Alla inlägg den 25 september 2013

Av Anita - 25 september 2013 22:01

Så åkte jag på PRO-resa uppåt fjällen.

 

Vi besökte ett sameläger bortom Duved (lite bortom Åre). En grusväg rakt bort från storvägen i ett par mil och där fick vi lära oss mer om samer än man haft en aning om. En trevlig kvinna berättade om beredning av skinn, hur kött torkades. Hon bjöd på bröd bakat med rensblod och det var faktiskt riktigt gott fast det låter konstigt.

 

Hon berättade om örterna kvanne och tolta och vad det användes till. Hur det var att leva som samer och mycket mycket mer. Det var så otroligt intressant och solen sken och löven lyste i de vackraste färger. Uppe på fjälltopparna låg det redan lite snö.

 

Så åkte vi tillbaka mot Åre och chokladfabriken fick ett besök av oss. Oj så gott det luktade där inne och så fint det var där. En och annan strut med jättefin choklad hamnade nog i dom flestas väskor.

 

Sedan en liten tur till ett vattenfall.

 

Sedan var det dags att tänka på mat och vi åkte till ett ställe som heter Kretsloppshuset i Mörsil.

Vilket fantastiskt ställe.

 

Odlingar växthus blomsterträdgårdan och försäljning av närodlat och hemgjort.

 

I växthuset hängde druvor från taket och dom var blå och små och smakade jättegott, söta och goda.

Maten vi fick var helt suverän. Sallader och grönsaker och en jättegod soppa med ett bröd som var lite knaprigt och salt och gott. Renskav med kantarellsås och potatis och en efterrätt gjord på bär. Man riktigt kände hur nyttigt det var.

 

Utanför gick hönorna och dom hade det finaste hönshus jag någonsin sett, där du TuppOla ligger du i lä. Så fantastiskt att bygga upp något sånt.


 

På vägen hem stannade vi till i en liten by som man i vanliga fall inte svänger in på utan man far förbi. Lillsjöhögen.

Där hade några riktigt eldsjälar byggt en stavkyrka enligt gammal modell.

Sådana kyrkor var de första som byggdes då kristendomen kom och för säkerhets skull behöll man lite av hedendomen i form av drakar.


En man berättade en lång historia både om kristendomens (vite krist) intåg och om hedendomens alla gudar. Han var en fantastisk berättare och man satt som trollbunden.


Hur man kan få för sig att bygga en kyrka nu för tiden då ingen ens går i kyrkan är ju en gåta som det inte finns något svar på. Bara idiellt arbete och vilket arbete sedan . Hantverk på hög nivå.


Jag beundrar eldsjälar oavsett om man är som kvinnan i samelägret. någon som fixat närpoducerat eller byggt en kyrka. Om inte sådana fanns skulle allt stå stilla. Beundrar.


Mindre glad blev jag när jag klev av bussen i Kälarne för att ta bilen hem. Tjocka lager med is på bilrutorna och på vägen. Skrapa och skrapa. Försiktigt ta mig hem i mörkret och skynda mig ut och kasta lakan över mina pelargoner så dom skulle överleva natten.


I morse var det vitt av rim på marken och is i vattentunnan.

Jag har dragit upp pelargonerna ur de stora järngrytorna och planterat om dom i krukor. En del har fått komma in i huset medan andra får stå i växthuset ett tag.


Det tog minsann halva dagen och sedan drog jag ris från vinbärsbuskarna. Avslutade med en promenad bort till Kinabrors hus för att se om allt var ok där och det var det. Passade på att kolla vattentemperaturen och nu är det bara 11 grader i vattnet och absolut slutbadat.


Oj så trött jag är. Morgondagen är fulla av sysslor och så kommer meditationstjejerna frampå kvällskvisten och DansBritt ska ligga över. Det blir roligt.


Dagens ord: Om det fanns fler eldsjälar skulle livet bli mycket roligare.  



Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards