Senaste inläggen

Av Anita - 22 oktober 2020 09:33

 

När första snön kommer börjar alltid eländet komma.

Så blev det nu också.

Ett telefonsamtal och jag fick reda på att min barndoms och ungdomsvän hastigt dött sittande i sin traktor. Vännen Mustachen är borta och det är svårt att förstå och ta in.

Det var inte länge sedan han kom instövlande i mitt kök med en påse plommon i handen. Han och Kinabror satt som vanligt vid köksbordet och pratade om dittan och dattan. Mustachen brukar komma så gott som en gång i veckan.


Han var en sådan människa som det bara finns en av och att beskriva honom går inte.

Ingen som han minns alla tok vi gjort som barn. Ingen kunde alla uttryck och härma alla gamla gubbar som fanns i vår ungdomstid.

Det han gjorde gjorde han med hela själen och hjärtat.

Han och jag satt ibland och såg på Åsanissefilmer och skrattade och mest skrattade jag åt Mustachens kommentarerer:

"Si du nu tar Sjökvisten fram bröllopskonfekten" och så skrattade han sitt häftiga skratt. 


Det slår mig också. Nu har den förste av vårt ungdomsgäng gått bort .Vem blir det nästa gång? Jag är ju äldst och Mustachen var bland dom yngsta av oss.

Är det det som väntar nu? Sjukdom och död?


Gubbarna som sitter vid mitt köksbord. Ska dom en och en försvinna eller försvinner jag först? Jag har inte tänkt så mycket på det förut och en ilning av skräck går genom mig.


 

Jag halkade när jag pulsade ut för att mata fåglarna. Mina gummistövlar från 50-talet börjar bli slitna under. Jag har många stövlar men alla har hål och är inte sköna att ha heller. Bara dom gamla är bra men svåra att laga eftersom dom är av gammalt gummi. En bagatell men i alla fall. Halka omkring i blötsnö är inte kul.

Jag har beställt att få bytt till vinterdäck på bilen tills nästa vecka så åtminstone bilen slipper halka.


När jag ringde till min son fick jag reda på att han inte skulle komma upp till jul. Coronan har tilltagit i Skåne så han ville inte riskera något.

 

Jag tände i vedspisen för första gången i vinter. Frysa ska jag i alla fall inte.


Så ringde Broder B:s fru och bjöd på kaffe så Kinabror och jag åkte dit. Dom skulle också få besök från Skåne men det blev inställt. På hemvägen fick jag fullt med blötsnö i stövlarna och nu vräker snön ner i stora äckliga tjocka flingor och det är nästan mörkt ute fast klockan är 10 på morgonen. 

 


Dagens ord: En del säger att det blir ljusare när snön kommer men för mig känns allt bara mörkare.

Av Anita - 19 oktober 2020 09:51

 


Jag kände det genast när jag gick ner för trappan. Ledstången i trä var iskall att ta i och humöret sjönk som en sten.

Minusgrader ute, snö ute ,och en iskalla västanvind som gör sitt bästa för att få en att frysa till is.

 

Alla fina färger borta, bara vitt, grått och svart. Lika svart som mitt humör ska ni veta.


Tankarna far till ett enda ord OGJORT. Gräset som skulle klippts en sista gång och med det lövet som skulle komma in i klipparen och bli till småbitar. Vattenkannorna som skulle vara tömda på vatten och nu är frusna till is.

Båtarna som skulle tagits upp till land. Blommorna som skulle burits ner till matkällaren över vintern. Ack och ve.


Kinabror håller på att stänga borta vid sin sommarstuga för snart drar han söderöver till varmare ställen.

Jag tog bilen och åkte bort till honom för jag frös för mycket för att gå.

Där blev jag kvar mest hela dagen.

På eftermiddagen kom en fyrmänning till oss och hälsade på. Han är också reporter på en tidning som heter Kälarnenytt och som kommer ut några gånger på år. Han skulle göra ett inlägg om Fisksjön och ville veta lite. Vi blev sittande och prata om dittan oh dattan och om förr och nu och tiden gick.

  


I går hade jag mig ut för att få ner blommorna i jordkällaren och då kom Broder B med delar av sin familj och två hundar. Vi gick ner till sjön och fick se att min båt hade slitit sig och åkt iväg och stod och gnagde på en sten längre bort på stranden. Vi drog upp den och gick hemåt och vinden ven och kallt som attan. Jag tog bilen och skjutsade hem halva skaran för dom hade inte heller riktiga vinterkläder på. Lite fika där och hem igenJa det var det. Nu är det till att ta fram ordentligt varma vinterkläder. Elda i vedspisen. Att man aldrig lär sig att vintern kan komma för tidigt. Har vi tur går snön bort för annars blir vintern så förbannat lång. Det går väl an med vinter om det bara är någon månad men börjar det vara längre än ett halvår då blir det för jävligt. Allt skit händer ju på vintern och börjar det illa så fortsätter det.

Idag är jag hundvakt för Kinabror och Broder B har åkt till Sundsvall för att köpa en släpvagn.


Dagens ord: Jag fryser redan än in i själen och hur ska det gå när det verkligen blir kallt. Må snön gå bort och det få vara höst ett tag till. En nåd att be om.

Av Anita - 17 oktober 2020 09:36

 

Den här veckan har varit si och så ömsom regn och någon liten solglimt då och då.  Ibland när solen tittat fram har min boganvilla  lyst så fint. Den blommar så fint och täcker hela fönstret.


Jag har i alla fall haft sällskap hela veckan. Hundarna och Kinabror förstås och så i måndags kom min kompis M hit och vi fikade och gick en promenad och pratade. 


Gamle A har hälsat på och jag har pratat i telefon med en gammal jobbarkompis och en gammal skolkamrat. Så förstås Sofie Propp som jag pratar med varje dag och så Moster. 

 

I torsdags eftermiddag kom AMV och Gubben och låg över i sin husvagn. Dom åt middag här hos mig och AMV och jag tog en promenad och såg på tv på kvällen.


Så kom fredagen och DansBritt, Kinabror och jag åkte till Bispgården och åt lunch och sedan till PappersBeda och drak kaffe. Hon och jag ska snart till och baka tunnbröd.


På kvällen var det det jag längtat efter. Jazzklubben har öppnat efter den långa stängningen. Det var " i afton dans" men utan dans men med i alla fall dansmusik.

 

Den dansbandsgubben Tomas Deulgen hade kvällen till ära lånat Peters dansdräkt. Berättade om danser och  dansband från den tiden (60-tal och framåt) då livet var roligt att leva.

 

Patriks Combo spelade och sjöng och de gamla danslåtarna fick en att minnas. Minnas den tiden då man for omkring överallt och dansade flera gånger i veckan. Vilken lycka vilken tid det var och nu bubblade det upp i minnet som en fontän. 

 

Det var så roligt och vi satt där och njöt. Goda mackor och gott kaffe och roligt att träffa lite folk som man inte sett på allt för länge.

 

När vi for hemåt berättade DansAnn att hon och hennes gubbe dansade ganska ofta på vardagsrumsgolvet nu när dom inte kan fara på dans. Den här första sommaren sedan 60-talet som jag inte dansat en enda gång.

Det är sådan här gånger jag kan önska att jag hade en man att dansa med hemma i köket. Ingen av karlarna som rör sig i mitt hem dansar ett enda dugg.

Jag får minsann dansa med kvasten. Har försökt med katten men han blev så sur så han tittade inte på mig på flera dagar. Attans skit.


Nåja jag ska inte gnälla. Det har i alla fall inte kommit snö ännu och jag har vänner att umgås med. Det är inte alla som har det tyvärr.

Så blev det i alla fall en liten hint om dans och lite minnen som jag glömt att jag hade inne i skallen.


Dagens ord: Lite grann är i alla fall bättre än ingenting.

Av Anita - 13 oktober 2020 14:29

 

Det sägs att man brås på föräldrarna och inte brås jag på mamma i alla fall, mamma den levande tornadon.

Oj så hon städade. Varje fredag och dess emellan också.

Det var vårstädning, höststädning och julstädning och så förstås veckostädning och banne mig tror jag inte att hon gillade att städa. Hon städade vare det behövdes eller inte.


Kanske brås jag på pappa för jag tror aldrig jag såg honom städa, möjligen sopa snön av farstutrappan.

 

Jag städar bara när det behövs och inte ens då. Nu kom det en regnig söndag och jag började med städningen och hittade ingenting att skylla på för att slippa.


En del av mina bloggvänner påstod att jag skulle känna mig väldigt nöjd när det var klart. Fan trot.


Började med att ta dammvippan och sopa ner blomskräp och döda flugor ur fönsterbrädorna och flytta upp stolar och grejor från golvet. Ut med alla mattor och skaka dom. Oj så det dammade. Hela jag blev full med damm.


När mattorna kom bort var det fullt med skräp under dom och jag sopade bort det värsta och med en vanlig sop kan inget gå fel men det var ju bara början.

 

Jag har en batteridriven dammsugare som är ok men behållaren blir fort full och måste tömmas. Borsten som ska snurra hade fastnat igen med hår från både hunden och katten och mig. Ta lös, klippa lös håret och ta bort och sätta tillbaka. Klart men då tar batteriet slut.   Bläääää.


Fram med den mest hatade snabeldraken.

 

Det går inte lång stund innan röret beckar igen med blöta löv och jag fick ta lös och blås ut och försöka rensa med en gammal sticka. Påt igen och så är dammpåsen full och den suger inte ett dugg. Alltid likadant. Bara faan,

Mitt i allt sammans måste jag sätta in en älgstek i ugnen om den ska hinna bli klar. Gör det.


Det tar en stund att få upp dammsugarn så jag kan få ur påsen och ytterligare en stund att hitta en ny påse men jag hade i alla fall en kvar. Det hade kunnat vara värre. Då hade timmarna gått. Jag har många golv.


Så ska det torkas. Ut och hämta mopp och hink.

 

Vardagsrum, kammaren, badrum och toa gick bra men när jag skulle till i köket ringde telefonen och jag snavade på tröskeln och river ut hinken. Vet ni hur mycket vatten det finns i en skurhink. Ligger och torkar och torkar men till slut så är det klart. Klart oh klart förresten. Hela övervåningen är kvar men den sket jag i.


Nu blir det bråttom. Potatisen och brockolin ska hämtas ute och kokas, steken ska skäras upp och såsen ska göra iordning. Snart kom Kinabror och hans son för att äta och hungriga är dom nog. Göra sallad, ta fram gele och gurka och blanda till svartvinbärsdricka. Jag blev nöjd med maten i alla fall.


Dagens ord: Jag kommer aldrig att bli någon levande tornado, det är ett som är säkert. Aldrig kommer jag att bli nöjd med min städning utan bara utmattad och sur.

Av Anita - 11 oktober 2020 11:30

Idag regnar det och ska regna hela dagen. Inte kan jag gå ut så det blir till att städa och jag gruvar mig. Det är fullt med löv och katt och hundhår och grus överallt. Den förhatliga snabeldraken måste fram. 


Först lite om gårdagen som faktiskt var uppehåll hela dagen och någon liten solglimt dess emellan.

 

Jag gick bort till Kinabrors sommarstuga och tog med hunden Jack hem.

 

Vi gick strandstigen. Tyst så tyst .Långt borta hördes "Mitt ljus i mörkret" på andra sidan sjön hamra på sitt tak.

Två svanar gled omkring på den spegelblanka mörka vattenytan och småpratade med varandra.

 

En hackspett trummade på en gammal gran och det luktade så gott av höst. En alldeles speciell höstdoft som är jättehärlig. 

 

Jack lekte en stund i vattnet och sedan jobbade vi i trädgården tills Kinabror kom och fikade och hämtade hem Jack.


Vid tretiden gick jag bort till honom och hjälpte till med att vika ihop paveljongtaket. Det gäller att passa på när det inte är blött av regn. Sedan åt vi köttgryta med ris och jag vandrade hemåt för att tända i bastun. Nu skulle det bli av.

 

Att tända i bastun och se röken bolma från taket är ju ganska härligt faktiskt. Seså fint mitt tak blev efter att jag tjärat det.

 

Att tömma vatten på stentrollen så ångan fyller hela bastun med varm fukt.

 

Så sitta där i lugn och ro och höra hur det sprakar i kaminen och då och då få på sig lite vatten.

 

Nu är det så att vattnet är isande kallt i sjön och inte badade jag och inte ens doppade mig utan gick hem och duschade istället. Man ska inte överdriva.


Så ringde Broder B:s fru och bjöd på fika och jag åkte iväg dit en sväng och sedan blev det kväller och sedan blev det natt och så en ny dag med regn regn och regn. Vill bara säga att jag inte har något emot regn bara att jag inte kan skjuta på städningen längre. Fram med snabeldraken och moppen. Faan.


Dagens ord: Många saker här i livet måste man göra hur ogärna man än vill.

Av Anita - 10 oktober 2020 13:28

En fredag då det regnar mest hela dagen bestämde Kinabror och jag oss för att fara till Bräcke. Kinabror ska ju snart åka till Skåne så han behövde klippa sig och fixa till skäggen och jag följde med bara för att komma iväg en sväng och så förstås hälsa på AMV och Gubben.

 

Det blev lite kul för Gubben och kompisen Åke skulle iväg till Ånge och besikta den gamla Saaben som Gubben köpt nyss. Vi hämtade upp Åkes fru och så åkte vi i tvä bilar mot Ånge. Gubben som är van att gnälla på dom som kör för sakta fick nu finna sig i rollen av gammal gubbe med keps som kör för sakta så bilar måste köra om. Så kan det bli hi hi.


Inte nog med det han kom i dispyt med bilprovningsmannen som inte gillade att motorhuven inte gick att stänga men till slut fixade det sig och vi sex gubbar och gummor for i väg och åt och dagen gick och det var kul. Man behöver inte så mycket. En liten resa och umgänge med vänner räcker gott. Lite skratt och glädje är inte fel heller och god mat.


Nu ska jag gnälla lite. Tror att jag gnällt förut men jag blir så förvånad. Jag har hört att i höst skulle det bli modernt med färger på kläderna. Vad är då färger. Det kom en tjej på kvällsprogrammet där dom får nya kläder och nytt utseende.

Hon sa att hon ville ha lite färg och inte bara svart som hon brukar. Vad plockar dom fram, grått beige och lite ljusrosa. 

Sedan blir jag förvånad över att man ska gå omkring i   högklackat nu när det blir snö och halka. Nåja hon blev fin i håret i alla fall men med det tjocka fina långa håret kan man inte misslyckas.

Jag behöver ju inte bry mig i kläder men nog skulle jag vilja ha en knallröd eller turkos jacka, lätt med många fickor och lagom varm. Jag har ju en skoteroverall men den är för varm om man ska ut och gå. Nog om kläder. Glöm inte reflexerna i alla fall.


Nu går vi till något annat. 

Idag regnar det inte.

 

Jack är hos mig och hjälper till i trädgården.

Idag ska båtarna upp.

 


Idag kommer Kinabrors son för att vara med på älgjakten.


Jack och jag gick badstrandsrundan och han sprang i vattnet. Hittade dom där konstiga svamparna som ser ut som skalet på en sköldpadda.

 

Katten höll mig vaken inatt från och till. Vet inte varför.

 

Pelargonerna som jag tagit in blommar mer än någonsin.

 

Mer har jag inte att berätta idag men nu kommer solen fram en liten stund så jag skyndar mig ut.


Dagens ord: Även om man inte sett solen på länge nu så finns den där bakom molnen, glöm inte det.

Av Anita - 8 oktober 2020 09:19

 

Regnet forsade ner natten mot igår, 10 mm bara på natten. Löven har börjat falla men min fina ek har alla löv kvar än så länge.

 


Härom morgonen blev jag väckt av en hel rad med talgoxar som satt och knackade på fönstret och talade om att det var dags att börja mata nu. Så nu har jag gjort det  och det svirrar och far av massor av fåglar som jag inte sett på länge.

Det om något är höst.


Rysstomaterna har mognat och jag börjar fundera vad jag ska göra med dom alla som mognat samtidigt.

 

Nu har dom blivit aprikosfärgade. Jag började rota bland recept och hittade ett recept på citron och tomatmarmelad och så gjorde jag det. Samtidigt gjorde jag lite äpplemos till julskinkan.

 

Så dök Mustachen upp. Han kommer inte lika ofta nu när han sålt sitt hus men nu kom han med en påse plommon, små söta plommon. Där han bor vid älven är det en varmare zon så där kan man till och odla björnbär och äpplen. 

Så gjorde jag röra av dom och lite kräm. Frös in för kommande vintertider. Nya ägaren från Holland dök upp och vi pratade en stund även om min engelska är lite dålig nu för det var 10 år sedan jag pratade men det gick skapligt ändå.

 

Så igår var det dags för årets fotvård och oj så lätta fötterna känns nu. Jag har ju gått mycket barfota i sommar och då blir sulorna så tjocka och spruckna och fula. Nu är dom lena som barnaslen.


Mulet och just ingen sol och regn lite då och då men jag gick bort till Kinabror för att äta middag. Lasange hade han fixat till. 

Vägen hem efter strandstigen gick jag och funderade och tittade på det små ting som man inte upptäcker annat än nu när allt är stilla.

 

Rönnen som inte tappat alla blad ännu.

 

Resten som ligger på stigen.


Björkarna som är så vita och vackra. Tänker man efter är det ett så fint träd men vi har så många så man lägger inte märke till dom. Hemmablind heter det.

 

Så hemma och lönnen har börjat tappa sina blad.

 

Så förstås eken men den har minsann dom flesta blad kvar. Det är den som behåller löven till sist.


Nu ska jag inte störa mer med mitt ointressanta svammel . Det är uppehåll så jag ska ut och fixa i trädgården. Det blir ingen städning inne idag heller. 


Dagens ord: Så länge det varken är snö eller storm så är jag nöjd. Lite regn får man tåla och det är bra för hår och hy så det så.


Av Anita - 5 oktober 2020 14:48

 

I förrgår var det en fin dag då solen ibland tittade fram.


Hunden Jack och jag jobbade med att klippa ner i rabatter. Jag klippte och han bar bort till skottkärran. Sedan gick han fot med mig när jag fraktade bort skräpet. Vet inte varför han gör så för jag har inte lärt honom men han var med mig hela dagen hack i häl.

Kan kanske bero på att Kinabror städade i sin verkstad och dammsugaren surrade för fullt.

Jack gillar inte dammsugaren så värst och det gör inte jag heller. Jag ligger heller på knä och rensar i rabatter. Visst kunde jag spara till våren men då är allt sliskigt och ligger som slem på marken. Bättre att göra det nu. 

Jag har också tagit in alla solenergilampor för nu skiner inte solen nog skarpt för att ge ljus i alla fall.


 

Marken är full med löv och jag ska väl köra en sista gång med gräsklipparen men jag väntar tills allt löv ramlat av.


BonnAnna kom och hämtade sina vita jätteägg .alltså höbalarna om ni inte förstår vad jag menar.


Storfiskarn kom och fikade och Kinabror och jag åt lunch.

 

Jag och Jack gick en sväng ner till sjön. Han puttade ut stenar i vattnet och sedan gick vi på badstranden och jag kastade pinnar till honom. Det var så varmt nere vid sjön så jag tog av jackan och satt och njöt i solen. Ta vara på sista solvärmen måste man göra.


Timmerbilarna går på vägen och nu avverkar kyrkan ännu mer. Nu finns snart bara kalhyggen överallt runt hela sjön och jag känner mig så hjälplös och lessen.


Så håller man på att byta ny el ledning också så en bil som sätter ner stolparna far här. Det är inte tomt på bilar efter vägen även om det är uppehåll i jakten. Ni ska inte tro att det är folktomt här fast det är mitt i skogen.

 

Så gick Kinabror hem till sommarstugan och han skulle göra Janssons frestelse till oss men innan skulle han se på Rögle som spelade ishockey mot någon annan, vilket vet jag inte.


Jag log när jag kom fram. Där satt han med en kaffekopp, ett ölglas och röglehalsduken runt halsen, totalt borta i en annan värld. Tur att dom vann.

Janssons frestelse var väldigt god. Han kan laga mat min bror.


Så kan en vanlig dag gå och lite då och då spelar jag quiz på mobilen. Jag spelar mot en del av mina facebooksvänner och vinner ibland och förlorar ibland. Det är mest för att hålla min hjärna i trim för jag börjar bli glömsk och glömmer namn och annat. Jag har aldrig löst korsord så jag tänkte att jag var tvungen att göra något som håller huvudet i trim.


Nu är en ny vecka och jag började dagen med att fara och handla socker och citroner. Jag hade så många ryska tomater som nu mognar med en väldig fart där dom hänger i fönstret.

 

Nu är dom gula och ser precis ut som citroner. Lika stora också. Jag har nu gjort marmelad av dom med tomat oh citron och den blev riktigt god.

 

När jag var i farten så gjorde jag äppelmos också. Ute regnar det och är väldigt mörkt och kurigt. Alltså ingen utedag. Kinabror håller på och installerar nya element och hunden Jack är inne med mig och gosar i soffan.


I morgon ska det bli regn så nu har jag ingenting att skylla på. Jag måste ta itu med skiten inomhus. Hoppas att det kommer någon och hälsar på så jag har någonting att skylla på och kan skjuta på det någon dag. Fan vad jag är lat.


Dagens ord: Det blir i alla fall aldrig långtråkigt när man bor så här och det finns alltid att göra.


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se