Senaste inläggen

Av Anita - Onsdag 14 sept 09:56

 

En av mina klasskamrater skrev härom dagen på facebook att hon upptäckt att hon inte blivit solbränd men fläckig och flammig den här sommaren.

Det är gammeldagarna som undan för undan börjar anfalla oss som en hungrig krokodil.

Nog har jag märkt det också. Ingen jämn och fin solbränna minsann. Fräknig har jag blivit. Prickig överallt och jag har fått en prick mitt på näsan och armarna ska man inte prata om. Usch och fy. Så pass att jag inte vill ha kjol längre. Fast i sommar har man inte behövt annat än långbyxor för den delen. Tre gånger har jag haft kjol.


Nog om det. Det regnar idag och gjorde det samma igår. Fast det är bra för potatisen och jag har inget emot regn.


Kanske bara det att det finns en del att göra inomhus som inte blivit gjort på länge.

Det är det där med min boganvilla. Vet att jag stavar fel men ni vet vad jag menar. Trillingblomma heter den på svenska.

 

Den som är 45 år gammal och täcker hela söderfönstret. Nu har jag märkt att den inte blommar som den brukar och inser att den nog inte orkar med med den stora grönmassan.


Nu skulle det ske. Jag skulle klippa bort en hel del av bladmassan och oj vilket jobb. Flera timmar tog det och jag såg att det faktiskt fanns lite blomknoppar här och där som jag inte ville ta bort. 

 

Nu är den till sist klippt och vi får se om den mår bättre nu när den har mindre blad att ta hand om. Egentligen skulle jag passat på att putsa fönstret också men jag ids inte.


Det blev en tur till Hammarstrand med Kinabror för han skulle dit och sedan var det nästan tid att gå till honom och äta bruna bönor och fläsk.

 

Inga vilda blommor finns längre på vägen dit men ett blad av en tussilago fångade min blick när jag gick dit.

På vägen hem mötte jag TuppOla med Sambo och vi vände om och for tillbaka till Kinabror och satt där och fikade och pratade bort en bra stund av kvällen.


Idag hade jag planerat att städa sovrummet och byta sängkläder och tvätta sängkläder men än har jag inte kommit igång. Allt går så långsamt nu för tiden. Min tur att laga mat idag. Det blir paltbröd och fläsk. 


 

Som tur är så har jag haft en jättebra bok att läsa. Det är liksom tomt när man inte har en bok som väntar. Ibland i fullmånens tider så har jag svårt att sova och en bra bok är då fint att ha. 


Nog för idag från den gamla kärringen med åderbråck, hälsporre, hängigt skinn och gravrost. Ni som är unga gläd er för för er skönhet. 


Dagens ord: Gå ut i regnet. Det är bra för då blir håret lockigt och huden återfuktad.


Av Anita - Måndag 12 sept 20:07

 

Det har varit fint väder. Började på fredag med vår vanliga resa för att äta lunch tillsammans med DansBritt. Den här dagen var AMV och Gubben här och dom följde också med. Minns inte vad vi gjorde när vi kom hem men AMV och jag såg på tv på kvällen i alla fall.


Så kom lördagen och när älgjakten slutade så åkte Kinabror, hans son och jag iväg och plockade lingon. Det gick ganska bra för det fanns rätt mycket.

 

Jack gillar lingon och naturligtvis tog han dom största och finaste mitt framför näsan på mig.

 

Var sin hink fick vi till på en liten stund.

 

Så hem och gubbarna rensade bären medan jag fixade rotmos och fläsklägg. Det blev omtyckt och var riktigt gott.

 

Jag rodde ut på sjön en liten stund på söndagen.  Satt en stund hos AMV och Gubben. En av våra barndomsvänner var också där och förstås Kinabror och Jack. Vi blev där en bra stund och pratade och drack kaffe. Sedan for AMV och jag ner till kyrkogården för att plantera lite ljung på gravarna. Det är dags för det nu.


Kvällsmat hos Kinabror. Jättegod janssons frestelse. Så var helgen slut och Kinabrors son for iväg i morse mot Skåne för nu var jakten slut för ett tag. Det är någon veckas uppehåll som tur är.

 

Måndag och jag såg att midsommarblomstren hade slagit ut igen efter lång tid. Kinabror kom och hämtade lite ved till sommarstugan och så kom Broder B. Han hade med sig hunden Nalle den stora goa knulen till hund.

 

Jag stekte pannkakor till bröderna till lunch. Det var länge sedan jag stekte pannkakor och det var riktigt gott.

 

Nu ska det ju vara regn resten av veckan och på tv är det bara politiken. Man vet inte hur det blir nu. Det verkar rörigt vad jag kan förstå. Lika bra att inte tänka på det för man kan inte göra något. 


Satt en stund i hammocken och läste på eftermiddagen . Det var så väldigt skönt i solen så man får passa på. Sedan gjorde jag fläskkotletter  till middag för Kinabror och mig. Foten värker som sjutton. 


Dagens ord: Å, om hösten inte kunde komma alldeles för fort.


Av Anita - Torsdag 8 sept 18:22

 

det var i förrgår som jag skulle till tandläkaren och se om jag kunde få göra en brygga att sätta en tand på så jag kan tugga. Inte hade jag tänkt mig att tanden som jag opererat och rotfyllt och stökat med i flera år skulle ställa till sånt elände. Den var inflammerad och även runt omkring. När han drog ut den vällde varet ut och det blev en lång tid hos tandläkaren för att rensa och stöka med alltsammans. Jaha det var det eländet.


Vi tar lite mer som är på minussidan: Hur var det nu. Jo 

Hälsporre, ryggskott, tand av, cykeltippen med skador lite här och där och så nu inflammation. Vart ska det sluta.

Frost som förstört mina blommor tidigare än vanligt.

Älgjakt så man inte kan gå i skogen. 


Nåja plussidan har väl något lite att komma med: 

Fint väder på dagarna.

Trevlig kompis som hälsade på idag.

Hunden Jack som hälsar på och Kinabror och hans son.

 

Fika hos Bror B:s fru och goa hunden Nalle. Fika med AMV och Gubben i solen på verandan. En stund i hammocken med en bok och ett glas svarvinbärssaft. Nu hittar jag inget mer på plussidan. Jo det har inte blåst.

 

Inget mer att rapportera från Fisksjön denna dag i månaden septembar.


Dagens ord: Det har i alla fall inte snöat om man nu ska vara positiv och det ska man väl vara.Av Anita - Tisdag 6 sept 10:37

 

Mina stackars blommor som just nu blommar som mest men fryser på nätterna. Visserligen har jag lagt över dom på natten men i alla fall.


Efter vurpan med cykeln har jag varit så där. En dag kunde jag inte göra så mycket. Jag låg och såg på tv mest hela dagen och lyckades hitta två filmer som var inspelade i Italien. Den ena var från Toscana och den andra från Ravenna. Så jag låg där och njöt och minns hur det var en gång.

Då när jag var till Italien flera gånger. Allt dofterna, maten, dansen, värmen och männen. De glada och vackra männen. Ja då låg jag här, gammelkärringen som inte en klarar av att cykla på en dålig väg.

Jag som en gång drog iväg på stigar fulla med både rötter och sten.

Jag som dansade och log och var vacker och glad. Nu ett vrak med skavsår på knän och värk överallt. För att inte tala om min hälsporre som inte verkar gå över. 


Vet att jag aldrig mer kommer till Italien. Aldrig mer dansa och skratta och leva. Nej, det är slut med allt sådant nu.


En del säger att man får vara glad om man kommer upp ur sängen på morgonen men nog skulle man kunna få begära mer av livet tycker jag. Man ska vara så förbannat tacksam för allting. Näääää fan heller.

 

Dagarna är fina i alla fall. Söndagen var det middag hos Kinabror. Hans son har kommit för nu börjar älgjakten. Jag satt på Kinabrors brygga i solen och väntade på att kålpuddingen skulle bli klar. Tacksam för god kålpudding är jag i alla fall.


Jag gick genom skogen på stigen som är närmast. Solen står lågt nu men någon stråle söker sig fram.

 

Igår sköt Kinabrors son en älg det första han gjorde på morgonen och sedan sköt dom två till frampå eftermiddagen.

Alldeles i närheten bakom smedjan hade en björn tussat omkring och rullat sig på marken och skitit så nog har vi björn i närheten alltid.

 

AMV och Gubben var här en stund och vi åt grillad korv nere hos dom och det var riktigt fint i solen. AMV Jack och jag satt en stund i solen nere på badstranden. Där är solen som varmast på eftermiddagen.


Eftersom jag inte kan klippa gräs eller göra annat med min ursliga kropp så gick jag ner till sjön igrå och satt på verandan och tittade ut över vattnet.

 

Några änder sam omkring utanför och brydde sig inte.

Jag hann till och med lägga mig en stund i strandstugan och må lite gott. Sedan gick jag upp och gjorde köttbullar till killarna. Jag hann också med att träffa min svägerska och hunden Nalle. Dom kom precis hem från Skåne.


Nu är det det där med valet som sätter huvudbry i min skalle. Vi som har en av sveriges högsta skatt och sämsta service och allt är bara nerdragningar av sjukvård och äldrevård och över huvud taget allt. Om vi nu är ett helt land så borde vi väl ha samma skatt också. Nu gnälls det för elen för att man har högre el söder över men vi då. Strömmen kommer ju härifrån och allt som kommer från söder får vi betal mer än alla andra.

Vägar är sämre, bensinen ska vi inte prata om.

Nej, inte vet jag. men vi har en tunnel som man trodde skulle ge massor med pengar för att man kan åka skidor på sommaren där. Stolleprov, har kostat hur mycket som helst.

Då drar man inte äldrevård och vård för senildementa. Allt för en jäkla tunnel som får kosta. Jag vet inte om det finns något parti som inte vill ha det men skit samma. Känns som världen håller på att krakelera totalt.


Dagens ord: Nog gnällt för idag. Jag ska snart till tandläkaren och det blir väl dagens äventyr.

Av Anita - Fredag 2 sept 18:54

 

Jo nog känns det alldeles för tidigt för frost och jag som inte räddat in mina pelargoner som jag är så rädd om.

Det var en fin dag igår bortsett från att jag cyklade omkull på väg till Kinabror och slog skrubbsår på både knän och armbågar och är öm överallt speciellt vid revbenen. Då kan man inte stå på knä och gräva upp blommor. Bara att glömma så jag får väl klä på dom till natten. 


Började en fin dag med en katt som låg och spann och tvättade sig.

 

Sedan var Jack och jag nere vid sjön. Jag stökade lite och han badade och drog upp stora stenar ur vattnet.

 

Kinabror och jag satt på verandan och drack kaffe och pelagonerna blommade.

vem kunde tro att det skulle sluta med en vurpa. Nu får det väl vara nog. Trasiga bilar. ryggskott, hälsporre, tandtappning och nu det här. Undrar vad som ska hända härnäst ?

 

Idag var himlen blå men så kallt och krispigt i luften. Som vanligt åkte DansBritt, Kinabror och jag iväg och åt en god lunch och sedan har det inte varit mycket.

Eftersom jag sov dåligt inatt pga skadorna så låg jag på soffan och halvsov en stund och då kom Holländarna och berättade att dom sett en stor björn på vägen.

Dom var överlyckliga över att dom sett en alldeles levande björn på nära håll. Kinabror och jag hade precis åkt där men då såg vi ingen.

Hoppas nu bara att nallen får gå där och mumsa blåbär i lugn och ro och ingen jägare skjuter honom. Även björnar har rätt att leva tycker jag. Det är vi människor som är dom värsta rovdjuren som dödar bara för att vi kan.


Det var allt för idag. Jo mina orkideer blommar helt enormt och det får man ju vara glad för i alla fall.

 

Dagens ord: Akta er för att cykla nerför branta backar fulla med sten och lösa spår.


Av Anita - Onsdag 31 aug 08:19

 

DansBrittt, Kinabror och jag brukar leta svamp mellan älgjakterna men iår ser vi ständigt och jämt på facebook att folk plockar svamp för fullt även runt omkring här i trakten. 


Älgjakten börjar ju redan på torsdag så det känns som om vi måste iväg och titta efter svamp även om det är en hel månad tidigare än vanligt.


En fin dag, som igår, var det läge att ge sig iväg. Det var visserligen mulet men ingen blåst och ganska milt i luften.

Hunden Jack var överlycklig. Alltid roligt för en hund att komma på nya ställen och få lukta på nya dofter. Det kan jag gott förstå.


Visst hittade vi svamp. Rödgul trumpetsvamp. Visserligen ganska små och inte så många som vanligt men skit samma. En fin dag blev det i alla fall.

 

Sedan det bästa. Vi har en kulle där vi brukar sitta. Där är vitmossan mjuk och skön att sitta på och inget är så gott som kaffe och macka ute i skogen. Visserligen inte så mycket som vanligt och ovanligt små.

 

Hunden Jack ska ju inte tigga men när vi är ute så gäller andra regler. Då får man både godis och bitar av mackan och visst kan man ta sig en tupplur också.

 

Så började det dugga lite lätt men det gör ingenting. Vi är ju inte av socker så vi smälter inte.

 

Sedan tussade vi hem i lugn takt. Jag med min onda fot blev efter men hunden Jack låter ingen försvinna i skogen utan kom tillbaka och såg till att jag hängde med dom andra.

Så var det till att lägga ut svampen till tork och Kinabror som skulle laga mat tog med några stycken att steka och lägga i pytt i pannan.

 

Genom fönstret såg jag att ogräset vinda hade börjat blomma och nog är dom vackra i alla fall. Pelargonerna blommar för fullt men snart snart blir det frost och det är tid att börja plocka in blommorna och annat innan det fryser. 

 

Ack sommaren är alldeles för kort. Nu får vi se om vi hinner plocka lingon innan älgjakten börjar. Det verkar bli gott om lingon men som sagt. Den evinnerliga älgjakten som håller på anda till vintern kommer gör att man blir avstängd från skogen. 


Dagens ord: även ogräs kan vara vackert. 


Av Anita - Måndag 29 aug 21:24

 

Usch vad det blåste kallt igår. Det var bara att inse att nu kommer hösten med stormsteg. Svalorna har åkt iväg söderöver och de enda fåglar som är kvar är sädesärlorna.


Det har varit en konstig sommar. Just inga fjärilar och konstigt nog har jag inte sett en enda groda på hela sommaren.

 

De enda grodor är dom som jag har som prydnad i trädgården.


När jag plockar svartvinbär brukar jag alltid ha getingar och andra insekter i buskarna men inte en enda. Inga småfåglar som letar mat heller. Det är en underlig sommar. Väldigt lite fjärilar och lommen som alltid brukar ropa den här tiden har jag inte hört på jättelänge. Tiden är ur led.


En mulen morgon idag men jag klädde på mig och började kasta in den sista veden i vedboden. Nu är det äntligen klart och jag slipper eländet att börja dagarna med att kasta in ved Hipp hopp hurra.

 

Jag har ju fått hjälp av hunden Jack förstås och det är tur att jag har lite sällskap.


Precis när jag var klar så kom min klasskamrat M och en väninna på besök. Vi plockade vinbär och krusbär och pratade och sällskapade och nere bland buskarna var det lä och ganska skönt i solen.


Äntligen är jag klar med de tråkigaste man kan göra. Nu är det roligare sysslor som väntar som att leta svamp och plocka lingon. Kanske vore det bra att göra det innan älgjakten börjar och sedan jagar dom ju i evigheter så man inte vågar gå i skogen. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Jag är mer rädd för jägarna än för björnar och andra djur.

 

Nu mörknar kvällarna fort  och det känns lite ledsamt när sommaren tar slut. Skulle tro att jag badat i sjön för sista gången men man vet aldrig. Det står nog inte på innan det är frost på nätterna och blommorna börjar se lite lessna ut


Dagens ord: Kanske tur att man inte vet vad som händer.

Av Anita - Lördag 27 aug 20:06

   

Det har varit en ovanligt varm och fin vecka och jag känner mig rätt så nöjd. Jag har hunnit kasta in en hel del ved.

Jag har hunnit klippa gräs och gräsklipparen har startat fint utan att krångla. Bara det ni.

Jag har plockat mer krusbär och svartvinbär.

 

Båten som jag skulle åka ut och meta med ligger full med vatten vid strandkanten bara för att jag inte har fått mig till att plocka mask och ösa ur den.


Så var det det där med DansBritts fördelsedagskalas. Vad ger man till någon som har det mesta och inte vill ha en massa grejor. Åta och dricka gillar hon förstås så det fick bli en bricka med delikatesser och en flaska vin.

 

Så for vi och åt förstås och det var varmt och jag har faktiskt använt min klänning flera gånger den här veckan.

 

och solen sken varmt och skönt  och maten var god.

 

Kinabror har fått fiska flera kvällar och fått jättestora abborrar varje gång.


Nätterna är mörka men inte så kalla och solenergiljusen lyser upp lite i trädgården.

 

Nog har jag haft tid att lata mig lite i hammocken och nere vid strandstugan. 


Min skolkamrat Mariann skrev att hon letat fram sin dagbok från sommaren 1963 då vi var 15 år. Det hon minns kom jag inte ihåg men jag minns att den hösten blev Kennedy skjuten och den hösten var jag kär i en norrman som jobbade i skogen.

Han hette Björn Halvard och hade en blåvit norsktröja och de blåaste lysande ögon man kan tänka sig. Oj den kärleken minns jag fast det inte blev något av det.

Tänk att jag har massor med dagböcker men inte just från sommaren 1963. Sommaren 1964 var det däremot en väldigt tjock dagbok av och det var min sommar. Sommaren som jag aldrig glömmer. Då var livet lätt att leva, inte som nu minsann.


 Skit, hur hoppade jag in på gamla minnen.


Fredag kväll i nutid laskade jag bort till badstranden och där var vattnet ljummet.

 

Gick tillbaka hem i vattnet och tog ett bad. Kanske sista badet för sommaren. Vattnet var klart och sanden lyste som guld och allt var tyst. Inte en fågel hördes ens.

 

Än kan jag gå barfota och det är skönt för min ena fot gör så ont när jag har skor på.


I natt vände det och började regna och värmen försvann.

Nu skulle jag äntligen komma ut på ett litet äventyr. Jag och min fd jobbarkompias I-M åkte till Östersund för att gå på en andlighetsmässa. 

När jag öppnade bildörren inne i staden slog en isande vind emot mig. Det blåste kallt från fjällen och kändes höst i luften.

 

En utställare som vi kände sedan förut var där och hennes fräsiga hund också.

 

Det fanns inget att köpa som jag ville ha men roligt att vara i stan och vi åt en god lunch och pratade länge. Vi hade mycket att prata om och hoppas att vi kan ses igen när vi ska stöpa ljus framöver jultiden.


Dagens ord: Hoppas att sommaren dröjer sig kvar ett tag till.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se