Alla inlägg under juni 2018

Av Anita - 29 juni 2018 16:24

Så sjöng Ted Gärdestad och så som genom ett under kom en dag som var precis så. En dag då det var en fröjd att sitta i hammocken och gunga lite sakta. Titta på min trädgård då mina få rosor blommar för fullt.

 

Känna dofterna blanda sig och se ut över sjön som var spegelblank för en gång skull.

Så kunde man höra fåglarna kvittra fast fågelsången nu börjar bli mindre intensiv.

Prata med en vän som bryr sig om och dricka ett glas iskall almäcksdricka med en isbit och en citronskiva på. Kan man tänka sig bättre.


AMV och Gubben är här i sin husvagn. Gubben mekar med sin gamla bil som han ska köra backtävling med på lördag.

AMV och jag går ner till sjön och tänder i bastun.

 

Så när vi suttit där och löst världsgåtorna (man gör väl det i bastun) så kastade vi oss i sjön. (Nej nu luras jag) Vi gick sakta ut i vattnet och ojade oss över att det var kallt men till slut doppade vi oss i alla fall. Nog märker man att man börjar bli gammelkärring. Så där minns jag min mamma och faster höll på och sån skulle man ju aldrig bli trodde man.


Det var varken bromsar eller myggor och solen var varm. Jag hade med min trumma och tänkte trumma för "mitt ljus i mörkret" på andra sidan sjön men den dumpade så hemskt och var slak och eländig. Till och med trumman börjar bli slak i skinnet, inte bara jag. Se så blir livet. 


Tänk så det blommar. Har aldrig sett så mycket prästkragar och blåklockor förut. 

 

Hade haft lite vaga tankar på att åka på dans men eftersom det var fotboll och till och med Sverige var med, så förstod jag att det enbart skulle bli kvinnor som var på dansen.

Så efter bastun vandrade vi sakta upp till huset och häckade framför "Morden i Midsommer" Det är väl också ett ålderstecken skulle jag tro.


Har ni tänkt på hur lätt det är att skjuta upp saker man inte vill göra (eller är det bara jag som gör så)?

Jag är expert på det.

Igår hade jag tänkt att jag skulle städa bort sågspån och flisor efter vedkapningen men av någon anledning hamnade jag i kryddgården och sedan på fika med AMV och Gubben. Sedan började det regna lite lätt och blåsa utav bara fasen och inte kan man göra sånt då.


Så eftermiddagen gick och det blev dags att fara på konsert som DansBritt är med i.

Det här året så höll dom till på "Centrum" och hade större publik än vanligt. Dom sjöng bitar av Ted Gärdestad och oj så bra dom var. Inte gjorde det saken sämre av att dom hade med en helt bedårande barnkör med en helt bedårande liten busig kille som hittade på små hyss.

Förresten så kanske jag skulle döpa om DansBritt till SångBritt. Hon dansar inte längre men sjunger desto mer. Så det kan bli.

På hemvägen såg jag en jättesöt älgkalv. Mamman var säkert också i närheten men jag såg inte henne.


Utanför AMV och Gubbens husvagn stod det flera bilar och jag knulade in mig tillsammans med hela gänget som satt där och fikade och väntade på vägskrapan. Den körde flera varv på vägen och gubbarna hade fått för sig att dom skulle köra med bilarna och platta till. Ja det fullt upp hela tiden.


Dom satt där och kucklade om backtävlingen och bildelar så jag gick hem och lade mig och lyssnade till blåsten som dragit igång för fullt igen. Jädrans skit. Två dagar av lugn känns inte som det räcker för mig.


Dagens ord: Himlen är tråkig och grå.

Av Anita - 27 juni 2018 09:03

 

Äntligen en riktigt bra dag. Visserligen blåste det när jag vaknade och jag surnade till genast men vågorna lugnade sig och solen kom.


Det var en dag då mycket blev gjort. När det blåser tappar jag all energi och sitter mest inne och surar och känner mig låg men nu kommer energin tillbaka.


Gräsklipparn som jag fått tillbaka från reparation går bra och jag klippte ner till sjön.

Kinabror blev äntligen klar med vedkapningen och drog hem ett lass ved till sin sommarstuga. Vi har många ställen att elda på. Snart kommer hans barn och barnbarn så han har väl en del att stöka med där borta i stugan.

 

Jag berättade att jag hade köpt ett påbörjat skåp på aution för 20 kr och nu tog jag ut det på verandan och började måla det.

 

Helt nöjd med det blev jag inte för det blev lite för starka färger på blommönstret men det blev i alla fall skapligt. Jag gillar att blanda färgpulver och olja och terpentin och få till gammaldags färg. Det enda tråkiga är att rengöra penslarna.


Så rensade jag grås ur rabatter och kom på att jag skulle göre en gräsfru av gräset jag ryckt upp så nu hänger hon där. Har sett någont liknande som man gjort av halm men det går ju lika bra med gräs. Kanske ska jag ge henne en gräsman nästa gång jag rensar.

 

Satt upp klädstrecket som blåst ner i stormen och fixat lite bland nerblåsta blommor.

 

Tittade till tomtarna i lövsalen och dom verkade vara i god form.


Vandrade genom blommande vägkanter bort till Kinabrors sommarstuga för idag skulle det äntligen vara läge för att grilla. Tänk så gott det luktar av grillad mat.

 

Solade på hans brygga och gick i vattnet och det isade inte ens i fötterna. 19 grader är inte fy skam.

 

Så att sitta ute och äta grillat. Det är väl något av riktig sommar det. Hoppas nu bara att det fortsätter några dagar till.


Nu skulle båten ut i alla fall. Kinabror kom hit och hämtade den för den har stått här på land hela vintern.


Så tog den här dagen slut . Jag vattnet blommor och såg på "Allsång på Skansen" och sov gott inatt när inte vinden rev och slet i huset och ylande som en varg.


Dagens ord: Sol ute, Sol inne,Sol i hjärta Sol i sinne.




Av Anita - 25 juni 2018 08:09

 

Vi träffades i Kinabrors sommarstuga. Det var TuppOla, AMV och Gubben och två av deras barnbarn och så DansBritt.

Det blev inga kransar runt huvudet för fingrarna var kalla och klumsna och man ville inte vara ute. Däremot hade TuppOla satt en rosett i skägget dagen till ära.

 

Han hade med sig den nya hundvalpen och oj vad hon är söt.

 

Jag hade i alla fall fått till en kvast att sopa in lyckan med men annars så var det mest att äta och massor med mat hade vi i alla fall.

 

Vi slutade dagen med att jag tog med AMV och ungarna till skogen för att kasta pärlor till vättarna. Bäcken var helt torr och vi fick kasta in pärlorna i deras ingång.

Då fick vi se att vi inte bara har vättar i skogen, vi hittade ett troll också men stora ögon och en jättenäsa. Snäll såg han ut i alla fall.

 

Så gick den midsommaraftonen och midsommardagen blåste det lika kallt. Vi var lite uttråkade så vi åkte till Västede för att gå på deras byloppis, man går genom byn och det är loppissar på massor med ställen. Slutade med att fika borta vid slalombacksstugan.

 

Jag såg en jättefin rosbuske som hade citrongula blommor och jag blev så avundsjuk. Jag har många år försökt att sätta gula rosor men alltid misslyckats. I fjol satt jag 4 rosbuskar och bara en har överlevt. Iår har jag satt tre till vid min lövhydda där solen skiner hela dagarna. Hoppas att dom överlevt.


I en gammal kista i klädskrubben har jag samlat gamla kläder från min tonårstid. AMV och jag fick för oss att vi skulle ta fram dom och titta. Så vi skrattade och mindes när jag hade dom. Det var gul angora och korta kjolar som inte ens går på ena benet. Fina klänning men att få upp blixtlåset var ju helt omöjligt. Tycker inte att jag är så tjock men tydligen är jag det. Fast jag vet att jag vägde bara 48 kilo när jag hade dom där kläderna.


Log lite åt min brudklänning också. Hör att kvinnor skaffar brudklänningar för tusentals kronor och då kan man le åt min. Kjolen var ett rutigt gammalt lakan och blusen hade jag sytt av två underkjolar och en massa spets. Ska visa er dom bara jag strukit den. Den kostade inte ett enda dugg bara mödan att sy den. Så gick det giftemålet åt fanders också men det lär det väl gjort om jag hade haft en dyr brudklänning skulle jag tro. Det hänger väl inte på kläderna.


När vi höll på som värst med att prova så dök StockholmsAnders upp. Han och 95-åriga Karin har kommit nu. Han blev här och surrade ett tag.


Det var ju fotboll och hos Kinabror satt karlarna och tittade och hade besöka av några sommarstugemänniskor som också var fotbollsfolk.

Det börjar fara bilar nu för sommarfolket har kommit. Tycker lite synd om dom när det är så kallt och blåsigt.



Fick besök av Sundsvallsbornas barn (fast dom är ju vuxna förstås) Dom hade med sig två barn och dom skulle åka till Italien den här veckan och tänk att få åka till Italien. Jag lär väl på sin höjd hamna i Sundsvall eller Östersund men för all del jag har ju i alla fall varit till Strömsund. Man ska inte klaga säger vissa.

 

Så  går dagarna och igår var det lite bättre väder men blåste kallt i alla fall. Gubbarna håller på att göra en boulbana och vi tjejer satt inne och glodde på tv och sedan åt vi ostbricka och hade det varmt och gott inomhus.


Idag skulle vinden mojna men det verkar inte så. Jag har inte varit ut än men ser ju hur vinden får träden att röra sig. Undrar vad som blåst sönder inatt.

Båtarna ligger på land och har inte kommit ut. Ingen ide att lägga ut dom och inget fiske har det blivit för Kinabror. 


Dagens ord: Tänk om sjön kunde få vara lugn och spegelblank åtminstone någon dag.



Av Anita - 22 juni 2018 12:40

 

Så vaknar jag till midsommarafton och jag hör genast att det blåser som själva faaan. Visst dom sa på väderleksrapporten att det skulle bli kallt och blåst. Kallt bryr jag mig inte om. Jag har på mig yllesockar och min tjocka ylletröja men vad hjälper det när det blåser så man knappt har håret kvar på skallen.


Jaha, det är ingen ide att sätta upp björkar framför försstukvisten för dom kommer att blåsa bort. Jag nöjer mig med att göra en björkmatta framför bron och en krans.

 

Tufsig och ful blev den för det finns knappt några blommor kvar och så ska man göra kransar med kärlek inte när man är vresig och sur. En kvast för att sopa in lyckan fick jag till i alla fall. 

 

Igår var vi iväg och handlade och åt lunch. Vi, det är alltså Kinabror som kommit hem och så DansBritt. Igår var det ganska bra väder och jag klippte gräs först hemma på gården och sedan borta vid Kinabrors sommarstuga.


Så gick katten ut i förrgår kväll och kom inte in igår och då börjar man ju bli orolig för katten Morris han är så dum och har inget lokalsinne. Hittar inte hem och han kommer för långt bort. Så igår kväll så letade jag i hela byn efter katten och for omkring som ett jehu och ropade men ingen katt. Var uppe långe igår kväll bara för att släppa in honom om han kom och vid etttiden inatt kom han hem igen och har legat hos mig i sängen och spunnit ända tills morgonen.


Efter lite funderande så bestämde vi att vi skulle vara vid Kinabrors sommarstuga och sitta inomhus. Vi är i alla fall några stycken som ska träffas och äta lite mat. Att sitta ute kan man glömma och jag vet inte ens om jag vågar gå till vättarnas bäck och kasta pärlor. Man vet inte hur många träd som blåser ner i den här blåsten. Faaan vad sur jag blir men så gammal som jag är så skulle jag nog lärt mig att midsommar och julafton brukar ha samma skitväder.

 

Får väl nöja mig med att hälsa på lille vättertomten som bor under min fina ek.

 

Hoppas att ni har bättre väder och att ni får en riktigt härlig midsommar så gott det nu går. Nu ska jag gå och klippa lite gräslök.


Dagens ord: Kanske blir det bättre imorgon.

Av Anita - 20 juni 2018 16:11

Så unnade jag mig att åka på en PRO-resa

  g 

Chauffören av bussen var en gammal skolkamrat och bra många i bussen var skolkamrater och vi pratade om att det inte kändes långe sedan vi åkte på skolresa, men det var nog minnet som svek för nog var det väldigt länge sedan.


Det regnade när vi for men gav sig så småningom.

Första stoppet var i Borgvattnet. Vi fick visning av kyrkan och trots att Borgvattnet känns som den sist utposten innan de stora och öde skogarna så finns det en affär kvar. Så länge en by har en affär är det inte helt slut på byn. Borgvattenborna  ger sig inte i första taget och så har dom ju spökprästgården som drar folk från hela världen.

  kaffe Där fick vi kaffe och mackor och tillfälle att titta oss omkring.

Några spöken kände vi inte av . Det blåste kallt så man var lite småfrysen men inne i bussen var det varmt och skönt och chauffören körde lugnt och fint och tryggt.


Så for vi vidare mot Strömsund genom ett vackert och grönskande Jämtland.


På Öhn utanför Strömsund bodde Beppe Wolgers och där fanns hans museum men nu har det flyttats till hembygdsgården i Strömsund. Det var han som gjorde "Dunderklumpen" och den spelas nu i sommar på Döda fallet och jag ska faktiskt dit. Det är något speciellt att sitta på vridläktaren och  se på teater och snurra runt.

 

Vi började med att åta en sommartallrik som var både god och mättande och sedan var det dags för museet.

 

Det var lite bök med högtalare och filmer som var väldigt suddiga så lite besvikelse blev det nog. Jag hade nog väntat mig något annat.


Dagens gick fort och vi drog hemåt. Lite tävlingar och lotterier och framför allt sällskap och prat och väldigt trevligt.

Jag var hemma vid halv åtta tiden.


Som vanligt så blåste det i Fisksjön och idag har det varit ännu värre. Det går knappt att gå ut och både hunden och katten ligger och kurar inne.

Mustachen kom och fikade och berättade att potatisen kommit upp. Han frös om fingrarna och vi fikade. Tydligen ska det blåsa hela helgen och det hatar jag. Knappt någon ide att sätta upp björkar framför bron för dom lär väl blåsa ner.  Jag undrar varför det blåser så hemskt hela tiden. Så var det aldrig förr.


Dagens ord: Många hade det bättre förr när dom hade det sämre.

Av Anita - 18 juni 2018 22:05

Jag öppnar dörren och går ut i försommaren. När regnet dragit bort och vinden mojnat slår syrendoften mot mig, stark och intensiv.

 

Över sjön seglar ett svart moln och närmar sig sakta. Är det åska på väg tro. Luften liksom väntar på något och i björken sitter en fågel och ger mig en vacker sång.

 

Gräset växer så det knakar och den gamla traktorn syns nästan inte bland blommor och blad.

 

Igår regnade det hela dagen och det var väl ett efterlängtat regn och jag gick i regnet och kände det ljumma vattendropparna falla på mitt skinn.  Jag gillar den sortens sommarregn. 

 

Nu har vattnet i sjön sjunkit undan och playa Fisksjön framträder med sin mjuka lena sand. Det syns spår efter rådjuren som kommit ner för att dricka och hunden Jack nosar på spåren.


Så kom min gamle vän Släktforskaren och han tog fram sin dator och vi började lösa mysteriet med SnickarMagnus hus och dess historia. En i sanningen spännande läsning.


Så börjar en ny vecka. AMV och Gubben målar sitt hus och vi åt tårta och kaffe. På eftermiddagen somnade både Jack och jag i soffan för det var åska i luften och jag hade sovit dåligt på natten.

 

Blodroten blommar och fjärilarna fladdrar. Länge sedan det var så mycket fjärilar så tidigt på sommaren.Gräset växer och gräsklipparn är trasig men just nu skiter jag i det för imorgon drar jag iväg på äventyr. AMV och DansBritt har lovat ta hand o hunden Jack så jag kunde fara iväg. Fortsättning följer....


Dagens ord: Att åka på små äventyr ger ny ideer.

Av Anita - 16 juni 2018 17:25

En del människor tittar uppåt mot solen, månen, stjänorna och molnen. En del tittar på bilar och människor.

 

Jag tittar mot marken och ingen liten blomma går mina ögon förbi. Nu i skogen den lilla rara ögonpyrolan. Så liten,men den ser ut som om den vore gjord av porslin och doftar som den finaste franska parfym.


Som du vet så har jag hela sommaren ett litet glas med blommor på mitt sängbord så jag varje morgon vaknar och ser något vackert. Man blir på bättre humör då fast kanske inte när man har tandvärk.


Fredag åt DansBritt och jag lunch på hotellet. När vi skulle åka kom tre traktorer med skolbarn på lövade vagnar.

 

Det är alltid en sådan sommarstämning när det är skolavslutning.


Tyvärr blåste det rätt hemskt resten av dagen nästan så man inte kunde vara utomhus men Jack och jag gick i alla fall en promenad i skogen.

 

I morse hade det lugnat sig lite men mörka åskmoln rörde sig över himlen.

 

Ser ni lupinerna. Det sägs att dom tar död på andra blommor och insekter men här får man vara glad för de blommor som har livskraft och ork och förresten vimlar det av humlor fjärilar och andra insekter bland lupinerna. Dom har olika färger och är så otroligt vackra tycker jag.

 

Det började regna rejält så vattentunnan blev full på nolltid. Brandflyget har farit omkring hela dagen. Det är åska i luften och kan ju bli skogsbrand om det vill sig.


Jack och jag gick ner till stranden Om jag hade haft en riktigt vass lie skulle jag ha rensat lite där nere för gräset är halvmeterhögt och så ska det ju inte vara.


Så kom det en åskknall (bara en enda) och regnet började vräka ner. Jack och jag lade oss i strandstugan och både han och jag somnade till vågor och regn på taket. Det är minsann väldigt sövande.

 

Så for molnen iväg och vi gick upp till gården. Det var så varmt och skönt när solen kom fram. Det kom flera regnskurar men dessemellan var det väldigt varmt och myggigt ska jag säga om jag nu ska försöka vara negativ en sådan här fin dag.


Dagens ord: När värmen och regnet kommer dansar myggorna lyckliga omkring och allra lyckligast är dom om dom har någon människa att äta på.

Av Anita - 15 juni 2018 09:26

Äntligen tid hos tandläkaren. Igår morse satt jag där och väntade på lindring. Jättehål på gränsen till att det blev rotfyllning men med bedövning och en timme i tandläkarstolen vinglade jag ut med ena mungipan hängande och halva ansiktet bedövat men.....det onda var borta. 

1400 kr men det var det banne mig värt även om det betyder att jag inte kan fara på några nöjen i sommar.


AMV och Gubben satt bakom husvagnen där det var lä för isvinden och solen kom fram bakom molnen då och då och det var behagligt att sitta där med dom och dricka kaffe.


 

AMV och jag tog cyklarna och drog ner på byn för att vattna blommorna på kyrkogården. 

Tänk så mycket blommor det är iår. Överallt brer dom ut sig, vägkanterna är kantade av midsommarblomster, blåklockor, smörblommor och lupiner i alla färger.

 

Till och med kattfötter växter det massor av. Dom har jag inte sett på flera år. Vi blev frusna om fingrarna för vinden var iskall. 

AMV bjöd på frukostkorv med morotsstuvning och potatis. Det var underbart gott för mig som inte kunnat tugga och äta något hårt på två veckor och när varje tugga har gjort ont. Nu brakade matlusten över mig och jag vräkte i mig utav bara sjutton.


Så kom TuppOla med Sambon och hade med sig sin nya hundvalp. En collietik som var så gullig så man kunde tro att hon var en leksakshund.

 

Tänk att en liten hundvalp får alla människor att vilja klappa på den och gulla.

 

Jack var nog lite avundsjuk men nosade lite försiktigt på henne men brydde sig inte så mycket sedan.

Jag fick ägg och en  god limpa av Tuppolas Sambo och AMV hade gjort rabarberpaj så vi satt i köket och mumsade hela gänget. Det blev en dag med mycket mat.


Igår morse tog jag med termosen och gick ner till AMV i husvagnen. Jack var förstås med och lade sig hos sin favorit och därifrån ville han inte gå så han fick stanna ett tag där och mysa med AMV.

 

Jag lagade lite mat och Jack och jag gick i skogen.

 

Det hade kommit lite regn men jag var på bra humör. Ifjol när det regnade varje dag blev man sur när det regnade men nu tycker man att det är bra med en skur. Det var en härlig dag på många sätt. En dag med borttappad tandvärk och bra sällskap är  en bra dag.


Inatt har det regnat ordentligt. Hela vattentunnan vara full så nu hade jag vatten att gå runt och vattna. Synd bara att det blåser så hemskt. Jag hatar blåsväder. 


Dagens ord: Regn är bra för potatisen och grönsakerna och blommorna och luften blir tvättad också.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards