. Jag har fått vaccin och känner inte ett dugg av det. Det blåser inte ännu så nu ska väl snön få på moppo när solen gassar på. 


Jag ska ge mig ut genast för att ge fåglarna mat. Jag ska sitta i solen och njuta och jag ska inte vara förbannad på något idag. Det har jag i alla fall tänkt. Få se hur det blir.


Dagens ord: Sol ute sol inne sol i hjärta sol i sinne.



Av Anita - 11 april 2021 12:37

 

När jag vaknade igår och tittade ut var det lugnt och fint och soligt och jag tänkte att jag skulle gå ut innan det började blåsa. Kanske skulle det bli en fin dag- Kanske skulle jag kunna sitta ute och få lite sol.


Så skyndade jag mig att komma ut och gick bort till Kinabror. På vägen dit mulade det på och började det blåsa.

Jag hörde röster borta hos Broder B och gick dit istället. Där på verandan satt mina tre bröder och deras tre hundar.

Skäggiga är om alla tre och ser riktigt farliga ut när man ser dom sitta där.

Dom hade också planer. Det var att ge sig iväg ut på sjön och pimpla.

Istället blev vi sittande och dricka kaffe. Efter ett tag började vi frysa och jag började gå hem. Då började det storma riktigt . En isande kall vind och så kom hagel, och så kom snö. Som tur var åkte TuppOla hem så jag liftade med honom.

Så var det inget mer med den dagen. Jag gjorde rotmos och fläsklägg och Kinabror kom som hastigast och åt .


 

Söndag och det såg faktiskt ganska fint ut. Inte blåste det heller.

 

Eftersom det var så kritvitt av snö utomhus var jag tvungen att ha glasögon som jag aldrig brukar ha. Jag gick på skaren bort till Kinabror och drack lite kaffe. I skogen kuttrade duvorna. Så kom dom två svanarna flygande och landade vi ån.

 

Så lite vårtecken är det allt fast snön ligger tjock. Isen också men vid åmynningen är det lite öppet i alla fall.

Jag tog med mig hunden Jack och bad Kinabror komma en stund och hjälpa mig med brasan.


Jag hade planen att jag skulle passa på att elda upp en rishög nere vid sjön.

 

Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde. Kanske för att allt torrt vass brann bra men rök förskräckligt.

 

Kinabror och Broder B for ut på sjön och jag satt mig i en stol vid elden. Faktiskt ett vårtecken till. Viden har slagit ut.

Klart att det började blåsa som vanligt men solen sken i alla fall och himlen var blå.

 

Dagens ord: Hoppas man för mycket blir det aldrig som man tänkt, men tror man det värsta kan man bli överraskad av en fin dag lite då och då.


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards