Direktlänk till inlägg 15 december 2021

NÄR DET VERKLIGEN GÄLLER

Av Anita - 15 december 2021 09:21

 

Sitter i godan ro och dricker kaffe och lyssnar på radion Jämtland. Får höra att det brinner i ett hus i Kälarne. Kälarne är närmaste samhället och där jag gått i skolan och jobbat stor del av mitt liv. Kälarne där jag känner de flesta människor. Jag blir orolig. Kan väl inte vara någon jag känner.


Så småningom får jag veta att det är ett stort gammalt hus där det bor en ganska nyinflyttad familj med 10 barn ungefär.

Huset brann upp till grunden på bara några timmar men som tur var så var ingen hemma.


Tänk er att allt du inte har på dig brinner upp och du står där med en massa gråtande barn. Strax före jul till och med.

Det är då som man får visa vad man går för.


En av mina gamla arbetskamrater gör som hon brukar. Tar tag i allt med energi. Fixar och donar och tar kontakter och snart bara väller det in hjälp från alla håll.


Huset brann upp men klockan 5 på eftermiddagen hade man fixat boende för alla dessa. Fixat sängar och möbler och sängkläder och kläder och leksaker till barnen till och med. Mat och annat kom från alla håll och pengar och jag vet inte vad. Man blir så varm om hjärtat när man hör det.


När det gäller så hjälps man åt. Det är så man gör på landet. Vet inte hur det är i staden men nog är det fantastiskt att det går så fort när det gäller.


Det var det jag ville berätta om idag. Ett hopp för människan i alla fall. Man är inte ensam när det gäller åtminstone inte i lilla Kälarne. Jag är stolt över mitt hemsamhälle.


Dagens ord: Kälarne levererar när det gäller.


 
 
Lena i Wales och Spanien

Lena i Wales och Spanien

15 december 2021 11:11

Oh, fy vad hemskt! Fast tur i oturen att ingen var hemma.

http://lenaiwales.wordpress.com

 
Åke

Åke

15 december 2021 11:53

Fy så hemskt med bränder. Inget man önskar sig direkt. Men så bra att ingen blev skadad. Jag har själv varit med om detta, jag var på jobbet (takläggare ordnade brasan) men så hemskt att komma hem i det hela, till slut mot natten kom en brandman fram till mig jag känner mycket väl och frågade om vi skulle gå in och plocka det värdefullaste som bankbok osv. Vi var 10 familjer som vart drabbade. Ingen skadades. Men allt vi hade gick upp i vattenskada. Året var ca 82. Året 2006 brann mitt föräldrar hem upp eller ned till grunden. Mor min räddades av en barndomskamrat som trodde det såg ut som sot eld så Per snodde på huvudet och såg hur en ruta exploderade på övervåningen. Stannade och backade tillbaka. Mor öppnade inte dörren… hon hade opererat höftleden så hon kunde knappt gå, Per slog in dörr rutan och öppnade upp ytterdörren för han såg att hon rörde sig inne. Därefter rusade han upp på övervåningen där jag hade bott… men dörren var låst så det var ingen hemma där. Ned till mor igen och slängde åt henne en jacka… jag kan knappt gå sa hon. Allt detta hände vid 15 tiden på en lördag. Per ringde hem till mig och berättade för min sambo att mamma var omhändertagen. Jag var i Östersund och köpte en bil föresten. Hon fick stanna där så länge det bara gick. Jag hämtade henne vid 24.00 tiden. Vi hade det vi stod i lillebror och jag, vi fick vara inne en liten stund i källarvåningen och rädda saker för honom. Mor fick bo hos oss barn i närmare tre månader… innan vi hittade en lägenhet åt henne, jag har läst mors dagböcker sedan den tiden… dom var riktigt kul att få veta att man skötte sig. Det vart som en Flashback det här med brand. 82 fick jag och min dåvarande fru bo i en stugby i nästan 4 månader, dagen före julafton fick vi flytta tillbaka. 6 av familjerna hade barn så de fick lägenheter att flytta tillfälligt till. Jag minns så väl Folksam kom ut med en check på 5000:- kronor dagen efter… vi hade ju bara kläderna på kroppen. Precis som för min mor. Lillebror flyttade till sin tjej då föresten också. Mor bodde hos mig första tiden, ja hösten skulle ju också läka. Jag tror hennes hus gick upp i rök typ samma som denna tid, början av december.

http://www.nacka144.se

 
Ingrid

Ingrid

15 december 2021 17:28

Fy så hemskt! Jag tänker med tacksamhet på att vi slapp så lindrigt undan när elden kom lös på Stenstugu. Hade vi inte varit hemma, eller inte haft brandvarnare som fungerade hade huset brunnit ner.
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

 
Soldansare

Soldansare

15 december 2021 17:35

Så fruktansvärt att vara med om, men vilka fantastiska medmänniskor. Jag tror att man är närmare varandra på landet, även om man rent fysiskt bor längre isär än i ett hyreshus i stan. Men visst finns det omtänksamma människor även här.
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

15 december 2021 20:34

Du och alla andra som engarerar sig ska vara väldigt stolta och den stackars familjen kunde kanske känna lite glädje när de mötte så mycket omtanke och vilja att hjälpa. Fruktansvärt att komma hem och mötas av att allt man har brinner upp.

http://ibod11.com

 
Amisa

Amisa

15 december 2021 22:15

Tråkigt att detta skulle behöva drabba den stackars familjen och till råga på så här straxt för jul och allting, men samtidigt skönt att ni har en så fin sammanhållning och tar hand om varandra.

Kram!

http://min-inre-vagvisare.bloggplatsen.se

 
Anki

Anki

19 december 2021 15:05

Verkligen hemskt med huset, men såå hjärtevärmande att medmänniskorna i Kälarne ställer upp! Fantastiskt!

http://ankisbildblogg.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Av Anita - Torsdag 28 mars 14:10

  Det har snöat sedan i måndags och just imorse satt jag och tittade ut på snön och gräddade rullrån. Dom ska jag ha på påskafton till efterrätt med glass och nykokt hjortronsylt och kaffe förstås. Nog om det.   Igår var en märklig dag. Jag kl...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards