Senaste inläggen

Av Anita - Måndag 14 sept 18:29

 

Inte för att jag är kvick som en ekorre men jag tror att jag har kvar lite stenåldersbetende i min inre själ. Det liksom kommer över mig nu innan hösten kommer. Jag kan bara inte låta bli. Jag plockar bär av alla de sorter och kokar saft och fryser in. 

Nu är källaren full med saft av olika slag och gele och så förstås potatis.

 

Frysen är full med lingon som väntar att bli sylt och lingondricka och där finns blåbär, hallon och till och med smultron.

Jag har naturligtvis massor med dill och persilja och gräslök. Torkade örter hänger ovanför spisen och nu har jag skördat brockolli och gurka och tomaterna har jag tagit in och hängt i fönstret för att dom ska mogna.

 

Så förstås har ju vedboden fått in sin ved så jag kan hålla värmen i vinter. 

Nu fattas det inte så mycket, bara lite svamp som ska plockas bar älgjakten är över.


Det känns som om man är ganska rik just nu bara för att det finns en del i gömmorna. Rik fast jag är fattig på pengar men i alla fall.

 

Jättepelargonerna har fått komma in i växthuset så dom inte dör. Har dom levat sedan farmors tid så må jag ju ta hand om dom lite till. 


Det är lite lugnare nu och idag har Kinabror och jag varit iväg på affären och handlat lite mat. Dessutom har jag haft en period då lysrör och lampor gått sönder stup i ett och nu har vi fixat det. 


Dags snart att stänga fönstren men det är så skönt med den fuktiga luften. Jag brukar vakna på natten och vara torr i munnen när jag har det torra vintervädret i sovrummet.


Så till slut. För ett tag sedan stod det en ensam postlåda ute vid vägen. Bara jag i hela byn men nu. Se på det här.

 

Nu mina vänner är det precis tvärt emot. Vi blir flera och fler i den här lilla byn och till och med två barn finns här. Det är länge sedan det var barn här. Det var när Sonen var liten och han fyller snart 44 år. Härligt.


Dagens ord: Hoppas att det blir ännu fler här i byn.

ANNONS
Av Anita - Fredag 11 sept 09:34

 

I förrgår kom en sådan lugn om än kylig dag. Det känns att det är höst nu för det är bara solen som värmen och i skuggan är det kyligt. Än finns en massa att göra och jag satt igång från morgonen.


 

Pelargonerna i stora järnkokaren skriker efter att få komma in för frosten närmar sig med stormsteg och kan komma när som helst. Det tar lite tid att gräva upp dom och sätta i krukor och bära in och hitta plats i fönsterkarmarna.

Jag har rosenpelargonerna  kvar ute för dom är så höga och blommar som mest och det bär mig emot att kapa av allt det vackra. 

Nå när jag gjort det gick jag med Jack bort till Kinabrors sommarstuga och gick upp till Broder B:s fru och pratade bort en stund.

 

Så gick jag ner till sjön och städade bastun och tog ut all aska ur  kaminen och rensade grillplatsen från en massa aska.

 

Sedan gick jag bort till Kinabror och åt middag och så var den dagen slut. Man måste njuta av de dagar som är som den var och andas in luften som är klar och skön. Synd bara att alla fåglar har tystnat. 

 

Så kommer det de avskyvärda dagarna som jag inte alls gillar. De höstdagar då västanvinden får fart och sliter och river i träd och får saker att flyga omkring. När man hör hur den ylar och viner in i fönster och sprickor och man ser de vita skummiga vågorna slå mot land. Fy sjutton. En sådan dag var det igår och jag kan säga att jag hatar sådant väder och var knappt ut på hela dagen.


Gamle A kom och så förstås Kinabror och vi fikade och sällskapade en stund. Tänkte på hur kallt och ruggigt det ska vara att sitta på pass i skogen.


Så avslutades dagen med trevligheter. Jag plockade en blombukett.

 

Så for jag till DansAnn för vi skulle ha tjejkväll. Hon hade besöka av sin moster och vi skulle njuta av varandras sällskap.

 

Ojsan hoppsan vilket härligt fat med god mat hon hade gjort. Rena konstverket.

 

Oj så vi åt. Oj så vi pratade. Oj så vi skrattade.

 

Vilken härlig tjejkväll det blev. När jag åkte hem hade det mörknat och man ser nu att kvällarna blir svarta. Visst, jag såg att "Mitt ljus i mörkret" på andra sidan sjön hade tänt sina lanternor ute på piren som lyste upp som ett hoppets stjärna på andra sidan. 


Dagens ord: Det finns alltid att göra när man bor så här.

ANNONS
Av Anita - Onsdag 9 sept 09:01

 

Sitter med ryggen lutad mot min favoritbjörk och ser ner mot sjön. I knät har jag rensgallret som jag rensar lingonen med. Lingonen är röda och fina och solen värmen skönt även om luften är höstsval i skuggan. 

Det är tyst. Svalorna har gett sig iväg och inte ens lommen ropar.


Blommorna är snart utblommade nu men några vilda blommor hittar man ännu.

 

Tänk villken lycka att få vara utomhus så mycket som jag vill. Jag som varit instängd på kontor i så gott som hela mitt liv och suttit och sett ut och suckat och längtat. Nu äntligen för jag utnyttja hela sommaren och vara utomhus så mycket jag vill. Nu måste jag skynda mig innan vintern kommer. Vet att huset är fullt med damm men det skiter jag i. Ute ska jag vara. Ingen bestämmer längre över mig. Jag är FRI 


I helgen kom några gulllisar och hälsade på.

 

Vi satt i hammocken och gungade och fikade.

 

Broder B med Fru har sina gullisar här och dom hälsade på tomtarna i lövsalen.

 

Sedan kröp dom in i hyddan och satt där och fikade. Så trevligt.

 


Plockat lingon har jag gjort.

Tagit upp hälften av potatisen för dom börjar bli för stora nu. Rocket heter den sorten och den ska jag inte ha igen. Den är för mjölig och blir för stor.

 


Plockade krusbär och gjorde kräm. For en sväng till Moster och vi satt och åt kräm och drack kaffe och pratade. Det var jättelänge sedan vi träffats. 


Älgjakten har börjat. Kinabrors son har kommit för att vara med. Då passade vi på att äta surströmming härom kvällen.

 

Nu är det snart dags att ta in blommorna för frosten kan komma precis när som helst. Det är synd för det är nu som den här fuxian är full med blommor och har massor med knoppar. Tomaterna är inte mogna heller men är stora och fina och skulle behöva några varma soliga dagar till. Nåja, så är det alltid här. Sommaren är för kort.


Igår var det strömavbrott hela dagen och jag passade på att åka till PappersBeda. Hon klippte mitt slitna hår. Det är inte dumt att ha en alldeles egen frisörska minsann.


Jag gjorde korvgryta till Kinabror och hans son och det är fint att ha så mycket grönsaker så jag egentligen bara behövde köpa korv.

Idag kokar jag saft av krusbären och så ska jag ta in en del av mina pelargoner innan dom blir biten av frosten.


Dagens ord: Frihet är det bästa ting och nu gäller det att skynda sig att vara utomhus så mycket som det går innan gubben vinter försöker ta kål på mig.

Av Anita - Söndag 6 sept 09:27

 

AMV och jag tog en dag av barndomsminnen och nostalgi. Packade ryggsäcken och drog iväg på cyklarna. AMV bodde i en del av byn som heter By. 

Backar och dalar, berg och vatten, ängar och skog, en underbar plats att vara barn på.


Nerför Karlssonsbacken brukade vi släppa på för fullt och susa nerför backen men det var då det. Nu bromsade jag hela tiden. Så kom vi ner till stora myren och stannade för att gå ner i allén.

 

Där nere vid stranden låg wivstavarvs båtar som man lånade och rodde över till stationen och gick till Konrads och köpte godis. Om man hade pengar och det var ju inte så vanligt. Men man kunde köpa en 5-öreskola och dela på två.

 

Nu är både stationen och affären borta sedan länge.

Vi satt och där för att minnas och dricka kaffe.

 

Vilka minnen som bubblar upp.

 

Det var då man trodde att allt spännande skulle hända. Nu får man vara nöjd med lugn och ro.


Nu gick vi för att söka oss till spökravinen. Den består av fyrkantiga stenblock, travade på varande i flera nivåer ner mot sjön.

 

Vi lekte riddare och hade fiender på andra sidan sjön som vi kämpade mot. Det var så många barn i den lilla byn speciellt på sommaren. 


Wiwstavarv hade ett semesterhem där och där kom sommargäster från Sundvallsfabrikerna varje vecka under sommaren. De barnen lekte vi med. Vi hade sjöstrider med båtar och inte hade vi flytvästar heller. Vi knuffade varandra i sjön ute vid klipporna men vi hade nog änglavakt för ingen dränkte sig.


Nu när vi kom till spökravinen flödade minnen över oss. Tallar, granar och aspar hade blivit jättestora så det var mörkt under träden och till och med som gamla kände vi  den speciella känslan.


Nu som vuxna har vi pratat om platsen och läst lite grann i gamla handlingar om By.

På 1300-talet låg ett herrasäte där och en adelsman vid namn Lavrans Diäke bodde där. Han var riksdagsman, fogde och en av Jämtlands mäktigaste män. På den tiden var vi norskar. Är det hans gamla herrasäte som vi kallar spökravinen?? Önskar att vi visste och kunde komma tillbaka till den tiden och se hur det såg ut.


Nu är alla som bodde där borta och lador är nerfallna, dansbanan finns inte längre och Sundmans barack finns inte heller men våra minnen finns kvar.


Vi minns Håkan och Anders och Margareta Jutbo från Bergeforsen. Dom var här många somrar.

Vi minns Matte och Lasse från Östersund som vi var så kära i .

Tänk så länge sedan och nu är det bara spökborgen som är sig lik där den ligger med sina stora orörliga stenblock.


Det har hänt mer sista dagarna men det här får räcka innan ni lessnar på att läsa. Nu börjar älgjakten och det kommer att bli ett väldigt åkande på vägen och hundskall och skott .

 

Dagens ord: Ibland önskar man att man kunde backa tiden.


Av Anita - Torsdag 3 sept 06:38

I förrgår skulle jag åka till tandvården på lasarettet för op och det gruvade jag mig för. Kinabror skjutsade mig och vi for i god tid för jag kände på mig att bara att hitta dit skulle ta tid.


Dagen började med strälande väder. En stor flock sidensvansar kom för att mumsa rönnbär men det finns inte ett enda rönnbär iår. Tur nog finns det lite vinbär kvar på buskarna och dom satt i sig allt i ett nafs.


Nu svamlar jatang på. Det var resan till Östersund och det blev inte som jag tänkt. Virrade runt på sjukhuset för att hitta men det visade sig att det inte alls var inne på sjukhuset utan längre ner och inte stod det något på dörren heller. Jag frågade folk och till slut efter ett himla springande hittade jag rätt.


Då var det rtg och ingen tandläkare var där men en tandhygenist tog hand om mig och putsade och tryckte och grejade och så skulle jag tillbaka sedan när tandläkaren var där. Så det var bara att fara hem 1800 kr fattigare. Hela dagen gick åt. 


Nåja, dagen slutade bra i alla fall. Jag tog cykeln och for en sväng till  Broder B:s fru och där fick jag en tröja hon stickat till mig.

 

Så glad jag blev. Den var mjuk och härlig och jättefin. Nu kan jag kassera min gamla lagade kofta och jag kände genast att den här kommer att bli en älsklingströja. Så ett bra slut på en konstig dag i alla fall.


 

Så igår var det också en fin dag. Solen kastade in lite ljus genom orkidefönstret och fick blommorna att lysa så fint.

 

Det är slut på blomstertiden utomhus nu. Det är svårigheter att få ihop en blombukett av tama och vilda blommor men jag gör så gott jag kan. När det är sommar ska man alltid ha blommor på borden. Det känner jag.

Den här gjorde jag till AMV:s födelsedag med stor möda.

 

Mitt på dagen kom LoppisCarin för att hämta mera loppisgrejor. Hon hade med sig varm korv och bröd så Kinabror, hon och jag åt lunch och sedan satt vi på verandan och fikade. Kanske sista gången iår som vädret ät så fint att man kan sitta där men man vet ju aldrig. September kan bli fin ibland.


På eftermiddagen for Kianbro och jag till skogs för att plocka lingon. Luften var klar och fin och det är så skönt att plocka lingon. Det är rena meditatinen att gå omkring och rafsa.

 


Naturligtvis har man med fika och det är konstigt att kaffe smakar så gott ute i skogen.

 

Jack är med förstås och äter blåbär för fullt och håller sig nära hela tiden.

 

Han vill förstås också ha lite macka.


Vi fick i alla fall ihop varsin hink med bär även om det inte var det värsta bärstället man varit på. 

Idag kommer AMV och Gubben och jag har mina planer men man vet aldrig. Kanske blir det inte det jag tänkt. Vi får se.


Dagens ord: Det blir sällan som man tänkt och ibland kan det vara tur.

Av Anita - Söndag 30 aug 09:33

Än har inte fåglarna flyttat men dom är på god väg. Igår landade en hel hop med svanar på andra sidan sjön på väg söderöver. Svalorna har inte åkt ännu. Några är kvar och kvittrar sitt glada kvitter. Talgoxar och andra småfåglar börjar komma fram och kolla om det finns mat i fågelbordet. Hösten är på väg.

 

Det har varit två fina dagar nu visserligen kalla nätter och det är bara solen som värmer. I skuggan är det kallt. Det är kofta på och kofta av-väder. 


Nu börjar vi väl med fredagen. DansBritt, Kinabror och jag bestämde oss för att åka till thailändska paveljongen.

 

Där finns en matservering där man kan äta thailändsk mat. Eftersom alla sommaröppna serveringar snart stänger så får man passa på. Så vi åt där och sedan gick vi en tur och tittade på paveljongen.

 

Det är fint där och prydligt med fina planteringar och en fin näckrosdamm.

 

Ståtlig reser sig paveljongen med guld och glitter. Den bryter verkligen av i det jämtländska landskapet-

 

Jack fick också vara med.

 

Så hem och jag tillbringade några timmar nere vid sjön med att olja in bryggan och strandstugeverandan. Nu är jag så gott som klar med det jag tänkt göra iordning där nere.

 

Kvällen var lugn och fin. 


Så blev det lördag. AMV och Gubben kom. Nu skulle det bli fest. AMV har nyss fyllt 70 och det skulle ju firas.

Fint väder även om natten varit kall. Jag plockade lite svartvinbär. Det är det sista nu. Det är bara lingon kvar att plocka.

Jag klippte gräs nere vid sjön och sedan gjorde jag inte mer nytta den dagen.

 

På övervåningen i AMV och Gubbens hus är det som gjort för att ha fest. Det finns hur mycket plats som helst.

 

Vet inte hur många vi var men nästa 20 i alla fall.

 

AMV är sig lik och inte kan man tro att hon fyller 70 inte.

 

Gubben hade eldat i öppenspisen så det var så varmt så vi fick öppna fönstren för att få in lite kyla.

 

AMV och Gubbens barnbarn Ronja hade med sig en kompis och dom fick ett eget bord.

 

God mat och trevligt sällskap gjorde kvällen till en lagom fest. Mörkret var som en svart säck när jag skulle gå hem vid elvatiden men jag hittade hem i alla fall och så var dagen och kvällen slut. Det där med att festa till två-tre på nätterna är något som inte gäller längre bland oss gamlingar.  Vi är ju faktiskt det fast man inte vill erkänna det ens för sig själv.


Idag regnar det och det blir nog en innedag skulle jag tro. Ska väl koka lite saft men annars blir det nog ganska lugnt.

Hoppas att ni får en fin söndag.


Dagens ord: Så länge svalorna är kvar är det inte riktigt höst i alla fall.

Av Anita - Torsdag 27 aug 19:09

Äntligen har jag gjort det efter flera veckors uppskjutningar.  Att fixa bastutaket.

Vaknade med att det inte blåste men var en kylig dag. Dundrade in i garderoben för att leta upp gamla ruggiga kläder som jag kunde slänga när jag använt dom och kladdat ner dom med tjära.


Som tur är så är AMV här idag, ja Gubben också förstås. Gubbarna gav sig iväg för att laga potthål på vägen och AMV och jag drog ner till sjön. Eldade i värmaren för att kunna värma upp tjäran så den inte är tjock som sirap.


 

Nog måste man försöka ha på en mössa för tjära i håret går inte att få bort.

Blandar med lite träolja och sätta igång.

Klättrar på stenar och pallar och måla. AMV var medhjälpare och doppade penseln i burken.

 

Tänk så mycket enklare allt blir när man inte behöver vara ensam om att göra gruvsamma grejor. Vi hade förstås hunden Jack hos oss hela tiden.

 

Han gillar AMV väldigt mycket och är hon med så är Jack med. 


Som vanligt dök det upp folk. Först kom Storfiskarn och fick en liten slurk kaffe för kaffe det måste man ha med även om man är nere vid sjön.

 

Så kom en av mina kusiner och frun som faktiskt varit min jobbarkompis för länge sedan.  Det gick ganska fort i alla fall med kladdandet även om det är ett stök att klättra omkring i stenrösen runt bastun.


Så gick vi upp till huset och fortsatt att prata och fika. Det var då jag märkte det. Fan vad jag luktade. Visst hade jag fläckar på brallorna men inte så mycket. Hela jag luktade rök och tjära och alldeles precis som en böckling.


Sedan alla åkt gick jag ner till sjön för att städa upp efter uppdraget och såg på vad vi gjort. Det blev rätt bra och det var sju år sedan jag tjärade sist. Om 7 år kan jag nog inte tjära mer och jag inte ens lever men den dagen den sorgen. Nu är det fint i alla fall.

 


Nu är vattnet bara 15 grader varmt och sista doppet har jag nog tagit nu. Lite sorgset känns det men jag har ju badat mycket den här sommaren.


Igår var AMV och jag till skogs för att titta efter bär och svamp. Vi gick lite vilse och tappade bort stigen men det gjorde inte mycket. Värre var att vi inte hittade varken bär eller svamp men vi fick en trevlig promenad i alla fall.

HunnGun var också hit en sväng och Gamle A kom också en sväng. Än inga ensamma dagar minsann.

 

Jag funderar över om mina tomater kommer att hinna mogna. Den här är nästan klar nu och ser precis ut som en citron.

 

Vi får väl se. Nätterna är ju kalla och ingen sol är det heller men vi får se. Jag sov dåligt inatt och det lilla jag sov drömde jag mardrömmar om tandläkarbesöket och operationen jag ska på,


Det är ju inte förrän nästa tisdag så innan dess ska det väl vara betydligt roligare grejor. Imorgon iväg och äta tillsammans med DansBritt som fyllt år och lördag blir det födelsedagsfest i AMV och Gubbens sommarstuga. AMV har ju fyllt 70 år den här veckan. Tänk att vi är så gamla båda två. Fan och jävlar anamma. Vi får väl vara nöjda så länge vi kan gå på bena. 


Dagens ord: Att slänga bort kladdiga luktande kläder, tvätta hår och börja lukta som en människa igen är ju skönt. Att veta att det vedervärdiga projektet är klart känns också skönt. 

Av Anita - Onsdag 26 aug 09:19

 

Bara helt plötsligt blev det kallt och blåsigt. Jag trodde inte mina ögon när jag klev ut på förstukvisten i förrgår.


Det blev en bra dag i alla fall. Först kom en klasskamrat med sambo för att plocka svartvinbär. Jag hade erbjudit henne att plocka för hon hade inga bär på sina buskar. Dom satt igång fast isvindarna rev om öronen.

Min gamla rutiga fodrade flanellskjorta kom fram efter att ha hängt på sin krok i flera veckor nu.


Så kom TrångboCarin för att hämta matt-trasor som en kompis till henne ville ha.


 

Vissa saker har jag bestämt mig för att sluta med. Ett av dom är att väva. Jag har nog mycket mattor som bara ligger i klädskrubben och samlar damm. Nu ska matt-trasorna bort. Man kan inte slänga dom för tänk så mycket jobb man lagt ner på att klippa trasor i massor.


Andra saken är att slut med loppis. Vilket jobb att diska och stöka med det och sitta och vänta på att det ska komma folk. Carin har loppis och ska få mina grejor. Bra.

Så plockade vi ihop lite loppisgrejor och hon kommer och hämtar mer.


Så kom Gamle A för att plocka rödvinbär och så förstås kom Kinabror och Jack och vi tog ett litet fika. Tänk så skönt att bären gått åt och inte bara fallit till marken.


Dagen gick fort och framöver kvällen kom nästa. Det var en ung tjej som ville ha matt-trasor för hon skulle väva. När jag plockat ihop allt var det massor, 6-7 lådor fulla, ett par stora kassar och en sopsäck. Roligt att någon ung vill väva.

Tänk så tomt det blev i "Brakskitarnas Dal" där det varit travat med lådor. Nu kan jag få lite fint både där och i hallen uppe och slipper har fullt med grejor överallt.


Avslutade dagen med att gå bort till Kinabror. Det hade lugnat ner sig i blåsandet och var riktigt fint men hösten kändes. Redan vid niotiden började det mörkna och det var tyst så tyst.

 

Vemodet kom över mig i en våg. Tänk så fort det gick med sommaren.


Så igår var det ännu kallare och blåsigare. Broder B med fru hade kommit hem från sin nordliga resa och ringde och ville bjuda på kaffe. jag kastade mig på hojen och fräste iväg. Där satt dom på den nygjorda verandan. Det var Kinabror och SnickarMagnus också.

 

Sedan for Kinabror och jag iväg för att se om det fanns lingon på vårt lingonställe men det var lite och omoget. Som tur var så hittade vi hallon istället och fick ihop någon liter.


Dagens ord: Nu har man kastat i kallsten i vattnet och det är troligen färdigbadat.Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se