Direktlänk till inlägg 13 februari 2018

FETTISDAG

Av Anita - 13 februari 2018 09:58

 

Idag är det fettisdag och jag sitter här och funderar varför det heter så. Vet att det har något med fastan att göra men det känns inte så där riktigt kyrkligt. Kan det helt enkelt vara så att det handlar om att innan fastan skulle man vräka i sig och äta fet mat så man klarade sig länge. fet tisdag alltså?


Viss kunde jag googla på det men det skiter jag i. Vissa saker ska väl få vara lite mystiska utan att det gör någonting.


För länge sedan så bodde karlarna i skogen och jobbade. Fruar kom med bruna bönor och semlor och kanske till och med lite brännvin. På vissa ställen fanns det till och med någon som hade ett dragspel och det kunde bli en och annan dans också. Det var en riktig fettisdag det.


Jag minns inte så mycket av det. Jo minns att jag mamma och jag och faster satt på ett ttimmerlass efter hästen och pappa skjutsade oss hem och hästen sprang fort nerför backarna och det droppade från träden och solen sken och hästen fes och jag skrattade.


Vad jag däremot minns väldigt väl var när man gick i skolan. Fettisdagen var det alltid utflykt och ofta var det en liten aning av vår, någon talgoxe som börjat sjunga och vi hade med oss varsin lysande orange apelsin med ett papper med italiensk text på- Det papperet sparade jag och luktade på i flera dagar. Till slut hade jag en hel samling apelsinpapper, dom var prassliga och nästan genomskinliga och jag plattade ut dom och hade dom i en låda och jag öppnade och luktade i lådan. Det ni ungdomar, enkla nöjen var det på den tiden.


När vi kom tillbaka till skolan så var det bruna bönor och semlor. Semlorna låg i varm mjölk och det är väl det som man kallar hetvägg. Jag har aldrig gillat det utan vill äta semlorna som dom är.


Idag skiner ingen sol. Det snöar. 

 

Kinabror skottar snö med traktorn och jag har varit ut och skottat lite runt huset och sopat bron.

Så har jag bakat semlor. Vi har inget cafe i närheten och semlorna på affärerna är ofta torra och tråkiga så jag köpte färdiga bullar och har fyllt dom själv. Jag blandar inkråm, mandelmassa och grädde till fyllningen, alldeles som man gjorde förr. Annars finns det ju hur många varianter som helst. 


Igår kom Mustachen och vi satt och pratade ganska länge. Så var det promenad på skoterleden med hunden Jack och på kvällen satt jag inne hos Kinabror och så kom TuppOla och Sambon och vi satt och såg på "Farmen". Jag kan inte låta bli att titta för dummare och konstigare människor har jag aldrig sett. Det är sanslöst men roligt att titta på. När man ser det där inser man att trots att jag inte kan mycket så kan jag då mycket mycket mer än dom där.


Visst har jag planer för idag. Revisorn för vägföreningen kommer idag och så går väl dagen sin gilla gång. Jag hoppas bara att det slutar snöa. Ska väl se på Mandelmans ikväll för jag gillar att se sommaren och förundras över att man kan odla så mycket i Skåne jämfört med här till och med persikor har dom.


Dagens ord: I dag är det rejäl mat som gäller, bruna bönor och fläsk och fettisdagsbullar.JOJOMEN

 
 
Ingrid

Ingrid

13 februari 2018 19:32

Ja du, det var enkla nöjen förr i tiden. Jag gillar att äta semlan med varm mjölk och kanel. Jag hann äta några innan jag åkte. När jag kommer hem är det väl slut med dem.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
ibod11

ibod11

13 februari 2018 20:29

Kul att du delar med dig av minnen från förr. Jag minns också det där prassliga papperet runt apelsinerna :)
Jag försökte titta på ett avsnitt av farmen för flera år sedan men gav upp. Orkade inte med alla dumheter. Men många gillar att titta och skratta åt eländet. Kanske för att man då känner sig lite mer normal ;)

http://ibod11.com

 
Ingen bild

Bamse31

14 februari 2018 01:15

Roligt att läsa om dina funderingar kring fet tisdags dagen. Det ligger mycket logik i vad du säger. Själv har jag inte funderat över fet tisdags dagen annat att den att jag tycker om de där bullarna. när min fru levde bakade hon alltid sådana bullar själv och fyllde upp dom med mandelmassa och grädde och dom blev jättegoda så vi köpte sällan semlor. idag var emellertid min son på besök och hade med sig semlor, så vi käkade till kaffet det var gott.

Här är skitväder i Stockholm och jag har inte varit utanför dörren på nästan en vecka. Å andra sidan har jag varit sysselsatt med min dator för att skriva text till viss musik som ska framföras om 14 dagar och det är jobbigt när man inte ser så bra.
När jag gick i skolan så hade vi ingen skolbespisning utan vi fick sitta på en bänk i korridoren med ett paket smörgåsar och en flaska mjölk som mamma gjort i ordning innan jag gick till skolan så något minne av fettisdagsbullar i skolan har jag inte och inte eller skolmat av någon form.
Det var ju bra att du fått hjälp med snöröjning nu för så mycket snö som ni fått däruppe som jag hört om på väderleken så måste man nog ha hjälp av maskiner för att röja undan
Vi har i alla fall fått mycket längre dagar här nere nu och faktiskt märker man att det är ljusare ute om dagarna även om det är molnigt kramen. .

Anita

14 februari 2018 19:45

Roligt att höra av dig Kram på alla hjärtans dag Här snöar det igen men kinabror skottar så jag kan göra annat Ha det bra

 
dunsaluns

dunsaluns

14 februari 2018 18:30

Hej!
Jag ville ge dig en kram på allahjärtansdag också. Tack för kommentaren :) Jag hinner inte blogga och vara här lika ofta nu men det är alltid lika hemtrevligt att kika in här hos dig! Ni verkar ha en bra gemenskap du och dina vänner. Vad jag förstår så är det lite glesbefolkat pch då är det ju guld värt att ha sköna vänner att kunna gå till eller dricka kaffe med medan man förfasar sig över vart världen är på väg eller idiotiska ungdomar ;)
JAg älskar ditt minne av hästen som fes! Fast jag är född på 80talet så åkte jag ofta med på stöttingen som liten. men det gällde att inte klämma sig mellan stocksr eller kedjor. Så tränar man ungarnas självbevarelsedrift haha, bara hålla i sig! men inte i vad som helst!
Det du skrev om apelsinpappret är väl lite av essensen i fastan. Man ska festa till det ibland, men inte jämt. Det finns ingen som uppskattar försakan numer. Men det är viktigt för att kunna uppskatta. Du var rikare med din samling apelsinpapper...

http://dunsaluns.bloggplatsen.se

 
Carina

Carina

14 februari 2018 18:56

Hej
Vad trevligt och skönt att läsa att du väljer att inte googla. Idag låter vi inget gå till diskussion eller funderingar, för det är alltid någon som snabbt googlar fram fakta. Jag är en av dem men ska kanske sluta googla direkt utan ge tid till att fundera på saken.
Semlor äter jag också som de är, godast men bruna bönor köper eller lagar jag inte.... Fy inte alls i min smak.

http://ennasbarn.bloggplatsen.se

 
Åke

Åke

15 februari 2018 03:40

Tack för kramen! Jag fick i mig 2 semlor på tisdagen en till 14 fikat som företaget bjöd på och så köpte jag varsin på emminenta Alnö bageriet, bjöd hem dotra men hon passerade bra presis så hon fick den genom bilrutan, hon hade inte tid att hälsa på sin fader (hon bor på södra ön) Jo det vart en halv till på onsdagen, det fanns lite semlor kvar på onsdagens kaffe paus så vi delade som bröder 👍 Snön räcker nu... tur att traktorn finns hos er 👌 Utan den hade jag inte kunnat bo här ute i alla fall denna vinter. Snöslunga klarar inte denna mängd blöt snö. Visst ser skogen spännande ut med alla de böjda grenarna? Stigar och vägar liksom smalnar av... Bruna bönor är jag svag för... och den kombon hade kittlat galant i kistan 🤗 Jag upplevde något konstigt nu på en liten promenad på tomten... det varken snöar eller regnar och kvicksilvret ligger bara på minus tre... och mina hundar ville in till bingen... o jag kan somna om 2 timmar till...

http://www.nacka144.se

 
Kraka

Kraka

15 februari 2018 11:19

Helt riktigt! Sista dagen innan fastan inleds på askonsdagen. Likaså har karneval med i stort sett samma att göra, karnevaler hålls före fastan och man säger då "farväl till kött" för en tid.
Själv tänker jag inte fasta, men göra något annan ansträngande eller försaka något. Inte bestämt mig helt ännu.

http://kraka.moah.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Måndag 6 maj 13:25

  Vilken vecka vi har haft och så roligt när Sonen och Fjällan varit här. Dom har verkligen fått se både vinter,, snösmältning och sommarvärme på några dagar. Dagar då det ena dagen ligger snö i drivor och hur krokusen sticker upp ur snön bara så ...

Av Anita - Onsdag 1 maj 10:28

  Man tror inte sina ögon. Det är fortfarande mycket snö. Det här har ramlat ner från vedbodtaket. Söndag eftermiddag kom Sonen och Fjällan från Skåne. AMV och Gubben kom en sväng också.   Måndagen regnade det och snöade och haglade men fr...

Av Anita - Lördag 27 april 18:57

  När jag tittar ut och ser hur det snöat inatt blev jag först förbannad men sedan tänkte jag att det här är väl den snö som ska ta bort den gamla snön kanske.  Jag väntar ju på att Sonen och hans Fjälla ska komma. Dom åker från Skåne idag men l...

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards