Alla inlägg under augusti 2022

Av Anita - 31 augusti 2022 08:19

 

DansBrittt, Kinabror och jag brukar leta svamp mellan älgjakterna men iår ser vi ständigt och jämt på facebook att folk plockar svamp för fullt även runt omkring här i trakten. 


Älgjakten börjar ju redan på torsdag så det känns som om vi måste iväg och titta efter svamp även om det är en hel månad tidigare än vanligt.


En fin dag, som igår, var det läge att ge sig iväg. Det var visserligen mulet men ingen blåst och ganska milt i luften.

Hunden Jack var överlycklig. Alltid roligt för en hund att komma på nya ställen och få lukta på nya dofter. Det kan jag gott förstå.


Visst hittade vi svamp. Rödgul trumpetsvamp. Visserligen ganska små och inte så många som vanligt men skit samma. En fin dag blev det i alla fall.

 

Sedan det bästa. Vi har en kulle där vi brukar sitta. Där är vitmossan mjuk och skön att sitta på och inget är så gott som kaffe och macka ute i skogen. Visserligen inte så mycket som vanligt och ovanligt små.

 

Hunden Jack ska ju inte tigga men när vi är ute så gäller andra regler. Då får man både godis och bitar av mackan och visst kan man ta sig en tupplur också.

 

Så började det dugga lite lätt men det gör ingenting. Vi är ju inte av socker så vi smälter inte.

 

Sedan tussade vi hem i lugn takt. Jag med min onda fot blev efter men hunden Jack låter ingen försvinna i skogen utan kom tillbaka och såg till att jag hängde med dom andra.

Så var det till att lägga ut svampen till tork och Kinabror som skulle laga mat tog med några stycken att steka och lägga i pytt i pannan.

 

Genom fönstret såg jag att ogräset vinda hade börjat blomma och nog är dom vackra i alla fall. Pelargonerna blommar för fullt men snart snart blir det frost och det är tid att börja plocka in blommorna och annat innan det fryser. 

 

Ack sommaren är alldeles för kort. Nu får vi se om vi hinner plocka lingon innan älgjakten börjar. Det verkar bli gott om lingon men som sagt. Den evinnerliga älgjakten som håller på anda till vintern kommer gör att man blir avstängd från skogen. 


Dagens ord: även ogräs kan vara vackert. 


Av Anita - 29 augusti 2022 21:24

 

Usch vad det blåste kallt igår. Det var bara att inse att nu kommer hösten med stormsteg. Svalorna har åkt iväg söderöver och de enda fåglar som är kvar är sädesärlorna.


Det har varit en konstig sommar. Just inga fjärilar och konstigt nog har jag inte sett en enda groda på hela sommaren.

 

De enda grodor är dom som jag har som prydnad i trädgården.


När jag plockar svartvinbär brukar jag alltid ha getingar och andra insekter i buskarna men inte en enda. Inga småfåglar som letar mat heller. Det är en underlig sommar. Väldigt lite fjärilar och lommen som alltid brukar ropa den här tiden har jag inte hört på jättelänge. Tiden är ur led.


En mulen morgon idag men jag klädde på mig och började kasta in den sista veden i vedboden. Nu är det äntligen klart och jag slipper eländet att börja dagarna med att kasta in ved Hipp hopp hurra.

 

Jag har ju fått hjälp av hunden Jack förstås och det är tur att jag har lite sällskap.


Precis när jag var klar så kom min klasskamrat M och en väninna på besök. Vi plockade vinbär och krusbär och pratade och sällskapade och nere bland buskarna var det lä och ganska skönt i solen.


Äntligen är jag klar med de tråkigaste man kan göra. Nu är det roligare sysslor som väntar som att leta svamp och plocka lingon. Kanske vore det bra att göra det innan älgjakten börjar och sedan jagar dom ju i evigheter så man inte vågar gå i skogen. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jag är mer rädd för jägarna än för björnar och andra djur.

 

Nu mörknar kvällarna fort  och det känns lite ledsamt när sommaren tar slut. Skulle tro att jag badat i sjön för sista gången men man vet aldrig. Det står nog inte på innan det är frost på nätterna och blommorna börjar se lite lessna ut


Dagens ord: Kanske tur att man inte vet vad som händer.

Av Anita - 27 augusti 2022 20:06

   

Det har varit en ovanligt varm och fin vecka och jag känner mig rätt så nöjd. Jag har hunnit kasta in en hel del ved.

Jag har hunnit klippa gräs och gräsklipparen har startat fint utan att krångla. Bara det ni.

Jag har plockat mer krusbär och svartvinbär.

 

Båten som jag skulle åka ut och meta med ligger full med vatten vid strandkanten bara för att jag inte har fått mig till att plocka mask och ösa ur den.


Så var det det där med DansBritts fördelsedagskalas. Vad ger man till någon som har det mesta och inte vill ha en massa grejor. Åta och dricka gillar hon förstås så det fick bli en bricka med delikatesser och en flaska vin.

 

Så for vi och åt förstås och det var varmt och jag har faktiskt använt min klänning flera gånger den här veckan.

 

och solen sken varmt och skönt  och maten var god.

 

Kinabror har fått fiska flera kvällar och fått jättestora abborrar varje gång.


Nätterna är mörka men inte så kalla och solenergiljusen lyser upp lite i trädgården.

 

Nog har jag haft tid att lata mig lite i hammocken och nere vid strandstugan. 


Min skolkamrat Mariann skrev att hon letat fram sin dagbok från sommaren 1963 då vi var 15 år. Det hon minns kom jag inte ihåg men jag minns att den hösten blev Kennedy skjuten och den hösten var jag kär i en norrman som jobbade i skogen.

Han hette Björn Halvard och hade en blåvit norsktröja och de blåaste lysande ögon man kan tänka sig. Oj den kärleken minns jag fast det inte blev något av det.

Tänk att jag har massor med dagböcker men inte just från sommaren 1963. Sommaren 1964 var det däremot en väldigt tjock dagbok av och det var min sommar. Sommaren som jag aldrig glömmer. Då var livet lätt att leva, inte som nu minsann.


 Skit, hur hoppade jag in på gamla minnen.


Fredag kväll i nutid laskade jag bort till badstranden och där var vattnet ljummet.

 

Gick tillbaka hem i vattnet och tog ett bad. Kanske sista badet för sommaren. Vattnet var klart och sanden lyste som guld och allt var tyst. Inte en fågel hördes ens.

 

Än kan jag gå barfota och det är skönt för min ena fot gör så ont när jag har skor på.


I natt vände det och började regna och värmen försvann.

Nu skulle jag äntligen komma ut på ett litet äventyr. Jag och min fd jobbarkompias I-M åkte till Östersund för att gå på en andlighetsmässa. 

När jag öppnade bildörren inne i staden slog en isande vind emot mig. Det blåste kallt från fjällen och kändes höst i luften.

 

En utställare som vi kände sedan förut var där och hennes fräsiga hund också.

 

Det fanns inget att köpa som jag ville ha men roligt att vara i stan och vi åt en god lunch och pratade länge. Vi hade mycket att prata om och hoppas att vi kan ses igen när vi ska stöpa ljus framöver jultiden.


Dagens ord: Hoppas att sommaren dröjer sig kvar ett tag till.

Av Anita - 25 augusti 2022 07:59

 

och rosorna slår äntligen ut när jag nästan gett upp hoppet. Solen skiner in genom fönstret och det ska bli en solig och varm dag.


Igår och i förrgår var det jobbardagar. Bär ska plockas, gräs ska klippas. och så har vi den förbaskade veden som aldrig tar slut. Jag har bestämt mig för att varje dag kasta in minst 400 kabbar vedboden. 

 

sakta blir det lite mindre i högen.

I förrgår kom först Broder B med fru. Hon kom minsann körande på fyrhjulingen, tuff som sjutton.

 

Dom plockade lite bär. Det är dags för dom att åka ner till Skåne och hälsa på en sväng. Dom har ju vänner och släkt där nere att hälsa på.


Kinabror4 kapar ved och klipper gräs han också. Jag gick ner till sjön och askade ur värmarna och hunden Jack och jag laskade i vattnet bort till badstranden.


När jag kom tillbaka och satt mig på strandstugeverandan så kom Kinabror och min kusin med fru kom vandrande.

 

Vi blev sittande en lång stund och prata och njuta av det fina vädret. Det var en sommardag då faktiskt fjärilar och trollsländor for runt omkring hela dagen.

 


Sedan tog jag och cyklade bort till Broder B för dom skulle bjuda på mat. Det blev en smaskig fläskpannkaka.

 

Lite svårt att få tvätten torr för nu är luften  fuktig och igår var det dimma från morgonen.

När solen värmt upp så blev det en klar och fin dag.

 

Så en ny dag. På veden igen och dagen gick ganska fort.

Livet är inte bara arbete. Jag hann med att ligga i hammocken och läsa en stund innan det var dags att fara på surströmmingsskiva med PRO.


Tänk att jag återigen fick tillfälle att ha på min röda klänning. Andra gången i sommar. Känns ju lite sommar när man kan ha klänning. Jag har det ju aldrig annars och det är ju fortfarande sommar.

 

LillBengt underhöll med lite blandad musik och surströmmingen var god och kaffe och fika likaså. Roligt att träffa lite bekanta. Man måste träffa lite folk och inte bara vara hemma  


Jag saknar ljudet av fåglarna. Det är så tyst sedan svalorna försvann. Inte ens lommen har jag hört på länge. 

Jag har inte fått mig ut och metat ännu men kanske kanske. Verkar som det nappar nu för Kinabror hade fått några rejält stora abborrar i förrgår kväll.

Vad mer händer i paradiset Fisksjön

Eon byter mätare för elen.

En björn blev skjuten på andra sidan sjön.

Skolan börjar idag och skolbussen börjar köra.


Den sista rosen har slagit ut och den är så vacker så och doftar underbar.t

 

Det var allt från paradiset Fisksjön idag. Nu ska jag ut och kasta in ved och vattna blommor och en massa annat.

Vi har lite att stöka med Kinabror och jag men det ska jag berätta sedan. 


Dagens ord: Livet vore lätt att leva om bara inte min fot värkte så förbannat. En del säger att "man får vara glad om man kommer ur sängen vid den här åldern" Man tamme fan om jag nöjer mig med det. Än är det inte så illa.



Av Anita - 23 augusti 2022 06:39

     

Att det kan vara så fint väder fast hösten börjar närma sig. AMV och jag bastade i lördags kväll och njöt av solen som sken över sjön.

 

Sedan gick vi ner till henne och där satt resten av gänget och fikade. Visst kan man känna av att hösten börjar närma sig. Det blir fortare mörkt om kvällarna och den här kvällen kom dimman smygande när jag gick hem.

 

Söndag kom och vi bestämde att vi skulle åka till Krångede och se på invigningen av nya lekplatsen borta vid kraftverket.

Där har man sedan länge ett museum om kraftverkstiden då byn hade massor med innevånare.


Vi började med bakluckesloppis. Det var AMV, Gubben, Kinabror och jag.

Sedan öppnade man en av luckorna och lät vattnet forsa.

   

Så köpte vi en kolbulle och lyssnade till Eva Uhlin mf som sjöng och underhöll. Vilket fint jobb man gjort med alla hus som efterliknar verkligheten.

 

Ett litet ånglok med vagnar som gick på järnvägen som gick förbi kopian av Ragunda järnvägstation.

 

Sitta och lyssna på Eva U med gänget. Massor av barn hade förstås kommit för att få leka på den nya lekplatsen.

 

 

Flera dammar och fontäner fanns där.

 

Så var det dags att klippa repet och låta barnen springa in.

 

Fulla av leklust tog dom lekparken i besittning.

 

Så åkte vi hem och AMV plockade krusbär. Det är så mycket krusbär iår och flera har plockat men det syns nästan inte att vi plockat.

Sedan cyklade vi bort mot Kinabrors sommarstuga och där efter vägen växte det hallon. Synd bara att det är så risigt och håligt och stubbigt och svårt att ta sig fram. hallon växer ju på sådana ställen tyvärr. Vi fick i alla fall varsin hink.


Satt på bryggan hos Kinabror och väntade på att hans skulle få klar köttfärslimpan. Han gör en fantastiskt god köttfärslimpa på älgkött. Till det hade han gjort pressgurka och picklad rödlök och en massa grönsaker och sås och potatis. Det var rent kockmässigt gott. Han är en rackare på att laga god mat. Vi njöt.


Så det var en härlig helg och så blev det måndag och sysslor måste till. Gräset skulle klippas och veden skulle kastas in. Nere vid sjön skulle det fixas så det var bara att sätta igång. Vi tog en paus och satt på AMV och Östens soliga veranda och fikade och njöt i solen.


Så gjorde jag stekt fläsk med löksås och efter det kom DansAnn för att plocka svartvinbär och jag gjorde henne sällskap i buskarna och vi hade så mycket opratat så timmarna gick väldigt fort. Hon hade med sig en massa fina grönsaker till mig.

 

Vad mer: Björnjakten har börjat och bilarna far fram och tillbaka. Det har visst setts en björn alldeles i närheten men jag är nog mer rädd för jägarna än för björnen. 


Dagens ord: Fem grader bara i morse. Blir nog snart frost på nätterna.


Av Anita - 19 augusti 2022 07:29

 

Efter den fina måndagen blev vädret lite sämre men inte värre än att jag kunde vara ute och kasta in ved och rensa i vinbärsbuskarna. 


Det är skördetid nu och jag har plockat både svart och rödvinbär och till och med hittat lite hallon. Att krypa omkring och rensa och fixa i vinbärsbuskarna är inte så kul men det är värre med veden. Trots att jag är där någon timme varje dag så verkar inte vedhögen minska det minsta. 


jag har skördat lite av varje i alla fall men inget bad har det blivit sista dagarna. 


Så igår var det surströmmingsprermiär och DansBritt hade lyckats få tag i flera burkar surströmming och Kinabror och jag blev bjuden till henne på fest.

 

Fest blev det minsann.

 

I hyreshuset utanför henne var det uppdukat med allt som ska vara vid en surströmmingsfest.

 

Kinabror och DansBritt hjälptes åt att öppna burkarna. Inga hyresgäster kom ut och undrade över lukten i alla fall.

 

Så gott det var. Det började regna men slutade lika fort som tur var. En ilsken hackspett skrek åt oss. Kanske gillade han inte lukten. vad vet jag.

 

Så är det fredag och det verkar vara lite regn i luften.  Det är någon sorts jaktmässa i Hammarstrand idag så vi ska väl åka dit sedan vi varit iväg och ätit lunch. Få se vad som finns där. Någon bössa ska jag inte ha men kanske finns det något gott att äta som tex älgkorv eller liknande. Vi får se.

 

Dagens ord: Känns som om hösten närmar sig med stormsteg nu. Luften har en annan ton.


Av Anita - 16 augusti 2022 20:27

 

Igår skulle Kinabror och jag hämta Moster (88 år). Det var en fin dag med solen som började stråla.

 

Vi skulle vara på Näset vid 11-tiden och det var vi men ingen svarade när vi ringde på eller knackade. Bestämde mig för att ringa men då kom hon ut i morgonrocken och hade försovit sig och glömt vilken dag det var. Skit samma, vi hade ingen brådska och hon fick på sig kläderna och vi åkte iväg.


Först till Kinabrors sommarstuga där vi satt på hans paveljong och drack kaffe.

Så hem till mig där jag hade förberett middagen.

 

Grävt upp och kokat potatis och panerat en hel massa abborrfileer och gjort en kall sås med massor av dill och andra örter. Abborrar är mosters favoritmat och det är klart att hon ska få det.

 

Det blev uppskattat och vi hade det väldigt trevligt.

   

Dagen gick fort och sedan skjutsade vi hem henne och åkte iväg till Hammarstrand.

Vi tittade till mammas grav och handlade lite och sedan åkte vi hem. Så varmt och skönt det var. Rena rama soarvärmen och det gillar jag.


Så idag var det en ny dag och lika varmt och skönt. 

 

Vattnade blommor och sedan åkte jag till tandhygenisten.

Hem igen och Kinabror och jag satt på förstukvisten och fikade. 


Jag har ju båten i sjön men har inte varit ute en enda gång men idag skulle jag i alla fall ut. Det hade jag tänkt och så blev det. En gång måste jag åka till kanalviken den som vi kallade gyllenesanden. Därför att där lyste sandbotten så fint i solen och där hittade vi så fina skatter. Det var fina stenar och slipade träbitar efter flottningen. Till och med har jag hittat ett märke till en mössa och ett halsband nergrävt i sanden.


Nu börjar det växa igen med vass där och det är inte så mycket träbitar kvar.

Jag har använt bitarna till allt möjligt som tex en glad fisk.

 

eller en fågel som sitter på strandstugeväggen och vaktar.

 

Jag hade sådan fantasi och lust förut att gör allt möjligt men jag tog i alla fall med några fina träbitar hem. Kanske får jag lust att göra något av dom.

 

Dom har så fina ådringar.

Så badade jag och det var 22 grader i vattnet och väldigt skönt.


Så hem och kastade mig ner i vinbärsbuskarna för att fortsätta renas i dom men det var för varmt och för mycket broms som bet mig hela tiden.

Lagade mat till Kinabror och mig istället.

 

Satt på förstukvisten och såg ovädret rulla in över sjön. Såg blåsten komma. Såg blixtarna komma. Hörde dånet av åskan och en riktigt våldsam smäll som var på ganska nära håll.

 

Så kom regnet och jag satt där och såg ut och hoppades att det skulle gå över fort och det gjorde det.  Hoppas det inte regnar imorgon.

Jag har så mycket ogjort. Klippa grås, rensa i vinbärsbuskar, koka saft, ta reda på grejor nere vid sjön, och så den attans veden som ska in i vedboden. Tycker jag håller på med det hela tiden och den verkar växa mer och mer. Konstigt med ved. Den är liksom förbannad. Så blir jag också förbannad och less. Nåja sånt är livet.


Dagens ord: Kanske, kanske kan jag bada imorgon också.


Av Anita - 15 augusti 2022 09:29

 

Igår var det tredje växtfärgningsdagen och solen sken och det var lugnt på sjön och man kunde inte önska sig bättre väder.


Jag började dagen med att kolla mina rosor. Rosor för mig är inte samma som för er söder över. Jag vet att rosbuskarna prunkar med massor av doftande rosor men här i kallhålet Fisksjön får man verkligen vara glad för en eller två rosor på varje planta.

 

Den gula rosen har haft en knopp nu som inte slagit ut på snart en månad men igår morse stod den där i sin prakt och med en doft som var helt underbar.

 

Det var ett tecken på att det skulle bli en magisk dag.

En dag inte bara med växtfärgning utan trevlig samvaro också med härliga tjejer.

 

Tredje badet med korsinill gav en cyklamenrosa färg.

 

Att skölja i sjövatten är både enkelt och ganska trevligt.

 

Vi hade två hundar där och till och med tre en stund.

 

Inte dumt att kunna ta ett bad med hundarna för faktiskt så var det 21 grader i vattnet.

 

Så börjde vi med lite lökskal som ju blev gult som vi trodde.

 

Så fint det blev.

 

Bresilja blev blålila och syrenlila.

 

Nog blev vi nöjda och tjejerna hade present till mig för att dom fått vara här och njuta och ha med sig fina färgade garner hem. Det är roligt att få uppsskattning. Det är ju sållan som man får det. Allt tas ju för givet i vanliga fall.


Det ska bli så spännande att se vad det blir för något fint av alla garner. Säkert fina koftor och tröjor och sockar m m.

Det är i det här läget som jag ångrar att jag inte lärde mig stickar av min mamma för hon var så duktig så jag tyckte att det var bättre att hon stickade till mig. Ja nu är det för sent som med mycket annat i mitt liv. 

 

Bort till Kinabror och åt grillat som var så gott. En riktigt festmiddag utomhus hade vi med nyplockad brockoli därtill.

Så cyklade jag ner till byn för att vattna på gravarna och såg inte en människa någonstans.

 

Idag en ny fin dag med värme och lite sol från och till. Kinabror och jag ska fara och hämta Moster 88 år. Vi ska äta abborre och nypotatis som jag vet att hon gillar. Tänk att bli så gammal. 


Dagens ord: Färger och doftande rosor och trevliga tjejer och glada hundar gör livet lätt att leva precis som det ska vara.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards