Senaste inläggen

Av Anita - Torsdag 8 okt 09:19

 

Regnet forsade ner natten mot igår, 10 mm bara på natten. Löven har börjat falla men min fina ek har alla löv kvar än så länge.

 


Härom morgonen blev jag väckt av en hel rad med talgoxar som satt och knackade på fönstret och talade om att det var dags att börja mata nu. Så nu har jag gjort det  och det svirrar och far av massor av fåglar som jag inte sett på länge.

Det om något är höst.


Rysstomaterna har mognat och jag börjar fundera vad jag ska göra med dom alla som mognat samtidigt.

 

Nu har dom blivit aprikosfärgade. Jag började rota bland recept och hittade ett recept på citron och tomatmarmelad och så gjorde jag det. Samtidigt gjorde jag lite äpplemos till julskinkan.

 

Så dök Mustachen upp. Han kommer inte lika ofta nu när han sålt sitt hus men nu kom han med en påse plommon, små söta plommon. Där han bor vid älven är det en varmare zon så där kan man till och odla björnbär och äpplen. 

Så gjorde jag röra av dom och lite kräm. Frös in för kommande vintertider. Nya ägaren från Holland dök upp och vi pratade en stund även om min engelska är lite dålig nu för det var 10 år sedan jag pratade men det gick skapligt ändå.

 

Så igår var det dags för årets fotvård och oj så lätta fötterna känns nu. Jag har ju gått mycket barfota i sommar och då blir sulorna så tjocka och spruckna och fula. Nu är dom lena som barnaslen.


Mulet och just ingen sol och regn lite då och då men jag gick bort till Kinabror för att äta middag. Lasange hade han fixat till. 

Vägen hem efter strandstigen gick jag och funderade och tittade på det små ting som man inte upptäcker annat än nu när allt är stilla.

 

Rönnen som inte tappat alla blad ännu.

 

Resten som ligger på stigen.


Björkarna som är så vita och vackra. Tänker man efter är det ett så fint träd men vi har så många så man lägger inte märke till dom. Hemmablind heter det.

 

Så hemma och lönnen har börjat tappa sina blad.

 

Så förstås eken men den har minsann dom flesta blad kvar. Det är den som behåller löven till sist.


Nu ska jag inte störa mer med mitt ointressanta svammel . Det är uppehåll så jag ska ut och fixa i trädgården. Det blir ingen städning inne idag heller. 


Dagens ord: Så länge det varken är snö eller storm så är jag nöjd. Lite regn får man tåla och det är bra för hår och hy så det så.


ANNONS
Av Anita - Måndag 5 okt 14:48

 

I förrgår var det en fin dag då solen ibland tittade fram.


Hunden Jack och jag jobbade med att klippa ner i rabatter. Jag klippte och han bar bort till skottkärran. Sedan gick han fot med mig när jag fraktade bort skräpet. Vet inte varför han gör så för jag har inte lärt honom men han var med mig hela dagen hack i häl.

Kan kanske bero på att Kinabror städade i sin verkstad och dammsugaren surrade för fullt.

Jack gillar inte dammsugaren så värst och det gör inte jag heller. Jag ligger heller på knä och rensar i rabatter. Visst kunde jag spara till våren men då är allt sliskigt och ligger som slem på marken. Bättre att göra det nu. 

Jag har också tagit in alla solenergilampor för nu skiner inte solen nog skarpt för att ge ljus i alla fall.


 

Marken är full med löv och jag ska väl köra en sista gång med gräsklipparen men jag väntar tills allt löv ramlat av.


BonnAnna kom och hämtade sina vita jätteägg .alltså höbalarna om ni inte förstår vad jag menar.


Storfiskarn kom och fikade och Kinabror och jag åt lunch.

 

Jag och Jack gick en sväng ner till sjön. Han puttade ut stenar i vattnet och sedan gick vi på badstranden och jag kastade pinnar till honom. Det var så varmt nere vid sjön så jag tog av jackan och satt och njöt i solen. Ta vara på sista solvärmen måste man göra.


Timmerbilarna går på vägen och nu avverkar kyrkan ännu mer. Nu finns snart bara kalhyggen överallt runt hela sjön och jag känner mig så hjälplös och lessen.


Så håller man på att byta ny el ledning också så en bil som sätter ner stolparna far här. Det är inte tomt på bilar efter vägen även om det är uppehåll i jakten. Ni ska inte tro att det är folktomt här fast det är mitt i skogen.

 

Så gick Kinabror hem till sommarstugan och han skulle göra Janssons frestelse till oss men innan skulle han se på Rögle som spelade ishockey mot någon annan, vilket vet jag inte.


Jag log när jag kom fram. Där satt han med en kaffekopp, ett ölglas och röglehalsduken runt halsen, totalt borta i en annan värld. Tur att dom vann.

Janssons frestelse var väldigt god. Han kan laga mat min bror.


Så kan en vanlig dag gå och lite då och då spelar jag quiz på mobilen. Jag spelar mot en del av mina facebooksvänner och vinner ibland och förlorar ibland. Det är mest för att hålla min hjärna i trim för jag börjar bli glömsk och glömmer namn och annat. Jag har aldrig löst korsord så jag tänkte att jag var tvungen att göra något som håller huvudet i trim.


Nu är en ny vecka och jag började dagen med att fara och handla socker och citroner. Jag hade så många ryska tomater som nu mognar med en väldig fart där dom hänger i fönstret.

 

Nu är dom gula och ser precis ut som citroner. Lika stora också. Jag har nu gjort marmelad av dom med tomat oh citron och den blev riktigt god.

 

När jag var i farten så gjorde jag äppelmos också. Ute regnar det och är väldigt mörkt och kurigt. Alltså ingen utedag. Kinabror håller på och installerar nya element och hunden Jack är inne med mig och gosar i soffan.


I morgon ska det bli regn så nu har jag ingenting att skylla på. Jag måste ta itu med skiten inomhus. Hoppas att det kommer någon och hälsar på så jag har någonting att skylla på och kan skjuta på det någon dag. Fan vad jag är lat.


Dagens ord: Det blir i alla fall aldrig långtråkigt när man bor så här och det finns alltid att göra.


ANNONS
Av Anita - Lördag 3 okt 09:59

 

Oktober är den månad som ibland är varm och fin, ibland krispig och klar och ibland stormig och regnig och till och med snöig. En sak kan man man i alla fall vara säker på. Mörka nätterna är här för att stanna.


Nu är hallen alltid full med gula löv och det hjälper inte hur man sopar men skit samma, det är ju inte smuts utan bara gula fina löv.


 

Det har varit mulet mest hela veckan men inte kallt och faktiskt har det inte varit kallgrader en enda natt och det är ju ovanligt.

Nr solen kommer fram lyser löven helt otroligt.

 


Torsdag kom AMV och Gubben och så kom Gamla A. Han hade med sig lingondricka som han gjort och AMV och Gubben hade med bullar så vi satt vid köksbordet hos mig och fikade och pratade. Det är mysigt att ha vänner.


AMV och jag var nere på stranden och kastade pinnar till Jack så han fick springa i vattnet och njuta av det innan det blir för kallt.

 

Så lugnt och fint var det.


På eftermiddagen blev det ett underligt sken över sjön. Stora svarta moln drog över sjön men solen lyste ändå ner och det kom inget regn.

AMV hade med sig en jättegod köttsoppa och hon och Gubben och Kinabror och jag satt och åt illa oss för det var så gott.


Har jag inte gjort någon nytta den här veckan. Jag har plockat ut de vissna blommorna ur blomlådorna och satt dit granris och tallris, ljung och nypon.

 

Samlat lite blomfrö till nästa år och stökat lite allmänt i trädgården. Så har jag förstås gått ute i skogen med Jack, gått bort till Kinabror ett antal gånger.

 

Gått strandstigen ett antal gånger och sett svanarna flyga sin väg.

 

Det gäller att vara ute så mycket som möjligt nu medan det är möjligt. Vet att jag skulle städa men nog hinner man det och vem märker skillnad. Tror inte att någon som hälsar på mig bryr sig så väldigt om det. Sådana vänner har jag inte.


Fredag var det handlardag som vanligt och DansBritt Kinabror och jag var iväg till Bispgården och åt lunch. Sedan vi handlat mat så for Kinabror och jag till TuppOla och fikade och så gick den dagen ganska fort.

 

och solen gick ner och det blev kväller och nu lyser en ny dag men ingen sol idag och det börjar blåsa så skitväder är väl på gång. Jag skyndar mig ut innan det brakar loss något.


Dagens ord: Nu måste man suga ur det gottaste av utelivet innan skitvintern kastar sig över oss.
Av Anita - Onsdag 30 sept 14:10

 

Jag tror att det är minst 10 år nu som vi plockat svamp den här tiden. Det är röd-gul trumpetsvamp och trattkantareller. Det har till och med hänt att vi funnit en och annan gul kantarell men det är ovanligt.


Från början var det bara DansBritt och jag och hon har svampöga och är den som hittade vårat svampställe där vi hittat både lite och ibland väldigt mycket. Ifjol var det mycket men nu var det mindre.

 

Sista åren har både Kinabror och hunden Jack följt med.

Jack blir som galen när vi plockar svamp och han får springa i nya skogar. Jag känner också en förväntan när jag packar ryggsäcken med mackor och kaffe och tar fram min rosa svampkorg.


Kinabror har försökt lite smått med att få Jack att söka svamp och visst, han hittade några åt Kinabror.


Vädret är dimmigt och fuktigt men varmt och inte en vindpust. Riktigt mysigt att gå i skogen faktiskt. 

 

Det bästa är nästan fikastunden uppe på mossberget. Att sitta där och dricka kaffe och mysa en stund och titta på skörden.

 

Jack vill också ha macka och det är klart att han får.

 

Vi är rätt nöjda men bestämmer oss för att försöka på ett nytt ställe som ser likadant ut.

 

Det blev ett misslyckade men vad gör det.

Vi har ju haft en härlig dag utomhus och så far vi hem och steker oss lite hamburgare och pommes och sedan är man trött så vi sjunker ner framför tvn och dricker kaffe.

Så har en fin dag med svamp som ligger och torkar på nätet vid spisen och vi har ännu en höst gått i skogen och njutit.

 

Jag har plockat in alla saker i växthuset och håller tummarna för att inte snön ska få taket att rasa in den här vintern. Jag vill inte tänka på vintern och jag vill att löven ska vara kvar på träden ett tag till för så länge dom lyser i de finaste färger så kan man njuta av hösten om inte stormen och snön kommer.

 

Redan är marken gul av löv men än finns det kvar på träden.

 

Dagens ord: Vi gå över daggstänkta berg faller som blånads av smaragderna sin färg fallera.

Av Anita - Lördag 26 sept 18:13

 

Nu vissnar blommorna. 

Nu faller regnet.

Nu blåser björkens löv av från träden och ligger som gula guldmynt spridda över marken.

Nu är dagar att kura och tända brasa och känna sig vemodig.


Torsdag var en ruggig dag men DansBritt kom och hon och jag tog oss en tur till förstörda skogen för att se om vi kunde leta upp svamp på något nytt ställe.

Stigen som den var mellan bergen som den såg ut förut.

 

Så här ser den ut nu.

 

Den gröna stigen upp till berget bland mossa och mossklädda stenar som den var förut.

 

Nu är allt borta.

 

Ja ni förstår. Tror ni vi hittade en endaste svamp? Nänämen, inte en enda.


Vi gick hem och kokade fisksoppa och stekte pannkaka och Kinabror kom och gjorde oss sällskap.


Så fredag blev en fin men blåsig dag och vi åkte och handlade och AMV och Gubben var här. Vi åkte till Bispgården och åt hela gänget. Vi gör så gott vi kan.

Kvällen tillbringade vi hos Broder B och Frun och där blev vi sittande till sena kvällen. Tänk så mörkt det är nu. Man såg knappt fötterna framför sig när man skulle gå hem.


Vad mer.

 

Kinabror tränar Jack på blodspår och det går bra. Den hunden älskar att spåra och söka efter saker.


En annan rolig sak var att min ena brorsdotter skickade upp ett paket med svenska äpplen till mig. Ni vet sådana där krispiga och lite sura som bara svenska äpplen kan vara. Jag kan ju inte odla äpplen och tycker att dom är så goda.

Nu ska det bli paj och stekta äpplen och mos. Härligt.


En lördag i september när det regnar så tappar jag energin och jag kurar i soffan och gör inte ett dugg. Ser på Lilla huset på prärien, och bara latar mig. Allt städande och sånt skiter jag i. Det kommer nog andra dagar då arbetslusten överfaller mig.


Dagens ord: Det är minsann en mänsklig rättighet att vara lat.


Av Anita - Onsdag 23 sept 08:58

Storfiskaren och Mustachen satt hos mig och drack kaffe och Storfiskaren berättade att han sett skogsmaskinen fara upp mot vackra skogen.

Då fick jag bråttom för jag hade inte plockat trattkantarellerna vid berget ännu. Nu fick jag bråttom men det var för sent.

 

Det finns (fanns) bara en enda fin skog kvar häromkring. Annars är det bara kalhyggen och blötmark.

Den skogen har varit min största tröst. Där finns till och med en fin stig att gå på. Bergen med mossa på, de vackra höga träden och så blåbärsdalen och mitt svampställe. För att inte prata om det höga berget med vita mossan och utsikten över flera sjöar och berg.


Nu är det sista vackra borta. Precis vid mitt svampställe for skogsmaskinerna omkring och plattade ner allt. En flock med orrar kommer flygande och skriker i panik. Var ska dom hålla till när all skog är borta*? Skogsfåglarna lär väl snart vara helt borta när man tar ner alla skog. Dom vill ha stora barrskogar för att trivas.


Mitt hjärta är så tungt och jag orkade nästan inte gå hem. Tänkte att jag skulle hitta på något kul och söka mig till något jag tycker om. 


 

Det hade slutat blåsa. Lingonplockning förstås. För att komma ut på näset måste man ta av sig stövlarna och vada över ån.

Där fanns en gång en bro och det var bara att gå på den och sedan gå på en fin mur för att komma ut på udden. Nu är bron borta sedan länge och muren har man sprängt. Bort bort med allt vackert.


Stigen efter stranden var kvar men bara bara smal. Lingonriset var borta och ersatt av odon och kråkbär. Det var länge sedan jag var där. Det var bara att ta hinken och gå tillbaka.

 

Ta vi sig stövlarna och vada i det iskalla vattnet som fick mina fötter att domna bort. Jag vet inte hur kallt det är i vattnet men kallt är det i alla fall.


Jag känner mig ledsen för att allt förvandlas till det sämre hela tiden. Det är inte bara skogen utan allt och jag också. Var ska jag gå nu. Hur ska man orka med ännu en vinter när det inte finns något kvar att hålla fast vid.

  sk

Det enda varaktiga är stenarna efter stranden. Dom ligger där trygga som dom alltid gjort när allt omkring förvandlas till det sämre.


Sjöarna växer igen med vass.

Väst i sjön har man kalat av all skog och nu vackra skogen som var den mest välskötta och fina. Bara kalhyggen. Det skulle jag aldrig trott.  

 

Vad jag saknar  de vackra skogarna, stigar och mossa, svamp och bärställen.

Raserat och förstört precis som jag känner mig. Var ska man nu hitta glädjen. Skogen har alltid varit en del ab mig.


Dagens ord: Allt är nära. Allt är långt ifrån. Allt är givet människan till lån.


Av Anita - Måndag 21 sept 09:02

 

Nog vet ni att rönnen skrämmer bort trollen, inte för att jag är rädd för trollen men rönnen är så mycket mer.

Jag röjer inte bort rönnarna och dom sprider sig väldigt runt min gård. Dom verkar trivas hos mig och är favoritträd. 


Det finns dom som tycker att jag ska ta bort dom men jag samlar på en rönnskog som så småningom kommer att växa sig stor och vacker. De första som får fina färger på hösten är rönnen. I år är det inga bär på rönnen konstigt nog. Annars brukar dom få besök av sidensvansarna som kommer i vackra flockar och med ett kvitter som låter som silverklockor. Inte konstigt att jag älskar rönnar.

 

Nog om det. De sista två dagarna har det blåst lite mindre så jag har kunnat vara utomhus.

 

Jag har tagit in fuxian och nu står den på skrivbordet i väntan på att den ska ner i jordkällaren så småningom.

 

Rosenpelargonen som jag haft ett tag i växthuset har jag klippt ner så den ska få plats i fönstren i Sonens rum där dom får vara hela vintern. Där är svalt och dom trivs riktigt bra. Topparna får vara inne och se fina ut .

 

Chiliplantorna har fått komma in både i mitt hus och i Kinabrors. 


Trädgårdsmöbler och hammocken har plockats in i uthusen. Sista potatisen har jag grävt upp.

Inomhus har jag lagt in rödbetor och gjort äppelpaj. 

 

Nu ser man att det är höst och även om det är vackert med färgerna så känns det vemodigt och sorgset. 

Jag gruvar mig så för vintern. Det är då allt skit händer och det går åt massor med pengar. Elräkningen är dyr. Jag ska till Östersund till tandläkaren igen. Jag skulle behöva köpa glasögon. Jag skulle behöva serva bilen. Allt för dyrt.

Så är det kylan och halkan och den förbannade snön. 


Sommaren blev som vanligt kort och även om det var skapligt väder så saknar jag dansen. Inte en enda dans på en hel sommar. Det har nog inte hänt på många många år. Till och med som barn fick man ta en svängom i köket med mamma och pappa. Nåja, det hade väl kunnat vara värre.

 

Dagens ord: Vi badade i alla fall ovanligt mycket den här sommaren.

Av Anita - Fredag 18 sept 21:09

 

Två dagar med skitväder, 3-4 grader varmt och isvindar från fjällen får skinnet att knottras sig fast man klär på sig varmt.

Fan för dom som hurtigt utbrister "Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder". Jo visst kunde man ta på sig skoteroverallen och rånarluva men det känns väl lite onödigt i september. Nog om det.


Dagarna innan var det fint. Den sista svanen for omkring vid badstranden. 

 

Vattnet i sjön har sjunkit väldigt de sista dagarna och badstranden är dubbelt så bred som den brukar vara.

 

Lite besök hade jag  också varje dag i början av veckan och jag vandrade omkring lite i skogen bara för att jag kunde.

 

Det börjar bli lite färg på löven nu och rönnen är en av de första träden som blir röda.

 

De sista två dagarna har inte varit kul. Blåst och kyla och besök i Östersund på specialtandkliniken. Kinabror skjutsade mig som tur var och när vi åkte hem var vi in till DansBritt och fick kaffe och de största bullar jag sett.

 

På kvällen bjöd Broder B med fru på soppa som var väldigt god. Idag har dom också följt med till Östersund och vi åt faktiskt lunch där också.

Nu är jag hur trött som helst och jag har mest legat i soffan och slötitta på tvn. Att kliva upp tidigt som vi gjort i två dagar och så sitta i tandläkarstolen gör mig utmattad och så stormen som viner och inte låter en sova på natten. 


Mycket ska göras ute innan frosten kommer men kanske är jag piggare imorgon och kan uträtta lite grann.

 

Dagens ord: Bortsett från snö och kyla är nog blåsten värst.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se