Senaste inläggen

Av Anita - Lördag 22 maj 09:38

 

Pingst igen men inte är den som den brukar. Det är verkligen sent. Det blommar inte mycket. Inte blir det någon dans den här pingsten heller. Det brukar bli den första dansen på Hanssons loge i vanliga fall.


Här har vi alltid satt potatisen på pingst. Få se hur det blir imorgon. Kanske om det inte regnar.

När grannen levde brukade vi stå på hans bro och skåla in våren med hans skitiga ölsejdlar fyllda av skumpa. Han i hellyhansen kalsonger och sockar med hål på tårna. Den tiden är borta också.


Det har i alla fall varit en vecka fylld av händelser. Det är vår i alla fall. En dag kom Dansbritt. Hon hade varit i skogen och letat murklor och det var så varmt så vi satt på altanen och fikade.

 

Jag åkte ner på byn och planterade blommor på gravarna.

 

Där nere flög svalorna fram och tillbaka och ute på Singsjön skrek svanarna. 


Så kom Gamle A en sväng och Kinabror och jag åkte till AMV och Gubben en dag.


Så var det fika hos Broder B med fru. Hon åkte till Skåne i torsdags för att hälsa på sina släktingar och vänner. Det är ett och ett halvt år sedan hon träffade dom.

 

Så i förrgår åkte Kinabror och jag och handlade och var upp på mammas grav och satt blommor.

Kinabror åkte till Skåne igår så nu är Broder B och jag ensamma här. 


Torsdags kväll följde jag med PappersBeda för att hälsa på vår kompis. Hon var barnvakt hos sin son och vi åkte iväg och det var trevligt med en kvällstur i den fina grönskande våren.


Så igår fyllde Sofiepropp år och Tuppola och jag åkte till Östersund för att fira. Åt det hållet var det inte lika utslaget men det är ju närmare fjällen.

 

Innan vi for tittade jag på hans gulliga höns och gav dom lite maskrosblad.


Vi fick god mat och en sagolik kaka hos Sofie och sedan stannade jag kvar hos TuppOla och såg på tv. När jag åkte hem började solen gå ner och klockan var nästa halv elva.

 

Flera älgar och en räv såg jag och en massa skogsfåglar. Det var en sådan vårkväll.

 

Det är ljust så länge och en konstig skymning. Jag ville ha in katten till natten. Han vill vara ute så länge den här tiden men vid tolvtiden fick jag in honom.


Annars har jag mest bara fixat i rabatter och i växthuset. Pelargonerna är ute i växthuset men alla tomatplantor och gurka och sånt står inne i fönstren. Tror att risken för frost är för nära så dom får vara inne ett tag till. 


Idag kommer HunnGun och man och hälsar på och det ska bli kul. Det är mulet men blåser inte. 


Dagens ord: Lite kul har det i alla fall varit den här veckan tro inte annat.Av Anita - Måndag 17 maj 15:17

 

Det blev bara ett par dagar med sol och värme. Lördagen började det regna och var bara några grader varmt . På sätt och vis var det bra för då var jag ju tvungen att hålla mig inne.


  och när man inte städat på flera veckor så behövdes det. 


Först sopade jag upp tre fulla sopskyfflar med jord och grus. Sedan dammsög jag upp så mycket katt och hundhår och folkhår så jag måste tömma dammsugaren flera gånger. Mattorna var nästan tunga och svåra att skaka av all jord.


Efter att ha torkat och till och med skurat förstukvisten och tagit in en blombukett kände jag mig ganska nöjd i alla fall.


Så kom regniga söndagen och i skulle ha vågmöte.

Det var första gången för holländaren Carl. Han gick runt och lade märke till alla mina målade möbler och andra saker som folk inte brukar lägga märke till. Han tillhör en annan tid egentligen.. Vill inte ha mobiltelefon eller mail och egentligen inte bil heller. Han var ju tvungen att köpa en när man bor så här och då cyklade han till Sundsvall och köpte en. Det är 12 mil dit. 

Ja nu är vägmötet fixat i alla fall och jag har skrivit protokoll och gjort klart.


Nu vill jag berätta en sak. Jag har ju en bloggvän Soldansaren som har skrivit en bok om frankrike. En härlig bok om hur det var att tillbringa tid där. Så härlig bok att läsa.


Nu i dagarna kom en skolkamrat ut med sin fjärde bok.

 

Dom handlar om hur det är att bo i inlandet i Norrland. Om vänskapen mellan bybor och för all del ovänskap. Hur allt dras in och till och med dansbanan ruttnar och försvinner. Rolig var boken och jag kände igen mig så väl i hur det är oh hur annorlunda vårt liv här nog ter sig för andra.

Hur hus blir tomma och köps upp av folk utifrån som kommer hit en vecka på sommaren. Ja, en helt härlig bok.Låter inte så men det positiva och vänskapen och att alla hjälper varandra var det härligaste.


Så duktiga dom är. Jag skulle gärna vilja skriva också men tror inte att jag har tålamod. Dessutom skriver jag som jag pratar och har dåligt sinne för hur man ska skriva egentligen. Jag skriver bara ur hjärtat bara så där och kollar aldrig efteråt så ibland kan det bli lite fel men skit samma.

Saker ska göras av hjärtat inte för att andra ska tycka. Därför passar bloggen nog bäst för mig.

 

Idag regnar det hela dagen och jag hann inte göra så mycket ute men så kom holländaren och han skulle få svart-vinbärsplant av mig. Då hade han med sig tomatplantor och gurka och pumpa till mig. Jag ligger efter med frö och plantor eftersom våren är så sen men allt får väl stå inne ett tag till tills det blir lite varmare i växthuset.


Nu har jag inte mer att berätta. I morgon ska vi åka till AMV och Gubben för Kinabror ska klippa hår och skägg innan han drar iväg till Skåne för att hälsa på barn och barnbarn. Det är jättelänge sedan han var där nere nu så det blir säkert kul. 


Dagens ord: Vårskriket var nog lite för ynkligt för våren höll bara ett par dagar. Av Anita - Lördag 15 maj 08:31

 

Sen vår men så plötsligt blev det så varmt så det blev nästan sommar och allt rasade över oss människor och djur på en enda gång.

Blommorna som legat under snön blommar.

Vitsipporna nere mellan björkarna lyser vitt.

 

Minipåskliljorna lyser gula i rabatten.

 

I diket på Gubbflon blommar kabeleka, bestilskråp och gullpudra.

 

Björken har nästan slagit ut och gräset börjar bli grönt.


Lommen ropar på sjön och det är massor med sjöfåglar.

Det är kvitter och fågelbråk. Några fågelholkar har gjort sitt och ramlat ner till förfång för fåglarna som kommer sent. Det är flugsnapparen som kommer lite sent och blir helt rasande när holken är upptagen av talgoxen. Oj så dom har bråkat sista dagarna. När man ligger med och grejar i jorden hör man alla ljud så bra och ser vilka fåglar som kommit. Svalorna älskar jag. Jag hade ju svalan Iris i många år och hon var så tam att hon satt på min hand och hälsade när hon kom. Det gör inte hennes ungar som nu är vuxna men visst gjorde dom en sväng runt mitt huvud så nära att vingarna nästan tuschade min kind. Dom känner igen mig och det gjorde mig glad.


Jag har krattat klart men nu är det rabatterna som ska skötas om. Frön som ska sättas och det ska fixas potatisland och gödslas. Oj så jag står i. 

 

Dammen har fått rent vatten och nu porlar det fint när den solenerifontänen kommit på plats.

 

Vedhögen har blivit rätt fin och stor.


Sjön är öppen och så kom Kinabrors son med sin nya hund. 

 

Jack är förtjust när det går att bada igen. Han älskar att bada.


Så kommer det folk också. AMV och Gubben och Krumeluren är vid stugan och det är dags att plocka bort pinnarna från vägkanterna för imorgon är det vägmöte och då ska det vara fint.


Så kommer Sundsvallsborna och det är roligt att träffa dom igen. Jack blev alldeles till sig när han såg dom. Han log med hela ansiktet och svansen gick värre än en elvisp. Oj så glad han blev. Han gillar människor mer än hundar.


 

Älgarna betar på vägkanterna och bryr sig inte ett dugg om att man stannar och tittar. Den här älgen tittade inte ens upp när vi pratade med den.


Idag är det lite mulet och nu ska jag faktiskt städa. När jag gick barfota igår kände jag gruset under fötterna. Med tre hundar och en katt och en massa folk kan det inte bli annorlunda och jag har inte tid att städa inomhus. Det gäller att försöka få till det ute nu så frön och annat ska komma i jorden. Så nu har jag stadigt jordiga händer som inte går att få riktigt rena. Jag vill inte ha handskar när jag rotar i jorden. Jag vill känna och njuta.

 

Då och då lutar jag mig mot en björk och njuter av solens värme. Ja så här jävligt ser jag ut nu för tiden. När solskenet lyser starkt ser man att den här vintern har givit mig ännu flera rynkor än ifjol. Usch säger jag.


Dagens ord: Idag ska jag städa och göra fint på farstukvisten.


Av Anita - Tisdag 11 maj 17:31

Igår vaknade jag och upptäcker att det för första gången att det inte är minusgrader.

 

I flera dagar har jag väntat på att sjön skulle gå upp. Det går så väldigt långsamt.

 

Isen flyttar sig fram och tillbaka över sjön men till slut så ger den upp.

 

Igår gick den upp och bara några ynka isflak for omkring. Härligt härligt.


Vitsipporna som inte velat slå ut står plötsligt i full blom.

 

Nu tog jag och flyttade fram hammocken. Den är gammal och rostig och plasten är lagade med silvertape. Vet inte men tror att jag fick den när jag fyllde 40 och det är ju över 30 år sedan. Inte bara hammocken är gammal.

Altanen är rutten och jag byter någon bräda lite då och då. Det är en spänning att se vem som trampar igenom först. Det är sånt man får roa sig med här på landet där ingenting händer.

 

Nu kan jag vara ute äntligen. Fåglarna kvittrar och jag jobbar med att fixa i rabatter och lite av varje. 

 

Som att plantera i mina gamla grytor även dom rostiga. En blomma lyser upp i alla fall.


Så imorse var det alldeles ljummet ute när jag släppte ut katten och jag bestämde mig för att ta ut mina pelargoner i växthuset. Fyllde tre kärror med blommor.

 

Det tog lite tid och sedan for Kinabror och jag till Hammarn för att köpa sättpotatis. Oj så bråttom det blir nu.

Så finns det plötsligt nässelfjärilar, sorgmantel och citronfjärilar i trädgården. Det ska planteras och rensas och göras fint. Dammen ska få sin fontän och blommor runt om. Ja det finns hur mycket som helst och jag vet inte var jag ska börja riktigt.


Nu måste man passa på. Coronan gör att man inte kan träffas många men vårskriket måste skrikas hur det än blir. Det blir bara DansBritt och jag. 

Vi börjar bli lite gamla men vi vandrade upp till Kolbjännsjön. Tog oss upp på vättarna berg under pust och stånk.

 

I kolbjännsjön hade inte ens isen försvunnit och innan skrikandet var vi tvungna att sätta oss och vila och dricka lite kaffe.

 

Ingenstans är kaffe så gott som när man är trött och är utomhus. Härligt.

 

Innan vårskriket vilar vi lite men sedan satt vi igång med att skrika. Det ekade från alla håll och några änder började kvacka i ren förskräckelse. Vi undrade om vi skrämt både älgar och björnar och div andra djur men ingen människa fanns där i alla fall. Konstigt, vägen dit var lång och uppför men efter lite kaffe gick hemvägen ganska lätt. Gamla kärringar får trötta ben minsann. Det trodde man aldrig förut men så är det.


När vi kom hem kom nästa överraskning. Svalorna som brukar komma den 21 maj var redan hemma hos mig och flög runt och kvittrade sin underbara glada kvittersång. 


Nog kan man säga att det här är en härlig dag den första riktiga vårdagen och nu när vi skrikit vårskriket så må väl våren kommit på riktigt.


Dagens ord: En svala gör ingen sommar men kanske fem stycken gör både vår och sommar.


Av Anita - Fredag 7 maj 08:32

 

Jag var dum som satt blommor i cementrören. Jag var dum som trodde att sjön skulle gå upp.

 

Borta hus Kinabror var det rätt så mycket av isen som var borta men när jag gick hem började det snöa och hagla och nu ser det ut så här igen.

 

Egentligen var det inte det jag skulle prata om idag. Det var det där med kaminen. Visst nu är den på plats och det blir varmt och skönt när jag eldar men att det skulle vara sådant klater för att byta en kamin mot en ny kamin som ska vara på samma ställe. 


Man måste anmäla till kommunen när man gör något sådant.

Jag försökte ringa tekniska en hel vecka men dom har bara två timmars telefontid och då var det upptaget. Till slut fick jag tag i en kille som skulle skicka mig en blankett. Det tog en vecka till innan jag fick den.


Jag behövde besikta kaminen och visst det kom en sotare och han var här en liten stund. Tände för att se om det brann eller vad han skulle göra.

Sedan var det klart att elda. 

Så kom räkningen 2800 kostade det för den stunden.


Så kom kallduschen  Jag fick ett papper från kommunen som jag fattade som en tillåtelse att elda. Ett papper med någon formel mppb 47,6????? 

En blankett som byggherren skulle fylla i. Byggherre är det jag det. ????  Tydligen ska jag fylla i en blankett med en massa frågor som jag inte har en aning om. Jag har ju fått ett besiktningsprotokoll av sotaren som jag skulle tro att han också skickat till kommunen.

Allt detta för att jag bytt en kamin till en nyare och satt den på samma plats i samma mur. ????

Det kostade 1071 kr och tydligen mer för varje vecka som överskridits. Överskridits vad??????

Jag blir alldeles matt. Inte undra på att folk låter bli att följa bestämmelser. Sånt jävla klater. Jag mitt dumma arsle som trodde att det bara var att ringa Putte Kamin och få en ny kamin. Det visade sig vara den enkla saken. Han kom med kaminen och satt in den och det gick ju som tjosan. Det var bara början.


Undrar hur många blanketter som jag måste fylla i innan allt är klart. Fy fan vad jag blir less. Får väl försöka sätta mig och läsa alla papper som följde med. 


Annars har veckan mest gått åt till att jobba ute med att kratta löv och stöka i trädgården. Hunden Jack har varit med hela tiden. Han gillar inte när Kinabror kapar ved utan vill heller vara med mig.

 

Vedhögen växer dag för dag.


  il  En . Att vara så dum att jag planterat panseer var ju ett stort misstag. Det är verkligen sen vår. Inga blåsippor, inga vitsippor och det brukar det vara den här tiden.


Nej, jag får väl sätta mig och försöka fylla i blanketten och vara byggherre. Kommer säkert att få fler för att det ska vara så omständigt och besvärligt att bara byta en kamin till en annan och sätta den på samma ställe. Krångelsverige minsann. 


Dagens ord: Känner mig som en idiot som inte fattar ett dugg. Det ska ju vara lätt att leva eller ???????
Av Anita - Tisdag 4 maj 07:21

Vaknar vid 5-tiden av att katten Morris vill gå ut. Det var ett märkligt ljus den här morgonen lite guldskimrande. Så får jag se att två rådjur är i trädgården. Jag har inte sett dom på hela vintern men nu är dom här, magra och eländiga men ändå två stycken. Skulle tro att dom mumsat upp tulpanerna men det är dom väl unt efter den hårda vintern.


 

Nu är det äntligen dags att börja stöka omkring utomhus. Oj så mycket det finns att göra nu. 


I helgen har AMV och Gubben varit här och AMV och jag gick bort till Holländarna för att se hur långt dom kommit längst bort i byn. Vilka fantastiska människor.

 

Dom bygger bastu och har gjort en fin hage runt hela åkrarna. Ett nytt skithus och inne i köket odlas det på varje fläck. Det är växter i alla fönster och från golv till tak. Det ska bli odlingar utan like. Det piper små fågelungar  i en låda. Vaktlar.

Ute kacklar det några hönor och vi sitter ute och dricker kaffe. Vi pratar på en blandning av svenska och engelska.

Dom har gjort tussilagosirap och vi har mycket att prata om. Det var de bästa som hände att dom kom dit.

 

Han är snickare och gör de mest otroliga saker av stubbar och stockar. Jag kunde. inte låta bli att fota trappan till det lilla huset man byggt. 


AMV och Gubben åt hos oss och helgen gick väldigt fort. 


Nu ska det fixas i rabatter och odlas även hos mig. Jag skulle ju inte göra det iår men lusten kommer när blåsten slutar vina och snön försvinner. Kinabror har startat vedkapen och hunden Jack leker med bollar.

 

Det är väldigt sent i år. Först krokusen kom nu och i vanliga fall har blåsippor och vitsippor slagit ut. Sjön brukar ha gått upp men inte nu. 


Inne är pelargonerna grönare än vanligt och fulla med blommor och knoppar.

 

Jag vet inte vad pelargonerna heter men dom flesta kommer från gamla plantor. Det är bara rosenpelargonerna som inte börjat blomma.

 

Pelargoner kallas för tantblommor men dom är fantastiska. Tål det mesta och bara blommar och blommar.

 

Den här kommer från ett skott från DansBritts pappa.

  

Den vita kommer från skott från Håsjögården.

 

Den här kommer från Mustachens farmor. Jag kommer med flera bara dom slagit ut.Dagar Jag har åtminstone 8 olika som inte slagit ut ännu. 


Ser att det börjat blåsa nu igen och det gillar jag inte för jag hade tänkt kratta och frakta bort en massa löv idag och stöka lite i växthuset. Visst ska jag ha en massa pappersjobb att ta tag i men eftersom jag har en ny mail som jag inte kommer överens med så gruvar jag mig. 


Nåja det är bara att ta tag i dagen och den började ju väldigt bra med solen första strålar och fina rådjur som mumsar tulpaner. 


Dagens ord:  Dagar utan blåst är en välsignelse.

Av Anita - Fredag 30 april 11:08

Jag hatar att frysa och gudarna ska veta att jag frusit den här vintern. Gudarna ska veta att jag fryser fast det är vår. De isande norrvindarna viner och söker sig in under kläderna. Det hjälper inte att jag har vinterkläderna på.

 

Lerigt på gården.

 

Inte ett grönts strå och det blåser för kallt för att man ska kunna kratta och göra fint.


Det är då jag börjar fundera och fundera ska man inte göra. Jag läste i en tidning och hörde på tvn. Man kan förlänga sitt liv med att träna och träna.


1. Man ska jogga som ett tok med lurar i öronen så man slipper höra fågelsången.

Fel nr 1. Jag springer aldrig om jag inte blir jagad och det händer då inte ofta. Sist jag blev jagad var av en ilsken svan och det var länge sedan. Inte heller vet jag hur långt jag går eller hur många steg. Man ska ju kunna mäta det också nu för tiden. Däremot går jag mycket. Klippa gräs i två timmar och skotta snö flera timmar gills vål inte skulle jag tro. Det är inte lika häftigt som att jogga med häftiga joggarkläder.


2. Man ska gå på gym och lyfta vikter och trampa cykel och sitta i roddmaskin. Kostar massor.

Fel nr 2. Jag har aldrig varit in på gym men nog har jag lyft i mina dagar. Burit ved och blöta trasmattor. Hinkar med vatten skottkärror fulla med jord, Långa vandringar med fulla bärhinkar.  Gills väl inte va?

Rodd båt har jag gjort för motorn går aldrig igång. Simmat och gjort vattengympa har jag förstås gjort men inte har jag någon snygg klädsel utan en gammal blekt baddräkt. När jag simmar i min lilla sjö är jag för det mesta naken.  

3. Man ska cykla med häftig cykel med massor av växlar och med häftiga cykelbyxor.

Fel nr 3.Cyklar gör jag och har alltid gjort men med mammas gamla cykel utan växlar och jag har trampat många mil på den Gills det?


Har ju förstått att jag är helt ute och inte klär jag mig snyggt och byter frisyr eller använder en massa krämer. Förstår med mitt liv så är det nog ingen chans att jag kommer att bli gammal. Medellivslängden ligger på runt 80 för kvinnor i Jämtland och med fasa inser jag att det inte ens är 10 år dit. Nu har man slösat bort ett helt år då jag inte ens fått dansa.

Dans föresten Kanske det gills för oj vad jag har dansat i mina dagar. Inte ens det har blivit av sista skitåret.


Nej nu ska jag sluta och inte tänka mer än på idag. Idag eldar jag i braskaminen fast det snart är maj. I maj brukar jag sluta elda men attan vet hur det går iår. Majbras blir det ju inte heller och knappast någon sång.


Kanske det måste till ett vårskrik någon dag. Få se om någon gör mig sällskap.

 

Ser att mycket utomhus behöver fixas så jag tog en tre stenar och klädde på dom gamla spetsdukar så dom skulle få bli lite vårfina.

 


Dagens ord: Nu får det väl räcka med blåst och kyla i alla fall.Av Anita - Tisdag 27 april 11:47

 

Det har varit blåsiga dagar. Det har varit kalla dagar. Ibland har det varit hagel, regn och lite snöflingor. Våren är sen.


Jag sitter framför min nya kamin och stökar lite inne. Svär på datorn och på mailen som inte fungerar. 

Ibland tänker jag att det är för lite skratt och för lite glädje. Det är bara coronaprat och elände och jag är sur occh tråkig och ful.

Såg härom dagen i tidnngen att livsmedellängden har blivit kortare här i Jämtland. Ska det bli så har man bara tio år att leva. Känns väligt deppigt att ens tänka på det.


Nej nu tror jag att vi tar en lite roligare bild i alla fall. Igår när jag gick badstrandsrundan med hunden Jack  hade åmynningen och lite av badstranden blivit isfri i alla fall.

 

Något att glädja sig åt. 


Den frysna marken gör att Kinabror kan dra hem veden på morgonen och nu har han gjort det i alla fall. Nu är det bara kapning och klyvning som är kvar.

 

Ni serr ju hur trist det ser ut och snön verkar aldrig tina.

 

Fin björk har han i alla fall kapat och dragit hem bror min.

 

Ska kanske räcka till nästa vinters eldande.


Det har varit några nätter med dålig sömn för månen. Det är tydligen supermåne inatt, vad nu det är. Får väl gå ut och titta inatt.


När det drar ihop sig till solnedgång hör jag bäcken brusa och duvurna kuttra i granskogen. Om det inte blåser förstås, då hör man bara blåsten vina och skrika.

 

Vet att jag är så tråkig och sur och trist så jag står nästan inte ut med mig själv. Idag är inte den bästa dagen men som dom flåshurtiga optimisterna säger, det kunde vara värre.


Dagens ord: Jag var roligare och vackrare förr. Det är då ett som är säkert.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se