Alla inlägg den 9 september 2015

Av Anita - 9 september 2015 18:15

 

Idag har DansAnn och jag plockat svartvinbär så nu har mina svartvinbär räckt till 5 familjer och det är väl bra.

 

På begäran av en del av mina bloggvänner ska jag berätta lite för er hur man gör salva.

Egentligen är det inte så svårt men det är tidsödande och tar många veckor innan det är klart.

Svårigheten är egentligen att få tag i burkar och grejor som ska användas.


Jag lärde mig en del av farmor och av pappa och så har jag gått på örtkurs och läst massor av böcker. Sedan får man prova sig fram och till slut blir det bra. Folk som provar salvorna för att se om dom är bra behöver man också ha.


Så börjar man med att plocka växterna och hacka och tömma på fin olivolja. En del ska stå i solen i 8 veckor och en del ska stå mörkt.


När tiden gått silar man och värmen olja. Man smälter bivax i vattenbad och blandar ihop och sedan ska man röra tills det blir kallt och fluffigt. I en del salvor tillsätter jag lite honung eller lite lavendelolja.

Farmor sa att det var det allra bästa att göra salvan när det var fullmåne så i augustimånens sken satt jag där och rörde och rörde. Dessutom ska man röra motsols. Vet inte om det bara är fjask men jag gjorde så i alla fall.


 Styvmorsviolsalva

En av mina favoriter. Den har många prövat på eksem och psoriasis och andra hudproblem och blivit mycket bättre. Jag har redan gjort slut på den jag hade så jag har faktiskt hittat mer som jag lagt i olja för framtida bruk.

Grobladsalva

 

Kallas av indianerna för " Den vite mannens spår".Stoppar blödningar. Dödar bakterier. Drar ut var ur sår. Läker vätskefyllda blåsor. Bildar ny hud och får fula sår att läka bättre.


Daggkåpa

 

Inflammationshämmande. Sammandragande. Sårläkande. Nybildar skadat hud. Oren hy. Lindrar svullnader. Självsprickor. läker blåsor. Bra för slapp och åldrad hy.


Vallört

Svårläkta sår. Inflammerade åderbråck Bråck. 


Ringblomma

En av dom bästa salvor för torrhet och fotsprickor är ringblomsalva men det är sent och mina ringblommor är bara i knopp ännu. Hoppas dom hinner slå ut så jag får göra salva av dom.


Johannesört. rosmarin. rölleka och klöver står i fönstret för att bli klara om några veckor men dom får jag berätta om när dom är klara.


Kådsalva

Så är det då kådsalva. Den är svår att göra. Vill gärna brännas fast och går dåligt att värma i vattenbad. Det gäller att ta kådan av gran när den är mjuk och röra ut i lite varm olja och bivax.

På farfarfars tid använde man fårtalg istället för bivax och tog något vitt under stallgolvet troligen någon sorts svamp.

Farfarsfar hade folk med bensår och svår eksem boende här i flera dagar för behandling.

Alla vet väl att kådsalva drar ut infektioner och stickor och läker. Det finns också en variant med tallkåda som luktar tjära och ska vara bra.


Jag har också gjort en salva med ros mest bara för att den luktar gott, faktiskt lite åt vaniljhållet och gör i alla fall huden mjuk och fin.


Så där. det var lite om salvkok.


Ute på gården står mitt nya kylskåp och väntar på att några starka karlar ska komma och bära in det.

 

Soligt och fint är det och jag mår riktigt gott när jag ligger vilande i min hammock. lätt gungande och med katten spinnande på magen.


Dagens ord: Man kan inte begära att man ska vara lycklig jämt men just nu känner jag mig mycket nöjd.

Nöjd är en fin känsla lite lagom vardaglig precis som jag.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards