Alla inlägg under maj 2020

Av Anita - 30 maj 2020 21:18

 

Som genom ett under blev björkarna skirt gröna och marken började få gräs. Fjärilar börjar fladdra och humlorna murrade i de av gult pollen lysande  viden. Tre dagar på raken med födelsedagar och gräva i jorden. 


Jag vet inte riktigt var jag ska börja för det har varit mycket nu. Allt frö ska i marken och växthuset är knöfullt med plantor av alla slag.

Jag fyllde år i förrgår och det var ju inte så märkligt med det men jag drog till med att baka en smörgåstårta och en liten annan tårta och det var tur det.

 

Redan från förmiddagen började det komma vänner. Det var Gamle A. Det var DansBritt, AMV;s Gubbe och förstås Kinabror. 

 

Det var blommor och det var rosbuskar. Jag älskar rosor men dom brukar dö på vintern men jag hoppas alltid att dom ska klara sig. Hoppet är det sista som dör. Nu har jag grävt ner en gul klätterros och en vinröd annan ros. Hoppas.


Sedan kom PappersBeda med dotter och jag fick mer blommor

 

Så på kvällen kom Broder B och Frun och TuppOla med Sambo och till sist Datafia med man. Jag fick fler blommor och böcker och lotter. Allt man kan önska sig. Dessutom massor med samtal. Jag trodde inte mina ögon.


Så idag började jag ta ut gurkorna till växthuset och jag och hunden Jack gick lite i skogen.

 

Trolltuvorna hade fått fina gröna mössor nu.

 

Små blå violer började sticka upp ur marken och så blev det varmt. Jättevarmt. Så varmt att jag inte kunde sitta i solen utan fick gå i skuggan ibland.


Kinabror kom på att vi skulle äta surströmming och så blev det.

 

Så varmt så man kunde sitta ute och det var riktigt mysigt att sitta där med våra vänner och äta.

 

Vet att inte alla gillar surströmming men jag gör det.

 

AMV och jag gick hem rätt tidigt för man blir trött av att vara ute hela dagen och det har varit så hektiska dagar nu ett tag. Nu känns det ganska skönt att jag börjar bli klar med utejobbet .

En dag till så är jag nog klar och då ska jag börja nere vid sjön Det behövs städas i strandstuga och bastu och det ska målas. Det finns alltid att göra när man bor på landet. Vart man än tittar så finns det saker ogjorda.


 

Nog om det. Nu är det kväll och jag känner mig rätt trött.


Solen skiner och sjön är nästan blank. Nu kan man faktiskt säga att det är precis som i mitt bloggnamn.

Det ska vara lätt att leva och just i dag, i denna stund så känns det faktiskt så.

 

Dagens ord: Svalor fladdrar och kvittrar, göken gal och tranorna skriker, koltrasten sjunger om kvällen och morkullan streckar över gården. Nu sjunger våren sin vackraste sång.

Av Anita - 27 maj 2020 15:11

 

Det var härom dagen det hände. Det var våren som kom. Det blev varmt och vitsipporna fanns plötsligt på marken överallt och gräset bara växte så man nästan kunde se det. Det är då som jag får fnatt och börjar stöka med allt.

 

Nu skulle pelargonerna ut i växthuset så dom får stå där tills det är dags att komma ut i jorden. Likaså med tomater och chili och så ska brockoliplant sättas om och så ska dammen rensas och den solenergidrivna fontänen ska ut. 


Så skulle det grillas hos Kinabror för första gången och så gick vi en lång promenad och sent på kvällen var natten ljus och vi fikade hos Broder B. 


När jag gick hem kvittrade koltrasten eller koltrastarna för fullt och myggen hade inte ens kommit. Det doftade vår av gräs och mylla. Helt underbar kväll.


Så igår så skulle vi åka till stan för Sofiepropp hade fyllt år. Det var TuppOla, Kinabror och jag. Hon har flyttat till ett höghus och där hade hon en jättefin lägenhet och en inglasad balkong. 

 

Vi fick en jättegod sallad som hon gjort och kaka på det.

 

Så gick den dagen och när vi kom hem var det strömavbrott men Kinabror grillade lite korv så vi fick i oss en del.

 

Det såg ut att bli regn för himlen var mörk men det blev ingenting.

Så kommer en ny dag och jag började med att göra tårta för jag fyller år imorgon. Smörgåstårta mår bra av att stå ett tag och liksom gosa till sig.  Garnering får det bli imorgon bittida.


Så åkte Broder B:s fru och jag till handelsträdgården i Bispgården och köpte plantor till trädgården och nu har jag satt dom i blomlådor och rensat rabatter och snart ska jag laga mat för iväll ska vi åka till TuppOla för hans Sambo fyller år.


Det är mycket födelsedagar nu och mycket på gång. Ibland vet jag inte var jag ska börja någonstans. De flesta frön är i marken men inte krassen och inte sockerärtorna men det ska väl snart bli.


Även om jag är flitig som en myra så verkar jag ha mer att göra än jag hinner med men konstigt är det att jag hann förut när jag jobbade. Det är faktiskt en gåta för mig. Hur man hann?


 

Dagens ord: Det är då en verklig tur att dagarna är långa den här tiden och ljusa och fina.

Av Anita - 24 maj 2020 14:21

 

När jag går här på badstrandstigen börjar jag tänka på stigar och alla stigar jag gått.

Det finns breda stigar som är lätta att gå på.

Det finns okända stigar som lockar ens äventyrslust.

 

Ibland går man på en stig som inte bär någonstans. 

Någon stig leder en till ett härligt bärställe med de godaste största bären eller ett oväntat ställe fullt med doftande orkideer som guckuskon, den vi här kallar för göksko. Den blommar strax före midsommar.

 


När jag var liten fanns det så fina stigar. En stig gick till vallbodarna och följde än längre mellan fäbovallarna.

En fin stig gick till Kanalviken och vidare till Remmarna. Kanalviken var så populär för där var vattnet varmast och sanden mjukast och gulast.

Så stigen över skogen till Kolbjännsjön. Överallt fanns det fina stigar.Nu  är det mest bara kalhyggen.

Man fastnar i ris och rat och trampar i blöta gropar.

 

Att gå utan stövlar är inte att tänka på. Det är mina gamla gummistövlar sedan 50-talet som gäller.

 

Ser bilder från mina bloggvänner som kommer söderifrån och där finns minsann fina stigar och till och med är spångade på blöta ställen.


Några sådana stigar finns inte här där jag bor. Över stock och sten i surhål och över blöta myrar är det för det mesta.


Ska man ha en stig får man göra en själv och trampa och gå.  Som den mellan AMV..s sommarstuga och hem till mig.


Strandstigen bort till KinaBrors sommarstuga har vi trampat upp också.

 

Den går jag nästan varje snöfri dag men gummistövlar får man ha på.


Stigar påminner om livet själv kom jag på när jag går här och funderar.

Om man inte går den breda stigen utan viker av ut i äventyret så kan man hamna på en blötmyr eller ett kalhygge rent av gå helt vilse och knappt hitta tillbaka.

Då gäller det att ha rätt på fötterna och även om man kommer hem trött med skavsår och myggbiten så hittar man förhoppningsvis hem.


Om man vågar sig på de små stigarna kan man ha tur ibland och hittar de godaste bären och de vackraste blommorna. Konstigt nog händer det inte så ofta.


Ack så många stigar jag gått vilse på men jag får inte glömma att de smalaste stigar också kan gå till goda vänner där kaffe och omsorg väntar.  Även om jag för det mesta valt fel stig så är det alltid med glädje jag trampar vägen till mina vänner.


Dagens ord: Kom ihåg att ofta gå på stigen till vännerna så den inte växer igen och försvinner.


Av Anita - 22 maj 2020 07:59

 

Helt plötsligt händer det när man nästan hade gett upp. Det blev vår över en dag.

Det var spegelblankt på sjön. Har inte hänt på länge.

 

Solen gassar och hammocken kom ut. Kaffet serverades på altanen.

 

Yllesockarna åkte av. Jackan och koftan åkte av. Barärmad kröp jag omkring på marken och fixade i storrabatten.


Så kom AMV och Gubben och dom började städa husvagnen.

Så blev det korvgrillning utanför deras husvagn. Bilar for förbi och till och med en tjej sprang förbi.

 

I hörnet vid Kinabrors hus hade lite brännässla kommit upp så vem är jag om inte en som gör nässelsoppa.

 

Jag gör min egen variant med lite av varje i. Man får väl göra som man vill.


Så kom första svalan på SofiePropps födesedag som vanligt. Så slog vitsipporna ut. 

Så kom Sundsvallsborna för att stöka i sitt hus.


Så kom Broder B och fixade med sin moppe. Så kom TuppOla, Vad gör dom mina bröder och Gubben?Jo dom spelar boule och kastar pil och är precis som de småpojkar som män alltid förblir hur gamla dom än är.


Jag röker lax och vi äter tillsammans och sedan går AMV och jag ner till sjön och tänder i bastun.

 

Så skönt att sitta där i värmen och sedan blöter vi oss på kärringvis i sjön, det vill säga går ut knappt till knäna och blaskar på oss lite vatten utan att doppa oss på riktigt. Vattnet är iskallt så varför plåga sig.


 

Så blir det kväll och allt är nytt och härligt och nu har våren kommit. Nu kan man gå utan strumpor och skor eller åtminstone utan strumpor. Skorna får vara kvar ett tag till.


Nu visar paradiset Fisksjön sin finaste sida. Nu är det liv och lust och folk och djur och fåglar och fjärilar och blommor och jag njuter i fulla drag. Det är nu jag blir överivrig och ska göra allting på en enda gång. Energin sprutar ut genom öronen och jag vet inte var jag ska börja.


Dagens ord:När man precis gett upp hoppet så händer det. Våren är äntligen här.

Av Anita - 18 maj 2020 08:33

Så kom en söndag som blev rätt så trevlig i alla fall.

Vaknade till en blank sjö. Visserligen nästan nollgradigt men när det inte blåser kan man ju stå ut.


Vi ska ha vägmöte idag. Tanken var att vi skulle sitta ute men vi insåg att det var omöjligt. Men.....mitt rum är stort och vi var bara 7 st som kom så vi satt en bit ifrån varandra. Efter mötet blev det smörgåstårta och en massa prata om dittan och dattan.

 

Första dagen jag kunde gräva i jorden. Jag brukar ha handskar på mig när jag krattar men gräva i jorden vill jag göra med bara fingrar och riktigt känna hur jorden känns.


Jag började med att fylla på ny jord i pallkragarna och planterade persilja, spenat och blandade blommor.

Sedan rensade jag runt lövhyddan. Det ska bli ärtor runt den men det är för tidigt att sätta. Dom bara ruttnar och jorden är inte nog varm ännu.


Hela tiden var hunden Jack med och vi gick badstrandsrundan. Det är tur att jag har katten och hunden att gosa med. Det går ju inte att krama en enda människa och vi människor behöver minsann beröring med varandra. Då är katten och hunden bra att ha. Dom enda man får krama och gosa med.

 

Jack ligger väldigt nära och muttrar och snarkar och lägger huvudet i mitt knä.

 

Katten Morris ligger ibland tillsammans med mig i sängen och spinner och är så varm och mjuk. 


Det där var ju en utvikning från trädgårdsgörat. Jag har satt rädisor och dill och sallad. 


Jag har lagat dynorna till hammocken. Inte blev det bra eller snyggt men har man inte råd att köpa nya dynor så får man göra det man kan.


Ett konstigt väder var det igår. Fanns stunder av sol och riktigt skönt och sedan haglade det och blåste upp.


 

Jag gick bort till Kinabrors sommarstuga och då började det regna. Det regnade och solen sken. Väldigt konstigt.

 

Vad mer att säga. Idag ska det bli strömavbrott hela dagen och naturligtvis blåser det idag så mina planer måste ändras.

Nu gäller det att tappa upp vatten. dricka kaffe och ta ner radion med batteri så jag är beredd.  


Ha en bra dag kära vänner och hoppas början på veckan blir bra.


Dagens ord: Tur att djuren finns och ger oss så mycket glädje.



Av Anita - 16 maj 2020 08:12

Flera dagar med skitväder. Det är snö. Det är hagel och framför allt är det blåst. 


Det är bara att klä sig som för den värsta vinter. Det är tröja, ylletröja och täckjacka och dubbla byxor. Det är mössa och vantar.

AMV och Gubben kom hit en dag och skulle börja att göra vår vid sin husvagn och vi satt utanför i lä men även i lä var det kallt.

AMV och jag gick Professorns stig och där var det ju i alla fall lite lä och skönt men så fort vi kom ner på vägen så blåste det så både näsa och öron blev röda. 

 

Det enda vårarbete jag gjort den här veckan är att fixa på farstukvisten. 


Jag skulle vilja göra klart i rabatter och odlingar men det är kallgrader var enda natt och jorden är frusen så det går inte. Vilken skillnad det kan vara mellan åren.


Så är det det där med pesten. Fick reda på att det inte blir något sommarcafe eller andra aktiviteter på byn.

Inte ens en liten vitsippa har börjat blomma.

   

I morse tittade jag ut genom fönstret och då var det lugnt på sjön och såg riktigt fint ut. Katten ville ut och på förstukvisten låg en död rödhake. Tänkte att det i alla fall skulle bli en blåstfri dag så man kunde vara ute.

 


Nu en  timme senare ser jag att det i alla fall är två grader varmt men det har varit riktigt kallt inatt Det är is på min damm så där kan jag inte göra i ordning heller. Börjar blåsa som vanligt.


Som tur är så har inte svalorna kommit för det är garanterat myggfritt och vad skulle dom äta. Inte ens en humla har jag sett. Det är en konstig vår och inte bara pesten utan dessutom vädret.


Nu ska jag inte gnälla mer. Det var i alla fall "Lets Dance". Det är tur att man har tvn att titta på . För det mesta är det bara tråkigt att se en massa elände.


Visst finns det massor att göra inomhus och mina fönster är fortfarande oputsade men det fattas energi.

Blåsten och kylan liksom förlamar en. Dessutom har jag bara hört tråkiga saker. Faster är sämre och sitter instängd på sitt äldreboende och hennes dotter har inte träffat henne på flera månader. En av mina klasskamrater har dött och det är en massa annat skit runt omkring. 


Nåja det blir väl bättre bara våren kommer och det slutar tokblåsa. 


Dagens ord: Det är sol och värme som saknas.

Av Anita - 13 maj 2020 08:25

 

Tänk så annorlunda det var för åtta år sedan. En härlig vårkväll började vår danssommar. Vi tre tjejer som i flera år dansat tillsammans drog iväg till den första dansen för sommaren. Det var Hanssons Loge i Långsele som hade premiär för sommaren.

  

Vi dansade. Vi skrattade. Vi satt i bilen och åt mackor på pausen. Vi åkte hem i vårnatten och såg älgar, rådjur och rävar. Vi hade dansmusik på och sjöng med i musiken och hjärtat flödade över av glädje. Svettiga med ömma ben efter dansen men så glada. Början på en härlig danssommar.


Annat är det nu minsann. Här finns inga danser alls och inget vårväder heller.

 

Alla växter som jag drivit upp står i fönstren istället för i växthuset. Nu har det varit några dagar med hagel, snö och blåst. Kallgrader på nätterna och knappt plusgrader på dagarna.

 

Med täckjacka på gick jag bort till Kinabrors sommarstuga och fortsatt att räfsa klart.  Sedan gick Jack och jag tillbaka hem och då hade Kinabror börjat med veden. Broder B med fru kom vandrande på sin vanliga promenad. Broder B hade inga kryckor idag.


 

Man ser riktigt hur kallt vattnet är. Eller hur?


Så kokade jag lite soppa till lunch och sedan packade jag ner lite olika plantor och åkte iväg till TuppOla med dom.

Jag har mer plant än vad jag kan ha. Får försöka skänka bort en del.


Hem igen och gjorde middag. Köttfärspaj. Så gick den dagen och framåt kvällen lugnade det ner sig och solen tittade fram.

 

Det var då när solen gick ner bakom pumphuset som jag trots allt såg en liten glimt av vårkvällen. Lommen ropade och skogsduvorna kuttrade. Luften kall men ändå.

 

En ny dag vaknar och det blåser men solen skiner. Få se vad som händer. Jag får väl leva på dansminnen och härlig.  stunder med mina danskompisar 

Föresten dagens ord får bli ett dansminne. De jämtländska männen är inte experter på komplimanger även om man menar väl. En ung man som jag dansade med försökte vara trevlig och snäll och kommer med följande komplimang.


Dagens ord: Du har snyggt arsle för att vara en gammal kärring..

Av Anita - 10 maj 2020 10:04

Jag hade för första gången på många år tänkt att det inte skulle bli något vårskrik. Att stå på ett berg och skrika helt själv kändes ju inte så roligt. Tänk att den här pesten gör att allting blir upp och nervänt och ingenting blir som vanligt.


Så dök DansBritt upp med sina två barnbarn och vi bestämde att det minsann skulle bli jakt på våren.

 

Det är ju väldigt sent med blommor och grönt. Den första krokusen hittade Kinabror i min rabatt.

Sedan vandrade DansBritt med barnbarnen och mig ut på jakt på våren.

 

Runt omkring här är det mest bara kalhyggen och fult som sjutton men det finns ju en i närheten som sköter om sin skog och låter det leva och vara vackert. Det är Professorn.


På mossklädda stigar och kullar mellan berg och dalar vandrade vi.

 

Vi hittade björnspår som var ganska färska. Massor med älgspår förstås och älgskit. Allt som kan vara intressant för två små killar.

 

Vi hittade myrstackar som myrorna börjat springa omkring och laga och vi hittade skit  efter tjäder.

 

Här är det en ekorres halvätna kottar som ska undersökas.

 

Vi berättar om allt vi ser och som kan vara intressant för killarna att veta.

Sakta tar vi oss upp för berget och där ser vi långt ända till Fisksjön och Singsjön.


När vi ändå är uppe så är det ju läge att skrika vårskriket så då gör vi det.

 

Oj så långt det lät och så högt det lät.

 

Vi satt oss i mjuka mossan och vilade en stund innan vi gick neråt igen och tillbaka.

 


När vi kom hem hade både Kinabror och AMV och Gubben kommit. Vi hade suttit en stund på verandan och fikat och dagen tog slut.  Visst skulle det väl bli vår nu när vi skrikit så högt och länge.


Nej pytt skit i pannkakan. Jag vaknade till att det var vitt på marken. Det hade snöat och nu regnar det för fullt. 

Inget krattande idag minsann. 

Tog mig till att göra en sockerkaka eller rättare sagt två.

Såg att jag glömt att ta in dynorna från verandan och dom var genomsura.

Sådan tur att jag hann planta om både paprikaplantor, gurkplantor och tomatplantor igår förmiddag. Synd bara att det är så kallt ute så jag inte kan sätta ut dom i växthuset. Nu har jag fyllt fönstren i både Kinabrors och mitt hus och man vet inte när dom kan få komma ut. Det känns väldigt segt ut.


Idag ska jag inte skriva ett dugg om dans men jag tror att jag har en hel del oskrivet om det så rätt som det är så kommer det en berättelse till. 


Dagens ord: Det är inte alla vårskrik som lyckas.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards