Senaste inläggen

Av Anita - Söndag 19 juni 13:33

 

Det är klart att den regnigaste, blåsigaste värsta helgen på länge då hade vi bestämt oss för att växtfärga nere vid sjön.

Fredagen började vi på kvällen kl 18 med att beta garnet och den kvällen var helt ok.

 

18 grader i vattnet och två av dom tuffa brudarna badade till och med


 

Vi skulle ha en massa björklöv och det finns gott om sådan runt omkring.

 

En del av tjejerna försvann nästan i grönskan.

 

Så var det till att beta med alun och låta garnet hettas upp i över 80 grader. Beta gör man för att färgen ska fastna fint i garnet.

Vi hade samlat massor med lökskal så första koket på lördag skulle bli lök och björklöv.


 

Lördag morgon var det mulet och kyligt men regnade bara lite men eftersom dagen gick började det blåsa mer och mer och mer.

 

Eldade i två kokare och uppe på den gamla spisen men det tog ända väldigt lång tid. När vi väntade på att koket skulle bli klart kurade vi i standstugan.

Vi fick besök av folk som kom och gick för att titta på. Min skolkamrat M och vännen S kom och tittade.

 

Så till slut var löken och björklöven klara och så här blev det.

 

Nöjda blev vi.

 

Det är alltid spännande att se hur det blir.


Vi slutade dagen med att koka lupiner och det blev väldigt fin ljust grön färg av det. Oj så vi frös och blev blöta Jag fick gå upp och hämta mig täckjacka som jag trodde skulle få vila i klädskrubben till hösten. Nej täckjacka på. Så for tjejerna hem .


Som tur var så hade Kinabror lagat mat och tänt i kaminen och det var varmt och skönt. AMV och Gubben åt också med oss och jag satt och halvsov i soffan. Katten Morris som varit nere med oss vid sjön somnade i sin säng och går nog inte ut idag i alla fall. Hundarna Jack och Nalle sällskapade med oss.

 

Så mycket garn som ska färgas och inte blev det bättre idag kanske lite mindre blåst men regnade.

 

Så var det mesta klart men visst fortsätter vi idag i alla fall. Ett heltufft gäng som inte bangar för varken blåst eller regn. En del var minsann positiva i alla fall och menade på att det var i alla fall ingen mygg och att garnen blev jättefina.

 

Idag var det krapp och blå brersilja som skulle ge färg åt garnen och visst blev det en härlig röd färg av krappen och av brersiljan blev det blålila.

 

Klart att det skulle sköljas i sjön fast vågorna gick höga och blötte kläderna.

 

Så ska man snurra med garnet så man får bort vatten och skräp innan men hänger upp det till tork. Lite roligt faktiskt.

 

Blöta och påpälsade färgade vi de sista härvorna och så var det slut och vi fick äntligen komma inomhus. Jag eldade i kaminen och vi satt inne och åt lunch och pratade. Vilka fantastiska brudar det här var. Blöta frusna men ändå fulla av glädje och optimism. Jag fick till och med blomma och choklad av dom och beröm och det kan man ju inte få nog av och det är inte ofta man får det så jag blev nästan rörd. Så slutade kursen med en sång....och många glada skratt.


Vi ska nog träffas till hösten och färga mer. Nu skulle jag tro att dom for hem och började planera vilka fina tröjor och annat dom ska göra av garnen. Jag kan ju inte sticka. Har ni hört på sjutton men så är det.


Dagen ord: Kvinnor kan minsann både det ena och det andra fast vädrets makter gör sitt bästa med att försöka förstöra.

Av Anita - Onsdag 15 juni 20:40

Igår blåste det isvindar och man kan inte säga så mycket gott om det utom att det inte är så farligt mycket mygg.


AMV och Gubben var här och vi satt nere vid deras husvagn i lä en stund men så kom AMV och jag på att det var ett lämpligt tillfälle att gå till skogen och se om guckuskorna har slagit ut.


Visserligen brukar dom slå ut lagom till midsommar en iår verkar dom vara tidiga.

Att gå iväg till skogen när det blåser gör att man kanske inte bli så utsatta för myggorna så vi travade iväg upp över blöta stigar där det var stora spår efter en älg som gått före oss.

 

Marken är full av skogsstjärnor den här tiden. En liten bukett av dom brukar jag ha bredvid sängen. Den här tiden har jag alltid en liten blomma i ett glas bredvid sängen så det första jag ser är en blomma. Det gör liksom dagen lite gladare även om det är skitväder.


I år är det guckuskornas tid. Det är då tydligt. När man når de sämsta blötaste hemskaste hålor så står dom där vackrare än guds änglar.

 

Först ett stort knippe i skuggan men när solen glider ner mellan träden så lyser dom så fint.

 

Ni vet väl att vi kallar dom för Gökskor här Det är för att när göken är ute och friar så tar han på dom fina tofflorna för att göra sig extra fin så iår så kommer det väl att födas många nya gökungar både här och där. Det har jag i alla fall hört av min farmor och då måste det väl vara sant?


På tal om mygg så finns det en liten söt orkide som knappast syns men jag har blomögon och upptäcker allt. Den heter myggblomster så passande namn minsann.

 

Däremot har jag aldrig sett brunkullan som är jämtlands landskapsblomma. Konstigt tycker jag. Nog vore det lämpligare med guckuskon för den finns det massor av.

 

Göken har jag  bara hört en enda gång i år. Kanske det beror på att det blåser så förbannat så man inte hör några fåglar.


Nu har jag hört vad man säger om vädret till helgen och det verkar bara bli regn och kallt och jag som ska ha växtfärgningskurs nere vid sjön. Det är bara att hoppas att fruntimmerna inte ramlar och bryter benen i blötan. Är det inte typiskt så säg. Sämsta helgen förstås nu. Hoppas att dom tänkt fel på väderlekstjänsten. Det har ju hänt förut.Dagens ord: I skogen finns de mest sällsynta blommor och massor av mygg.

Av Anita - Tisdag 14 juni 09:18

 

Lördag bestämde Kinabror och jag att vi skulle ta ledigt från gräsklippning och annat stök. Vi for iväg till Bräcke och hälsade på AMV och Gubben Där hade det varit väldiga skyfall som fyllt Coop med vatten och lite överallt men det hade gått bort men det låg tunga moln lite över alltsammans.


Det var en dag med crousing på byn. AMV:s bror med fru var där och strax drog karlarna på byn och vi tre fruntimmer tog med hunden Jack på skogspromenad. Vi kom in på Sankt Olofsleden och där var det fint att gå och vi var ute länge tills det började mörkna ännu mer. Precis när vi kom in började det regna och efter ett tag kom karlarna också in.

Det blev middag och vi väntade ut regnet och sedan gick vi ner på byn.

 

En jättestor regnbåge avlöste regnet och så for bilarna varv på varv och spridde avgaser över hela byn. Jag förstår mig inte på vilket nöje det kan vara att stå och glo på gammelbilar som kör varv på varv runt byn i flera timmar. När dom började börna (alltså bränna däck) så röken av gummi fick mig att ha svårt med andningen. Då gick AMV, hunden Jack och jag hem till AMV och det var skönt att komma bort från avgaserna

Åkte hem och fast det var sen kväll så var det ljust och fint ute.


Söndagen så klippte jag gräs och klippte gräs. Sedan kom Broder B med fru och Kinabror och jag gick bort till dom för TuppOla med Sambo skulle komma dit och visa husbilen.

 

Sedan hem och klippte mer gräs och började städa nere  vid sjön.

Det var bastun som skulle få lite såpskurning och nytvättade handukar.

 

Det var det gamla skithuset som behövde skuras och fixas till. Det är närmare till skithuset om någon inte skulle orka gå upp till huset. Nöden kan ju komma hastigt på och vi ska ju vara några fruntimmer där nere i flera dagar så det kanske kan behövas.

 

Så var det strandstugan som skulle städas och så ska alla grejor ner dit. Oj så mycket grejor det behövs när man ska hålla på med växtfärgning. Middag hos Kinabror och sedan for jag på sista bokcirkeln före sommaruppehållet.


 

Så kom veden och männen som fraktade hem den kom in på fika. Skönt att vintern är räddad Nu är det bara kvar att kasta in alltsammans i vedboden men först ska veden torka.


Sedan gräsklippning igen och så kom AMV och Gubben och solen kom fram. Vi satt nere hos dom och fikade och värmdes av solen.


Frampå eftermiddagen gjorde jag köttfärssås och spagetti och vi fyra åt.

Sedan kom min fd svägerska och hälsade på och så kom Broder B med fru

Gubbarna satt i husvagnen och vi fruntimmer satt i mitt kök och pratade gamla minnen och stickning och lite av varje. Blev en riktigt trevlig kväll

 

Lite trött blev jag framåt kvällen när alla gått hem och somnade en sväng i soffan innan det var dags att lägga sig.


Idag blåser det igen och kallt dessutom Mulet är det men regnar inte, inte än i alla fall. Ska väl frakta ner en massa ved till sjön för det går åt mycket ved när man ska elda timvis i tre värmare för växffärgningen. Det blir väl lite gräsklipp idag också för gräset växer så det knakar.


Dagens ord: Dagarna går så fort så man tror inte sina ögon och nu vill man ju att tiden ska stå stilla så man hinner med.

Av Anita - Fredag 10 juni 20:03

 

Vad gör man en torsdag då man är för feg för att åka ensam på dans. Jo nog finns det att göra när det är en fin dag med bara lite vind. Gräset växter som sjutton och det är bara att sätta igång.

 

Förberedelserna inför växtfärgningen tar tid när saker ska fixas.

Trasiga lock till värmarna.

Nedramlade värmare och förstörda bord.

Ja vinden har verkligen ställt till det där nere.

Så växer brännässla och gräs som sjutton och det tar tid att försöka rensa upp och göra fint. Jag lyssnar på musik på radion och föraktar mig själv för min feghet. Jag har ju fått lite pepp av en del bloggvänner men jag får skylla mig själv som inte vågar göra någonting. Fegskit är vad jag är. Dans som är så kul.


 

Nåja jag fortsätter nere vid sjön och så småningom går jag upp och lagar lite mat till Kinabror och mig. Jack ligger ute och är sur för Nalle är med Kinabror den här dagen och då blev det lite surt, inte vet jag varför för dom kommer ju bra överens när dom är utomhus.


Så fortsätter jag stöka med min gräsröjare och mina händer.

 

Fixar lite mera slingerväxter i portarna och rensar lite i rabatter och så ta ut lite fler gyckelblomster och så planterade jag brockoliplant som nu blivit rätt stora.

 

Lilla tomtenissen sitter och spanar under eken.

 

Vid storstenarna blommar det fint. Så småningom kommer det att bli borstnejlikor där och det är fina blommor tycker jag.

 

Solen står lågt och ger ett fint skimmer men myggen börjar bli riktigt ilskna. Får nog ta fram myggdödarna snart..

 

Bakom gammelladugården börjar solen gå ner bakom skogsbrynet men än kommer ljuset att skina över sjön.

 

Då är dags att gå in för att slippa myggen och för att vila sin trötta kropp ett tag och se på facebook och se om det kommit några bilder från Hanssons Loge.


Idag fredag och som vanligt lunch på Älggårdsberget. Handla mat och så hem. Bort till Kinabrors sommarstuga och hjälpa till att sätta upp hans paveljong. Regn kom det sedan och åska och det blev ingen gräsklippning som jag tänkt men det kommer en ny dag imorgon och gräset är förmodligen kvar då.


Dagens ord: Om man är feg får man skylla sig själv för att man får jobba istället för att dansa.

Av Anita - Onsdag 8 juni 08:23

 

Helgen gick och det blåste och var kallt. Kinabrors son och barn for tillbaka till Skåne och Sundsvallsborna for också hem.


AMV och Gubben var kvar i husvagnen och vi satt där och solade mot väggen i lä en stund. Jag klippte gräs och klippte gräs och tamme sjutton växte det lika fort som jag klippte.


Jack och jag gick i skogen förstås och vi var nere vid sjön.


 

Nu har barrträden fått små gröna skott, faktiskt riktigt goda att tugga på när man vandrar omkring i skogen.

 

Det blommar överallt, styvmorsviol och förgätmigej men mest av allt maskrosor.

 

Förgätmigej är blommor som jag tycker om, små men med den vackraste blå himmelfärg.

 

Så kom det en fin dag med spegelblank sjö och varmt i luften.


Jag som känner sådant vemod över att jag inte kommer iväg på dans. Jag saknar dansen så väldigt och vet att det skulle vara så roligt på Hanssons loge om jag bara hade sällskap att åka dit. Men....alla jag känner verkar ha slutat dansa och det känns så trist för oj så jag saknat dansen.


men i alla fall blev tisdagen en riktigt trevlig dag och lite oväntade saker hände. Jag lyckades med att få med mig Kinabror och Gamle A till ett ställe jag aldrig varit.

Måsjöströmmen i Albacken.

 

En brusande fors med en hängbro över till en liten ö.

En loge och ett litet hus där man serverade kaffe med dopp


Det var dags för trivselträff och det blev minsann riktigt roligt. Det var så kul att träffa gamla bekanta som jag inte sett på länge och inte nog med det.

 

De helgalna och roliga tjejerna från Övsjö underhöll med roligheter, sång och musik. Två av dom är ju mina klasskamrater och jag minns sista klassträffen vi hade. Så roligt vi hade det tack vare dom fantastiska tjejerna för visst får man väl säga tjejer fast vi kanske skulle kallas för tanter eller vi säger fruntimmer i alla fall.

  

Tänk vad lite skatt kan göra med humöret. Två till klasskamrater var där också och en del från vattengympan.

 

Så blev det korv med bröd och en massa gott fikabröd och naturligtvis lottförsäljning Kinabror vann som han alltid brukar göra. 

 

Jag tänkte gå över bron men den såg lite murken ut så jag vände ganska snart och gick tillbaka och vi for hem.

Trevligt var det ju för nu har jag inte varit ut på någon på så länge.

Hemma väntade gräsklippning. Jag håller på att göra iordning nere vid sjön inför växtfärgningskursen. Det är en massa jobb och ibland undrar jag hur jag ska hinna.


Kinabror fixar med en fyrhjuling. Broder B klyver ved. TuppOla kommer och visar husbilen dom köpt.

Jag gör torsk med äggsås och potatis till middag. Blev så sugen på det när vi pratade om det en dag.

Katten Morris är uppe hela natten och jagar möss. 

Blommorna växer och jag vattnar. Myggen har börjat komma.

 

Kvällen är fin och solig.

 

och solen går ner men det mörkar aldrig den här tiden bara skymmer lite grann.


Dagens ord: Tänk om jag bara fick dansa och inte vore så feg. 

Av Anita - Lördag 4 juni 09:03

 

Blommorna i rabatterna växer också med väldig fart och inte nog med det. Maskrosor fyller ångar och vägkanter och åkrar överallt. Det är gult så man skulle tro att det är rapsodlingar överallt. Det måste vara ett särskilt år för maskrosor.

 

Häggen blommar för fullt till och med här i kallhålet Fisksjön.


I torsdags eftermiddag kom Kinabror och hunden Jack. Jack och jag gick genast en promenad ner till sjön och han började rulla stenar som vanligt. Canadagässen kom och skällde på oss. Dom tror att min strand är deras revir och kanske har dom bo i närheten. Jack bryr sig inte så länge dom är i vattnet .

 

Pa bastutaket sitter sädesärlan och kvittrar. Hon har bo där. Strandolle skäller på oss för han har troligen bo under bryggan.

 

Så blev det då fredag och vi for till Älggårdsberget för att äta lunch. Där mötte hans son och tre barn upp för att äta med oss. Dom kom ner från Skåne för att vara här över pingst.

 

Det var en regnig dag med skurar från och till. Kinabror hade gjort iordning i sommarstugan och tänt en brasa och ungarna sitter och kurar och är rätt trötta efter resan tror jag.

 

Jag har inte kunnat klippa gräset för regnet men jag har pysslat med annat. Som att fixa tomtarna sommarboende i lövsalen.

 

Lagat tunneln in i skogen och planterat slingerväxter som ska göra den grön och fin så småningom.


Allt frö är i marken och salladen börjar till och med titta upp.

 

 

Det är fullt upp den här tiden och när det regnar blir det inget gjort.


Igår kväll kom Sundsvallsborna. Jag kallar dom så fast nu bor ju sonen med fru i Stockholm och dök upp. Trist för dom att det börjat blåsa idag igen.


Nu börjar det hända saker runt om. Tisdag är det Måsjöströmmen där det är lite underhållning och fika. Ska försöka få med mig Kinabror och Gamle A dit.


Så på torsdag är det motionsdans på Hanssons loge med Micke Ahlgrens som är ett dansband som jag gillar. Jag önskar att jag hade något sällskap dit för det är inte kul att åka ensam så det blir väl ingenting tråkigt nog.


Dagen trodde jag att det skulle bli skapligt väder men visst. Det regnar inte men blåser som själva faan.

Försökte starta gräsklipparen men misslyckas som vanligt. Kinabror kommer och drar igång den  som tur är.


Dagens ord: Hellre regn än kallblåst om jag får välja.


Av Anita - Tisdag 31 maj 08:27

 

En ny vecka med ett fint väder. Vackert med spegelblank sjö, vita sommarmoln och fågelsång. Dessutom börjar häggen blomma en liten aning så man känner doften när man kommer ut.

Lommen på sjön, duvorna i skogen, hackspettarna som slåss och småfåglarna som förgäves letar efter frö i fågelbordet men nu är fröna slut tyvärr.


Jag planterar ut den stora fuxian och hoppas att det inte blir frost. Fuxia gillar regn och regn ska det visst bli framöver veckan.


Nu är det dags att klippa gräs innan det blir regn och gräset växer alltför mycket. Gruvar mig som sjutton för jag vet hur det brukar bli. Första gången är alltid värst.

Tar fram den gamla maskinen och kollar olja och tändstift . Rengör den under, ger den ny bensin, pumpar på lilla gummitgrejen och ser till att choken är på rätt ställe. Så det förbannade snöret som man ska dra i. och jag drar och jag drar och jag svär och jag böner och ber men vad hjälper det. JAG HAR INTE DEN RÄTTA KNYCKEN. Svettas och får ont i armen och ger upp.

 

Less. Lägger mig i hammocken istället och tittar ut över sjön. Varför görs det fortfarande sådana skitgrejor. Det är samma med båtmotorer. Jag hade en gång en batteridriven sådan som var så bra tills den gick sönder och jag har inte köpt någon ny. Ska jag ut med båten får jag väl ro. Folk betalar ju för att sitta och ro på gym så jag ror i alla fall gratis.


Att skaffa mig en eldriven gräsklippare är för dyrt för en fattigpensionär. Hade en tanke på att skaffa en elektrisk röjsåg så jag kunde hålla undan slyn men då gick bilen sönder och det jag lagt undan av mina ynka pengar gick till det istället.

Visst, så är det alltid när jag försökt spara lite, antingen går bilen sönder eller tänderna eller annat som minsann inte är så kul att betala. Nog är det själva faaaan.

 

Jag tog på mig stövlarna och vandrade bort mot skogen och stedesbacken och till sundsvallsbornas sommarstuga. De små blå violerna har kommit upp och kabelekan blommar för fullt i dikena. Mycket trevligare än att klippa gräs.


 

Undrar vad jag har för fel i huvudet som väljer fel jämt och sedan lurar mig själv. Hur då undrar du?

Det finns så mycket ogjort.

Som att putsa fönster, städa ur loppisen. Rensa i bokhyllan. Städa ur uthusen. Allt det skulle jag göra men mitt svekfulla jag intalar mig att det är viktigare att och mer bråttom att sätta frö och sätta potatis och göra iordning rabatter och blomlådor.

Innerst inne vet jag ju att det är jag som skjuter på allt som inte är så roligt och kastar mig på det som är kul istället.

Det finns tusen ursäkter för att slippa det tråkiga. Finns det fler som gör som jag tro?  Eller är jag unik? 


Mitt i mitt skrivande kommer Gulliga Susanne och hennes mamma och hälsar på och så kommer Broder B och säger att han har dragit igång gräsklipparn och att det inte var minsta problem. Den gick igång genast. Jaha ja. Det är en man som tydligen har DEN RÄTTA KNYCKEN Tur att han kom. Får väl gå ut och göra ett nytt försök då. Håll tummarna för mig.


Dagens ord: På vintern är det snöskottningshelvetet och på sommarn gräsklippningen men annars är livet fint.


Av Anita - Söndag 29 maj 08:45

 

I mitten på veckan slog björkarna ut även här i kallhålet Fisksjön men sedan började det bli som vanligt den här tiden.

Det började blåsa igen och regna från och till.

 

Åskan rullade in men det blev inte så mycket, bara några knallar.


Fredagen åkte DansBritt och jag till Älggårdsberget och åt lunch och sedan uträttade jag en del saker som att hämta bensin till gräsklipparen och köpa de sista blommorna till blomlådorna.

 

Satt i växthuset och planterade dom men dom får stå kvar i växthuset några dagar så dom slipper blåst och regn.


Så bakade jag smörgåstårta som jag skulle ha på igår då jag fyllde år. Eftersom jag är så förtjust i Italien så hittade jag faktiskt ett recept på italiensk smörgåstårta men parmaskinka och salami och en massa annat gott. Så gjorde jag den.

 

Den blev riktigt god faktiskt.


Så kom Broder B med fru och barnbarn och vi åkte till TuppOla. Hans Sambo fyllde år och vi åt smörgåstårta hos dom också. Mulet och kallt.


Så kom då min 74-de födelsedag. Kallt och ännu blåsigare var det så det blev att stanna inomhus.

Tänk att jag börjar bli så jävla gammal. Det är nu man är på dösidan och man vet aldrig hur långe man kommer att vara kvar på den här sidan och man vet inte om man får vara frisk.

En stor fasa är att hamna på sjukhem och sitta och glo och vara beroende av andra och jag vet hur det är, det blir bara sämre och sämre på sådana hem. Bättre att tvärdö. ,men......nu ska man inte tänka på det. 

Nu är det festens dag.

 

Nu kom det folk hela dagen och jag har fått så mycket blommor för alla vet att jag älskar blommor. Det kan man inte få nog av.

Goda vänner och rara släktingar och bloggkompisar och andra och telefonen som går varm med vänner som ringer och grattar hela dagen i ända fast jag inte fyller annat än ojämt .


Nu ska jag vara glad och dom gula rosorna doftar underbart och pionerna doftar nästan ännu godare. Jag ska njuta av dom länge länge. Så vann jag 60 kr på lotto som jag ska köpa nya lotter för. Jag satt och skrapade och dom som var hos mig såg att jag hade två rätt på en miljon och frågade vad jag skulle göra om jag vann.


Det svaret kom direkt och rätt ur hjärtat. "Jag beställer biljetter till Italien för oss alla som sitter här och så far vi och har en riktigt härlig vecka tillsammans." Jo men visst för 60 kr kommer man knappt att kunna köpa en varmkorv ens.

men......det är som det är och man får vara glad för en dag tillsammans med vänner och släktingar och strunta i att det blåser isvindar utanför. Inne hade vi det varmt och gott.


Nu är det mors dag och jag ska göra mig en tur bort till mammas grav och titta till. 

Det är nio grader varmt och har slutat regna och blåser inte så farligt idag så man kan i alla fall gå ut. 


Dagens ord: Det är nu man får leva dag för dag och njuta av det man kan, tex doften av rosor och pion. Snart slår hägg och syren ut och liljekonvaljer. Mycket att glädjas över egentligen.


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se