Direktlänk till inlägg 14 oktober 2019

SÅPBUBBLOR I BADKARET

Av Anita - 14 oktober 2019 09:06

 

Söndagskväll och jag ligger i badkaret och blåser såpbubblor och läser och mår gott.

Jag läser Karin Brunk Holmqvists bok om en kvinna som ser sig i spegeln och suckar precis som jag brukar göra så bubblar inte bara badskummen utan även mina minnen upp.


När jag var barn och tonåring hade vi bara kallvatten och slask inne. Varmvatten fick man värma på spisen. Inte hade vi varken dusch eller badkar men jag hade en gul plastbalja. Att bada i den var ett jobb innan man kom ner i vattnet.


Bär in baljan i mitt lilla sovrum. Värma vatten på spisen. Fylla hink på hink med vatten .

Inte fick jag plats i baljan heller. Först låg man med benen utanför och sedan fick man tvätta benen och nederdelen och ha kroppen utanför. Tur att jag var smal och vig på den tiden.

Så skulle skitvattnet ösas ur och tömmas så man hann nästan bli svettig innan man var klar.


Som tur var så var det bastu nere på byn varje lördag och det var verkligen enklare.

På sommaren badade vi i sjön och ibland värmde vi vatten i värmaren nere vid sjön för att bli riktigt ren. Håret tvättade jag mest i diskhon. .

Tänk så annorlunda det var men visst det var ju 50 år sedan. 


Så tillbaka till nutiden och det som är nu.

Löven faller sakta och nätterna är för det mesta nästan kallgrader.


Torsdag blev vinterdäcken påsatta. Det är ingen ide att vänta med det.


Fredagen kom AMV och Gubben och vi åkte till Hammarstrand och åt på hotellet och sedan jobbade gubbarna med att sätta kedjor på traktorn och AMV och jag satt inne i värmen och pratade och gosade med hunden Jack.


Lördag åkte DansBritt och jag till Sollefteå på höstmarknad. Sollefteå är en liten fin stad och om jag skulle bo i stad skulle det nog vara där. Marknaden är lagom stor och vi handlade lite lax och lite salami och fingervantar. När marknaden började ta slut började det regna och vi åkte till Graningebruk. Ett fint ställe som varit järnbruk sedan 1600-talet men nu är det bara loppis där.

 

Inte vilken loppis som helst. Jättestor och jättefin.

 

Tre våningar fulla med grejor i ett av husen och sedan flera hus till.


Så söndag. Kinabror och jag satt igång med att elda brasan som vi inte vågade tända på förra sommaren för det var så torrt. Nu brann den jättebra.

 

Det är ganska kul med brasor.

 

Vi satt på trappan i solen och vaktade elden och drack kaffe.

 

jag klippte ner i gamla rabatter och hunden Jack hjälpte till med att frakta bort skräpet. Hunden och jag fraktade in ved till huset. Det är bra att ha när man ska börja elda för fullt. Jack är så duktig att hämta ved och bära in. Den hunden är så hjälpsam. Inte nog med att han letar upp borttappade saker han bär både post och ved och grenar.


 

Så frampå kvällen åkte jag ner till Håsjögården för att gå på bokcirkel och sätta lyktor på gravarna och så var helgen slut.


Dagens ord: Ibland tror man att allt var bättre förr men allt var inte det och det var i alla fall jobbigare.

 
 
Kvinnan på taket

Kvinnan på taket

14 oktober 2019 13:41

Vilket vackert loppishus! Wouv! Den författaren som du skriver om, henne har jag läst en del av och jag tycker hon är riktigt bra.
Ett träd föll över vägen när jag skulle köra hem, så mycket blåser det idag. Bada i balja, ja om vattnet börjar krångla igen här så är det nog de jag får göra ett tag framöver i såfsll tills jag har råd att laga pumpen, eller byta den menar jag. Men än så länge funkar den.

http://kvinnanpataket.blogg.se

 
Ingrid

Ingrid

14 oktober 2019 15:52

Du brukar väl också ordna loppis, har du slutat med det?
Ja du, jag tänker på ditt badande, så där var det hemma också när jag var barn. Vi hade vatten och avlopp, men inte mera. Bada fick vi göra i en plåtbalja nere i tvättstugan och sen när man började skolan fick man gå till Tvättinrättningen där Mia skrubbade oss rena med rotborsen. Det var hårda tag på den tiden. Men de barn som kunde visa upp papper på att de hade badkar hemma, slapp gå dit.
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

14 oktober 2019 21:05

Det verkar ha varit ett väldigt bök för att tvätta sig. Jag är ju född lite senare så jag växte upp med mer bekvämlighet men på somrarna, i mina farföräldrars sommarstuga, var det bad i sjön eller dusch med vattenkanna som gällde. Utedasset var både spännande och lite läskigt när det blev mörkare kvällar. Men de minnena är mest trevliga och det är nog helt annorlunda på vintern.
Väldigt fina höstbilder och jag håller med om att det är kul med brasor :D

http://ibod11.com

 
Soldansare

Soldansare

16 oktober 2019 20:36

Jag tycker att jag har tittat i spegeln och suckat under hela min livstid. Och nu suckar jag över att jag var så dum att jag suckade för 10-20 år sedan. Men det låter härligt att ligga i badkaret och läsa. Det gjorde jag på den tiden jag hade badkar, men det är också 20 år sedan.

http://soldansarenssida.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Av Anita - Onsdag 27 mars 07:54

  Det har varit en hel del sista veckan Lördagen var det årsmöte nere i byn och vår nya ordförande hade fixat att dom som ville kunde komma och underhålla. Dessutom hade hon lagat en massa god mat. Faktiskt hade det kommit mer folk än det brukar o...

Av Anita - Torsdag 21 mars 14:58

  Det flyger tre svanar över sjön. Borta vid åmynningen hör jag en strömstare kvittra och kastar sig i vattnet med ett plask. Är inte det vårtecken om något?   Kinabror är ute på sjön och drar upp en gädda som är mer lik en krokodil. Ett j...

Av Anita - Onsdag 20 mars 10:21

  Nu samlar jag på vårtecken. Jag har tre perioder av mitt sovliv. Sommaren naken i  sängen. Hösten den kinapyjamasen men iår blev det så kallt redan i oktober så det blev flanellpyjamas som kom på direkt och så har det varit hela vintern Vi...

Av Anita - Tisdag 12 mars 09:33

Det blir dåligt med att skriva blogg nu och lika dåligt med att ta bilder. Det har varit en mulen vecka och jag har ägnat mig åt tråkiga saker som trots allt måste göras.   Tagit ner mina röda julgardiner och satt upp gula istället och faktiskt p...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards