Alla inlägg under september 2021

Av Anita - 27 september 2021 10:03

 

Äntligen slutade det regna och det kom en lördag med blåst men inget regn och så började det dyka upp lite folk igen. Först Broder B med fru och ena barnbarnet och sedan kom AMV och Gubben.

 

Dom hade sett en grej när dom var på resa som verkligen såg ut som jag och visst ligger jag i badet och dricker kaffe och spelar musik och läser så den presenten var riktigt rolig och passade precis till mig.


Vi hade lite surströmming kvar och så åt AMV, Gubben och Kinabror och jag den och det var riktigt gott. Så blev det faktiskt solnedgång då man såg solen.

 

Nu har getingarna flyttat från bastun och AMV och jag bestämde oss för att bada bastu. Vi har ju bara gjort det en enda gång i sommar för att getingarna skulle få vara i fred.


Nu drog vi på oss morgonrockarna och pannlampan och drog iväg ner till sjön. Tände i basun och tog in lite ljus.

 

Så skönt att sitta där i värmen och må gott. Det blir väldigt fort varmt i den lilla bastun men det blev inget bad i sjön.

 

Det blåste så kallt ute och vattnet var iskallt. Vi doppade bara fötterna och sköljde ansiktet.


Äntligen kom det lite sol och tänk att solrosen slog ut och rosen slog ut. En riktigt härlig söndag blev det.

 

Söndagen gick AMV och jag en sväng och sedan fikade vi i husvagnen innan dom åkte hem.

Jag fick mig till att börja jobba i trädgården och så gick Jack och jag ner till sjön.

 

Nu sken solen och det lyste av olika färger på löven. Det blåste inte ens.

 

jack lekte med sina stenar.

 

och jag satt och gonade mig i solen. Jag måste vara väldigt ovanligt känslig för väder för mitt dåliga humör försvinner som ett nafs när solen skiner och det inte blåser.


Idag är det lika fint och jag ska strax ut och fortsätta i trädgården. Klippa bort gammalt och gräva ner lökar så det blir fint till våren. En fin solig dag som jag ska utnyttja till max och inte gå in en enda gång mer än för att äta lite.


Dagens ord: När solen skiner och vinden mojnar då blir surkärringen som en annan människa.

Av Anita - 25 september 2021 12:59

I förrgår regnade det över 50 mm och det duggregnade inte utan vräkte ner. Katten Morris klev inte upp på hela dagenJag gjorde just ingenting. Tog bort dynor och kuddar från förstukvisten och lade dom i vardagsrummet att torka innan dom ska läggas in för vinterförvaring.


Kinabror och jag satt och glodde på tv och fikade och eldade i kaminen.

 

Jag tvättade lite, lagade älgskav till middag och åkte ner på byn på styrelsemöte på Håsjögården. Nu ska det väl dras igång med lite aktiviteter efter den långa coronatiden.


Råkade se en stump av Bachelor. En ung vacker tjej med fladdrande hår åkte i en öppen sportbil med en snygg kille.

Å så minnen ramlade över mig. Italien på 60-talet. Då var det jag som åkte öppen bil efter Cattolicas strandgata.

 

En ljummen kväll och vinden i mitt hår. En doft av hav och blommor. En rar italienare. Genom staden tog han mig och upp bland bergen. Han till och med stannade och plockade en bukett gula blommor till mig som doftade så gott.

 

Den kvällen dansade vi på en utedansbana i en liten by uppe vid ett gammalt slott. Å du ljuva 60-tal.

 

Jag tittade på Bachelor en stund Mer än hälften av tjejerna hade ljust långt hår och var så lika så det var nästan svårt att se skillnad på dom. Dessutom hade dom jättestora bröst (troligen förstorade) för annars var dom trådsmala. Så dessa fläskläppar som sitter på dom flesta. Förstår inte att man kan göra något så fult.


Så unga vackra flickor skulle inte behöva göra till sig så. När man är ung och vacker ändå. Jag begriper ingenting. Jag ska inte titta på det mer. Det är väl jag som är gammaldags.

Jag som levde på den tiden då man hade lite maschara och lite läppstift.


Det underbara 60-talet.

 

En tid som aldrig kommer tillbaka och en plats jag aldrig mer får se.


Nåja inget att göra åt. Nu får man vara nöjd med att åka till Hammarstrand och handla och äta god mat på Lergodset och sitta och surra med DansBritt och Kinabror.


Idag skiner solen men nu stormar det så jag vill inte ens gå ut. AMV och jag skulle ju bada bastu men jag vet inte om vi vågar tända när det stormar så här. Vi får se om det ger sig framöver kvällen.


Dagens ord: Det var roligare förr.



Av Anita - 22 september 2021 05:14

 

När jag inte somnat och klockan börjar närma sig fem så är det lika bra att kliva upp. Månen lyser in genom sovrumsfönstret och glider över golvet som en lysande boll. Det går inte att sova. Lite värk i kroppen har jag också.

Det har gått flera dagar utan en enda solglimt bara mulet och ruggigt.


Inte har jag gjort så mycket heller. Visst, jag har stökat lite i växthuset och så har jag burit in min stora fuxia som nu fått plats i sovrummet. Där får den stå och så kommer väl blommorna att ramla av så jag får ställa den i jordkällaren till vintern har gått över.

 

Så har jag fått en massa äpplen så jag har kokat äppelmos och gjort ett par pajer och få se vad jag ska göra av resten.


Äntligen har jag fått mig till att ringa till optiker och beställa tid för att få glasögon. Jag har ju klarat mig utan läsglasögon men inser nu att gammeldomen kommer ikapp mer och mer och jag börjar se dåligt att läsa små text nu när det börjar bli lite mörkare.

Jag hör ju i alla fall rätt bra i alla fall så något får man väl vara glad över.

 

Det börjar ju bli riktigt mycket färg på grönskan nu men när solen inte skiner så syns det inte så väl. Hoppas att det blir lite sol innan löven blåser av träden. När löven är borta då är det riktigt eländigt och trist tycker jag. Så länge solen tittar fram så är det fint med de färgade löven.


Så det är lika bra att koka mig lite kaffe och göra en macka och börja dagen lite långsamt. Allt är långsamt nu och ingen fart på mig alls. Ingen kommer och hälsar på. Ingen ringer och pratar mer än Sofiepropp och nog känns det att det är slut på sommaren nu. Ingenting roligt väntar heller vad jag vet men det är väl så det blir när gammeldagarna kommer steg för steg.


Dagens ord: Inte för att jag vill klaga men lite sol skulle inte skada.


Av Anita - 19 september 2021 09:36

 

Jag hatar gammeldommen. 

Jag gjorde ju bara det jag brukar göra varje höst.

Visst, det regnade och även om jag hade regnkläder blev jag blöt inpå skinnet när jag försökte gräva upp mina pelargoner och bära dom i tunga krukor ner till växthuset och böja mig och vrida mig i olika håll.

Visst blev jag genomblöt när jag hoppade över diken och gick i skogen och plockade svamp.

Visst gick jag dubbelvikt och plockade lingon.

Visst tog jag upp potatis och gick dubbelvikt igen.


Visst blev det en ganska onödig tur när AMV och jag kom på att vi skulle leta efter ett gammalt tvättställe nere efter ån och inte hittade stigen utan gick omkring i blötskogen och bland ris och hålor och med bara foffatofflorna på fötterna.


Ja men vad då då. Gjorde jag inte liknade ifjol och året innan och året innan utan problem men nu ni kära vänner. Nu har gammeldommen slagit till. Fan vad jag har haft ont överallt. Axlar nacke vekrygg och benen och höfterna. ja fan överallt. I två dagar har inte kunnat gjort ett enda dugg och det har inte blivit ett dugg.

 

Jack har hjälpt mig att dra ris och Kinabror har hjälpt mig att kapa ner grenar på eken. Han har kapat och jag och Jack har dragit ris.

 

Om jag lever och få ha hälsan kanske jag nu kan sitta under eken till nästa sommar och drömma om tider som var innan gammeldommen slog till.


Igår var Sofipropp här och vi satt och såg film framför tvn och gjorde inte just mer än att äta och se på tv och försöka röra oss så lite som möjligt.Konstigt


Jag har fått äpplen av Gamle A och av Tuppola så jag ska väl till och göra en massa grejor av det men mest har jag tittat på facebook och upptäckt att alla far omkring överallt.


Funderingar kring det är att när man valt att leva själv utan man så kommer man ingenstans. Delvis för ekonomin men mest för att jag inte vill åka ensam någonstans. Är men däremot så feg och troligen så tråkig så ingen vill göra sällskap med mig någonstans heller så får man sitta här hela tiden och drömma om tider som var då jag också kom iväg någonstans för att se något nytt. Konstigt att tänka sig att det är slut på det roliga nu och ingenting att se fram emot.

 

Solrosor är mina favoriter bland blommor förutom rosor förstås och både rosorna och solrosorna har fått knoppar men jag tror inte att dom hinner slå ut.

 

Det har varit långe mellan soldagarna nu och sol behövs för att allt ska växa och blomma och må bra. I dimma, regn och blåst händer ingenting positivt. 


Nåja, ni som kan ge er iväg på resor hit och dit och har sällskap så uppskatta det och ta det tillvara. Tids nog kanske det kommer den tiden när ni får sitta hemma och glo ni också och bara tänka på hur roligt det var förut.


Dagens ord: Det finns dom som har det värre. Jo då, jag vet det men det är liksom inte någon tröst.



Av Anita - 15 september 2021 08:24

 

Vaknar med att jag har ont i nacken och axlarna. Träningsvärk är det väl skulle jag tro. Dimman ligger tjock utanför. 

Tur att jag lade skydd över fuxian igår kväll. Jag hann inte gräva upp den och ta in den igår.


Så var det igår. Undrar om det bara är jag som alltid har vidlyftiga planer på vad jag ska hinna och om någon fler än jag lätt överger planerna när något roligare dyker upp.


Det blåste mindre igår och jag hade bestämda planer. Alla pelargoner skulle grävas upp och tas in i växthuset.

Potatisen skulle upp och trädgårdsmöbler skulle bäras in. Växthuset skulle städas och döda tomatplantor skulle tas bort. Jajamen, här skulle det ske en massa saker.


När vi ändå pratar om tomater så kan ni se Fisksjöns skörd. Aldrig mer ska jag hålla på att försöka med tomater för det är bara en massa jobb och det blir aldrig någonting.

 

Nej tacka vet jag gurka. Jag har lagt in massor och ätit i sallad ända sedan i juli.


Nej nu skulle vi prata om igår. Kinabror och Jack kom och vi drack kaffe och så kom Svägerskan och undrade var hon skulle plocka lingon. Då följde jag med henne för att visa och vi hittade ett fint ställe där solen lyste så fint och lingonen var stora och röda och det var en fröjd att plocka. Jag skulle inte ha lingon för jag har allt jag behöver både sylt och lingondricka så jag klarar mig ett helt år så jag hjälpte henne att plocka.


Dat var en konstig dag. Sol och fint och regnskurar lite då och då. Hemma började jag ta upp potatisen.

 

Jag har satt fyra olika sorter och det är bra roligt att plocka upp potatis och se hur skörden blivit.

 

Nog ser jag rätt nöjd ut när jag ser den sortens gula potatisar som är så goda. Dom heter Prinsess och dom gillar jag skarpt.


Nu blev det så att Broder B o Svägerskan skulle bjuda på mat vid femtiden och jag började gå bort dit och naturligtvis började det regna så jag blev blöt för solen sken när jag gick så jag hade inga regnkläder.


Så åt vi och så kom Holländarna och då blev vi sittande länge och prata med dom och så tog dagen slut och jag skyndade hem innan det skulle bli mörkt.

 

De sista solstrålarna lyste in över trädgården.

 

Jag hann precis lägga skydd över fuxian innan det mörknade och så var dagen slut och jag hade minsann inte hunnit med mer än lite av vad jag tänkt.

Önskar att jag var en sådan person som kunde låta bli att planera så mycket för på så vis blir man alltid besviken på sig själv när man inte hinner med det man tänkt. Jag är ju för gammal för att hålla på så. Det säjs ju att man ska bli klokare ju äldre man blir men inte. Inte jag i alla fall.


Dagens ord: En del kloka ord stämmer inte alls på verkligheten.

Av Anita - 13 september 2021 11:43

I går regnade det hela dagen men ett duggregn och det var inte kallt. Jag tog på mina nya stövlar och regnkläderna och började gräva upp pelargonerna och sätta dom i krukor som sedan fick stå i växthuset ett tag innan jag tar in dom. Dom är så stora så jag måste klippa ner dom för att dom ska få plats i fönstren inomhus och då försvinner ju alla fina blommor.

 

Vilken tid det tog och så fick jag ett tips om var det växte rödgul trumpetsvamp i närheten. Då gick jag iväg och plockade en halv korg full med svamp och så fick Broder B dom för jag har ju faktiskt ganska mycket så jag klarar mig hela vintern i alla fall.


Så kom TuppOla med lite kött och så var jag en sväng bort till Kinabror. Jag hade ju egentligen tänkt fara på Qul i Backen och lyssnat på Henrik Åberg men tiden räckte inte till.

 


Som vanligt blir det inte som man tänkt och så var det bokcirkeln också klockan 6 på kvällen. Synd i alla fall men man kan inte göra allt samma dag.


Ny dag kommer upp och då skiner solen men det är bara några grader ute och blåser som sjutton. Jag har ju så mycket att stå i så jag tog på regnkläder och stövlar och gick ut för att ta in dynor ur hammocken och göra klart med pelargonerna. Oj så jag frös. Mössa på men fingrarna blev som is. Nu har jag gett upp och gått in i värmen. Fan vad jag blir galen på blåsvädret.


Gräsmattan är full av svamp.

 

Den här vet jag inte vad det är men lite fin är den allt ser ut som en blomma eller flera blommor.

 

Det här är väl någon sorts riska skulle jag tro men inte blodriska för dom känner jag igen.

Så finns det någon skrövlig sak och så en massa björksopp och karljohan som är illa angripna av insekter. 

Det finns massor med smörsopp också och flugsvamp förstås. Nå skit samma. Jag ska inte han mer svamp.


Potatisen skulle grävas upp och fuxian skulle grävas upp och tas in.  


Det är så synd för just nu mår den som bäst av regnet och har massor med knoppar. Jag vet att dom kommer att ramla av när jag tar in den. 


Som ni hör är jag inte på humör idag. Jag har ont i ryggen efter gårdagens bravader och fryser som sjutton efter den timme jag plågade mig ute i den ilskna jävla vinden. Skulle behöva haft skoteroverallen och vantar men då kan man ju inte röra sig.


Letar febrilt efter något positivt att ge er idag och då kom ja på att lingondrickan blev jättegod. Äppelkakan blev också bra men den är redan slut efter att Kinabror och hans son ätit den till efterrätt.


Sedan kan jag bara tala om att jag är så jävla avundsjuk på alla som åker kors och tvärs överallt. Jag kommer ingenstans. Inte har jag något sällskap och inte vågar jag ge mig iväg någonstans själv för jag är så feg och inte vågar jag köra bil annat än runt omkring här. Ser på facebook hur dom far överallt. Äventyr här är mest att råka köra på någon älg eller att livrädda kraschade fåglar.


Dagens ord: Att vara avundsjuk är fult men jag är inte missunnar ingen. Det är mitt eget fel att jag är feg och fattig.

Av Anita - 11 september 2021 10:09

 

Den här regniga men varma veckan har inte hänt så mycket. Den här enda bilden jag har idag är utsikten från bastun. Nu har getingar försvunnit och jag tog ut handdukarna ur bastun för att tvätta dom. Nu ska jag nog snart börja använda bastun igen. Det är den här tiden det är som allra skönast att bada och gå hem i mörkret.


I torsdags var det en speciell kväll. Förra året lika som den här. Det var dags för besöket hos DansAnn och hennes Moster. Det är alltid lika roligt att sitta hos dom och prata och prata och äta god mat. Det är två så glada och positiva människor som gör en på bra humör minsann.


Glömde att ta något kort på dom men så är det alltid. När man har roligt så glömmer man att fota.

Mindre roligt var det att åka hem i mörkret. Jag vet ju att älgarna är oroliga nu och springer kors och tvärs över vägarna. Det är bara att köra väldigt sakta och hoppas att man hinner bromsa.


Det gick bra tills jag kom på Fisksjövägen. Rakt ut ur snåren kom en älg i fullt sken och det var bara ett par dm att göra på när jag fick stopp. Då kom en andra älg men då stod jag stilla med bultande hjärta. Usch jag gillar inte att köra bil i mörkret. Jag blir mer och mer fjaskig för att köra bil faktiskt. Jag är en fegskit. Det är bara att konstatera.


Idag är det mulet och ska börja regna. Jag ska försöka att börja ta in lite blommor och så ska jag göra massor med köttbullar. Det är bra att ha i frysen. 

Lingondrickan är klar och de sista gurkorna är inlagda. Några få tomater ligger i fönstret för att mogna till. Det är höst nu även om det inte varit frost ännu.

 


Dagens ord: Kör försiktigt för nu springer det både hundar och älgar kors och tvärs.


Av Anita - 9 september 2021 09:30

 

På vägen ner till sjön växer inte bara massor med svamp utan även ögontröst. Söta små blommor som täcker marken men det var inte det vi skulle prata om idag.


Igår blåste det men var varmt i alla fall. Jag hade planen att jag skulle börja kapa ner var annan vinbärsbuske. Hunden Jack kom hit och han är en fin hjälp. Han drar bort riset och jag kapar. Han blir less på att vara hemma nu när Murklan är hos Kinabror när Kinabrors son jagar älg.

 

Jack ligger mest och surar inne på sitt rum så jag tänkte att det skulle vara kul för honom att jobba lite.

 

Nu är det något med mig som gör att jag inte orkar med ibland speciellt när det blåser. Det är som om all energi tar slut och jag har ingen lust för någonting. Det blev inte så mycket gjort i buskarna.


 

Jo jag gick in och började göra lingondricka och så tog jag dom sista gurkorna i växthuset och gjorde saltgurka. Få se hur den blir. Skördade lite timjan och lite persilja men sedan bestämde Jack och jag att vi skulle gå bort till Kinabror.


Vi försöker att gå lite olika vägar varje gång bara för att få lite omväxling.

Idag blev det vägen in i vättarnas rike.

 

Så då gick vi in genom den ingången.

 

Där inne växer svampar stora som dasslock. Jag vet inte vilken sort det är men stora är dom. Kanske  används dom som vättarna paraply, vad vet jag. Man ska inte veta allt.

 

Gamla torra stubbar finns det gott om.

 

Här och där lyser solen in och kastar några strålar in i skogen.

 


Så kommer vi ut på stigen till Kinabror.

 

Svänger av ner mot sjön och går strandstigen bort till Kinabrors sommarstuga.

 

Där ligger det två älgskonkar som hundarna fått och Jack kastar sig över den ena. Jag äter köttsoppa med Kinabror.


Jag går iväg till Broder B för att hälsa på en liten stund. Dricker en kopp kaffe och vandrar hemåt på vägen där det kör massor med jägarbilar och en grusbil som kör hela tiden. Det är liv i Fisksjön en sådan här vecka.


Så går den eftermiddagen ganska fort. Så är det dags att gå till Kinabror och äta. Det blev potatisbullar med fläsk och lingonsylt. 

Vi väntade på hans son och det dröjde ovanligt länge innan han kom.

 

Alldeles för länge tyckte Murklan som förväntansfullt tittade ut genom fönstret.


Innan det mörknade gick jag hem. Borta vid ladugården hade almäcket börjat ta en rödaktig ton.

 


En vanlig dag och jag hoppas att det slutar blåsa så jag får tillbaka min energi.


Dagens ord: Det är i alla fall tur att man inte är älg i dessa dagar. 


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards