Senaste inläggen

Av Anita - Torsdag 25 aug 07:59

 

och rosorna slår äntligen ut när jag nästan gett upp hoppet. Solen skiner in genom fönstret och det ska bli en solig och varm dag.


Igår och i förrgår var det jobbardagar. Bär ska plockas, gräs ska klippas. och så har vi den förbaskade veden som aldrig tar slut. Jag har bestämt mig för att varje dag kasta in minst 400 kabbar vedboden. 

 

sakta blir det lite mindre i högen.

I förrgår kom först Broder B med fru. Hon kom minsann körande på fyrhjulingen, tuff som sjutton.

 

Dom plockade lite bär. Det är dags för dom att åka ner till Skåne och hälsa på en sväng. Dom har ju vänner och släkt där nere att hälsa på.


Kinabror4 kapar ved och klipper gräs han också. Jag gick ner till sjön och askade ur värmarna och hunden Jack och jag laskade i vattnet bort till badstranden.


När jag kom tillbaka och satt mig på strandstugeverandan så kom Kinabror och min kusin med fru kom vandrande.

 

Vi blev sittande en lång stund och prata och njuta av det fina vädret. Det var en sommardag då faktiskt fjärilar och trollsländor for runt omkring hela dagen.

 


Sedan tog jag och cyklade bort till Broder B för dom skulle bjuda på mat. Det blev en smaskig fläskpannkaka.

 

Lite svårt att få tvätten torr för nu är luften  fuktig och igår var det dimma från morgonen.

När solen värmt upp så blev det en klar och fin dag.

 

Så en ny dag. På veden igen och dagen gick ganska fort.

Livet är inte bara arbete. Jag hann med att ligga i hammocken och läsa en stund innan det var dags att fara på surströmmingsskiva med PRO.


Tänk att jag återigen fick tillfälle att ha på min röda klänning. Andra gången i sommar. Känns ju lite sommar när man kan ha klänning. Jag har det ju aldrig annars och det är ju fortfarande sommar.

 

LillBengt underhöll med lite blandad musik och surströmmingen var god och kaffe och fika likaså. Roligt att träffa lite bekanta. Man måste träffa lite folk och inte bara vara hemma  


Jag saknar ljudet av fåglarna. Det är så tyst sedan svalorna försvann. Inte ens lommen har jag hört på länge. 

Jag har inte fått mig ut och metat ännu men kanske kanske. Verkar som det nappar nu för Kinabror hade fått några rejält stora abborrar i förrgår kväll.

Vad mer händer i paradiset Fisksjön

Eon byter mätare för elen.

En björn blev skjuten på andra sidan sjön.

Skolan börjar idag och skolbussen börjar köra.


Den sista rosen har slagit ut och den är så vacker så och doftar underbar.t

 

Det var allt från paradiset Fisksjön idag. Nu ska jag ut och kasta in ved och vattna blommor och en massa annat.

Vi har lite att stöka med Kinabror och jag men det ska jag berätta sedan. 


Dagens ord: Livet vore lätt att leva om bara inte min fot värkte så förbannat. En del säger att "man får vara glad om man kommer ur sängen vid den här åldern" Man tamme fan om jag nöjer mig med det. Än är det inte så illa.Av Anita - Tisdag 23 aug 06:39

     

Att det kan vara så fint väder fast hösten börjar närma sig. AMV och jag bastade i lördags kväll och njöt av solen som sken över sjön.

 

Sedan gick vi ner till henne och där satt resten av gänget och fikade. Visst kan man känna av att hösten börjar närma sig. Det blir fortare mörkt om kvällarna och den här kvällen kom dimman smygande när jag gick hem.

 

Söndag kom och vi bestämde att vi skulle åka till Krångede och se på invigningen av nya lekplatsen borta vid kraftverket.

Där har man sedan länge ett museum om kraftverkstiden då byn hade massor med innevånare.


Vi började med bakluckesloppis. Det var AMV, Gubben, Kinabror och jag.

Sedan öppnade man en av luckorna och lät vattnet forsa.

   

Så köpte vi en kolbulle och lyssnade till Eva Uhlin mf som sjöng och underhöll. Vilket fint jobb man gjort med alla hus som efterliknar verkligheten.

 

Ett litet ånglok med vagnar som gick på järnvägen som gick förbi kopian av Ragunda järnvägstation.

 

Sitta och lyssna på Eva U med gänget. Massor av barn hade förstås kommit för att få leka på den nya lekplatsen.

 

 

Flera dammar och fontäner fanns där.

 

Så var det dags att klippa repet och låta barnen springa in.

 

Fulla av leklust tog dom lekparken i besittning.

 

Så åkte vi hem och AMV plockade krusbär. Det är så mycket krusbär iår och flera har plockat men det syns nästan inte att vi plockat.

Sedan cyklade vi bort mot Kinabrors sommarstuga och där efter vägen växte det hallon. Synd bara att det är så risigt och håligt och stubbigt och svårt att ta sig fram. hallon växer ju på sådana ställen tyvärr. Vi fick i alla fall varsin hink.


Satt på bryggan hos Kinabror och väntade på att hans skulle få klar köttfärslimpan. Han gör en fantastiskt god köttfärslimpa på älgkött. Till det hade han gjort pressgurka och picklad rödlök och en massa grönsaker och sås och potatis. Det var rent kockmässigt gott. Han är en rackare på att laga god mat. Vi njöt.


Så det var en härlig helg och så blev det måndag och sysslor måste till. Gräset skulle klippas och veden skulle kastas in. Nere vid sjön skulle det fixas så det var bara att sätta igång. Vi tog en paus och satt på AMV och Östens soliga veranda och fikade och njöt i solen.


Så gjorde jag stekt fläsk med löksås och efter det kom DansAnn för att plocka svartvinbär och jag gjorde henne sällskap i buskarna och vi hade så mycket opratat så timmarna gick väldigt fort. Hon hade med sig en massa fina grönsaker till mig.

 

Vad mer: Björnjakten har börjat och bilarna far fram och tillbaka. Det har visst setts en björn alldeles i närheten men jag är nog mer rädd för jägarna än för björnen. 


Dagens ord: Fem grader bara i morse. Blir nog snart frost på nätterna.


Av Anita - Fredag 19 aug 07:29

 

Efter den fina måndagen blev vädret lite sämre men inte värre än att jag kunde vara ute och kasta in ved och rensa i vinbärsbuskarna. 


Det är skördetid nu och jag har plockat både svart och rödvinbär och till och med hittat lite hallon. Att krypa omkring och rensa och fixa i vinbärsbuskarna är inte så kul men det är värre med veden. Trots att jag är där någon timme varje dag så verkar inte vedhögen minska det minsta. 


jag har skördat lite av varje i alla fall men inget bad har det blivit sista dagarna. 


Så igår var det surströmmingsprermiär och DansBritt hade lyckats få tag i flera burkar surströmming och Kinabror och jag blev bjuden till henne på fest.

 

Fest blev det minsann.

 

I hyreshuset utanför henne var det uppdukat med allt som ska vara vid en surströmmingsfest.

 

Kinabror och DansBritt hjälptes åt att öppna burkarna. Inga hyresgäster kom ut och undrade över lukten i alla fall.

 

Så gott det var. Det började regna men slutade lika fort som tur var. En ilsken hackspett skrek åt oss. Kanske gillade han inte lukten. vad vet jag.

 

Så är det fredag och det verkar vara lite regn i luften.  Det är någon sorts jaktmässa i Hammarstrand idag så vi ska väl åka dit sedan vi varit iväg och ätit lunch. Få se vad som finns där. Någon bössa ska jag inte ha men kanske finns det något gott att äta som tex älgkorv eller liknande. Vi får se.

 

Dagens ord: Känns som om hösten närmar sig med stormsteg nu. Luften har en annan ton.


Av Anita - Tisdag 16 aug 20:27

 

Igår skulle Kinabror och jag hämta Moster (88 år). Det var en fin dag med solen som började stråla.

 

Vi skulle vara på Näset vid 11-tiden och det var vi men ingen svarade när vi ringde på eller knackade. Bestämde mig för att ringa men då kom hon ut i morgonrocken och hade försovit sig och glömt vilken dag det var. Skit samma, vi hade ingen brådska och hon fick på sig kläderna och vi åkte iväg.


Först till Kinabrors sommarstuga där vi satt på hans paveljong och drack kaffe.

Så hem till mig där jag hade förberett middagen.

 

Grävt upp och kokat potatis och panerat en hel massa abborrfileer och gjort en kall sås med massor av dill och andra örter. Abborrar är mosters favoritmat och det är klart att hon ska få det.

 

Det blev uppskattat och vi hade det väldigt trevligt.

   

Dagen gick fort och sedan skjutsade vi hem henne och åkte iväg till Hammarstrand.

Vi tittade till mammas grav och handlade lite och sedan åkte vi hem. Så varmt och skönt det var. Rena rama soarvärmen och det gillar jag.


Så idag var det en ny dag och lika varmt och skönt. 

 

Vattnade blommor och sedan åkte jag till tandhygenisten.

Hem igen och Kinabror och jag satt på förstukvisten och fikade. 


Jag har ju båten i sjön men har inte varit ute en enda gång men idag skulle jag i alla fall ut. Det hade jag tänkt och så blev det. En gång måste jag åka till kanalviken den som vi kallade gyllenesanden. Därför att där lyste sandbotten så fint i solen och där hittade vi så fina skatter. Det var fina stenar och slipade träbitar efter flottningen. Till och med har jag hittat ett märke till en mössa och ett halsband nergrävt i sanden.


Nu börjar det växa igen med vass där och det är inte så mycket träbitar kvar.

Jag har använt bitarna till allt möjligt som tex en glad fisk.

 

eller en fågel som sitter på strandstugeväggen och vaktar.

 

Jag hade sådan fantasi och lust förut att gör allt möjligt men jag tog i alla fall med några fina träbitar hem. Kanske får jag lust att göra något av dom.

 

Dom har så fina ådringar.

Så badade jag och det var 22 grader i vattnet och väldigt skönt.


Så hem och kastade mig ner i vinbärsbuskarna för att fortsätta renas i dom men det var för varmt och för mycket broms som bet mig hela tiden.

Lagade mat till Kinabror och mig istället.

 

Satt på förstukvisten och såg ovädret rulla in över sjön. Såg blåsten komma. Såg blixtarna komma. Hörde dånet av åskan och en riktigt våldsam smäll som var på ganska nära håll.

 

Så kom regnet och jag satt där och såg ut och hoppades att det skulle gå över fort och det gjorde det.  Hoppas det inte regnar imorgon.

Jag har så mycket ogjort. Klippa grås, rensa i vinbärsbuskar, koka saft, ta reda på grejor nere vid sjön, och så den attans veden som ska in i vedboden. Tycker jag håller på med det hela tiden och den verkar växa mer och mer. Konstigt med ved. Den är liksom förbannad. Så blir jag också förbannad och less. Nåja sånt är livet.


Dagens ord: Kanske, kanske kan jag bada imorgon också.


Av Anita - Måndag 15 aug 09:29

 

Igår var det tredje växtfärgningsdagen och solen sken och det var lugnt på sjön och man kunde inte önska sig bättre väder.


Jag började dagen med att kolla mina rosor. Rosor för mig är inte samma som för er söder över. Jag vet att rosbuskarna prunkar med massor av doftande rosor men här i kallhålet Fisksjön får man verkligen vara glad för en eller två rosor på varje planta.

 

Den gula rosen har haft en knopp nu som inte slagit ut på snart en månad men igår morse stod den där i sin prakt och med en doft som var helt underbar.

 

Det var ett tecken på att det skulle bli en magisk dag.

En dag inte bara med växtfärgning utan trevlig samvaro också med härliga tjejer.

 

Tredje badet med korsinill gav en cyklamenrosa färg.

 

Att skölja i sjövatten är både enkelt och ganska trevligt.

 

Vi hade två hundar där och till och med tre en stund.

 

Inte dumt att kunna ta ett bad med hundarna för faktiskt så var det 21 grader i vattnet.

 

Så börjde vi med lite lökskal som ju blev gult som vi trodde.

 

Så fint det blev.

 

Bresilja blev blålila och syrenlila.

 

Nog blev vi nöjda och tjejerna hade present till mig för att dom fått vara här och njuta och ha med sig fina färgade garner hem. Det är roligt att få uppsskattning. Det är ju sållan som man får det. Allt tas ju för givet i vanliga fall.


Det ska bli så spännande att se vad det blir för något fint av alla garner. Säkert fina koftor och tröjor och sockar m m.

Det är i det här läget som jag ångrar att jag inte lärde mig stickar av min mamma för hon var så duktig så jag tyckte att det var bättre att hon stickade till mig. Ja nu är det för sent som med mycket annat i mitt liv. 

 

Bort till Kinabror och åt grillat som var så gott. En riktigt festmiddag utomhus hade vi med nyplockad brockoli därtill.

Så cyklade jag ner till byn för att vattna på gravarna och såg inte en människa någonstans.

 

Idag en ny fin dag med värme och lite sol från och till. Kinabror och jag ska fara och hämta Moster 88 år. Vi ska äta abborre och nypotatis som jag vet att hon gillar. Tänk att bli så gammal. 


Dagens ord: Färger och doftande rosor och trevliga tjejer och glada hundar gör livet lätt att leva precis som det ska vara.

Av Anita - Lördag 13 aug 19:47

 

Det har varit ett par dagar med fullt upp. Ryggen är lite bättre så jag rensade vinbärsbuskar och plockade en hel hink med svarta vinbär. Sedan kastade jag in lite ved.

Plockade fram gamla Saftmajan och började göra gele.

 

Jesses så stökigt det blir men det blev i alla fall en massa burkar med svartvinbärsgele att bära ner i källaren.

 

Får väl vara glad att gelen stelnade, det är minsann inte alltid den gör det. Opp och ner ska burkarna stå.


Sedan följde jag med Kinabror till Holländarna men dom var inte hemma.

Det är trots det ett äventyr att gå dit för det finns alltid något nytt att förundras över som tex den här fågelholken.

 

Deras skithus är minsann också något alldeles i särklass tjusig.

 

Så tillbaka till Kinabror och åt bruna bönor och fläsk till lunch. 


Så när klockan var fem så kom växtfärgarbrudarna. Vi satt och pratade och planerade och började beta garnet med alun som man ska göra för att färgen ska fastna.

 

Under tiden som värmarna blev varma så fikade vi lite och några badade. Det var ju fint väder .

 

Tog några timmar.

 

Så idag började vi med färgningen. Jag gick ner tidigt och började elda.

 

I ena kokaren var det korsinill som legat i blöt på natten. Det är faktiskt en lus som är torkad och som man ska mortla och låta ligga i blöt över natten. Det blir en härlig röd färg av det.  

I den andra var det krapp och det är en rot som man kan färga med som ger en rödgul färg 

Så ska det hållas värmen mellan 80-100 grader i en timme och det är det som är det svåra.

 

Försiktigt ska man doppa så att det inte blir fläckigt utan fint.

 

Det blev riktigt fint och vi var nöjda. 

Även krappen blev bra.

 

Så ska det sköljas och hängas upp.

 

Alltid lika spännande att se hur det blir.

 

Så hänger då första omgången på tork.

 

Nu kan man färga en gång till med samma färgbad men man måste då låta färgbadet kallna till under 40 grader innan man lägger i en ny omgång. Det är den proceduren som tar tid. 

 

Den blev mera rosa än röd.


Så lite lunch och så dags att koka lökskal och färga med det. Koka i en timme, svalna ner till 40 grader och sedan doppa garnet och låta det hålla sig på mellan 80-90 grader i en timme. Tiden går så fort så dagen bara flyger iväg.

 

Så gör vi kväll för idag och ska fortsätta imorgon. Då blir det blått som det ska bli av blå bresilja som också är en växt. Få se om det blir något mer.


Nu är jag ganska trött och lägger mig på soffan tillsammans med katten Morris


Dagens ord: Vi hade i alla fall tur med vädret och jag har en ny tand att tugga med .


Av Anita - Torsdag 11 aug 07:39

 

Precis så känner jag mig. Tänder som rasar ihop. Ryggen som värker. Ena foten som värker och så var det liksom slut på så mycket. Rena rama murkenstubben är jag.


Lördagen som Sonen for iväg till Skåne. Ingen kaffelukt från köket mera. Ingen att sitta och  dricka kaffe med på morgonen och sakta och försiktigt vakna till medan vi pratade om vad vi skulle göra under dagen och vilken mat vi skulle laga. Oron för honom när han åker så långt i bil.


Det regnade på lördagen och det blev ju ingen dans för mig som jag sa förut och nu vet jag att tiden med nöje och dans är förbi och så är det. Slut och vara slut. Vad ska man glädja sig åt. Lite mygg och ingen snö kanske.


 

Så blev det ett par dagar med fint väder i alla fall. En kväll var det till och med blankt på sjön. Det blev inte något fiske för mig men tanken finns där i alla fall. 

 

Nere vid badstranden har det blivit lite mindre vatten och det forsar inte så mycket i ån längre. Det känns som om hösten är på väg, fast inte sommaren ens har börjat.

 

Det kanadensiska älggräset börjar blomma för fullt och dom är fina och fluffiga. En blomma som tål blåsten i alla fall.

 

Nåja jag fick i alla fall tag i en tandläkare som lagade min trasiga tand och som var världigt trevlig också. Mera oväntade utgifter. men....... kanske bättre att få betala för tänder än för att laga bilar i alla fall. Det är dyrt med tandläkare men nog sjutton är det dyrare med bilar, åtminstone min som bara varit trasig sedan jag köpte den.


Om man nu ska vara postiv och det ska man ju sägs det, så kan jag säga att det inte är något problem att vara utan ac för någon större hetta lider man inte av här inte. Att laga AC:n i bilen struntar jag i för nu blir det nog ingen hetta mer.


 

Humlen växer som sjutton och snart kommer fina kottar att hänga som druvor från dom.

Gurkorna växer som sjuttton och brockolin också.


Jag har i alla fall blivit lite bättre i ryggen, så pass att jag tar en timme varje dag i vedhögen och kastar in ved i vedboden. Tar det på morgonen innan jag blir för trött.

 

Svartvinbären har börjat mogna och är precis lagom att göra gele av. Tyvärr har jag alldeles för många buskar och dom är helt fulla med brännässla och ogräs så jag ligger där på marken och rensar och rensar. Tur att jag har hunden Jack som hjälper mig att dra bort skräp och ris så jag slipper det. 


Så är det det med växtfärgningen till helgen. Hoppas att vädret blir bättre än vad det var förra gången vi färgade. Jag har i alla fall fått grejorna vi skickade efter. Post nord hittade till slut det försvunna paketet. 


Idag blåser det men regnar inte. Ska försöka racka till min rygg och ge mig iväg till vedboden.


Dagens ord: Det är bara att erkänna. Jag är avundsjuk på alla som far på semester. Jag for bara till tandläkaren jag.

Av Anita - Lördag 6 aug 07:05

 

Jag har tittat i garderoben gång på gång för att se vad jag skulle ha på dansen på kul i backen idag Jannez spelar där och dom är så bra Så många danser jag dansat till dom så gott som varje år i många år. Nu skulle jag äntligen komma iväg.

Då slår livet till med hårda slag. Plötsligt får jag ryggskott och kan knappt ta mig ur sängen. Min hälsporre kommer också tillbaka med kraft. Så drömmen tog slut och vardagen slog till. Vilken dålig sommar det varit.


Ser på katten och önskar att jag hade lika lätt att ta mig ur sängen och att jag rörde mig lika smidigt som katten Morris.

 

Som lök på laxen bet jag i ett havreflarn och en tand gick sönder. Nu är det inte lätt att leva. Först kostnaden för bilen och så tandläkarbesök om jag kan få tag i någon tandläkare och det är minsann inte det enklaste i semestertider.

Så börjar det regna och Sonen som ska köra bil hela vägen till Skåne idag. Oro för det och för ovädret som ska komma med åska och elände.

Oroar mig dessutom för veden som ska in och för alla 30 bärbuskar som ska rensas. Hur ska jag klara det?

Ser framför mig alla människor som dansar och skrattar ikväll och här sitter jag. Gamkärringen med krämpor och snart är sommaren slut.


Nåja vil pratar inte mer om det. Vi tar en promenad i trädgården istället. Trots det dåliga vädret verkar det växa ganska bra.

 

Runt pyramiden har jag träget kämpat med att plantera rosor som sorken lika träget tuggat i sig . Konstigt nog så kommer dom upp men inte med så många blommor men i alla fall.

Kallhålet Fisksjön gör så gott det kan.

 

Ibland kommer det någon gullig liten unge och vill sitta där inne en stund.

 

 

Fuxian blommar troget trots blåst och regn.

 

Jag tycker mycket om borstnejlikor för dom tål det mesta och blommar länge och med fina färger.

 

Nu klättrar humle och andra slingerväxter på huset och får det att se riktigt småmysigt ut.

 

Det är grönt överallt. Här blir det mest grönt och lite blommor men fint på sitt sätt. Man får vara glad för det man kan få till i alla fall.

 

Jättedaggkåpan är hur stor som helst och blommar överallt i min trädgård. En fin blomma med blad som är lika vackra som dom gula fluffen.

 

Eken växer för varje år och snart kan jag sitta under eken och läsa om jag får ha hälsan.

 

Även bara grönska i olika gröna nyanser kan vara fint på sitt vis.

 

Jack gosar sig i gräset.

 

Nere vid sjön väntar bastun på att någon ska tända upp Nästa helg blir det växtfärgning. Hoppas att jag blir bra till dess och att det blir skapligt väder men det kan nog inte bli sämre än förra gången vi färgade.

 


Dagens ord: Ingenting blir som jag tänkt speciellt den här usla sommaren.Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se