Alla inlägg den 5 juni 2014

Av Anita - 5 juni 2014 07:02

 

När jag står och våndas i vedhögen och klyver och klyver ringer telefonen och DansAnn undrar om jag vill följa med henne på en utflykt. Hon ska ut och mäta något genom jobbet och vill gärna ha sällskap.


Med fullastad matsäck drar vi iväg i duggregnet så det är därför bilderna är lite suddiga och inte för att jag klantat till mig. Vi åkter rakt ut i klorofyllen. ut till byar som man knappast vet finns.

Köttsjön, Överammer och till sist landade vi ute i den sista utposten mot ödemarken.



Borgvattnet. Den byn skulle jag nog kunna prata om en hel dag men vi tar det lite kort. Ni får väl fara dit och se själva om ni hittar dit.

På 60-talet vimlade det av människor där Gubben Brännlund hade auktioner och försäljningar i flera hus. Bla annat minns jag att om man köpte en slips kunde man få en kostum på köpet. Han var en försäljare av stora mått och det var otroligt att han fick folk att åka miltals på krokiga grusvägar för att komma dit.


På trappan till mataffären kunde man ibland se Skådespelaren Halvard Björk sitta och prata med de andra gubbarna. Han var ju född här. Bla spelades ett bygdespel som hette Västervattentjuven. Där spelade han huvudrollen och jag minns den fantastiska roll han spelade.


Icke att förglömma danserna som man var på. En älgtjoa i Borgvattnet var minsann en häftig upplevelse som man inte glömmer.


Nu är det lite annorlunda men skam den som ger sig. Byn är inte död..

 

Affären finns fortfarande och väntar på bättre tider och utanför står statyn av Brännholm.

 

Utanför står strästatyn av Brännholm och hälsar välkommen.


Kanske har ni hört om en av Sveriges mest kända spökhus, spökprästgården. Dit kommer folk från hela landet och från utlandet också för att få sova över där och uppleva något övernatruligt.

 

Många har hals över huvud gett sig iväg därifrån mitt i natten i skräck och fasa.

När vi låg där för många år sedan var det en spökletare där med massor av grejor och teknik för att kunna mäta aktiviteter och vad man nu gör. Han höll på med en avhandling. Titta gärna på hemsidan så får ni se en massa spännande.


Ja efter besöket här drog vi vidare till ännu en avlägsen by. Mårdsjön. Vackert är det där, kullar och backar och sjöar och där stannde vi vid badstranden och åt Anns medhavda tunnbrödstutar med ost och skinka . Vi drack kaffe och tittade på svalorna som seglade över sjön och åt sommrens första svenska jordgubbar.


Sedan vidare mot Skytt mon, byn med de fantastiska träslotten som visserligen börjar se lite flagade och ankomna ut men ändå vackra i sitt förfall.


Mot Stugun och sedan hemåt. Hela tiden pratade vi om allt mellan himmel och jord. Vi har ju inte träffats på länge så det fanns mycket opratat. Tack DansAnn för en helt härlig dag i försommargrönskan.


När vi kom hem hade regnet slutat och det hade lyst upp lite.

Kinabror kom och åt middag och nu drar han till Skåne ett litet tag och jag blir helt ensam i byn.

Grannen är nu varaktigt på sjukstugan i Kälarne och kommer inte hem mer.


Ensam i en by är jag. Bara jag i en by som för inte så länge sedan var full med folk. men....snart är sommarstugorna fulla med människor om än bara för en kort månad. Svalorna och sommarfolket kommer som tur är.

 

Dagens ord: Det är de oväntade äventyren som brukar bli roligast. 

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards