Direktlänk till inlägg 13 juni 2024

GUCKUSKON

Av Anita - Torsdag 13 juni 06:19

     

Rackars katt, han har börjat vara ute tidigt på morgonen. Halv 5 väcker han mig och jag drar täcket över öronen och försöker somna om men när han inte ger sig så är det bara att kliva upp. Solen har redan gått upp och jag ser ut över sjön från balkongfönstret i sovrummet.

Tyvärr är det bara 4 grader varmt och katten går ut och katten går in och jag börjar städa. Det skulle jag göra igår men när något annat roligare hamnar i min väg så ångrar jag mig och så blev det så här istället.


Kyligt och blåsigt och AMV och Gubben har kommit. Jag gick bort till Kinabror och åt hans goda kinamat. Så gudomligt gott. Sedan ringde jag AMV och vi bestämdes att mötas på halva vägen. 

Du undrar väl varför. Jo, innan midsommar kommer så vill vi förstås se hur guckuskorna mår.


En lämplig kväll när det blåser så det inte är alltför mycket myggor på gång. Det är inte enkelt att gå till guckuskornas land.

Att försöka komma sig fram bland knähöga brännässlor och älgört. Trampa i svart dy och undvika hålor. Försöka komma över bäcken som har branta kanter och vi är trots allt gamla kärringar som inte hoppar så bra längre. 

 

När vi korsat bäcken känner man doften. Det här året är det rent otroligt med guckusko. Den doften är något alldeles speciellt. Ingenting luktar så gott. 

Stora ruggar med hundratals blommor.

 

Nu ska jag berätta för er om guckuskon. Här kallar vi den för göksko. Min farmor berättade för mig när vi gick för att se på gökskorna. Hon höll min hand och vi gick där bland nässlor och högt gräs och hon berättade  varför den heter göksko.

 

Jo göken gal ju den här tiden och visst gör den det fortfarande. I år gal göken varje dag. Det kan inte vara för att hitta igen sina skor eller?


Farmor berättade att den en gång var en gök som letade efter en fru på våren. Han ropade och ropade men ingen svarade. Han tyckte att han inte var så vacker så han skulle finna någon att älska men ....... när han råkade se en dunge med gökskor och känna doften kom han på råd.

 

Blomman ser ju ut som en toffel och göken han satt dom på sina fötter och blev så populär bland tjejerna så han hade inga problem att få en gökfru. Därför heter guckuskon göksko här. Ni får tro det om ni vill. 

Men än blommar gökskorna och än gal göken i juni månad och än går AMV och jag och tittar på dom så underbart vackra blommorna.


Jag hörde igår på radion att jämtland har mest guckusko i hela europa och igår var det alldeles otroligt mycket. Jag har aldrig sett så mycket blommor. En del år är det bara någon enstaka. Att något så vackert kan blomma där det är bara blött och snårigt och mörkt bland träden.

 

Vi sa just att vi får passa på för vi vet inte hur länge vi klarar att ta oss fram och hoppa över diken för trots allt är vi gamla nu och man har svårt att fatta det men nog känns det i kroppen.


Nåja nu får jag väl ta och städa. Kinabror och Broder B håller på att försöka laga bryggan och jag tror att Kinabror längtar efter att få ut båten så han kan fara ut och fiska. Jag ska försöka få mig till att klippa gräs nere vid stranden för det är så mycket gräs där så troligen måste jag slå lite med lien först. Vi får se.


Dagens ord: En välsignelse så länge man kan njuta av guckuskorna den här tiden och njuta av ljuset som strålar mest hela natten.

 
 
Ann

Ann

Torsdag 13 juni 07:04

Hej! Vilken fin berättelse om Gökskon och om Dej och Din farmor! Vackra blommor! Vi har en härlig tid! Och jag har börjat räkna ned ordentligt, det är nära nu! Så det är riktigt pirrigt! Vilken känsla det är! Ja, Du vet ju!!! Må så gott i försommarens ljuva tid! Kram Ann

http://dansann.blogg.se

 
Ingrid

Ingrid

Torsdag 13 juni 08:39

Vilken härlig historia och guckuskon är så vacker. Jag kan inte påminna mig om att jag har sett den.
Hoppas att ni snart får det lite varmare. Här har också den där riktiga sommarvärmen försvunnit och det blåser med kyliga vindar.
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

 
Göran

Göran

Torsdag 13 juni 13:42

Historien om "gökskorna" hörde jag nån gång på 70-talet av exfruns morfar som var otroligt naturkunnig. Både om växter och djur. Vackra bilder också av vackra blommor. Som du kan titta på när snön och kylan är över oss nästa gång. Och låta minnena värma dig.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

Torsdag 13 juni 17:46

Underbara bilder på de fina blommorna och en väldigt fin berättelse om göken. Jag har nästan glömt bort att det är dags att ta mig till min plats där guckuskorna växer men det ska jag snart ändra på :D Tack för påminnelsen.

http://ibod11.com

 
Lena i Wales och lite överallt

Lena i Wales och lite överallt

Lördag 15 juni 13:25

Vackra bilder.
Kul med historierna runt guckuskor.
Hoppas du snart får lite mer värme. Här det heller inte varmt.
Trevlig helg!

http://lenaiwales.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 18 juni 10:15

  Nu ni ska ni få höra. Alla har vi våra drömmar och jag har haft en del och jag har nog inte fått några förverkligat men nu ni. Jag har alltid älskat ånglok. Tror att dom första jag såg var på tv på gamla filmer. Dom är så mätkiga och har sådan...

Av Anita - Söndag 9 juni 11:16


  En gång var det enkelt. Man ringde och fick prata med en levande människa som fixade det man ville.  Nu är det mesta svårt, för att inte säga omöjligt. Att datorer och telefoner skulle göra livet lättare att leva är fan ett stort skämt.   ...

Av Anita - Onsdag 5 juni 09:23

  Jag vet inte om jag kommer ihåg allt men jag får väl försöka. Torsdag kom AMV och Gubben och på fredag åkte vi till handelsträdgården för att köpa de sista blommorna. Det är till mina tre blomlådor under fönstren och AMV skulle ha till sommars...

Av Anita - Torsdag 30 maj 04:40

  Redan vid fyratiden väcker katten mig. Den knäppa katten är precis som jag. När det är vinter och snö vill vi inte kliva upp men nu attan vill han ut mitt i natten och jag kan inte somna om.   Fönsren står öppna och det är svalt coh skönt på...

Av Anita - Torsdag 23 maj 07:47

  Vilken vecka. Varje morgon står jag på förstukvisten och känner att ännu en mjuk och varm dag kommer. Doften av hägg, kvittret av fåglar och allt det gröna som är så grönt och man kan nästan höra gräset växa.     Lördagen var jag på födel...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards