Senaste inläggen

Av Anita - Söndag 23 aug 10:13

 

Att tjära bastutaket sitter hårt åt. Allt annat hittar jag på för att slippa. Tänk så lätt det är att skjuta upp det man gruvar sig för.


I förrgår var det en pratstund med AMV och Gubben som kommit tillbaka från sin resa norrut. Nu är det Broder B med fru som åkt på ungefär samma tur norrut. Tänk om jag också fick åka någonstans på resa men jag vet ju att den enda resa jag kommer att göra är att åka till Östersund och operera bort en rot av en tand. Det känns ju inte precis som någon rolig utflykt och jag gruvar mig.


Nåja, fredag eftermiddag blev inte så illa trots att vi haft strömavbrott hela dagen.

DansAnn och Mannen kom för att plocka svartvinbär. Jag har legat och rensat i buskarna i flera dagar nu.

Ann hade med sig en fin korg fylld med läckerheter som goda ostar,kex och gott dricka.

Så kom en kvinna till som också skulle plocka bär och hon hade med sig kaffe och hembakta bullar.

 

Här satt vi i godan ro bland buskarna och pratade och plockade och fikade. En riktigt trevlig eftermiddag och inte en enda geting eller broms bet oss, annars brukar det ju bli så.


Annars gjorde jag inte så mycket mer än det vanliga att skörda grönsaker och vattna blommor och småstöka. Inte tog jag mig till att tjära tak inte.

 

Jag har tagit mig för att ligga en stund varje dag i hammocken och läsa och njuta medan tomten under eken tittar på.

Man måste få lata sig också eller hur?


Idag är det blåsigt och jag har plockat fram lite mattrasor. Jag hoppas bli av med dom nu för dom tar bara plats och jag ska inte väva mer. Jag har mattor i överflöd uppe i skrubben så det känns onödigt. Hoppas att jag blir av med dom för det känns trist att slänga en massa klippta mattrasor som man lagt ner möda på att klippa. Låda på låda av trasmattor har jag. Runda fina nystan i alla färger. Tänk att man orkade sitta och klippa och rulla ihop så mycket.


Fan va grejor har jag i "Brakskitarnas dal". Jag hittade mammas gamla album och klippböcker som hon lagt ner möda på och receptböcker och lite av varje.

Så blev jag ju sittande där och läsa och titta och inte så mycket blev gjort idag heller. 


Imorgon kommer det fler svartvinbärsplockare och sedan ska jag faktiskt åka till moster Britta en sväng och sitta ute på avstånd och vi ska äta krusbärskräm och fika och prata. Det är ju månader sedan vi träffades nu.


Har jag tur så kan jag skjuta upp taktjärandet några dagar till.


Dagens ord: Det är lätt att skjuta på saker som man inte vill göra.

ANNONS
Av Anita - Torsdag 20 aug 17:22

 

Jag sitter på förstukvisten, trött och mätt efter maten. Ser ett svart moln komma över sjön och hör hur åskan mullrar långt bort.

Sjön är blank, gräset lysande grönt. Tråden är mörkt gröna och inte ett enda gult blad. Det är augusti och allt mognar och blommar. Inget är visset och dött ännu. Inte ens jag .

 

Nog är man lite gammal och ankommen men än är det inte helt visset. Nog om det.


I förrgår var återigen en härlig dag. Glada Susanne kom och hälsade på. Luften var ljummen och skön och vi satt nere vid strandstugan och drack kaffe. Hon sa att det var så lugnt och härligt och bara vågornas brus som hörs. Jag min tok som gillar mest när det brusar och låter från alla håll.


Vi kom på att åka till Krångede och hälsa på Carin för Glada Susanne har aldrig varit dit. Det ångrade vi inte.

 

Här dukade Carin fram med fina blommiga sommarkoppar och servetter med blommor på och vi satt där i den ljumna luften och pratade och tiden gick så fort. som det gör när man har trevligt.

 

Så småningom for vi iväg och besökte kyrkogården i Pålgård. Där är min mamma begravd och dit hade inte Susanne varit förut. Utsikten därifrån är helt otroligt fin.

 

Berget och älven som flyter som skimrande silver nedanför. 


På hemvägen såg vi två älgar och sedan iväg till Kinabrors sommarstuga. Där grillade han kött och gjorde potatisgratäng till oss. Vilken härlig dag.

 


Dagens ord: Varmt och skönt och härligt är det nu.

ANNONS
Av Anita - Måndag 17 aug 20:12

 

Lördag blev en genomtrevlig dag . 

Förmiddagen låg jag och rensade under vinbärsbuskarna men mitt på dagen kom HunnGun med man och Jacks mamma Dixi.

 

Vi for bort till Kinabrors sommarstuga och satt på bryggan och fikade och tittade på gamla kort som hennes pappa hade haft. Det var en del kort på folk här i byn. Gun är alltså min tremänning om jag inte sagt det förut. De här två är underbara människor som det alltid är lika roligt att träffa.

 

Gun och jag har alltid kommit så bra överens och träffas varje sommar åtminstone en gång kanske mer.


Så småningom blev det mat och jag hade gjort en älggryta med kantareller och annat jox och så nypäran och gele och pressgurka. Det åts med god aptit och jag tycker om folk när dom gillar min mat.

 

Söndag fortsatt jag med att rensa under buskarna och så kom Gamle A och Kinabror och vi fikade lite grann.

Samtidigt som jag rensar så plockar jag lite bär av grenarna som sticker ut och ska bort.

 

Rödvinbär och svartvinbär. Det är det enda jag behöver så sedan får andra plocka.

 

Av krusbären gjorde jag kräm. Det var många år sedan men det var gott.


Så söndag kväll blev det äntligen bokcirkel trots coronan. Vi har ju en jättelokal som vi kan sitta i och inte komma nära så det gick bra och vi var bara fyra personer. Roligt att träffas  efter att inte setts sedan i våras.


 

Nu är det färdigrensat och fint runt alla 30 bärbuskarna. Skönt att det är klart. Solen gassar och skiner. Jag och Jack är nere vid sjön och sedan tar vi en promenad bort till Kinabrors sommarstuga.

 

Där sitter vi en stund i solen och ser fåglarna på sjön fiska och dricker förmiddagskaffe. Nu är det tyst inte en människa på sjön. Jag går bort till Broder B och ser på hans altanbyggen.


Tänk så ljuvligt det är med augustidagar när dom är så här fina och jag klarade mig undan att tjära bastutaket ytterligare en dag. Det är ju viktigare att skörda bären innan dom ramlar av.

Dagen slutar med att min kompis Marjatta med man kommer och fikar och vi pratar bort en stund för det var ett tag sedan vi sågs.


Imorgon kommer en kompis till mig och vi ska njuta av att sällskapa hela dagen hoppas jag.

En dag till då jag slipper bastutaket. 

På tal om skörd. Jag hittade den största KarlJohansvamp jag någonsin sett. Tyvärr var den maskäten som dom brukar bli när dom är stora.

 

Titta på svampen inte på mig tack. Fy sjutton. Jag ser ju för fan maskäten ut jag också.


Dagens ord: Viktigast är att ha vänner att umgås med  Vänner är viktigare än att jobba med annat.

Av Anita - Fredag 14 aug 17:53

 

Härom dagen skulle jag bjuda på middag.

Den sista älgfärsen ur frysen blev till biff med lök.

Att gräva upp nypotatisen och se att den är tunnskalig och slät som ett barnarsle, 20 stycken under en enda planta. Hurra vad jag blev glad.

Dill att lägga potatisen och jag luktar på den och drar in den fina doften.

Sallad och den krokiga men krispiga och goda gurkan.

 

Sockerärtor och persilja till salladen. 

 

Tyvärr hade inte tomaterna mognat ännu men dom är på gång.

 

Brockollin är fin och klar. God att äta med en smörklick på.

 

Så squashen och chili som jag gjort en god inläggning med lite lök och timjan.

Pressgurka och gelen jag gjort på krusbär. Nu har jag både rödvinbärsgele, svartvinbärsgelen och krusbärsgele.

Så dricka av flädersaft.

Vilken lycka att ha odlat det mest själv. En blombukett på bordet och gästerna kan komma

 

Jag har planer på att tjära bastutaket men som tur är så har jag blivit uppehållen från det i flera dagar nu.

Först kom min fd jobbarkompis och vi satt på strandstugetrappan och pratade och vadade i vattnet och dagen gick.

Igår kom en av mina klasskompisar och en annan väninna och hälsade på för att  plocka krusbär och det blev inte något av igår heller. Vi satt nere vid sjön och pratade och fikade och hade det trevligt.

 

Så cyklade Broder B:s fru och jag ner till kyrkogården och då kom PappersBeda med dotter och följde med hem på fika. Så gick den dagen.


Idag slapp jag undan också.

 

Kinabror, Dansbritt och jag åkte till Bispgården och åt lunch på det nya stället som öppnat där. Lax och potatismos. Gott salladsbord. Handlade och så har jag plockat 10 liter rödvinbär.

 

Nog är dom vackra. Jag sitter alltid på marken när jag plockar bär. Det är så mysigt att känna marken under sig och jag ska berätta för er en sak jag kom på när jag satt där med solen i ryggen, svalorna som flög runt huvudet och doften av mogna bär


När jag var liten fanns det rödvinbärsbuskar som stod bredvid varandra och bildade en liten grotta. Att sitta där och mumsa på bären och se solen lysa på bären och få dom att glittra som rubinen. Så röda och vackra. Då blev jag en prinsessa som var rik och vacker där jag kurade mellan buskarna.

Jag minns känslan även om jag inte längre är någon prinsessa där jag sitter under vinbärsbusken och ser solen göra bären till rubiner. Snart är dom saft som också lyser röd och vacker. Att odla är underbart härligt även om det inte alltid lyckas.


Dagen ord: Att umgås med vänner och skörda bär och grönsaker är betydligt roligare än att tjära tak. 

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

 

Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.


Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till att städa i källaren eftersom det var skitigt där innan jag plockade ner burkarna.


Så kom Gamle A . Det var länge sedan han var hit så vi blev sittande i solen rätt länge och fikade och pratade.

 

Det gäller att ta till vara de vackra lugna dagarna och lägga alla trista planer åt sidan Det gjorde AMV och jag. Vi tog av oss skorna och vadade bort till badstranden. Det är så skönt att gå i det ljumma vattnet och känna sanden under fötterna och se alla saker som finna på botten och känna solen värma. Det är att njuta och leva i nuet och glömma allt man skulle ha gjort.


Sedan var det dags att äta middag hos Kinabror. Han hade fått besök av en gammal kompis som åkt motorcykel ända hit från Skåne. Fisksjön visade sitt bästa ansikte i alla fall.

 

God älggryta hade han gjort Kinabror är en hejare på att laga mat. Det är ett som är sant.

 

Sedan cyklade AMV ner till kyrkogården och där var det lika fint som hemma. Sjön blank som en spegel. På vägen fick vi se en hallonbuske vid sidan och där var jättestora fina hallon och vi åt och plockade. Jag hade en hink i cykelkorgen på uteifall att man skulle hitta något.

 

Så hem och ta ett kvällsbad.

  7

Så igår plockade jag krusbär och gjorde gele av dom. Krusbärsgele är väldigt gott till kött. 


Så åkte AMV och jag till ödesböle. Arkiologer håller på med utgrävningar och visade vad dom hittat.

 

Sista fyndet är resterna av ett gammalt hus och något annat som man inte vet innan man får skicka prov. 

Det är väldigt intressant. Dom har hittat en hel by redan innan som har anor till 700-talet så det fanns faktiskt folk här redan tidigt.

 

Vi hann gå en liten sväng runt ödesböle och där är så vackert och så fullt av gammal energi som riktigt känns i luften.

 

Så hem och så gick vi bort till Broder B. Dom bjöd på mat igår kväll och idag är det min tur. Här vandrar vi mellan gårdarna och fikar och äter och umgås så gott det går.


Det där man skulle gjort blir liksom inte av. Jag har påbörjat mitt projekt med tjära taket men bara kommit till att bära ner grejorna till sjön. Idag får jag besök av en gammal jobbarkompis och så är det en massa annat på gång. Vi får se.

 

Dagens ord: Inget blir som jag planerat men det kan bli bra åndå.

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

 

Mulet och varmt.

Morgonfika hos AMV och Gubben.

Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan.

Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav.

Vattna blommor och gå ner till sjön.

AMV och jag sitter på strandstugeverandan och mumsade på vattenmelon och parmaskinka och lite nötter, Vågorna slog lojt mot land. Vattnet varmt.

 

Vi går en sväng efter strandstigen för att dricka eftermiddagskaffe hos Kinabror.


Sedan lade jag mig på bryggan hemma och solen sken. Jag läste bok. Jag hörde barnen skratt och plaska borta vid badstranden. En motorbåt surrade på sjön. Andmamman sam förbi med sina tio ungar.


AMV och jag cyklade till kyrkogården och så tog AMV och jag ett kvällsbad.

 

Solen försökte titta fram genom molnen och kastade strålar åt alla håll. Nog var det tyst och stilla och helt underbart.

Det enda som hördes var Kinabrors motorbåt när han sakta rodde drag ute på sjön.

 


Det var den dagen och fredagen var det väl inget särskilt med. Det hade börjat blåsa igen så lugnet varade inte länge.


Så igår var det dags för kräftskiva hos Kinabror. Han har ju en perfekt uteplats för just kräftskivor och det verkade bli en perfekt dag även om det blåste lite. For dit med grejor. Så kom DansBritt och vi hjälpes åt att göra i ordning.

 

Vi var 14 personer för Broder B hade fått hem sin son och hans sambo och tre barn. Dessutom två hundar. Så kom TuppOla med Sambo och hunden Vaimo. AMV och Gubben förstås. Så vi andra.

 

Mycket mat och många kräftor var det. 

Det var en stund när solen kom fram och det var lugnt ute på sjön.

 

Men..det syntes att det skulle hända någonting och mycket riktigt. Det blev svart och regnet och blåsten kom farande över sjön. Några av oss gick in i huset och satte oss medan andra tuffade till sig och stannade ute.


Ja, det var det. Idag blåser det och inte alls så varmt. Det är en kofta på, kofta av dag. SundsvallsSolveig kom en sväng och plockade bär. Jag grävde upp nypotatis och dom var många och fina och jag blev så nöjd. En ny sommardag har gått och helgen är slut men det spelar ingen roll egentligen för oss som är pensionärer. 


Planen är att det ska bli en skördevecka. Kinabror får besök av en gammal kompis och jag hoppas också att jag får besök av någon men AMV och Gubben är kvar så här är inte ensamt.


Dagens ord: Skördetid tror jag att det blir den här veckan. 


Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

 

Tre dagar med full fart. 

I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffat på många år.


Kusinen var här mycket som barn. Dom var en stor familj på sju barn och det jag minns bäst är att dom var så stillsamma och satt som ljus på soffan i en lång rad. Så roligt att ses igen.


Rensade bären och så laga middag.

 

Så ner till strandstugan och målade andra lagret färg på räcket till bryggan.

Så tog jag cykeln och for ner till kyrkogården och vattnade och klockan var 21 innan jag kom hem. Då hade regnet torkat upp och jag gav mig på att klippa gräsmattan. Det kan man göra utan att störa när man bor så här och jag klippte tills det blev mörkt.

Trött stupade jag i säng.

 

Dagen därpå var det lugnare. Mustachen kom och hälsade på och Kinabror, han och jag satt och fikade. Han har ju sålt sitt hus nu men kommer och hälsar på i alla fall.


Så gick jag ner till sjön för att städa undan eftrer målningen, rengöra penslar och sånt trist. Målade ett par pallar som såg fula ut och så såg jag att tapeterna i strandstugan hade fula fuktfläcker.

Byta tapet gör jag bara inte så jag tog och målade blommor och moln på fläckarna.

 

Jag gör som jag vill i min lilla stuga och jag älskar att måla stora saker. Kul var det.

 

Så var jag så gott som klar där nere. Golvet ska oljas och bastun ska få taket tjärat men jag är en bit på väg i alla fall.

 

Jag åkte bort till Kinabror för det var hans tur att laga middag och så började det regna . For hem och tittade på tv. "Cowboyhuset i Mårdsjön". En kille som med bara viljan och utan kundskaper byggt ett timmerhus från grunden. Häftigt.


Så igår var det plötsligt jättefint väder. Jag bestämde mig för att ta båten och fara och plocka hjortron. Bytt skit.

 

Jag lyckades inte få igång motorn så jag fick ro till Kanalviken. Sjön blank som en spegel och allt så tyst. Långt bort var en flotte på sjön men annars hördes inte ens en fågel. Jag funderade över vart fåglarna tagit vägen. Inte ens lommen har jag hört på länge och inte ens fiskmåsarna såg jag.

 

Tog på mig stövlarna och tassade iväg mot myren. Varmt var det och jag hittade bara tre hjortron. Bara att ro hem.

 

Då hade AMV och Gubben kommit och AMV lekte med Jack borta på bafstranden. Jag vadade dit och vi satt och njöt av solen ett tag. 


Så matlagning och sedan eldade jag i bastun. AMV och jag bastade och sedan badade vi och det var riktigt skönt i vattnet även om det inte är lika varmt längre. Så ropade Gubben att han hade ost oh vin till oss och där på trappan satt dom alla tre gubbarna. Broder B, Kinabror och Gubben och vi satt där en stund och gosade oss efter bastun.


Jag gick hem för att se Ernst på tv men somnade mitt i alltsammans av ren utmattnng.

 


Dagens ord: Ibland flitig som en myra och dess emellan lat som en gris.

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

 

Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.


Jag är glad att jag hann med att måla klart innan det började regna. I morse skulle jag upp tidigt för att åka på provtagning och jesses så det regnade. Man såg knappt vägen framför sig.


Hem igen och då kom Kinabror och jag på att vi skulle ha kräftskiva till helgen. Roa sig så gott man kan som sagt.

Vi åkte till Hammarstrand för att handla men först var vi och hälsade på DansBritt och fikade.


Det hade slutat regna och jag gick runt och kollade läget. Såg att tomaterna växer och gurkorna också men dom blir som krokar och inte raka men skit samma. Dom är lika goda för det och allt kan inte vara perfekt.

Squashen har plötsligt börja växa.

 

Sockerärtorna börjar bli klara.

Krassen har äntligen slagit ut.

 

Hörde i morse på tv att det äntligen ska bli modernt med glada färger på kläderna. Jag gillar färg men som vanligt kan jag inte köpa några för varför skulle jag behöva fina kläder när jag går här och klipper gräs staplar ved och målar.


Nu är det dags att klippa gräs bara det slutar regna. Jag har ju haft ledigt i flera veckor från den sysslan eftersom Sonen gjort det. Han påstår att det är 7 km man ska dra omkring gräsklipparen så ni kan förstå att jag gruvar mig lite.


Jag har inte uträttat så mycket idag. Satt en stund i hammocken och åt middag hos Kinabror. 


Jo jag har gjort en stor burk med bivaxsalva till Gamle A- Han ringde och hade slut och bilen var trasig så jag får väl ta och åka dit med en burk. Det är rätt vilsamt att sitta och röra och röra och det luktar så gott. Länge sedan jag gjorde någon salva nu.


Nej kära vänner nu ska jag fortsätta sjunga och dansa och skrämma katta och ev någon som hör min falska sångröst. 


Dagens ord: Man får roa sig så gott man kan och inte ha för stora krav på livet.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se