Direktlänk till inlägg 13 juni 2024

GUCKUSKON

Av Anita - Torsdag 13 juni 06:19

     

Rackars katt, han har börjat vara ute tidigt på morgonen. Halv 5 väcker han mig och jag drar täcket över öronen och försöker somna om men när han inte ger sig så är det bara att kliva upp. Solen har redan gått upp och jag ser ut över sjön från balkongfönstret i sovrummet.

Tyvärr är det bara 4 grader varmt och katten går ut och katten går in och jag börjar städa. Det skulle jag göra igår men när något annat roligare hamnar i min väg så ångrar jag mig och så blev det så här istället.


Kyligt och blåsigt och AMV och Gubben har kommit. Jag gick bort till Kinabror och åt hans goda kinamat. Så gudomligt gott. Sedan ringde jag AMV och vi bestämdes att mötas på halva vägen. 

Du undrar väl varför. Jo, innan midsommar kommer så vill vi förstås se hur guckuskorna mår.


En lämplig kväll när det blåser så det inte är alltför mycket myggor på gång. Det är inte enkelt att gå till guckuskornas land.

Att försöka komma sig fram bland knähöga brännässlor och älgört. Trampa i svart dy och undvika hålor. Försöka komma över bäcken som har branta kanter och vi är trots allt gamla kärringar som inte hoppar så bra längre. 

 

När vi korsat bäcken känner man doften. Det här året är det rent otroligt med guckusko. Den doften är något alldeles speciellt. Ingenting luktar så gott. 

Stora ruggar med hundratals blommor.

 

Nu ska jag berätta för er om guckuskon. Här kallar vi den för göksko. Min farmor berättade för mig när vi gick för att se på gökskorna. Hon höll min hand och vi gick där bland nässlor och högt gräs och hon berättade  varför den heter göksko.

 

Jo göken gal ju den här tiden och visst gör den det fortfarande. I år gal göken varje dag. Det kan inte vara för att hitta igen sina skor eller?


Farmor berättade att den en gång var en gök som letade efter en fru på våren. Han ropade och ropade men ingen svarade. Han tyckte att han inte var så vacker så han skulle finna någon att älska men ....... när han råkade se en dunge med gökskor och känna doften kom han på råd.

 

Blomman ser ju ut som en toffel och göken han satt dom på sina fötter och blev så populär bland tjejerna så han hade inga problem att få en gökfru. Därför heter guckuskon göksko här. Ni får tro det om ni vill. 

Men än blommar gökskorna och än gal göken i juni månad och än går AMV och jag och tittar på dom så underbart vackra blommorna.


Jag hörde igår på radion att jämtland har mest guckusko i hela europa och igår var det alldeles otroligt mycket. Jag har aldrig sett så mycket blommor. En del år är det bara någon enstaka. Att något så vackert kan blomma där det är bara blött och snårigt och mörkt bland träden.

 

Vi sa just att vi får passa på för vi vet inte hur länge vi klarar att ta oss fram och hoppa över diken för trots allt är vi gamla nu och man har svårt att fatta det men nog känns det i kroppen.


Nåja nu får jag väl ta och städa. Kinabror och Broder B håller på att försöka laga bryggan och jag tror att Kinabror längtar efter att få ut båten så han kan fara ut och fiska. Jag ska försöka få mig till att klippa gräs nere vid stranden för det är så mycket gräs där så troligen måste jag slå lite med lien först. Vi får se.


Dagens ord: En välsignelse så länge man kan njuta av guckuskorna den här tiden och njuta av ljuset som strålar mest hela natten.

 
 
Ann

Ann

Torsdag 13 juni 07:04

Hej! Vilken fin berättelse om Gökskon och om Dej och Din farmor! Vackra blommor! Vi har en härlig tid! Och jag har börjat räkna ned ordentligt, det är nära nu! Så det är riktigt pirrigt! Vilken känsla det är! Ja, Du vet ju!!! Må så gott i försommarens ljuva tid! Kram Ann

http://dansann.blogg.se

 
Ingrid

Ingrid

Torsdag 13 juni 08:39

Vilken härlig historia och guckuskon är så vacker. Jag kan inte påminna mig om att jag har sett den.
Hoppas att ni snart får det lite varmare. Här har också den där riktiga sommarvärmen försvunnit och det blåser med kyliga vindar.
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

 
Göran

Göran

Torsdag 13 juni 13:42

Historien om "gökskorna" hörde jag nån gång på 70-talet av exfruns morfar som var otroligt naturkunnig. Både om växter och djur. Vackra bilder också av vackra blommor. Som du kan titta på när snön och kylan är över oss nästa gång. Och låta minnena värma dig.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

Torsdag 13 juni 17:46

Underbara bilder på de fina blommorna och en väldigt fin berättelse om göken. Jag har nästan glömt bort att det är dags att ta mig till min plats där guckuskorna växer men det ska jag snart ändra på :D Tack för påminnelsen.

http://ibod11.com

 
Lena i Wales och lite överallt

Lena i Wales och lite överallt

Lördag 15 juni 13:25

Vackra bilder.
Kul med historierna runt guckuskor.
Hoppas du snart får lite mer värme. Här det heller inte varmt.
Trevlig helg!

http://lenaiwales.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Lördag 20 juli 08:38

    Det gäller att passa på en dag när det inte regnar hela tiden. En dag då det är lugnt och fint på sjön.   Sonen körde ner mattorna på fyrhjulingen så jag slapp bära. Vattnet i sjön var skapligt varmt. Annars är det så konstigt med badvat...

Av Anita - Tisdag 16 juli 03:22

  Nu sitter jag här mitt i natten och tänker på att när det inte är sommar då ser man knappt en människa och inga nöjen att ta sig för och nu är det ett vimmel av människor överallt och man hinner inte med allt man vill göra.   Som sista dagar...

Av Anita - Tisdag 9 juli 08:45

  Kalla och regniga dagar. Det har inte varit någon ro på morgonen trots att jag ville sova ut när det är skitväder. Kl 5 börjar tranorna skrika och när man har fönstret öppet så vaknar jag direkt. Det gör katten också och full av fasa hoppar ha...

Av Anita - Torsdag 4 juli 08:38

  De kloka orden sa min son till mig när jag tänkte försöka laga dörren till jordkällaren och det kan nog vara så sant men man måste ju göra så gott det går. Jag hade en pappa som lagade allt med sträng och plastic padding och tro det eller ej. Ha...

Av Anita - Tisdag 2 juli 07:41

  Dagarna har gått med gräsklippning mest varje dag. På åkrarna är det slaget nu och det känns skönt att få ner allt det långa gräset.   Fredagen var det väldigt varmt och AMV och Gubben, Kinabror och jag åkte till Bräcke. Gubbarna hade någ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards