Alla inlägg under februari 2018

Av Anita - 28 februari 2018 08:50

 

Söndagen var en kylig men solig. Katten Morris vägrade kliva upp och låg under täcket till mitt på dagen. SnickarMagnus kom en sväng och Ellen lekte med Jack.

 

Hur ska han klara sig nu när Ellen åker till Skåne.

 

Vi åkte till Hammarstrand och åt pizza och sedan så åkte vi till TuppOla och hälsade på tuppen Ove Blomqvist och hans harem. Synd att jag inte tog några kort.


Så hade veckan som Kinabrors yngsta dotter och barnbarnet Ellen varit här  och måndagen var det dags att skjutsa dom till flyget i Sundsvall. Det var svinkallt här men mycket värre i Sundsvall för där blåste det och snöade till och med.


Det har varit ett par ljusa nätter nu, så ljusa att jag vaknat mitt i natten av att månen tittat in. Älgarna är i närheten och på kvällen går Jack ut och skäller en stund för att tala om att " Här bor jag, den farliga och starka hunden".

 

Igår var det folk hela tiden. Först kom SnickarMagnus och Datafias Gubbe. Kaffe hos Kinabror. Så kom två killar från Eon och tog bort ett halvt nerrasat träd som nästan nådde elledningen. Kaffe hos Kinabror igen. 


Så kom AMV och Gubben. Dom har kommit hem från Maderia nu och AMV visade bilder hon tagit. Underbart fint med alla vattenfall, blommor och berg. Hon hade köpt en fin liten svala till mig och det är ju fåglar jag tycker om.


Det konstiga var att jag redan hade en likadan svala som jag fått av PappersBeda när hon varit på Maderia för rätt länge sedan. Så nu har jag två fina svalor som minner om att om någon månad kommer de glada svalorna för att häcka i mitt uthus.

 

Gubben hade dragit ut en tand och såg ut som en sjörövare, bara lappen för ögat som fattas.

 

Tog en promenad på eftermiddagen och nu har ljuset börjat komma, det är vackert på sitt vis och det är ett särskilt ljus som gör att man börjar längta efter vårvintern. Det var nog första gången det ljuset kom. Vintern är hård och kall och mulen men nu ska det väl bli lite varmt och fint på dagen trots att det är 25 grader kallt och veden snart är slut

 

Råkade knäppa ett kort av misstag på mig själv. Så blir jag rent förskräckt för jag har inte sett mig i spegeln på länge. Kära nån så man bleknat och skrynklat ihop sig, eländigt är ord4et. Jag hatar att bli gammal.

Solnedgångar över snön är i alla fall fin. Trots kylan finne en ton i ljuset som varslar om vår.


Dagens ord: Även om utsidan är skrynklig så har hjärtat inga rynkor (hoppas jag) 

Av Anita - 24 februari 2018 08:39

En vecka har gått sedan Kinabrors barn och barnbarn kom och den veckan har gått fort. I tisdags fylldes det på med 2 stycken till så vi har varit 9 stycken i veckan. Nio stycken och det blev lite trångt vid matbordet hos mig men vi lagar mat varsin dag och både i Kinabrors hus och i hans sommarstuga är det gott om plats.


Luncherna har det mest varit borta vid sommarstugan med grillning av korv.

 

Det börjar droppa från taket nu och det är väl det enda vårtecken man kan se.

 

Korv smakar som bäst utomhus. Så har dom fiskat och fått flera gäddor men det är dålig is med vatten under snön och vakar lite varstrans. Ingen höjdare att vara på sjön minsann.

 

Så går det ju att åka snöskoter och fyrhjuling och gräva grottor.

 

Onsdagen blev det lite körigt. Kinabror och jag åkte iväg och hjälpte Fd Grannen med räkningar och var på vattengympa. Sedan iväg och hämta nyckel till bakstugan och bära in allt vi skulle ha till torsdagen, Det är mycket som ska till när man ska baka tunnbröd. Det är ved och ingredienser till baket och vatten och fika och en massa annat.


Så tillbaka till Fisksjön där KB:s sonnahustru lagat jättegod mat. Så for jag iväg och eldade i bakstugan för det var iskallt där och ingen som bakat på ett tag.


Torsdag morgon var det dags för bak.

Elda och elda och det var svårt att få värme i ugnen. Degen blev inte bra. Den kladdade och fastnade och gick sönder.

 

Till slut så blev det väl lite bättre. Vi hade hjälp av KB:s barnbarn Ellen som deltog med liv och lust och klarade av alla sysslor med bravur.

 

Hon kavlade.

 

Hon gräddade

 

Hon paketerade och stökade med allt

. Det var rätt kallt i bakstugan och i vanliga fall brukar man bli varm men det var inget problem vi kunde ha både vinterskorna och täckbyxorna på.

 

Mitt på dagen tog vi en paus och gjorde piada, Det är så att man lägger mosarellaost, pizzakryddor och parmaskinka  på tunnbrödet, viker ihop och stoppar in det i ugnen och värmer det så osten smälter. Det är jättegott.


 

Det tog lång tid att baka. Vi var inte klara förrän vid fyratiden och som tur var så hade Kinabror lagat mat. Det blev ugnsbakad korv och riktig potatismos.


Vad mer, jo det gick några älgar på sjön som dom fick se. 

Vi åkte till Hammarstrand och åt på hotellet.

 

Så igår kväll gjorde vi tacos och såg på tv och DansBritt hälsade på.

Nu har Kinabrors son med familj åkt tillbaka till skåne och det är bara dottern och barnbarnet Ellen som är kvar. Idag snöar det som vanligt. Det har inte varit mycket sol för dom men rätt bra ändå för det har i alla fall inte blåst men varit rätt kyligt.

 

Avslutar med en vinterbild av bryggan. Tänk när det är sommar och man får sitta där i solen och se ut över sjön. Hoppas det blir sådana dagar om någon månad. Ifjol sommar var det mest blåsigt och kallt så nu måste det väl vara en fin sommar på tur i alla fall.


Dagens ord:Dagarna går fort om man har roligt.

Av Anita - 18 februari 2018 13:13

 

Nu har dom kommit, sportlovsfolket från Skåne. Nog finns det snöa för dom att rumla omkring i.


Kinabrors sonnahustru hon klev upp tidigt igår och började skotta fram stigen till bryggan och till grillplatsen. När jag kom dit på förmiddagen gjorde jag ett försök att gilla snön och började gräva en grotta tillsammans med barnen.

 

Så gick vi upp till byvägen och Sånnahustrun började försöka gräva fram soptunnan som plogbilen vräkt iväg långt in i snön.

 

Till slut så hittade hon igen den.

 

Tänk så blöta tre stycken barn som tumlat om i snön kan bli. Som tur är så har vi skotorkare som man kan torka skorna med. 

 

Från Kinabrors sommarstuga börjar det rinna ner vatten och bilda långa blänkande istappar och det är  ju ett litet tecken på vår men ack så litet. Hunden Jack leker med barnen och jagar efter snöknular och hoppar i snön.


 

Lilla Stina tittar på.

Så blev det korvgrillning ute i blåsten. 

 

Nu hade mina vantar blivit blöta och kalla och jag som inte är någon vintermänniska knallade hemåt för att komma in i värmen. Tände i spisen och började förbereda maten till middag. Köttfärssås och spagetti och glass med hjortronsylt ska väl passa barnen till och med. 


Dom hade rätt kul inne också när dom kom. Det går att springa runt runt nere i mitt hus och jaga varandra och leka med katten och hunden och se på bolibompa och äta chips. Till slut föll dom ihop i soffan och såg helt utsliten ut. Tro det med att ha varit ute i snön hela dagen.  På tisdag kommer det fler.


Så är det en ny dag. Det är lite grått men inte kallt. Jag längtar efter sol nu och egentligen hade jag tänkt gå bort till Kinabrors sommarstuga där dom är alla dom andra men jag väntar en stund.


Det finns mer jag skulle gjort. Jag har visserligen varit iväg och tankat bilen och jobbat en stund men jag skulle skottat fram till sotarns stege för han kommer till veckan och ska inte behöva gå i djupsnö. Nog att han måste klättra på taket i snöeländet. Vilket förfärligt jobb det måste vara.


Vi var förstås till Hammarstrand på fredag hela gänget. DansBritt var med och vi fyllde ju ett stort bord eftersom vi var 8 personer. Jag är mäkta imponerad av barnen som trots att dom är så små sitter fint och äter utan att skrika och söla ner. Helt fantastiskt. Man har ju sett annat minsann.

 

Unnade mig en ny tulpanbukett och köpte en orkide till Datafia som fyllde år i fredags. Jag gjorde mig en tur ner till henne och grattade och åt lite tårta.


Nu är pengarna slut och nu är det dags att betala räkningarna som kommer. Dyraste elräkningen på hela året och så bilskatten och tvlicensen och massa annat dyrt som ska betalas så inte vet jag om det blir något över till mat och sånt men vi får väl se. Det ordnar sig alltid. På något underligt vis brukar det ju göra det.


Dagens ord: Nu är det livat i Fisksjön och nu fattas det bara lite sol så skulle jag inte gnälla. 

Av Anita - 15 februari 2018 17:09

 

Nog hade jag tänkt skriva ett inlägg om det men nu för tiden verkar dagarna rusa iväg som ett galet lok. Kanske är det jag som blivit slö och långsam. Nåja, jag skickade lite hälsningar till mina facebookvänner i alla ffall.


 

Inga blommor och inga kramar fick jag.men å andra sidan skickade jag inga heller men fick i alla fall iväg ett sms till en alldeles speciell vän. Blommor fick jag minsann skaffa mig själv.


Det mest rara som hände vara att brevbäraren ropade: Vad du är duktig som skottar så fint. Jag höll på att skotta fram brevlådorna. Det försöker jag alltid göra för det måste vara ett rent helsike att vara brevbärare ett sådan vinter som iår med oplogade vägar som det är här.


Ja vad gjorde jag då. Stökade undan som jag gör varje morgon för jag är lat på kvällen och låter disk och sånt vara efter maten. åt frukost, matade fåglar och katten, skottade lite snö, fikade med Mustachen

. Gjorde några semlor och stekte en jättegryta med köttfärssås att frysa in och ha färdigt. Jag gillar att ha färdig mat i frysen för man vet aldrig hur många som kommer och vill äta. Då är det fint att ha något att ta fram.

Så blev det lunch med Kinabror när nu köttfärssåsen var klar och sedan åkte vid till Fd Grannen och hjälpte honom med räkningar och annat stök.


Så var det vattengympa och tänk så ljust det blivit. Det var första gången vi inte behövde tända lamporna i badhallen och solen sken in genom fönstren och gubbarna på kommun skottade taket så det ramlade ner snöknular framför fönstret. Skönt att sitta i bastun efteråt och prata med kvinnor.  


Kaffe och semla när vi kom hem och sedan blev det mest att se på tv. Man blir väldigt slak av vattengympa och bastu och orkar inte så mycket mer.


 

En ny dag idag och den såg ganska lik ut. Det enda var att jag tog tag i att planera om krukväxterna och byta sängkläder och städa lite för golvet i hallen såg för bedrövligt skitiga ut.

 

Så nu mina kära vänner och läsare. En dag för sent kram på ¨Alla hjärtans dag och alla goda tankar till er.

 

Det här lär väl ett av mina tråkigaste inlägg men förhoppningsvis blir det bättre en annan dag.

En speciell tanke går till Ingrid från Gotland som är på kanarieöarna och har fått sol idag och till AMV och Gubben som vandrar omkring på Maderia bland blommor och grönt.


Idag är det den stora dagen för fotbollslaget i Östersund som ska tävla med 'England. Alla ska se på det men jag skiter i vilken som sparkar bollen i vilket mål. Rör mig inte i ryggen det minsta Jag ser på Farmen istället.


När jag gick ut med hunden Jack såg jag att den gamla traktorn hade fått en vintermössa som såg rätt rolig ut så vi slutar med det. 

 

Dagens ord:Dagarna som kom och gick var det dom som var livet.



Av Anita - 13 februari 2018 09:58

 

Idag är det fettisdag och jag sitter här och funderar varför det heter så. Vet att det har något med fastan att göra men det känns inte så där riktigt kyrkligt. Kan det helt enkelt vara så att det handlar om att innan fastan skulle man vräka i sig och äta fet mat så man klarade sig länge. fet tisdag alltså?


Viss kunde jag googla på det men det skiter jag i. Vissa saker ska väl få vara lite mystiska utan att det gör någonting.


För länge sedan så bodde karlarna i skogen och jobbade. Fruar kom med bruna bönor och semlor och kanske till och med lite brännvin. På vissa ställen fanns det till och med någon som hade ett dragspel och det kunde bli en och annan dans också. Det var en riktig fettisdag det.


Jag minns inte så mycket av det. Jo minns att jag mamma och jag och faster satt på ett ttimmerlass efter hästen och pappa skjutsade oss hem och hästen sprang fort nerför backarna och det droppade från träden och solen sken och hästen fes och jag skrattade.


Vad jag däremot minns väldigt väl var när man gick i skolan. Fettisdagen var det alltid utflykt och ofta var det en liten aning av vår, någon talgoxe som börjat sjunga och vi hade med oss varsin lysande orange apelsin med ett papper med italiensk text på- Det papperet sparade jag och luktade på i flera dagar. Till slut hade jag en hel samling apelsinpapper, dom var prassliga och nästan genomskinliga och jag plattade ut dom och hade dom i en låda och jag öppnade och luktade i lådan. Det ni ungdomar, enkla nöjen var det på den tiden.


När vi kom tillbaka till skolan så var det bruna bönor och semlor. Semlorna låg i varm mjölk och det är väl det som man kallar hetvägg. Jag har aldrig gillat det utan vill äta semlorna som dom är.


Idag skiner ingen sol. Det snöar. 

 

Kinabror skottar snö med traktorn och jag har varit ut och skottat lite runt huset och sopat bron.

Så har jag bakat semlor. Vi har inget cafe i närheten och semlorna på affärerna är ofta torra och tråkiga så jag köpte färdiga bullar och har fyllt dom själv. Jag blandar inkråm, mandelmassa och grädde till fyllningen, alldeles som man gjorde förr. Annars finns det ju hur många varianter som helst. 


Igår kom Mustachen och vi satt och pratade ganska länge. Så var det promenad på skoterleden med hunden Jack och på kvällen satt jag inne hos Kinabror och så kom TuppOla och Sambon och vi satt och såg på "Farmen". Jag kan inte låta bli att titta för dummare och konstigare människor har jag aldrig sett. Det är sanslöst men roligt att titta på. När man ser det där inser man att trots att jag inte kan mycket så kan jag då mycket mycket mer än dom där.


Visst har jag planer för idag. Revisorn för vägföreningen kommer idag och så går väl dagen sin gilla gång. Jag hoppas bara att det slutar snöa. Ska väl se på Mandelmans ikväll för jag gillar att se sommaren och förundras över att man kan odla så mycket i Skåne jämfört med här till och med persikor har dom.


Dagens ord: I dag är det rejäl mat som gäller, bruna bönor och fläsk och fettisdagsbullar.JOJOMEN

Av Anita - 11 februari 2018 08:55

 

Den här veckan har jag banne mig bara träffat gubbar.

Eftersom det varit fel på vattnet hos Kinabrors hus så har det varit reparationer och fraktande av vatten och fikande och pratande. Det har varit Storfiskarna som varit här mest hela veckan och Datafias Man som är specialisten på rör och sådant. Så har Rosenknoppen varit här och tittat på och TuppOla har varit här en sväng och så förstås Kinabror och hunden Jack. Bara karlar som ni hör.


Det blev ingen vattengympa eftersom det var fullt upp med reparationen och på torsdag lyckades Kinabror och Storfiskarn få till vattnet och Kinabror började flytta in i sitt hus, grannhuset på samma gård som min.


 

Vädret har varit fint och inte en enda dag har det snöat och då får man ju vara rätt så nöjd.

Ibland har solen till och med tittat fram en stund.

Jag och Jack har gått på skoterspåren nu när dom frusit till och äntligen kan man känna sig lite fri och slippa gå på vägen.

 

Nog har det blivit massor med snö alltid. På gamla ladugården är det så mycket snö så man kan knappt se att det är ett hus under all snö.

 


Igår var DansBritt här ett tag och jag fick äntligen träffa en annan kärring och inte bara gubbar. Som det alltid är på vintern så är det alltid något som klatrar. Nu när vattnet är ok och snön är bortskottad så är det fel på Kinabrors snöskoter och han har mekat med den.

 

TuppOla har varit på Kolbjännsjön och pimplat. Det har varit öppning och verkar ha varit många där för det har kört skotrar över sjön i massor. TuppOla fick några fina fiskar minsann.

 

Mer har inte hänt här i skogen och snön. OS har ju börjat och Kalla vunnit skidtävlingen och det har det pratats på radion och tvn hela dagen.Som ni vet då är jag inte ett dugg intresserad av sport. Vet bara att det är sport på nästan alla tv-kanaler och på radion så jag blir så less och då är det bara början.


Vissa saker får kosta vad som helst som sport och försvarets helikoptrar som år så dyra att man inte ens kan köra dom. Vad är det för ägghuvuden som beställer sådana. Vilken konstig tid vi lever i. Ibland finns det minsann pengar till vad som helst och ibland finns det inte ens pengar till äldreboenden och sjukvård. Jag bara undrar.


 Jag för min del skulle vilja åka någonstans. se något nytt. få ny energi och inspiration och inte har jag hunnit med  ens en liten del av det jag velat göra.

Jag blir snart 70 och då vet man ju inte hur många år man har kvar att leva. Tanken slår mig med all kraft. Faaaaan vad jag börjar bli gammal. Hur ska jag hinna? Hur ska jag orka?Hur ska jag ha råd? Frågor hopar sig minsann men vad ska man göra. Tur att ättestupan finns på andra sidan sjön så dom kan putta i mig om jag blir senil och sjuk.

 

Nåja, man kan inte få allt här i världen så jag får väl nöja mig med en vinterpromenad med hunden och glädjas åt solen som faktiskt kommer fram ibland och värmer på ryggen.


Glädjas åt att blodapelsinerna från Italien är så söta och goda och att jag ska laga älgbiff med lök och gräddsås och äta med lingon och gurka till och mina egenodlade potatisar. Det är minsann inte alla som får äta det till söndagsmiddag.


Man får drömma om en härlig sommardag som förhoppningsvis kommer.

 

Dagens ord: Man får vara glad för det lilla och ta en dag i taget. I snöiga vintern får man vara glad för minsta solglimt.



Av Anita - 6 februari 2018 09:35

 

1 Dofterna: Alla underbara dofter syren, älgört, rosor, lavendel grekisk lövkoja och guckusko. Doft av grilleld och såpskurade trasmattor.


2.Sommardanser Inget är som utedansbanorna. att träffa dansvänner och skratta och dansa och få känna sig ung på nytt.

 

I dansens virvlar är det lätt att glömma bort att man är en gammal kärring och dom flesta på golvet kunde vara barnbarn.

 

3.Se alla sommarfåglar komma en efter en, tofsvipan, koltrasten, sädesärlan, bofinken och framför allt svalorna som är mina favoritfåglar. Sjöfåglarna kommer också. Att se vilka fåglar som bor i olika holkar och hur deras ungar börjar flyga. Att höra deras kvitter är en ren fröjd.

 

4.Att få hänga ut tvätten och känna den goda lukten av nytvättat.

 

5.Att sova middag i hammocken och lyssna på fågelkvitter när man vaknar.

6,Sommarmaten: Kolbullar, grillat, stekta abborrfileer, färska kryddor ur kryddgården, nypotatis, rabarberpaj, och så förstås alla goda bär som det bara är att gå ut och plocka.

 

7.Smultron på strå.


8.Båttur en fin lugn kväll.

 

9.De ljusa och magiska nätterna

 

10.Alla fladdrande fjärilar och trollsländor som ser ut som smycken när dom landar på mina armar.

     

11.Simma i sjön helt naken.

 

12.Sommarfester med goda vänner.

 

13.Bloggvänner som oväntat dyker upp.

 

14.Trädgården och alla fina blommor

 

15.Alla söta och glada barn som leker runt överallt

 

16.Sonen som spelar gitarr och sjunger för mig.

 

 

17. Att jobba i trädgården och se saker växa.

18. Att gå i skogen och plocka lingon när solen skiner.




Allt detta fina finns vissa somrar och ingenting av detta när det är vinter. 

Inte alla dagar man kan sitta i hyddan och spela trumma men ibland så.

 

Visst finns det blåst så allt blåser ner och man inte kan vara på sjön och åska så saker går sönder och broms, mygg och knott men det är ingenting mot vinterns vedermödor.


Dagens ord: Ska man säga något positivt om vintern så är det i alla fall myggfritt.

Av Anita - 4 februari 2018 09:45

Det börjar redan på morgonen. Skulle iväg och jobba en stund och sommartid är det bara att hoppa in i bilen och ge sig iväg. Men......på vintern.....

1. Bara att få på sig alla kläder. tröjor, yllesockar, vantar overall, stövlar och mössa.

 

2. Sopa trappan och inte bara en gång utan flera gånger varje dag.

3. Så ser man bilen med en halv meter snö på. Sopa sopa sopa, skrapa skrapa skrapa. Skotta bort all snö som ramlat ner framför bilen.

4. Motorvärmare på som drar ström. Elräkning dubbelt så hög som på sommaren.


5. Oplogat på vägen med höga snökanter. Man bara hoppas att man slipper möta någon. Hjärtat i halsgropen.

 

Kinabror får inte igång traktorn. Lånar startkablar av mig men när han ska öppna bagaget är låset igenfruset och han som är stark lyckas dra lös en bit av bilen.


Planen är att jag ska hämta potatis i jordkällaren när jag kommer hem och den lilla stigen dit är totalt igendriven.

8. Sjunker ner till låren när jag ska trampa mig dit. Snö i skorna, blöta sockar och ett sjuhelsikes humör.

Det tar en halvtimma att lyckas skotta mig dit. 

Om det vore sommar hade det tagit två minuter.


11. Jag tömmer aska ur spisen och braskaminen. 

Sommartid behöver jag inte ens elda

12. Går balansgång på iskanten bakom huset för att kunna ta bort istappar och snö från värmepumpen.

 

Kinabror kör med traktorn och fyrhjulingen för att ploga undan det värsta.


13. Så kommer Storfiskarn och hans pappa och Rosenknoppen. Lite fika och sedan ska dom ner till sjön för att försöka fixa i vattenbrunnen. Att komma ner där och hålla på i brunnen i kylan och kallvattnet är ju ingen fest precis. mitt i vintern. Det är ju 15 grader kallt.

 

15. Hämta ved och skotta framför vedbodörren.

16. Snö på bron igen sopa.


Det var en helt vanlig lördag i paradiset Fisksjön. En dag då det mesta gått ut på att kämpa mot snön och man har inte hunnit annat.

Jag har tvättat lite kläder och hängt till tork i badrummet.

Tänker på när man får hänga ut tvätten på linan mellan träden och vinden torkar den. Att ta in en tvätt som är slät och väldoftande istället för en skrynklig.

 

Det som är enkelt på sommaren är besvärligt på vintern och som jag sagt förut så är vintern finast på julkort och naturligtvis fint för dom som inte behöver slita med det.

 

Hunden Jack älskar snön och hoppar omkring så gott det går och ibland försvinner han helt under snön.

Faktiskt kommer solen fram en liten stund och visst är det vackert men fy så jobbig.

 

Får väl avsluta med en fin sommarbild för att få humöret att bli lite bättre.

 

Dagens ord: Le och var glad det kunde vara värre, och jag log och var glad och det blev värre.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards