Senaste inläggen

Av Anita - Onsdag 13 jan 13:25

 

Nog har ni hört om snöoväder och här var det minsann en halv meter innan igår. Det är minsann något att försöka ta reda på. Som tur är så har Kinabror traktor och fyrhjuling. Jag behövde bara handskotta framför bron men även det tar tid en sådan dag.

 

Då kom Broder B med Kinabror på skotern. Det visade sig att Kinabror hade kört fast på Gubbflon. Vägen är oplogad naturligtvis och med en halv meter snö så går inte ens en fyrhjuling med plog fram. Traktorn gick i alla fall igång och han började köra den stora snöslungan.


När han gjort klart med snön som fortsatt att falla drog han iväg bort till sin sommarstuga. Då körde han i diket med traktorn och det var ett stök att komma upp igen. Bara hunden Jack tyckte om snön.

 

Han är helt galen i snö och även när han försvinner i snön så far han omkring som en visp i snön.

 

Snö på rutan. Snö på väggen. Snö på marken. Förbannat.


En tröst är att Mandelmans började på tv. En härlig vår på vackra Österlen med får som lammade och grön mark och så dom positiva människorna. Å vad jag längtar till våren. Oj vad jag hatar vintern.


Så kom en ny dag och jag gjorde mig beredd för att gå ut och stöka med snön. Sopa bro.

 

Fågelborden igensnöade med massor av snö. Lär väl vara en meter. Skotta fram och mata.

 

Nu blev det lite bättre och stora flockar med fåglar kom för att få lite att äta. Att dom dessutom fick lite av mina misslyckade hastbullar gjorde dom glada.


Så började jag med bilen. Vilken tid det tog och så trött jag blev. Inte av att sopa bilen men all snö som nådde ända upp till rutorna på bilen. Den skulle fraktas bort.

 

Snön går nästan upp till fönstren nu.

 

Man vet inte vad man ska göra av snön riktigt. Det blir så tungt att lyfta och jag blir både trött och blöt. Faaan.

Så kom då Kinabror och talade om att han inte fick igång traktorn. Den brukar ju vara säker men inte nu förstås.


Vi gick ner till uthuset och skottade fram dörrarna. Tog ut snöslungan Eulalia och började ta bort snön med den. När Kinabror körde gick det väldigt bra men för mig gick det som vanligt sämre. En snökedja lossade och jag fick hjälp med att få på den. Så for Kinabror hem för att försöka fixa traktorn och jag fortsatt med slungan.


Om ni aldrig kört slunga så kan jag säga att det inte är så lätt som det ser ut. Man fastnar och det driver snö så man inte ser ett dugg och man blir alldeles vit helt och hållen. Blöt också för en delen och frusen. Så blev det och så tappade jag kedjan igen och nu lämnade jag hela skiten och gick in för att värma mig. Nu ger jag upp för idag och torkar mina kläder och tar mig lite mat. Det får väl vara någon måtta. Det har plötsligt slagit till och blivit kallt . Från nollgradigt till 12 grader kallt på en liten stund.


Tänder i braskaminen och sätter ändan mot värmen. Det hade kunnat vara värre men nog blev det lite väl mycket skit för oss på dom här två sista dagarna.


Dagens ord: Tur att man inte bor i spanien just nu för dom har både kallt och snö och förmodligen riktigt kallt inne. Jag har i alla fall varmt.

Av Anita - Tisdag 12 jan 07:58

Jag kan inte baka och jag ger upp för lätt.


Söndagskväll blev jag så sugen på något gott att äta när jag såg på Farmen. Ingenting fanns i huset inte ens en gammal pepparkaka. Tänkte sno ihop några hastbullar. Halv sats bara så jag tog den smala lilla bunken och började vispa. Av någon anledning började bunken snurra som en karusell och nästan all smet sprutade upp. Fullt på tröja, fullt på byxor, fullt på bord och golv. Oj oj oj vilket före.

 

Jag klickade ut det lilla som var kvar i bunken och satt in i ugnen. Då höll jag på att bränna dom. Nåja det blev väl ett par som gick att äta men jag blev så less. Jag bara lämnade alltsammans och disken och gick ut ur köket i hopp om att ängeln Inga skulle ta hand om stöket på natten men det gjorde hon inte.


Det blev natt och när jag vaknade på morgonen så var jag fortfarande less. Såg att det snöat och klev upp och gjorde mig två mackor och kokade kaffe. Klev tillbaka i sängen och började läsa en bok. Varmt och skönt under täcket. Katten i knävecket. Där låg jag i två timmar och läste och mös. 


Till slut måste den lataste pensionär häva sig upp och börja ta bort stöket i köket. Då var hastbullarna hårda som skorpor och ska jag säga något bra så blir väl fåglarna glada när dom får äta upp dom.


Kinabror och hunden Jack kom och vi fick reda på att det skulle bli snöoväder. Då gäller det att planera. Vi måste på byn och handla mat och skaffa bränsle till plog och snöslunga. Det hade redan börjat snöa när vi for iväg. Jag hann i alla fall släpa in en massa ved. Det kan ju bli strömavbrott så då måste man elda för att hålla värme och kunna laga mat.


 

Följde med Kinabror hem till honom och vi åt potatisbullar och fläsk. Sedan gick jag hem och snön föll ner i stora flingor .

Så nu är det en ny dag och än har det inte blivit ljust men när jag skulle sätta på motorvärmaren på Kinabrors traktor så nådde snön på gården nästan till knäna.

 

Det hade kunnat vara värre men vi får väl se hur det är. Vi behöver inte åka iväg men jag tror att vägen inte går att köra på och det lär väl dröja innan plogbilen har kommit.

 

Jag är glad som inte behöver iväg till något jobb. Posten lär väl inte komma idag heller. Vi har i alla fall ström fortfarande.


Dagens ord: Det hade kunnat vara värre. Man hade kunnat bo ute vid kusten mot Sundsvallshuset.


Av Anita - Söndag 10 jan 11:00

Januari har alltid varit en tråkig månad och så är det nu också. Jag brukar ha lätt för att hitta motiv att fotografera men nu finns bara mörker och snö och inte ens himlen har annan färg än vitt.

 

I övrigt är det mörkt och svart och grått.


Kinabror och jag håller oss ännu mer hemma än vanligt. Nu när vi väntar på vaccin vore det ju snopet om vi skulle bli smittade av coronan. Smittan kryper närmare och närmare. Ingen kommer hit och hälsar på och jag är ju van att det nästan kommer någon varje dag. Det hjälper inte att tänka att det kunde vara värre. Det kan alltid vara värre.


Det är tur att det finns tv. Nu har det varit skidskytte och det är den enda sport som jag tycker om att titta på.

Tjejerna är duktiga som klarar att både skjuta och åka skidor fort som fan.


I går såg jag "dansbandsbrudarna" på tv.

Man fick följa med tre olika dansbandssångerskor på sina turneér. Så vaknade min längtan och mina minnen när jag såg danserna på de fina dansbanorna och hörde musiken. Så jag längtar. Blir det någonsin någon dans för mig tro.

 

Jag fick ett presentkort på böcker av sonen i julklapp och nu har jag köpt en tjock härlig bok om Mandelsmans gård.

 

En blandning av trädgårdsbok och kokbok med härliga foton och fina teckningar. På tisdag börjar tvprogrammet med Mandelmans gård och det ser jag fram emot. Ikväll börjar "Farmen" så man får väl glädja sig åt det trevliga som finns.


Jag brukar aldrig skriva om allt skit som händer i världen så ni kanske tror att jag inte bryr mig men så är det inte.

Världen är galen, inte nog med coronan som sprider sig mer och mer och håller på att rasera sjukvården. Det är störtande flygplan, jordbävningar och översvämningar. Spanien har massor med snö och kallt. Den tokiga Trampen hetsar till upplopp. Nej man vill inte tänka på allt skit och än mindre skriva om det. Det får andra göra.


Jag skulle egentligen gå ut och skotta till källaren och till stegen som sotarn ska klättra upp på men jag vill inte gå ut. Jag ser att det har snöat inatt igen för bilen som jag gjorde så ren och fin igår är nu täckt av en snömössa. Fy sjutton vad jag hatar snö. Nej jag stannar inne och eldar tills veden tar slut inomhus. Då får jag väl tvinga mig ut.

 

Dagens ord: Det gäller att ta en dag i taget och låta bli att titta ut.


Av Anita - Tisdag 5 jan 12:18

 

I går morse slog det till. Kylan. Varför är det alltid fel när det är vinter. Säger dom 10 grader minus på väderlekstjänsten så är det det dubbla här i Fisksjön.


Kinabror skulle skjutsa mig till Östersund till tandläkaren igår. Det var 21 grader när vi for och visst var det vackert. För första gången på länge kom solen upp. Den blir ju inte uppe länge men ger skimrande ljusfenomen i aprikosrosa och orange.  men...... i stan var det bara 10 grader kallt och väldigt fint.


 

Hem och elda och elda och elda.

Dubbla täcken i sängen och pyjamas i flanell och så katten. Jag har inget element i sovrummet som fungerar men det är väl ok. Katten sov hos mig hela natten minsann. Bättre än en varmvattenflaska.

Jag låg och tänkte på hur Holländarna hade i sitt risiga kalla hus.


Så en ny dag. Ved måste in. Fåglarna få mat. Eldas i båda spisar. 24 grader kallt. På nyheterna säger man "södra norrland 8-10 grader kallt, lokalt kallare upp till 15 garder. Ta dom i häcken. Alltid kallare. Men det har hänt att det varit över 30 grader kallt i en hel vecka förut så vem är jag att klaga. Det har varit värre.


 

Hämtar ved och släpar upp för backen. Kall om näsan.

Tänk så långt till sommaren. Tänk så långt till fågelsången.

Långt till blommorna.

Tänk att få ligga i hammocken med en bra bok och en skål med nyplockade jordgubbar eller varför inte ett strå med smultron. Ligga och höra på fåglarna och känna doften av blommor. Det vore något det.

 

Det vore grejor det. Hoppas bara att man får uppleva det igen. Nu med coronan så vet man man ju aldrig hur det blir.

 

Nu blir det inte mer att skriva om idag. Jag ska inte gå ut förrän framåt eftermiddagen då jag får bylta på mig och ta mig bort till Kinabror för att äta middag. 


Dagens ord: Bra att ha ved i kylan, det har hänt att jag inte ens haft det, så livet har blivit bättre.

Av Anita - Söndag 3 jan 10:39

 

Det har snöat i flera dagar. Allt är vitt oh nu måste jag inse att det blir månad på månad med det vita helvetet.

Snö på förstukvisten och trappa. Sopa Sopa.

Snö på skorna som smälter i förstugan och som blöter ner sockarna.

Snö på bilen. Sopa. Sopa. Skrapa. Skrapa.

Slut på att gå i skogen. Slut på att gå på gröna mossan. Snö halvvägs upp till knäna. 

Spårigt på vägen. 

På sjön är det blått och dålig is. 

Som tur är så är Kinabror här och kör med traktorn så jag behöver bara göra lite småskottning.

 

Nyårsafton träffades vi syskon hos TuppOla.

 

God mat och bingolotto. Inga raketer och med tre hundar är det tur att det inte smäller.


Så var det det där med nyårslöften. Det är ingen mening för det blir aldrig som jag har tänkt speciellt inte i pestens år som det var ifjol.

Önska kan man ju alltid och det är väl samma som vanligt. Först förstås att jag inte blir smittad och ingen av mina nära heller. Sedan att jag får träffa mina vänner igen som jag saknat. 

Att få dansa och skratta och umgås.

Att jag får lära mig något nytt. Allt har legat stilla nu och inget nytt har jag lärt mig.

Resa vill jag göra. Den enda resa som var i fjol var en dag till Tennforsen.

Att vattengympan kommer igång igen. Stel i kroppen är jag.

AMV och jag klättrade inte upp på "Gäckande Berget" och jag tror inte att det kommer att bli av.

 

I morse vaknade jag att katten Morris kröp ner hos mig i sängen och så somnade vi om båda två.

När jag klev upp såg jag att det hade slutat snöa och att det var 13 grader kallt.

Tände i vedspisen, matade katten och fåglarna.

Kokade kaffe och åt en skinkmacka.

Vattnade julgranen som inte barrar ett dugg ännu.

 

Precis sådana vardagliga saker man gör en kall morgon i januari. Inga planer för dagen utom att hämta ved. Kinabror har startat upp traktorn för att få bort snön. Hunden Jack tigger sista biten på macken och tvn är igång. Diskmaskinen mullrar och allt är som vanligt. Jag ska hålla mig inne så gott det går.


Dagens ord: Dom som gillar snöänglar kan gå ut och kasta sig i snön. Jag skulle hellre kasta mig i mjuk mossa.

Av Anita - 30 december 2020 13:49

Jag satt här och gjorde iordning en årskrönika med allt som hänt och det tog flera timmar. Så blev det strömlöst och allt jag skrivit var bara borta uppslukad av datavärlden. Nu sitter jag här och har tappat sugen. Skiter i årskrönikan. 


Några grejor kan jag kanske berätta om lite snabbt. Som att vi har fått en ny familj till lilla Fisksjön. En trevlig holländsk familj med två barn. Jättetrevliga.


Så har Broder B m fru fått ta hand om en hund, en stor baddare som heter Bamse.  

 

Så har tre av våra nära dött. Morbror Axel och Stockholmskarin. Båda var över 90 men så onödigt tidigt dog vår vän Mustachen och det känns väldigt sorgligt.


Annars är det ju det skiten med coronan som gjort att vi sitter här i skogen och inte gör så mycket.

Vädret har varit bra i december knappt kallgrader och lite snö. Det är först sista dagarna det kommit en massa.

Som tur är så är Kinabror kvar och jag slipper skotta.

 

I skogen är det jullorv. Pappa sa det när det var snö som satt fast på träden.

 

Broder B och jag gick med hundarna genom skogen bort till Kinabror. Det var mycket snö att pulsa i och jag hatar att pulsa i snö. 

 

Vilade en stund på Kinabrors trappa. Fy sjutton vad man börjar bli ankommen, blev och ful.

 

Sedan gick jag hem på byvägen. Inget mer pulsande för mig.

 

Hemma är kylskåpet fullt med julkort. Jag läser och tittar med stor glädje på julkort. Det är kul att få och kul att skicka.

 

 

Nu är då det här året slut och vi kan väl bara önska att nästa år ska bli bättre.


Jag vill kramas, hälsa på vänner och gå på vattengympa och marknader och framför allt dansa och dansa och få vara frisk och pigg. Man kan väl alltid hoppas kära ni.


Dagens ord: Gott Nytt År önskar jag er alla.

Av Anita - 26 december 2020 12:03

 

En annorlunda jul och ändå inte. Jack var överlycklig över tomten han fått. 


Jag lagade för mycket mat så Kinabror och jag kommer att få äta julmat i evigheter.

Kvällen innan satt Kinabror, Broder B och jag och spelade bingolotto och det brukar vi inte göra.

 

Visst har jag pyntat som vanligt. Det enda jag inte satt upp är girlangerna i taket.

 

Visst har jag tänt marchaller och lyktor överallt utomhus.

 

Så klart har Kinabror och jag tänt lyktorna på kyrkogården.

Däremot blev det ingen mässa vid 23-tiden pga coronan. Synd för det brukar bli en fin stund att avsluta julen med. Enda gången jag går i kyrkan dessutom. 

 

Det där med tomten blev som det blev. Kinabror fick det slitsamt. Tomtens renar hade gått  protesterat mot arbetsförhållande och Kinabror fick dra släden med fyrhjulingen. Två gånger, först mitt på dagen och så sent på kvällen och sedan skulle tomten trött och hungrig ha skjuts hem till Vårkallhöjda.

 

Beställningen på julsnö funkade också. Att susa fram i snöfallet på släden och se hollandsbarnens glada miner när dom för första gången fick se en svensk tomte värmde hjärtat.

 

Konstigt nog hade jag fått några julklappar som jag inte alls tänkt på. Av sonen fick jag presentkort på böcker så nu ska jag köpa Mandelsmans andra kokbok. Blommor har jag fått av vedänglarna och amaryllysen slog ut på julaftonen precis som det ska vara.

'  

Hemstickade fina sockar och badskum och badbomber som jag provade på julaftonsnatten. Först blev det regnbågsfärger och sedan turkosfärgat vatten. Härligt. En pläd och muggar och en ängel. Tänk så roligt det är att öppna julklappar och jag gillar julpapper också. En del extra fina sparar jag tom.


 

Jag hade förstås min jultröja på och trots allt blev det en rolig julafton. Juldagen var stora lataredagen. Kinabror och jag såg på roliga filmer på tv, eldade i braskaminen, fikade och mådde gott. Åt gamla rester så ingen matlagning behövdes.


Nu väntar ett nytt år och jag hoppas att det blir ett bättre år då man får träffa lite mer folk. Då man till och med kanske kan få en kram och få dansa lite grann. Man kan alltid hoppas.

 

Dagens ord: Det gäller att glädjas över det som blev bra och inte grämas sig över det som man missade.


Av Anita - 23 december 2020 13:55

 

Nu är det mesta fixat. Inte för att det är så mycket en sådan här helg som blir lugn här i skogen. Här sitter vi och kurar och aktar oss för smittan men jag ska berätta om en lite kul dag.


 

Det var så här. Holländarna längst bort i byn har bilen på verkstad och måste köra barnen ner till byn i kärra. Det är fyra km och dåligt väglag, halt och besvärligt. Dom är tuffingar ska ni veta. Att bo i det gamla huset utan vatten och slask och med utedass är minsann ingen lek. Fick för mig att jag skulle gå dit och ge dom en spark. Med en spark och glashalt kan man lätt åka ner till byn för det är nerförsbacke åtminstone på nervägen. Annars har dom skjutsat barnen i en kärra.


Broder B följer med mig till holländarna för hans engelska är bättre än min.

 

Det var länge sedan jag var i det huset nu. Först tant Alma och så Ragnar och till sist Mustachen. Alla dom borta nu men huset var sig likt. Stämningen fanns kvar och holländarna är underbara människor. Duktiga och verkar ta allt med gott humör. Stökar och snickrar och gör fint. Ingen tv har dom heller. Glad för sparken blev dom och vi blev kvar i flera timmar. 

Det var en jättefin dag och solen tiltade fram.

 

Vi gick ner mot sjön i skogen. 

 

Det började mörkna när vi kom ner till sjön.

 

Broder B och Carl har blivit kompisar och pratar med varandra hela tiden.

 

Vi hade det trevligt och sedan gick jag på isen bort till Kinabror för att äta middag. 

 

När jag kom hem låg det två paket på bron. AMV hade varit där och lagt ett och Gulliga Susanne ett annan. Finns det något så spännande som oväntade paket.


Så har jag fått present att köpa blommor för av vedänglarna. Cyklamen är favoritblommor och jag hoppas att dom klarar sig ett tag för dom är lite svåra minsann.

 

Av Sonen kom ett presentkort på böcker och då ska jag unna mig att köpa mandelmans kokbok. Den har jag suktat efter ett tag.


Så har jag lagt granris framför bron och satt ut mina marschalltomtar. Lagat mat och är väl så gott som klara. Jag önskar er en god jul och hoppas att vi får vara friska och får ett gott nytt år.


Dagens ord: Huvudsaken att vi får vara friska.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se