Alla inlägg den 3 februari 2019

Av Anita - 3 februari 2019 11:48

Innan vi börjar med historien om tjädern så kan jag bara konstatera att nu har kylan mildrats och det har börjat snöa istället. Snö inte måttligt utan rent hemskt varje dag 

 

Klart att jag skulle klä på mig och gå ut och sopa av bron, mata fåglar, skotta och hämta ved men jag sitter här och gruvar mig. Kinabror har tagit traktorn och håller som bäst på att skotta upp vägen till sin sommarstuga för det är snart sportlov och hans son med familj kommer och ska bo där. 


Nu skiter vi i det och jag ska berätta om tjädern.

 

Det kom en jägare och bar på en nyskjuten tjäder och gav till Kinabror. Den skulle ju hänga ett tag och möra på sig så den hängde uppe på Kinabrors vind. Sedan skulle man flå den. Det kom Jägaren och hjälpte till med.


Jag har faktiskt aldrig varit med att göra iordning en tjäder men jag har sett och varit med så nu blev det min tur att fixa den.

Vissa saker minns jag. Att den skulle ligga i mjölk ett dygn för att ta bort den värsta viltsmaken. Vet också att man ska steka den jättelänge för det är hårt kött och kan bli segt.


Som tur var så fanns det internet och där kan man hitta massor av recept men jag slog samman några och gjorde min egen variant. Kryddade den med salt och viltkrydda. Stoppade tjädermagen full med rökt fläsk i tärningar palsternacka lök, och morötter. In i stekpåse och där fick den steka på svag värme (160 gradder) i nästan tre timmar.

 

En tjäder är ganska stor och väger nog 2 kilo ungefär kanske lite mer.


Gjorde sås på skyn med vin och grädde och kryddor. Stekte trattkantareller och karlhohansvamp och värmde sockerärtor.

 

Garnerade med frysta lingon och persilja. Serverade med potatis och gurka och svartvinbärsgele.

  Så satt vi där på lördagskvällen, Jägaren som skjutit och flått tuppen, Kinabror som haft den inne hos sig och så jag som lagat till den. Tala om lagharbete.


Det blev bra och gott och roligt nog så har tjädern både mörkt och ljust kött. Det blev massor över så jag har frysit in till två middagar till.

Jag tycker om att laga mat. Det är så roligt att göra något som man inte gjort förut  Hae planerat en efterätt också med hjortron men hade inte ingredienser till det så det blev ingenting.


 

Om det inte snöade så förbaskat så kommer det nog att bli en bra vecka.

Imorgon kommer min fd klasskompis och en vän hit. På Onsdag ska jag ut på oväntade äventyr, torsdag ska Kinabror och jag till Bräcke, han och klippa hår och jag att laga bil, fredag är det som vanligt handla och äta i Hammarstrand och på lördag är jag bjuden på 60-årskalas. Äntligen händer det någonting om nu inte snöan förstör alltsammans och inget blir som man tänkt.


Dagens ord: Om man ska säga något positivt så är det i alla fall bara 11 grader kallt diag.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards