Alla inlägg under maj 2022

Av Anita - 31 maj 2022 08:27

 

En ny vecka med ett fint väder. Vackert med spegelblank sjö, vita sommarmoln och fågelsång. Dessutom börjar häggen blomma en liten aning så man känner doften när man kommer ut.

Lommen på sjön, duvorna i skogen, hackspettarna som slåss och småfåglarna som förgäves letar efter frö i fågelbordet men nu är fröna slut tyvärr.


Jag planterar ut den stora fuxian och hoppas att det inte blir frost. Fuxia gillar regn och regn ska det visst bli framöver veckan.


Nu är det dags att klippa gräs innan det blir regn och gräset växer alltför mycket. Gruvar mig som sjutton för jag vet hur det brukar bli. Första gången är alltid värst.

Tar fram den gamla maskinen och kollar olja och tändstift . Rengör den under, ger den ny bensin, pumpar på lilla gummitgrejen och ser till att choken är på rätt ställe. Så det förbannade snöret som man ska dra i. och jag drar och jag drar och jag svär och jag böner och ber men vad hjälper det. JAG HAR INTE DEN RÄTTA KNYCKEN. Svettas och får ont i armen och ger upp.

 

Less. Lägger mig i hammocken istället och tittar ut över sjön. Varför görs det fortfarande sådana skitgrejor. Det är samma med båtmotorer. Jag hade en gång en batteridriven sådan som var så bra tills den gick sönder och jag har inte köpt någon ny. Ska jag ut med båten får jag väl ro. Folk betalar ju för att sitta och ro på gym så jag ror i alla fall gratis.


Att skaffa mig en eldriven gräsklippare är för dyrt för en fattigpensionär. Hade en tanke på att skaffa en elektrisk röjsåg så jag kunde hålla undan slyn men då gick bilen sönder och det jag lagt undan av mina ynka pengar gick till det istället.

Visst, så är det alltid när jag försökt spara lite, antingen går bilen sönder eller tänderna eller annat som minsann inte är så kul att betala. Nog är det själva faaaan.

 

Jag tog på mig stövlarna och vandrade bort mot skogen och stedesbacken och till sundsvallsbornas sommarstuga. De små blå violerna har kommit upp och kabelekan blommar för fullt i dikena. Mycket trevligare än att klippa gräs.


 

Undrar vad jag har för fel i huvudet som väljer fel jämt och sedan lurar mig själv. Hur då undrar du?

Det finns så mycket ogjort.

Som att putsa fönster, städa ur loppisen. Rensa i bokhyllan. Städa ur uthusen. Allt det skulle jag göra men mitt svekfulla jag intalar mig att det är viktigare att och mer bråttom att sätta frö och sätta potatis och göra iordning rabatter och blomlådor.

Innerst inne vet jag ju att det är jag som skjuter på allt som inte är så roligt och kastar mig på det som är kul istället.

Det finns tusen ursäkter för att slippa det tråkiga. Finns det fler som gör som jag tro?  Eller är jag unik? 


Mitt i mitt skrivande kommer Gulliga Susanne och hennes mamma och hälsar på och så kommer Broder B och säger att han har dragit igång gräsklipparn och att det inte var minsta problem. Den gick igång genast. Jaha ja. Det är en man som tydligen har DEN RÄTTA KNYCKEN Tur att han kom. Får väl gå ut och göra ett nytt försök då. Håll tummarna för mig.


Dagens ord: På vintern är det snöskottningshelvetet och på sommarn gräsklippningen men annars är livet fint.


Av Anita - 29 maj 2022 08:45

 

I mitten på veckan slog björkarna ut även här i kallhålet Fisksjön men sedan började det bli som vanligt den här tiden.

Det började blåsa igen och regna från och till.

 

Åskan rullade in men det blev inte så mycket, bara några knallar.


Fredagen åkte DansBritt och jag till Älggårdsberget och åt lunch och sedan uträttade jag en del saker som att hämta bensin till gräsklipparen och köpa de sista blommorna till blomlådorna.

 

Satt i växthuset och planterade dom men dom får stå kvar i växthuset några dagar så dom slipper blåst och regn.


Så bakade jag smörgåstårta som jag skulle ha på igår då jag fyllde år. Eftersom jag är så förtjust i Italien så hittade jag faktiskt ett recept på italiensk smörgåstårta men parmaskinka och salami och en massa annat gott. Så gjorde jag den.

 

Den blev riktigt god faktiskt.


Så kom Broder B med fru och barnbarn och vi åkte till TuppOla. Hans Sambo fyllde år och vi åt smörgåstårta hos dom också. Mulet och kallt.


Så kom då min 74-de födelsedag. Kallt och ännu blåsigare var det så det blev att stanna inomhus.

Tänk att jag börjar bli så jävla gammal. Det är nu man är på dösidan och man vet aldrig hur långe man kommer att vara kvar på den här sidan och man vet inte om man får vara frisk.

En stor fasa är att hamna på sjukhem och sitta och glo och vara beroende av andra och jag vet hur det är, det blir bara sämre och sämre på sådana hem. Bättre att tvärdö. ,men......nu ska man inte tänka på det. 

Nu är det festens dag.

 

Nu kom det folk hela dagen och jag har fått så mycket blommor för alla vet att jag älskar blommor. Det kan man inte få nog av.

Goda vänner och rara släktingar och bloggkompisar och andra och telefonen som går varm med vänner som ringer och grattar hela dagen i ända fast jag inte fyller annat än ojämt .


Nu ska jag vara glad och dom gula rosorna doftar underbart och pionerna doftar nästan ännu godare. Jag ska njuta av dom länge länge. Så vann jag 60 kr på lotto som jag ska köpa nya lotter för. Jag satt och skrapade och dom som var hos mig såg att jag hade två rätt på en miljon och frågade vad jag skulle göra om jag vann.


Det svaret kom direkt och rätt ur hjärtat. "Jag beställer biljetter till Italien för oss alla som sitter här och så far vi och har en riktigt härlig vecka tillsammans." Jo men visst för 60 kr kommer man knappt att kunna köpa en varmkorv ens.

men......det är som det är och man får vara glad för en dag tillsammans med vänner och släktingar och strunta i att det blåser isvindar utanför. Inne hade vi det varmt och gott.


Nu är det mors dag och jag ska göra mig en tur bort till mammas grav och titta till. 

Det är nio grader varmt och har slutat regna och blåser inte så farligt idag så man kan i alla fall gå ut. 


Dagens ord: Det är nu man får leva dag för dag och njuta av det man kan, tex doften av rosor och pion. Snart slår hägg och syren ut och liljekonvaljer. Mycket att glädjas över egentligen.


Av Anita - 25 maj 2022 09:57

 

Vaknar och det regnar ute. Det har det inte gjort på hela våren och det är torrt i markerna så det behövs minsann.

Jag kravlar mig ur sängen och har ont överallt så kanske är det bra med en dag då jag ska vara inne.

Jag har ju inte bloggat på en hel vecka. Jag har inte haft tid.


Först var det söndagen då jag var tvungen att skynda mig hela dagen med att samla ihop och bära bort en massa skot till vägen. Det var grovsopsinsamling och jag slet som ett djur med allt skit som fanns nere i uthusen och än finns det mer.

 

Resterna av min gamla cykel som jag fick när jag var 14 år. AMV fick en likadan och vad vi var lyckliga. Dom var så fina och vi cyklade långa sträckor med dom cyklarna. Vi upptäckte efter ett tag att dom inte var så bra för vid minst knul på vägen så tog en av tramporna i och det blev tvärstopp. Vi cyklade ju på stigar upp till Kolbjännsjön och på alla andra vägar som var fulla av gropar och knular men vad gjorde det. Vi hade cyklar och fina också. Nu cyklar jag på mammas gamla cykel men jag har inte pumpat den ännu. Jag gillar att cykla och det blir mest en tur ner till kyrkan flera gånger i veckan för att vattna.


Så skiner solen och det är underbart varmt. Jag går omkring barfota och rensar i rabatter.


Jag sätter potatisen.

 

Jag bygger en ny båge för den gamla har rasat ner av snön.

 

Planterar humle som ska slingra på den.


Mina händer är nariga av allt grävande och skiten under naglarna går inte bort i första taget men jag älskar att gräva i jord.

Nu när jag är ute hela dagarna så har fåglarna vant sig vid mig.

Domherrarna äter för och en av dom är väldigt sällskaplig och sitter på bordet vid hammocken och pratar med mig. Hackspettarna bryr sig inte heller om att jag är i närheten utan hackar och äter för hela tiden och slåss ibland.

 

Kinabrors röda pelargoner har jag satt i blomsterlåda och hoppas att det inte blir frost.


Ärtor har jag planterat och sallad och dill och persilja och en massa blommor förstås.

 

Mina perlargoner står i växthuset. Jag tänkte plantera dom ute idag men det regnar så det får väl bli en annan dag.

 

Gurkan växer dålig men sommaren kommer väl snart. Man får ha tålamod och vara glad för att björkarna har slagit ut och det doftar gott ute men inte idag förstås för slambilen har nyss varit här och tömt slambrunnen.


Jag har ont överallt. träningsvärk när man håller på hela dagarna och rotar omkring och bär och vattnar och stökar 

Det är gammeldomen som sätter in. Inte hade jag så här ont förut när jag grejade med vårbruket.


Jag har planterat på gravarna.

Tömt dammen och rengjort den.

Oj vilken energi jag får när solen lyser och det är varmt. Upp vid 7 och sedan full rulle hela dagen. Länge sedan jag jobbade så intensivt och länge sedan jag hade sådan energi. 

Visst har jag suttit och vilat mig ibland på hammocken och njutit av fåglarna och sjön och gräset som växer så man nästan kan se det. 


Fått tag i en mysig bok men jag börjar läsa lite men får sluta för annars kommer jag att fastna i den och det blir ingenting gjort och jag har så mycket att göra. Den här tiden finns det hur mycket som helst och jag vill ju få undan det som går.


Dagens ord: Äntligen vår eller kanske till och med försommar.


Av Anita - 20 maj 2022 19:06

 

I kallhålet Fisksjön grönskar det sista av alla i närheten, men igår kom värme och sol och då blev det bråttom. 

Jag skyndade mig att ta fram dynor och göra fint på farstukvisten. Nu är det dags att sitta där i kvällssolen och dricka kaffe och se på solnedgången.

 

Gamle A kom som på beställning och då fick jag förstås hjälp att ta upp hammocken. 'Visst, den är gammal och lite rostig för jag fick den när jag fyllde 40 år och det är väldigt länge sedan men den håller och den är så härlig.

 

A och jag skulle fika men han gillar inte värme så vi fick sitta i skuggan.

Sedan gosade jag mig i hammocken rätt länge . Satt där och hörde fåglarna och tittade på sjön och såg det ljusgröna floret av nästan utslagna löv på björkarna.


Innan på dagen rotade jag i jorden och satt frö och skitade ner mig och njöt av alltsammans. Hann med en liten skogsvandring och såg att tuvtrollen hade fått fin grön krona på huvudet.

 

 

På Stedesbacken stod det två gamla harvar och det hade inte blivit så grönt men det blir snart skulle jag tro.


Så blev det kväll och växtfärgningstjejerna kom. Vi tittade på färger och sånt som man gjort förut av växtfärgat och planerade hur vi skulle göra. Vi kom överens om att vi skulle använda lök, björklöv, krapp och blå bresilja. Kan bli något mer också om vi hinner men vi får se .Det var nog 10 år sedan jag hade växtfärgningskurs sist men det ska bli roligt. Det enda jag hoppas är att det inte blir storm så det är fara för skogsbrand. 


Idag blev det förstås lunch på älggårdsberget och så en tur till handelsträdgården. Nu har jag satt blommor på alla gravar så det är avklarat åtminstone.


Nu händer det så mycket i naturen. Ettåringarna (älgar) blir bortjagade av sin mamma och springer lite hur som helst. Jag höll på att köra på en som kom rakt ut i vägen med vild blick. Tur att jag hann bromsa i alla fall.

 

Till och med i min dåliga trädgård finns det i alla fall massor av vitsippor och lite scilla och minipåskliljor. Man får vara glad för det lilla som växer.


Dagens ord: Att ligga i hammocken och blunda och lyssna till fåglarna och känna solen värma gör en varm om hjärtat.

Av Anita - 18 maj 2022 08:57

 

I förrgår kväll mojnade vinden. Under dagen hade min vän Carin varit hit. Vi plockade ihop en massa grejor som hon ska ha till sin loppis och gud vad vi frös i kallblåsten nere i uthusen fast vi hade vinterkläder på oss. 

Så gick vi in och fikade och jag tände i braskaminen för att värma oss lite. 


Så igår var det lugnt och fint från morgonen.

 

och jag hoppades på en fin dag så jag skulle hinna göra lite utomhus. Såg att på andra sidan sjön hade björkarna slagit ut men här i kallhålet Fisksjön hade minsann inget slagit ut.


Åkte ner till kyrkogården i Pålgård för att sätta penseer på mammas grav och där var allt grönt och den fina kyrkogården hade till och med sådana träd med rosa fina blommor.

 

Den kyrkogården är så otroligt fin och till och med gräset var grönt.

 

Så hem och börja renas i land och rabatter. Så mycket att göra nu när det äntligen går att vara ute utan att allt blåser iväg. Tog en promenad bort till Kinabrors sommarstuga för att se om bryggan var kvar. Faktiskt inte så mycket vatten i sjön som det brukar vara den här tiden.

Då ringde gamla svägerskan och skulle komma och vi tog en promenad i det fina vädret.


Vad mer. Jo fåglarna förstås. Strandolle har kommit och en hel del snipor. Fiskmåsar några stycken. Jag såg två rådjur på gubbflon och tror att hon ska föda när som helst. Hon var tjock om magen och låg mest och lät sig inte störas av mig. Han stod vid sidan om och glodde på mig. Tur att jag inte skrämde dom. 


Idag skiner solen och jag hoppas att det kommer någon som kan hjälpa mig att ta fram hammocken så jag äntligen kan göra vår. Trädgårdsmöbeln lär jag väl klara själv. Det blev faktiskt lite grönt på gräsmattan och på åkrarna så nu finns det hopp.


Dagens ord: Man får vara glad för varje dag som det inte blåser.

Av Anita - 15 maj 2022 09:39

 

Så kom dom, svalorna alltså och jag öppnade dörrarna till logen så dom kan komma in och bygga sina bon.

 

Jag saknar Iris, svalan som under många år landade på min hand när dom kom flygande från långt ifrån. Där satt hon och kvittrade och berättande om resen fast jag inte riktigt förstod vad hon sa.

Nu är hon borta och hennes barnbarn (tror jag) är inte lika tama men dom är inte rädda för mig i alla fall.


En del människor gillar inte svalor för dom skiter men vem skiter inte.

Läs min farmors kloka ord om svalorna.

 

Jag har fortfarande matat fåglarna med frö och nu har jag fått ett skatpar till gården och det var länge sedan nu.

Hackspettarna är här hela tiden och äter och domherrarna är här fast det är vår. Förstår dom för vad ska man äta nu när myggorna inte kommit ännu.


Nu har även Broder B med fru gett sig iväg utomlands så jag är ganska ensam i byn nu.

Saknar Jack och våra promenader.

 

Allt är så sent men pestilskråpet blommar i diket i alla fall. Vitsippor finns det men annars är det inte mycket som slagit ut.


Fredag åkte DansBritt och jag iväg till Älggårdsberget. Vi hade med lite grejor till ugrainafolket. Dom kom ju utan packning och saknar allt.

 

Dom får ju i alla fall bo på ett fint och trevligt ställe med fin natur runt omkring och god mat och snälla människor.


Nära indalsälven är det en mera vår och träden har bär mera börjat slå ut och gräset är grönt. Det är bara några mil men hemma i kallhålet Fisksjön finns det inga gröna löv än och marken är gul men ingen snö kvar i alla fall.

 

Hängbjörken vid Älggårdsberget lyser så fint grön.


Jag ville sätta ut mina pelargoner i växthuset nu men den envetna blåsten gör att jag inte vågar bära ut dom för risken att dom blåser av. Det är inga vanliga pelargoner dom är ett par meter höga och kan lätt brytas av. De gamla pelargonerna är sådana men blommar så fint men jag vill ha ut dom snart.


Inte kan man ta fram hammocken eller trädgårdsmöbeln heller för då blåser dom nog till skogs. Sitter här och tittar ut och ser vågorna slå på sjön. Svart och otrevligt är det och jag har så mycket att göra ute.


Igår var jag iväg till fd svägerskan på Sofies födelsedagskalas. Hon var hemma hon sin mamma och det var lunch och tårta och lite folk att prats med.


Så var det kväll och "Lets dans". Nu åkte Mandelman ut och det var väl väntat för de två killarna som är kvar är ju superbra.


Dagens ord: Må det sluta blåsa snart. 

Av Anita - 12 maj 2022 09:04

 

En dag sedan sist som det varit skapligt lugnt åtminstone någon stund ibland. Det var måndagen och då krattade jag och stökade ute hela dagen.


Hela tiden fanns tankar på min bil. Jag har batteriet på laddning och det var inte annat än att beställa ett nytt batteri genast för nu har jag ingen jag kan åka med eftersom bröderna är borta. 

Vet att det blir dyrt förstås och nu går det pengar igen så nöjen och roligheter kan man ju glömma.


Skulle hämta batteriet på onsdagen och tänkte förstås på allt som skulle gå fel.

Att jag inte skulle få igång bilen och att batteriet inte hade kommit så jag fick fara hem igen och gick bilen då eller?

Om jag fick batteriet så skulle jag åka till en verkstad som kunde fixa det.

Hade dom tid eller skulle jag hem igen?

Såg allt klater framför mig och började tänka att en ny bil med en massa data i är bara skit för aldrig har jag lagat och stökat så mycket med någon gammal härk som med den här nyare bilen. Usch vilket dåligt humör jag varit på. Men.....marken är full med vitsippor som lyser som stjärnor.

 

Så kom tisdagen och trots blåst och kallt så blev det en trevlig dag. Min bloggkompis från Frösön kom. Vi skulle planera inför några dagar i augusti då vi ska göra något kul tillsammans.

Jag som inte kommer iväg någonstans medan alla mina vänner åker utomlands och överallt blir ju kvar här som en gammal stubbe. Nu ska det bli några dagar semester och vi får se vad det blir. Troligen inte så långt men kommer jag bara längre än till Hammarstrand får jag vara glad. Vi hade en trevlig dag där vi satt inne och planerade och värmde oss vid brasan.


Inte nog med det. Jag fick ett gulligt brev med två fina bilder från en annan bloggkompis Emma. En ung tjej från Piteåtrakten som målar det underbaraste bilder och bor på en liten går och har så söta fina getter och andra djur. Jag blev så glad. 

 

Så blev det onsdag och jag tänkte redan på morgonen att nu blir det säkert någon elände och något som kommer att krångla. Så fort man har med bilar att göra så blir det klater och dyrt och fan och hans mormor.

I min pessimistiksa hjärna så for bara tankar om vad som skulle gå fel och hur dyrt det skulle bli. 

men bilen gick igång och jag kom fram utan krångel och batteriet hade kommit och jag fick komma på verkstaden genast och killen som fixade kände jag sedan förut och det gick snabbt.

Sedan åkte jag till DansBritt och fikade och sedan till granngården och hämtade skit och jord.


Så hem och framåt kvällen slutade det blåsa och jag kunde gå en runda fast jag saknade Jack förstås.

 

Det hade regnat lite grann och lupinerna börjar sticka upp och ha fina små droppar på sig. 

 

Jag gick badstrandsrundan och vattnet har stigit högt nu när isen börjar smälta. Mer regn och till och med ett par åskknallar frampå kvällen.

 


Dagens ord: Goda vänner och vitsippor gör i alla fall humöret lite bättre.




Av Anita - 9 maj 2022 07:48

 

I lördags morse vaknade jag och såg att sjön hade gått upp.

Om inte om funnits hade jag blivit glad men det blåste utav helvete och var bara någon enstaka plusgrad. Ingen spegelblank sjö inte. Isande kallt.


Jag packade bilen och drog ner till byn. Det var den stora städdagen på byn. Det hade kommit nästan 20 stycken som skulle hjälpas åt.

Jag skulle städa bakstugan och jag tycker om att städa där det verkligen behövs . Tänk er en blandning av mjöl och aska som är nertrampat i golvet. Då gäller det att ligga på knä med rotborste och gnugga och gno. 

 

Nu hade jag sådan tur att jag fick med mig en gammal skolkamrat som flyttat hem på gammeldagarna.

Han hjälpte mig att sätta upp den nya skylten.

 

och putsa fönster och putsa fönster är jag ju totalt värdelös på. Utanför var det ett gäng gubbar som röjde sly så det var full fart.


Om inte om vore så hade allt gått bra men när jag skulle starta bilen gick den inte igång. Batteriet var urladdat igen. Tur att jag hade startkablar och hjälpsamma gubbar så till slut så kom jag igång.. Vi skulle få lunch på Håsjögården och när jag skulle hem gick bilen inte igen. Ny start med hjälp av gubbarna och så hem och sätta på laddare. Jag blir så jävla less. Typiskt när Kinabror åkt bort så nu vet jag inte hur jag ska göra. Köpa nytt batteri för dyra pengar förstås när jag just gjort av med massor på bilen. Nu känns det inte bra.


 

Innanför rutan på växthuset blommar det några vitsippor men annars är det dåligt på blomsterfröjden. Åjo, inne blommar pelargonerna som sjutton men det verkar dröja innan jag vågar ta ut dom i växthuset.


Inte kan jag räfsa bort mossan som sorken härjat i heller för blåsten som aldrig verkar ge sig. Nu känns det skittrist på alla sätt. Nej nu får jag väl ta och ringa och försöka få tag i ett batteri. Det finns väl ingen annan utväg. Det går inte ett dugg bra nu tyvärr.


Dagens ord: Vårskriket verkar inte ha hjälpt ett dugg.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards