Alla inlägg under april 2012

Av Anita - 30 april 2012 08:16

 

Önskar att jag inte vore så morgontrött och kunde kliva upp vid 5-tiden och verkligen se vad som händer utanför.

När jag kom ner i köket slog doften av tibast emot mig. Härom dagen var det bara knoppar och nu blommar dom för fullt. Mitt i en snödriva stod dom med sina lila blommor på bar kvist. Vackra, doftande och ack så giftiga.


Ni minns väl att härom dagen var mina sten och porslinsägg borta en morgon. Dom flesta jag pratat med tror att det är räven eller grävlingen som tagit dom men varför? Upptäcker man inte efter att ha tagit första ägget att dom inte går att äta? Går man tre gånger för att släpa bort oätliga ägg? En gåta som inte fått något svar.

 

Imorse när jag går ut och ger fåglarna och ekorrarna mat ligger ett av äggen precis framför bron? Vad händer? Varför? Vem?. När jag undersöker ägget är det lite kletigt och i kletet sitter lite kort vitt hår eller päls. Ingen fågel alltså? Kommer dom andra äggen att komma tillbaka också? Vem leker bus med mig?


Det har varit två äventyrliga dagar med mitt mått mätt.

 

I lördags åkte DansBritt och jag till Bräcke för att vara provklienter till ett gäng kvinnor som utbildar sig till någon sorts teurapefter (tror jag det heter) Många av dom kände jag sedan förut och det var roligt att träffa dom igen.


Vi passade på att hälsa på min bästa vän AMV och vi gick till "lilla Gubben" och åt en jättegod pepparbiff till lunch.

Kom osökt att tänka på att så länge man har matlust och barnasinnet kvar kan ingenting bli fel.


 

Medan vi väntade hittade Britt en lekkamrat och naturligtvis kunde hon inte låta bli att gunga och prata med den lilla gulliga tjejen. Vet inte vem som såg mest förtjust ut. Härligt. Att leka gör vi nog alltför sällan.


Så kom gårdagen med sol och vackert väder. Jag började kratta. Grannen har varit osynlig några dagar. "Vi" läs "jag" skulle kratta och han har pratat i flera veckor om att "vi" skulle göra det. Han drabbas alltid av något då och kommer ut igen när allt är klart. Ja hua hur det är. *Efter ett tag kommer en karl och hälsar på en stund.


Dessutom har jag klyvit lite ved och jag tog en skogspromenad och plockade tibast. Dessutom hittade jag vårens första blåsippor vid "stedesbacken". I skogskanten där solen ligger blommade dom så fint. Den himmelsblå klara färgen är nästan det finaste man kan se.

 

Nu ni fick jag en väldig lust att bada bastu. Tar min trumma och går ner till sjön.

Det är lite öppet invid land och det syns som om isen snart ska gå bort.

 

Som vanligt oroar jag mig för att det ska bli storm och att hela isflaket ska komma farande och krossa bryggor och förstöra allt i sin väg. Det har hänt många gånger förut men än så länge är det lugnt och fint och går långsamt.

Sätter mig mot bastuväggen och tar fram min trumma och sitter där och trumma för våren medan bastun blir varm.

Skönt skönt.


Så ringer telefonen medan jag sitter i bastun och det är snälle Sven som undrar om vi inte kan fara och äta pizza och det är klart att jag kan det. Vi åker till Hammarstrand och vem träffar jag inte där. Jo min bloggkompis "Herta bloggar" som tagit sig hit ända från Nyköping. Kul.


Så hem och medan vi sitter och fikar, Snälle Sven och jag kommer Sofiepropp med mamma och blir kvar rätt länge.

Ja, så var den dagen slut och idag kommer det att bli en ny trevlig dag med nya äventyr, de flesta vet jag om men den här tiden på våren vet man aldrig. Våren är ett äventyr men VEM tog äggen. VARFÖR och VARFÖR kom det tillbaka. Ett djur med lite ljus päls runt munnen. Har räven det? Grävlingen?


Dagens ord: Det som sker om natten är osynligt för dom flesta.

Av Anita - 27 april 2012 12:44

 

Nu är jag riktigt riktigt förbannad.

Sitter här med mina räkningar som bara väller in.

Vet att jag har restskatt fast jag nästan inte tjänat någonting och har ni någnosin tänkt på hur stor del av er inkomst som går till skatt.


1/4 del av era redan skattade pengar går till moms. Bensinen är det moms och hälften av bränslet är dessutom skatt fast det inte står något om det på räkningen.


Så den där förbaskade tvlicensen som är 2000 kr per år och då kan du inte ens se på tvn längre utan att ha parabol eller annan dosa som kostar. Alltså kostar det att bara lyssna på radion. Dessutom fuskar många med att betala och det skulle jag göra också om jag kunde men jag är ju redan fast i fällan tacka vare min feghetet att betala det man ska.


Ser på mina räkningar att bara på dom är det 2900 kronor i skatt och då har jag redan betalat 35% på pensionen och lönen. Det är precis som förr i tiden då fogdarna red runt och straffade fattigt folk och drev in pengar. Det är bara mer sofistikerat nu för tiden men samma skit är det.


Jag har inget emot att betala skatt om jag bara visste att det gick till barn, sjuka och sådana saker vi behöver men pytt skit i pannkakan.


Hör här Jag blir så förbannad så snart får väl jag också någon strok av rena ilsakn. Prata inte med mig om positivt tänkande!!!!!!!

Min älskade faster har fått två strokar sista veckorna. Den sista i sitt ena ben så hon kan alltså inte förflytta sig över huvud taget.

Då ligger hon i ett rum utan LARM. Man har inte haft råd att skaffa LARM. På ett sjukhus där människor ligger och är totalt handikappade och knappt orkar prata.


Hon hade väl försökt komma i rullstolen för att ta sig till toan skulle jag tro med den påföljden att hon ramlade och bröt fotleden och inte nog med att hon inte har någon styrsel i benet nu är hon gipsad och hur sjutton ska det gå nu med den stackars gamla människan.


Vi har inte råd med sjukvård?

 Vi har inte råd med skolor? Nu ska man dra in ytterligare skolor och det så fina tänkandet om att spara energi på att köra mindre bil har man totalt glömt bort. Nu ska man skicka barna miltals varje dag med buss och bränna disel. Jaha så var det med det energitänkandet!


Vi har inte råd att laga vägar heller åtminstone inte i norrland. Däremot att bygga fler rondeller i storstäderna finns det minsann pengar till och till att hjälpa storindustrin och vapentillverkningen och alla korrupta politiker som tjänar mer än vad jag gör på en livstid bara på någon månad. men....... det förstås dom jobbar väl mer än 24 timmar om dygnet hör man ju att dom säger. Sedan kan man ju få avgångsvederlag och ingen spark i aslet som egentligen skulle behövas på vissa ställen.


Nåja, ut och avreagera mig på att byta till sommardäck. Blir man nog förbannad så går det kanske lätt.



En postiv sak hände igår. PappersBedas och mina plädar kom från ruggningen och dom blev så fina och mjuka och lena.

 

Dom är färgade med lite olika mest lök, björk och svampar av olika sorter. De mörkare ränderna är krapp och de blå färgerna är flugsvamp och blåbär.


Det har tagit lång tid innan vi blev  klara men nu ligger dom här och lyser som solen och luktar så gott av ull och såoa och sommar.


Dagens ord: Rik blir bara rikare och rikare. Fattig blir bara fattigare och fattigare Orättvist?

Av Anita - 25 april 2012 09:05

Egentligen började igår morse när jag skulle åka på jobbet. Upptäckte att det var 14 grader varmt inomhus och att märmepumpen betedde sig underligt. Försökte starta om men fick inte till det.

Efter goda råd av kloka killar igår så lyckades jag starta om den och den fungerade men i morse var det likadant igen. Skit, den var ju dyr och borde ju fungera.

 

Ute på bron har jag en liten fågelgrej och tillsammans med fåglarna låg 3 st stora stenägg, samma storlek som ett vanligt hönsägg.


Imorse låg  fåglarna omkullvälta och alla tre äggen var borta.

Jag vet ju att ekorrarna håller till på bron men dom orkar väl knappast släpa iväg så tunga ägg. Borde i så fall ha släppt dom någonstans på marken.

Räven gör ju sin dagliga vandring hit men även om han fått för sig att det varit riktiga ägg så känns det konstigt att han skulle ha släpat iväg dom.

Återstår skatparet men det känns inte som om dom har nog stor näbb för att ta med sig ett så pass stort ägg.


Konstigt?

 

Vilket fall är det ju ett djur eftersom prydnadsfåglarna var omkullrivna.

Synd men jag kan tro att dom gjort sig ett väldigt jobb för att släpa omkring på 3 st stora ägg. Undrar hur dom tänkt och om dom är glada för sina ägg.


Känner mig lite låg för det har hänt så mycket tråkigt runt omkring mig just nu, bla ligger min älskade faster på sjukhus och en hel del annat har också hänt.


Idag lyser solen i alla fall och jag ska ägna hela dagen åt att kratta, ta fram mina blommor ur källaren och ta ut dom i växthuset. Tänk så bra jag har det som får vara ute när det är fint väder.


Jag ska klyva ved, städa strandstugan, dika ur diken, kratta, rensa rabatter, räta upp rasade staket, fixa i växthuset. Ja listan av vad som ska göras är oändligt lång. Dessutom skulle jag göra en del inomhus också som att putsa fönster men innesysslor skiter jag i nu. Nu ska här fixas ute och jag gillar det. Ja inte att klyva ved förstås. Jag HATAR allt som har med ved att göra. men...


Dagens ord Det måste finnas tid för att inte göra någonting. Att sitta stilla och titta på fåglar och få vårens första fjäril att landa på min hand. 

Av Anita - 22 april 2012 16:48

Ja ja jag vet att det inte är särskilt kvinnligt att vara tjurig men tjurighet måste till för att man ska klara sig och inte ge upp när allt liksom jäklas runt en.


Eftersom jag vet att man ska vara positiv så tar vi det positiva först fast kanske inte ändå.

Sitter här just nu och är blöt om hela kroppen, händerna är iskalla efter att ha grävt i iskallt bäckvatten.

 

När jag vaknade igår till en dm blötsnö som låg som kletigt helsike över hela Fisksjön då behövde man envishet för att kliva upp och göra något.


När man tittade ut och såg stackars tranorna vilsna vandra runt på åkern så tänkte jag återigen på envishet.

Nu när jag gick bort till bäcken så träffade jag en ännu mer envis växt. Tibasten som nästan hade slagit ut fast snön låg dmtjock i går.

Jag har rensat bäcken från kvistar och ris och blött ner mig ordentlig men jag tycker att det är härligt för jag behövde ladda med energi idag.


På hemvägen mötte jag vårens första sädesärla och jag stannade och pratade lite med den. Man säger ju att sädesärlan åker på tranornas rygg kanske för att dom kommer samtidigt. Jag tror på mycket men det tror jag nog är en skröna faktiskt.


Det händer så många tråkiga saker omkring mig nu så det känns lite nedstämt men igår kväll var jag på grillbuffe med mina gamla lastbilschaufförer med fruar och det var riktigt roligt.


Så sitter jag här med alla mina räkningar och försöker komma på hur jag ska klara av det. Det krävs minsann tjurighet för det.

När jag ser på lyxfällan blir jag riktigt förbannad. Folk har säkert 5ggr så mycket pengar att röra sig med och ställer sig ändå i skuld.


Så några råd till dom som har taskigt ställt.

1. När man skriver matnotan så sätter man sig och stryker hälften. Frukt, dricka, godis, kött kan man ju direkt låta bli. Så kan man tänka att man klarar sig ett par dagar till och det gör man.

2. Åka så lite bil som möjligt. Det är svårt här men man kan uträtta allt på en gång.

3. Sätta på vinterdäcken själv fast det är ett rent klater.

4. Prata kort i telefon.

5. Lägga undan alla 10-or i en hög som kan användas till sommarsemestern.

6. Inte köpa några kläder.

7. Inte gå till frissan.

8. Blanda ut champo, diskmedel och rengöringsmedel med hälften vatten.

9. Fy fasen vad det låter trist.

Alltsammans för man måste betala så mycket skatt av alla de slag. Skatt på skatt, på allt och speciellt på bensin. Det mesta man betalar kan man inte välja bort tyvärr.


men som sörlänningarn säger. Skyll er själva när ni är så tjuriga att ni ska bo kvar där uppe och skatta mer än någon annan.


Ok mycket är gratis och man får väl fokusera på det.

Man får gratis kramar när man går på affären.

Man kan andas frisk luft.

 Man får gå överallt i skogen.

 Man kan vara ute på sjön på sommaren.

 Omgivningen är fulla av djur och växter.

 Man kan gå ut och pissa på sin egen gård (fast jag har aldrig gjort det) Känns som om det är männen som kallar det för "livskvalitet".


Dagens ord: De flesta av oss skulle vara tillfreds med mindre om  andra inte hade mer.

Bättre rik och frisk, än fattig och sjuk.




Av Anita - 20 april 2012 14:10

 

Lite då och då träffas vi 8-9 kvinnor här i skogen i Fisksjön och jag vet att det finns vissa som har vilda fantasier om vad vi egentligen gör!


Är vi ett gäng häxor som sitter här och mumlar över svarta ljus?

Kokar vi ödleögon och grodlår och hemska grejor i en grönbubblande gryta och skickar förbannelser över dom vi inte gillar?

Bollar vi med dödskallar och kallar ner mystiska andar?

Sitter det en svart katt och stirrar med lysande gröna ögon?


Tycker ni det här stillsamma tantgänget ser farliga ut?

Den grå katten på rosa kudden ser väl fridsam och vänlig ut.


Kanske är allt precis tvärt om.

Kanske skickar vi ut goda tankar.

Kanske träffas vi för att dela visdom och få energi av varandra.


Meditation sysslar vi med men numera anses det väl vara rätt så normalt och ger lugn och ro till stressade människor.


Visst sitter vi runt ett bort men det enda som kokas är kaffe och istället för läskiga grejor äter vi vanlig ostmacka och kanske något helt ofarligt vanligt kex. Skulle tro att det smakar bättre.


Kastar vi något så kan det eventuellt vara något ullboll för katten att leka med.


 

På bordet står en skål med vackra vårblommor för att muntra upp oss.


Vi försöker tanka lite energi för att klara vardagen. Många kvinnor glömmer bort sig själva och öser ut sin kraft utan att få någonting tillbaka.

Livet måste ha balans och att göra det man gillar, att skratta och ha kul, att träffa goda vänner eller att ta en promenad i skogen och se på allt vackert ger energi och balans.


 

Våra möten ger oss energi och glädje och om man ser det som häxkonst och magi får man väl tycka det då.

Skulle vi bry oss? Vi, ett gäng starka kvinnor som står rakryggande och modiga inför livets alla prövningar?

Aldrig i livet!


Apropå absolut ingenting och från det ena till det andra.

Idag har jag ätit surströmming igen med grannen och när vi satt här kom tranparet och landade på åkern under vilda rop. Vårens budbärare och fast det är grått ute kom en glimt av våren insmygande genom mina skitiga fönster.


Dagens ord: Hela livet består av magi, om man bara tillåter sig att se det.

Av Anita - 18 april 2012 09:45

I det här landet måste man alltid ha en plan B. Man kan inte planera att sitta ute på midsommarafton eller ha kräftskiva utomhus eller som jag tänkt idag, fortsätta kratta.

 

Jag som hämtat mina fina aprikosfärgade badlakan ur bastun för att tvätta och hänga ut dom till tork. Nu hänger dom som genomblöta snorloskor på sträcket utomhus och är nog blötare än någonsin eftersom snön återkom inatt.


Mina planeringar om att kratta idag eftersom det inte blåser för en gång skull kan ju glömma det.


Stackars ekorren sitter på fågelbordet och glor på mig hungrig och sur.

Knackar på rutan med sin lilla tass och tycker att det är orättvist att jag sitter inne i värmen och äter macka och dricker varmt kaffe.

 

Nåja, det är bara att klä på sig och gå ut och mata. Jag brer honom en macka och ger honom den i småbitar och snart så kommer hans kompis farande.


Ja det var en vanlig morgon i april. Isen ligger fortfarande kvar på sjön och idag är det bara fåglarna kvitter och ljuset som berättar om att det trots allt är vår.


Har fått elräkningen för januari-mars och ser att min värmepump faktiskt inte dragit så mycket el. ca 4000 kr för 3 månader, och dessutom de värsta månaderna på året är väl ganska skapligt kan jag tycka. Jag har inte frusit inomhus ett dugg i vinter trots att jag inte eldat så väldigt mycket.


Det värsta är nog bensinen. Nu när jag har friheten har jag inte råd att åka och hälsa på eller fara omkring som jag kanske hade önskat. Kan inte unna mig att göra av med mer än en tank varje månad. När jag tankade sist så gick det på över 800 kronor. Det är inte klokt. Retar mig så förbannat. Tur att det fortfarande finns folk som har råd att åka bil och som kan komma och hälsa på.


Äsch idag blev det bara ett fånigt blogginlägg.

Jag återgår till plan B. Att städa mitt sovrum. Ser dammet ligga överallt nu när solen lyser in genom fönstret och förr eller senare så måste man ju.


Senare får alltså bli nu.


Dagens ord: Dammtussarna är änglarnas tofflor och du vill väl inte att dom ska frysa om fötterna. 

Av Anita - 16 april 2012 08:43

 

Att gå i vårens vackra skog tillsammans med en liten parvel får en verkligen att tänka till och förstå att fast man är gammal och förhoppningsvis klok så har man inte svar på allt.


Som när vi kommer till bäcken och kastar i några gamla grankottar och ser dom komma ut genom trumman under vägen.

Vart tar dom vägen sedan?

Ner i sjön.

Men sedan då?

Ner i ån

Blir dom kvar där?

Nej dom åker ner i fler sjöar och till slut ner i Indalsälven

Sen då?

Ner till havet?

Vad gör dom i havet?

Nja, bara flyter omkring skulle jag tro.

VARFÖR DÅ?

Vad svarar man på det?


Myrorna har bråttom för att dom ska bygga upp stacken som någon gjort ett hål i säger jag.

Vem har gjort hålet? Varför då?

Kanske en ekorre eller annat djur som velat äta myrägg.

Nej, nu luras du. Myror lägger inte ägg, det gör Olas höns!

Ja, vad svarar man på det utan att krångla in sig i sånt man kanske inte klarar att krångla sig ur.


Det är helt underbart att gå i skogen med lilla Gulliga Liam och hans förunderliga frågor.

 

Igår åkte skånefrämmandet tillbaka söderöver och det blev tomt och tyst som det alltid blir.


Som tur var så var det den underbart fina dag igår. Jag hängde ut tvätten för första gången och började räfsa löv. Grannen har vaknat till liv och kom till och med ut och började prata om allt vi (läs jag) ska göra.

Dock har jag sagt ifrån om potatisen för nu får det vara nog på den fronten.


Första krokusen har kommit upp och naturen exploderar av liv


Sista dagarna har varit fulla av aktiviteter.

Fredagen for DansBritt och jag och två till på energikurs. En härlig och givande kurs som rättade ut många frågetecken. Att lära sig samla på sig energi är inte lika lätt som att tappa den men nu i vårens tid får jag så mycket energi så det blir nästan ett problem.

Det är lätt till att man blir som en sån där gubbe man drar upp i ryggen. Man bara går och går och det blir liksom inte stopp. Allt vill man göra på en gång och det blir problem att ta en sak i taget och fokusera.


Lördagen samlades vi här alla och satt på altanen och fikade och pratade. På kvällen kom broder O med sambo för att träffa dom som skulle åka tillbaka till Skåne.


Igår eftermiddag blev jag bjuden till DataFia på middag och frampå kvällen kom mina vänner Lekkamraten och Leila. Dom har flyttat till Bollnäs och är bara hit en liten sväng för att hämta grejor. Det var så roligt att se dom igen och jag kände verkligen att jag saknade dom. De godhjärtade och härliga människorna. Dom fattas mig!


Måndag igen och det känns lite grått utomhus så det får bli en dag då jag plockar undan påskgrejor och plockar undan leksaker och byter sängkläder och kollar vad som finns kvar i kylskåpet.


Dagens ord: Av fyllhundar och barn får man höra sanningen (åtminstone från barn).

Av Anita - 12 april 2012 16:46

 

När jag var ung kan jag nog säga att jag var lite avundsjuk på mina tre bröder som alla har lockigt tjockt hår och faktiskt har dom det fortfarande.

Att vara enda tjejen och bara ha vanligt hår grämde mig en tid men nu bryr jag mig inte längre. Det enda fina som finns på mig är ändå mitt hår även om det inte är lockigt.


Igår var hela gänget till Bräcke för att hälsa på min bästa vän AMV och hennes gubbe. Det är alltid trevligt att komma till dom och vi fick jättegod mat och vi skrattade mycket och som ni vet så förlänger ett skratt livet.

 

Broder B fick håret klippt eftersom dom har en sån där klippgrej. Det var inte klokt vilken stor hög som låg på golvet efter klippningen. Vi tyckte att han skulle ta skägget också men där protesterade han.


Idag är det vårens allra finaste dag och jag anade det redan imorse fast dimman låg tät.

Jag blir så ivrig sådana här dagar. Jag vill göra allt på en gång. Jag vill fixa nere vid sjön, tänka brasor och elda skräp. Jag vill rensa diken och städa strandstugan.

Jag vill börja odla och jag vill kratta och rensa i bäcken. Jag måste hejda mig, hejda mig och försöka ta det lugnt.


När man tänker den tanken slår jag mig ner på altanen och lyssnar till fåglarna och flugorna som surrar mot söderväggen. Fast jag sitter här i bara koftan och träningsoverallsbyxorna så känns det varmt och härligt.

Ser att krokusen som igår var under snön redan ha stora blå knoppar. Det är nästan som ett under.


SnickarMagnus och broder B kommer och vi sitter ute för första gången iår och äter mackor och dricker kaffe och myser i solen. Jag tar ut min trumma för att den ska få känna vårsolen och få ett fint vårljud i skinnet.


Efter ett tag så kommer gamla A också och jag får med honom att titta till bäcken och vi tar en promenad i skogen men det är mycket snö på sina ställen. På gamla potatislandet lyser de första tussilagona som små solar.

 

Man kan gå runt en sådan här dag och kolla i trädgården och då får jag se att min italienska uggla har gått sönder och jag tänker och funderar medan jag plockar upp resterna. En sådan konstig historia som den ugglan har.

 

För ett par år sedan hittades den stora fina ugglan i sanden på badstranden en grå höstdag. Jag bar hem den och hur den hade hamnat nergrävd i vattnet under sanden är en gåta. Hur kom den dit?

Varifrån? Varför?

När jag står här med skärvorna i mina händer så minns jag att jag läste att den var "Made in Italy" och jag undrade. Vem har gjort den? Var i Italien? Vem har haft den med hem och hur har den hamnat här?


Den har nu stått i min trädgård ända till någon snöskoter körde över den i vintras och gjorde smulor av den. Känns nästan sorgligt att samla ihop och slänga skärvorna. Du lilla uggla från mitt favoritland. Vilken märklig resa du har gjort av ditt liv.


En gång var jag också i Italien lika ny och vacker som du.

 Nu är jag väl också mest en skärva av det liv som en gång var men en sådan här fin härlig vårdag kan jag ändå känna mig rätt så hel även om min fot värker så in i helsike.


Ikväll är det middag hos broder B och jag börjar bli hemskt hungrig. Kinabror snarkar på soffan och katten ligger och snarkar uppe under taket och den här dagen har också gått.


Dagens ord: Allt är väl ,och allt är gott när solen värmt ens ansikte en hel dag.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards