Senaste inläggen

Av Anita - Lördag 24 april 09:29

 

Det är väldigt sällan jag köper något nytt. Tex är det 42 år sedan jag bytte kamin och den gamla plåtkaminen har verkligen gjort sitt. Det märkte jag i vintras när det var kallt och den bara åt ved utan att ge någon värme.


En ny täljstenskamin köptes och sattes in. Som med allt i det här landet är saker och ting omständiga och tar tid. Först ska man försöka få tag i någon på kommunen och dom har telefontid som det tar tid att komma fram. I mitt fall en vecka.

Sedan ska man fylla i papper och vänta på att blanketten kommer.

Så ska det tas kontakt med en sotarbesiktare. Ringde och det tog några veckor innan han kom.

Igår kom han. Man får inte elda förrän det är beisktigat. Flera veckor efter att kaminen  satts in tog det innan jag fick elda.

 

En trevlig och gullig kille som proveldade och kollade muren och var hur trevlig som helst. Han tände och det brann.

Så fin den är både killen och kaminen.

 

Det händer inte så mycket i byn en sådan här kall blåsig dag Så då kom först Kinabror och Jack för att kolla kaminen och sedan kom Broder B med fru och hunden Nalle.


Jag höll på att laga mat men vi skulle ju kolla och fika och satt oss i vardagsrummet för att titta på brasan. Vi glömde bort Nalle som smög sig in i köket och åt upp en halv falukorv.


Efter att ha fått skäll så kröp han upp i soffan och gjorde sig så snäll och fin han kunde.

 

Han gjorde sig så fin och snäll han kunde och vem kan motstå en sådan sötnos. Vad mer. Svinkallt ute och det går väldigt sakta snön vill liksom inte försvinna. 

 

Jag tog in min fuxia från källaren för en vecka sedan och den har fått både blommor och blad och inte nog med det, Den har fått svampar också.. Blommorna jag har i fönstren börjar blomma nu. Pelargonerna speciellt och visst är det fint att ha blommor när det inte händer så mycket ute. Fjolårets chiliplantor har frukt som börjar bli röda. Bara jag får nog många ska jag försöka göra picklad chili. Tror att det kan bli gott.  Tror att jag har mer än 100 växter inne nu.


 

Orkideerna blommar för fullt och har flera stänglar på gång med knoppar på. 

'

Arla bjuder på kosläpp på datorn kl 10 och det ska jag se. Jag minns kosläppen här på gården när jag var liten. Förväntansfulla satt vi på hagen och väntade på att korna skulle komma ut och vara som galna av glädje. Det var länge sedan men jag ska i alla fall se på det. Ha en bra helg och hoppas att ni har det mindre blåsigt än här.


Dagens ord: Galna kossor är roligare än galna människor.

Av Anita - Onsdag 21 april 09:33

 

Det går sakta men det händer lite varje dag. Barfläckarna blir större och is och snö försvinner sakta men.....nu ska det bli snö i flera dagar . Hoppas att det blir blötsnö som tar bort gammelsnön.


I förrgår såg jag den första sädesärlan borta hos Broder B när vi satt och fikade. En ensam lten fågel och det finns dåligt med insekter för den att äta. Igår såg jag för första gången på hela vintern ett rådjur som gick på åkrarna och försökte nappa åt sig några gröna blad. Mager och elädnde var den efter den här vintern med så mycket snö.


Björkarna har faktiskt fått massor med hängen så det nästan ser ut som om den börjat grönska men så är det inte.

 

Borta vid björkbacken är det väldigt nära att tibasten slagit ut. Denna märkliga gifita buske som blommar på bar kvist tidigare än alla andra. Den doftar så gott men jag vågar inte ta in den för rädslan för att min dumma katt ska tugga på den.


Så fortsätter eldandet medan snön ligger som ett skydd runt brasan så man inte riskerar gräsbrand.

 

Undrar om den kommer att brinna.

 

Jo då, visst tar det fyr.

Det tog fin eld och brann upp ganska fort.


Igår åkte jag iväg och fick bytt till sommardäck. Dumt när det blir snö men jag behöver inte köra. Hälsade på DansBritt och vi drack kaffe och for upp till kyrkogården där jag tog bort gravlyktan på mammas grav.

 

Dagens ord: Våren kommer om det än går långsamt.

Av Anita - Måndag 19 april 08:01

 

Vilken fantastisk helg det har varit. Från blåst och kyla till sol och värme. Det är nu livet börjar att leva. 


Vi börjar med lördagens bäckrensning. Det brukar bli varje år för det fastnar igen med gamla stockar och pinnar och allt möjligt.

Jag brukar få hjälp med det. Utrustade med potatishackor och matsäck drog vi iväg. Det var hunden Jack i täten och så DansBritt med sina små barnbarn.

 

Det var bara en bit av bäcken som släppt isen men den biten fixade vi lätt.

 

De där två killarna jobbade på och fixade undan en massa bråte och fick bäcken att sjunga.

 

Vi kom upp till vättarnas underjordiska värld och jag berättade för dom om vättarnas liv i underjorden .

 

Kinabror höll på med att fälla björkar i björkbacken och naturligtvis satt vi oss där och fikade i solen.


När vi kom hem satt pojkarna en stund och slöade framför tvn och DansBritt och jag satt på verandan och lapade sol.


Sedan dom åkt gick jag bort till Kinabror och där var det fullt ös. Både Broder B med familj och Holländarna var där. Hollandarnas dotter gick genom isen så dom gick hem. Vattnet är kallt den här tiden och det är dålig is närmast land.


Så gick jag hem för att bada bastu  Sedan gick jag bort till badstranden för att titta på svanarna. Rensade bäcken där också. Vatten igen. 

 Så i

Det kändes så fint att sitta mot en varm sten och se svanarna simma omkring lite lugnt och försiktigt. Så var dagen slut och ansiktet var varmt av solen och det blev natt. Det är ljust länge nu på kvällarna. Ljuset vill inte slockna.


Så igår var det eld igen. AMV och Gubben och Krumeluren kom för att riva ett gammalt uthus på sin tomt.

 

Med hjälp av traktorn och Kinabror gick det rätt bra att riva huset och börja elda upp resterna.

 

Och solen sken och elden tog sig bra. AMV kokade soppa som vi åt i solen.

 

Sedan gick hon och jag badstrandsrundan och satt oss en stund på min veranda. Jag hade fått en flaska med mosserande jordgubbsvin av svägerskan i påsk och nu är en dag då man måste prova det.

 

Kallt läskande bubblande. Vi skålade för sommaren som ska komma och för vaccinen som vi fått som kanske kan göra att livet blir lättare att leva. 


Grillade hamburgare nere hos dom och elden brann ut.


Så var det dags för jord.

 

Kan ni tänka er. En liten tussilago har kommit upp mitt i snödrivorna och jorden tittar fram lite här och där. På vägen är det blötare och subbigare än någonsin. Eftersom nätterna är kalla tinar inte snön ett dugg fast dagarna är så varma.


Idag blir det eldens dag igen. Vi ska bränna våran brasa medan snön ligger kvar runt omkring. Det ser ut som om det ska bli en fin och härlig dag.


Dagens ord: Eld och vatten, jord och luft Det är grejor det.

Av Anita - Lördag 17 april 08:55

 

När jag nästan gett upp om att vintern skulle försvinna så händer det. Visst, nätterna har fortfarande minusgrader men på dagen skiner solen och försöker smälta skaren så gott hon kan. Blåsten har slutat vina och det är som om ett under skett. solen är VARM . Det är LUGNT

 

Energin återkommer för oss alla. Kinabror drag iväg till björkbacken och startar motorsågen. Jack och jag packar ryggsäcken och drar bort till honom för att sitta på marken och dricka kaffe och äta mackor.

 

Jack får tigga utomhus och visst får han en bit macka. Sedan går han och jag hem. Han börjar busa och skälla på en gammal stubbe. Även han känner av våren.

 

För första gången når solen till altanen och jag sätter mig där.


Gamle A kommer och han har tagit på sommarskorna. Vårtecken.


Jag har letat fram ett par gummistövlar som inte har hål. Jag har letat fram sommarjackan, den som jag har som jobbarjacka ute.


En ny dag och motorsågen brummar i björkbacken.

Broder B har också piggnat till och kastat sig över sin gamla motorcykel och börjar meka. Dundrar iväg på isen för att testa och visst. Den luktar och fräser men går i alla fall.


Dags för fika i björkbacken och Broder B hänger med dit.

 

och solen gassar och värmer. Broder B följer med på fika i björkbacken.

 

Jack och jag kollar bäcken men i skogen är det både is och snö  men visst finns det en bit som man kan rensa. Den vanliga bäckrensningen är snart på gång.


. Så gick jag hem och satt på verandan och tittade på fåglarna som är extra hungriga nu. Det är ett kvitter av hundar fåglar och när jag blundar så tänker jag att det äntligen är vår.

Leran svätter om fötterna när jag går på gården där Eon har förstört i höstas.


Så kom AMV och Gubben en sväng och så kom Broder B med fru och barnbarn

Hunden Nalle sticker in huvudet under min arm när jag äter för att få en smakbit.

 


Senare på kvällen går Kinabror och jag bort till Broder B för att dricka kvällskaffe. Tänk att inte behöva frysa när man traskar iväg. 

 

När jag går hem vid halv niotiden skiner solen fortfarande och det är tyst men så på Gubbflon i stortallen sitter koltrasten och sjunger fast det är kväll. Jag stannar en stund och sjunger tillbaka och han svarar och så står vi en stund och kvittrar till varandra innan jag tassar iväg hem. Koltrasten som sjunger i stortallen, det mina vänner är vår.


Dagens ord:   

Av Anita - Torsdag 15 april 08:48

 

Så det snöade härom dagen och härom natten. Till och med vägen var full med snö. Våren liksom backar. Visst var det en fin dag då solen sken och jag eldade brasa men lika fort så blev det styggväder igen.

 

Inte trodde jag att det skulle vara nödvändigt att sopa av bilen något mer men igår skulle jag åka och få vaccinet till slut. 

Det var en trevlig resa. På gamla kommunkontoret var det igång. Där var det fullt av gamla skolkamrater och bekanta från tiden då jag jobbade i Kälarne.

Efter sprutan fick bi sitta en kvart i ett rum för att vänta så vi inte blev dåliga av sprutan och det var en rolig kvart. Vi pratade om gamla tider då det var postkontor i rummet där vi satt. Vi pratade om det som var och om allt mellan himmel och jord och jag kom på att jag saknat att träffa folk. Jag saknade till och med Kälarne där jag känner alla sedan de många år jag gått i skola där och jobbat där. 

 

Det hade varit rätt kallt på natten och jag travade iväg på skaren när jag kom hem. Bort till skogsbrynet där Kinabror tog ner björkar för att göra vad av. På grund av storm så är vi försenade med veden men det ska väl ordna sig. Det ska väl bli vår till slut. Jag hämtade hunden Jack och vi gick på strandstigen. 

 

Bäcken har kommit igång men det går sakta med våren.

Nu har det kommit massor med bofinkar och jag får fylla frö mer än en gång per dag. I kyla och snö måste dom få hjälp när dom kommer flyttande hit för än finns inte något för dom att äta.


Nu vaknar jag till en solig och fin morgon. Det har varit 6 grader kallt men redan nu har solen hjälpt till och det är nollgradigt. Surkärringhumöret har gett med sig. Jag har fått vaccin och känner inte ett dugg av det. Det blåser inte ännu så nu ska väl snön få på moppo när solen gassar på. 


Jag ska ge mig ut genast för att ge fåglarna mat. Jag ska sitta i solen och njuta och jag ska inte vara förbannad på något idag. Det har jag i alla fall tänkt. Få se hur det blir.


Dagens ord: Sol ute sol inne sol i hjärta sol i sinne.Av Anita - Söndag 11 april 12:37

 

När jag vaknade igår och tittade ut var det lugnt och fint och soligt och jag tänkte att jag skulle gå ut innan det började blåsa. Kanske skulle det bli en fin dag- Kanske skulle jag kunna sitta ute och få lite sol.


Så skyndade jag mig att komma ut och gick bort till Kinabror. På vägen dit mulade det på och började det blåsa.

Jag hörde röster borta hos Broder B och gick dit istället. Där på verandan satt mina tre bröder och deras tre hundar.

Skäggiga är om alla tre och ser riktigt farliga ut när man ser dom sitta där.

Dom hade också planer. Det var att ge sig iväg ut på sjön och pimpla.

Istället blev vi sittande och dricka kaffe. Efter ett tag började vi frysa och jag började gå hem. Då började det storma riktigt . En isande kall vind och så kom hagel, och så kom snö. Som tur var åkte TuppOla hem så jag liftade med honom.

Så var det inget mer med den dagen. Jag gjorde rotmos och fläsklägg och Kinabror kom som hastigast och åt .


 

Söndag och det såg faktiskt ganska fint ut. Inte blåste det heller.

 

Eftersom det var så kritvitt av snö utomhus var jag tvungen att ha glasögon som jag aldrig brukar ha. Jag gick på skaren bort till Kinabror och drack lite kaffe. I skogen kuttrade duvorna. Så kom dom två svanarna flygande och landade vi ån.

 

Så lite vårtecken är det allt fast snön ligger tjock. Isen också men vid åmynningen är det lite öppet i alla fall.

Jag tog med mig hunden Jack och bad Kinabror komma en stund och hjälpa mig med brasan.


Jag hade planen att jag skulle passa på att elda upp en rishög nere vid sjön.

 

Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde. Kanske för att allt torrt vass brann bra men rök förskräckligt.

 

Kinabror och Broder B for ut på sjön och jag satt mig i en stol vid elden. Faktiskt ett vårtecken till. Viden har slagit ut.

Klart att det började blåsa som vanligt men solen sken i alla fall och himlen var blå.

 

Dagens ord: Hoppas man för mycket blir det aldrig som man tänkt, men tror man det värsta kan man bli överraskad av en fin dag lite då och då.


Av Anita - Fredag 9 april 10:17

Vi satt där på var sin sida om köksbordet, Kinabror och jag. I flera timmar satt vi där för att försöka komma fram på telefonen till vaccinationen för corona. Nästan 30 samtal tror jag att det var. "Telefonkön full. Var god försök senare".


AMV och Gubben talade om att dom lyckats komma fram och fått tid här i Kälarne.

En ny dag och vi fortsatt att ringa. Utan resultat. Kinabror hade lyckats komma fram och få en tid.


Jag försökte med 1177. Det verkade funka men när jag tryckte på slutliga knappen fick jag svaret. " Tekninskt fel. Var god gör om. Och jag gjorde om och fick samma svar. Tre gånger utan resultat.

Nu började jag bli less. Kinabror sa att man skulle ha tur och jag har ingen tur. En hel dag till av att ringa och ringa för nu hade jag gett upp på 1177. Vid fyratiden andra dagen kom jag fram men då var tiderna för den här veckan slut så till skillnad från mina vänner så får jag spara till nästa vecka. 


Annars har jag ingenting att berätta mer än att det snöar och snöar och om man ska säga något positivt så blåser det inte lika mycket.

 

Ser alla mina bloggvänner lägga ut bilder på blommor och gräs och jag vet ju att jag är född på rätt ställe men visst. Det kunde vara värre. När jag ser höghusen på tv och asfalten och bilarna så ska jag inte klaga. Tänk att sitta ensam i en dyr etta i stockholms ytterområden. Det om något skulle vara mycket värre.


 

Lika bra att sluta med den fina vallmon. Undrar om det någonsin blir sommar igen? Jag har satt lite frö av gurka och Mustackens fina tomater och lite rosmarin men inget annat. Jag har liksom tappat sugen för odling också. Det växer ju så dåligt här och vaxthuset som håller på att rasa och som står i skuggan ger inte heller någon inspiration.


Dagens ord: Inte ens en oläst bok har jag att trösta mig med.
Av Anita - Söndag 4 april 15:13

 

I går kväll såg jag på "Lets dance" och då kommer det så många frågor i mitt huvud.

 

Kommer jag någonsin få dansa igen?

Kommer jag någonsin få åka hem i ljusa sommarnätter efter dansen och känna mig lycklig och varm?

Kommer det att bli vår igen?

Kommer blåsten att upphöra? Kommer snöhelvetet att försvinna ? Kommer jag någonsin känna mig pigg igen?


Ja. så många frågor. Nu har det blåst dag efter dag efter dag. Jag blir så less.


Trodde att det skulle bli lugnare idag men när jag vaknade imorse hörde jag vinden vina som vanligt.

Då föll mitt humör som en tung sten. Det var idag vi skulle ha en liten egen pimpeltävling på sjön och vi skulle grilla korv nere vid stranden och mysa. Pytt skit i pannkakan.


Visst.

 

Dom kom några stycken och gick ut på isen i blåsten och började tävla. Hårda tuffa är fisksjöborna.


Efter ett tag kom tjejerna och så kom holländarns fru med barn. Han själv var ute på sjön med dom andra killarna.

Jag eldade upp i bastun så man kunde gå in och värma sig där. och vinden den ven och inget lä fanns att få.

Jack och jag gick in i strandstugan för att slippa blåsten.

 

Han ville inte vara ute på sjön med gubbarna utan stannade med mig för det kunde ju vankas korv om han hade tur.

 

Efter två timmar kom gubbarna iland och dom hade nästan inte fått några fiskar.

 

Liam vann tävlingen med en ynka liten abborre men han var ju glad ändå. Vinst är ju vinst.

Så vi grillade korv och vi frös och blev genomkylda i den envisa blåsten.

 

Nåja, AMV och Gubben var här på långfredagen och vi åt mat och pratade och  hade det trevligt i alla fall. Det hade kunnat vara värre men inte kunde man vara ute i blåsten. AMV och jag tog en promenad men det är inte skönt när det blåser och det är blött och snöigt och ingen sol. Nog har man varit med om bättre påskväder.


 

Blåkullaresan blev inställd också som allt annat men man kan bara hoppas på bättre tider. 


Dagens ord: Det gäller att försöka hålla hoppet vid liv.


Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se