Senaste inläggen

Av Anita - Måndag 11 juli 20:14

 

Ibland önskar jag att jag vore morgonpigg för det är då allt händer som är lite spännande. Det är då någon hämtar mina plastankor ur dammen. Det är då någon tar prydnadsfåglar och ägg ur fågelboet.


Det var härom dagen jag ställde ut en chiliplanta för den trivdes inte inomhus. Den hade redan en röd fin chilifrukt som jag lät sitta.

När jag skulle göra köttfärssås så skulle jag hämta den men si då var den borta och jag kan bara för mitt inre öga se en skata eller kråka ta den och börja äta med god aptit. Röd och grann men oj så stark. Undrar hur en fågel ser ut när han äter chili. Det skulle jag velat se. men jag sover när det händer.


Så i lördags kväll kom Sonen efter sin långa resa från Skåne  Det var regnigt som det varit flera dagar men igår eftermiddag börjde det bli bättre väder. 


Han börjde genast jobba med både det ena och det andra.

 

En syren har växt sig jättestor och tar bort utsikten mot sjön och det är klart att man vill se sjön från köksfönstret.

Bort med den. Fram med röjsågen och kapa

 

Så där ja, det blev bättre.


Sedan tog han ett bad fast vattnet var ganska kallt.

 

Det gick minsann väldigt fort.

 

Hunden Jack var förstås med.

 

Så satt vi på förstukvisten och njöt av kvällssolen.

 

Katten Morris satt och blängde på Jack.

 

Kinabror var också med förstås.

 

Så kom då måndagen då det plötsligt blev fint väder.


Jag röjde med handröjaren och Sonen klippte gräs och Kinabror också Det var ett väldigt surrande en stund.

 

Sedan for vi till Kälarne för det behövdes mera bränsle till maskinerna. Vi åt hamburgare på macken och pratade med gamla bekanta minsann.


Nät vi kom hem var tjejerna nere vid bryggan och solade och jag började lägga mina mattor i blöt för det skulle tvättas. Alltid finns det något att göra minsann.

Så kom Broder B med hundarna och det blev badande.


Så gick alla hem och jag var alldeles ensam nere vid sjön. Jag lade ett täcke på bryggan och lade mig i solen och läste lite grann. Det var första gången i sommar. Jag har inte hunnit med innan och så har det varit dåligt väder.

 

Sedan fick jag för mig att laska iväg till badstranden som ni ser längre bort. Det gäller att gå när det är lugnt på sjön för man får titta sig för så man går där det är sand och inga stenar att göra sig illa på. Det är en grej sm jag alltid gör och alltid har gjort Vattnet är så varmt där det är så grunt. Det är skönt att gå i vatten.


Vad ser man när man går. Jo musslor och snäckor förstås och småfisk. Spår efter hundar och fågelfötter.

Strandolle skriker och är förbannad när jag kommer vandrande och jag tänker plötsligt på att jag inte kan veta om det är sista året jag går där.

Sonen sa att jag inte har förstått och fattat att jag börjar bli gammal och så är det kanske. Visst har jag förstått men inte accepterat. Jag hatar att vara gammal. Jag hatar att jag inte längre kan komma iväg och dansa.


Det känns också som att jag missar så mycket och så mycket jag velat göra som nog aldrig blir av nu. Allt är liksom för sent.

 

Tog en skogspromenad frampå kvällen.

Kokade lingonsylt och stekte potatisbullar med bacon till middag.

Drack kaffe tillsammans med Sonen på förstukvisten och så är dagen slut.

 


Dagens ord: Av allt jag ville göra blev inte mycket av.

Av Anita - Lördag 9 juli 11:43

 

Om man bor i skogen så kan man smyga sig in i min så kallade trädgård genom den här porten. Nu när det regnat och blåst och blåst och blåst finns det inte så mycket att titta på. Det mesta ligger platt på marken och de enstaka blommor som finns ser lika tufsiga och trista ut som jag känner mig.


 

Där står mitt gamla hus men det är inte så illa som bilden visar, nog bara jag som halkat med kameran och får det att se snett ut.

 

Mot vägen har jag massor med krukor med gyckelblomster . Den gammaldags sorten som är fleråriga och som får bo i källaren på vintern och komma fram på sommaren. Nu blommar dom i alla fall i sina krukor.

 

De få rosor som inte blåst sönder av blåsten eller dött i vinter försöker lite blygt titta fram. Den här är en ros jag hittade på en gammal fäbovall. Tror (men vet inte) att den heter kanelros.

 

En enkel vit ros klättrar på staketet och den har bara kommit dit av sig själv.

 

Gamla rosbuskar från farmors tid klarar det mesta och överlever och doftar och blommar men blåser sönder i blåsten.

 

Så kommer vi fram till huset och krukorna under fönstren blommar men prunkar inte precis.

 

De som håller bäst i blåsten är iris

 

och liljor.

 

Den gammeldags krolliljan tar ingenting kål på .

 

Inte heller den gula liljan som jag inte vet vad den heter.

 

Den hittade jag en gång i ett stenröse i skogen och den mår bra trots blåsväder och slagregn.


Idag är Sonen på väg från Skåne i bil och det är långt och jag är alltid orolig innan han har kommit fram. Hoppas bara att det inte regnar så väldigt söderöver som det gör här.


Igår var det fredag och vi åkte som vanligt till Älggårdsberget och där var det livat. En hel buss med turister kom så det blev fullt ganska fort.


Sedan så ringde DataFia och bjöd oss hem på grillning.

Vilken fantastisk mat vi fick på kvällen. Tänk er grillad älgfile mör så den smälte i munnen och massa gott till. Smaskens.


 Dagens ord:: Jag vore nöjd med att sonen kom helskinnad hem och att det inte blåser isande vindar. Lite dans skulle inte heller sitta illa men det kan jag väl glömma. Det är hemskt att bli gammal.

Av Anita - Torsdag 7 juli 08:25

 

Jag har en bloggvän på Gotland som far omkring på ön och fotograferar kyrkor och berättar om dom. Det är många och dom är väldigt gamla. 

Här finns inte så många som där och inte är dom gamla heller.

....men visst vi har en gammal kyrka här i min lilla by som faktiskt är känd lite varstans.

Den fina kyrkstapeln finns det en kopia av på skansen i Stockholm.
Kyrkan finns det en kopia på Jamtli i Östersund


Nu ska jag gå en vandring med er i  vår lilla kyrka och framför allt är det här ett inlägg för min bloggkompis på Gotland.

 

Då går vi in då. Kyrkan är byggd 1684 men innan har det funnits minst två kyrkor i byn. Det vet man för kyrkklockan är från 1200-talet och en av dom äldsta i landet.

 

Inte är den stor och bänkarna är smala. 

 

Predikstolen är fint snickrad med många detaljer och målningar.

 

En rad av änglaansikten finns runt om men dom ser ganska sura ut. 

Det är en viss aktivitet i kyrkan fast mindre än förr. Bröllop och begravningar och dop.

 

Dopfunten står där och väntar och lägg märke till så fint man målat girlanger och grejor på timmerväggarna.

 

Altaret är också fint målat 

 

En tid var kyrkan dansk och då skrev man den här tavlan och allt pynt skulle bort men vi tjuriga jämtar gömde undan en hel del som nu fått komma fram igen.

 

En liten smal trappa går upp till läktaren där orgeln står och på den spelas det förstås. På vintern är det bara en enda sak som förekommer och det är julmässa klockan 11 på julaftonskvällen och det är årets mys tycker jag. Den enda gång jag är i kyrkan om det inte är något man måste gå på. Sitta i mörkret med levande ljus och höra sången.


 

Så är ju vår lilla kyrka vägkyrka och har öppet under juli månad och då finns det en kyrkoguide som berättar om kyrkan.

 

Uppifrån kan man se en stor del av kyrkan.

 

Så går jag ner igen och ut genom dörren som inte är vilken dörr som helst. Fint fint tycker jag.

 

Så var det kyrkstapeln. Den har min pappa tjärat en gång i tiden. Då satt han på en köksstol som var bunden vid kyrktuppen och snurrade runt och målade. Inga ställningar på den tiden. Håsjöstapeln ska visst vara byggd 1779.


Även om man är dåligt religiös så är det fint att se detta fina arbete man lagt ner på alla små detaljer som finns.


Det finns också ett sommarcafe och det var där jag och AMV och ett av hennes barnbarn fixade fika igår.

 

Där finns så mycket att titta på och gamla foton och lotterier och hembakat fikabröd och kaffe att sätta i sig. Främst av allt är det så roligt att träffa gamla bekanta och prata. Vi har en dag var vi i byn då vi sköter stället (ibland fler) och det är bara kul.

   

Ett så hemtrevligt och fint blått kök och utanför flyger svalorna och matar sina ungar som har bo på huset. Det råder en så varm och trevlig stämning vid den lilla kyrkan vid Singsjön. Besök den om ni kan för det är det värt och du kommer inte att ångra dig. 


Dagens ord: Att ha ett ställe att träffas på är nog så viktigt när alla affärer är borta.

Av Anita - Måndag 4 juli 11:54

 

Hela gänget har en grej för oss. Istället för att uppvakta varandra med blommor och blader när vi fyller jämnt så gör vi något roligt tillsammans och i år var det Datafias man som fyllt 60.


Det var en mulen dag men utan regn och inte så kallt som gjord för utflykt. Vi for i väg i tre bilar och bara att få åka ut och se ställen man inte sett förut gjorde mig glad för jag kommer sällan iväg någonstans.


För att komma över till hemsö fick man åka färja en liten bit. Ett väldigt fint ställe med en härlig utsikt över havet. Det var dock mulet och disigt så vi såg det inte så långt.

 

Klart att jag samlade ihop alla för att ta ett kort på hela gänget.

 

Sedan var det dags att följa en kille ner i fästningen och jag blev förvånad över att det var så väldigt stort. Det var som en hel by där nere och det fanns det mesta till och med en operationssal och massor annat. Det tog över en timme att gå igenom där nere och jag tror gubbarna tyckte att det var väldigt intressant. Jag tänkte mest på de stackars ukrainaborna som varit nere i skyddsrum i långa tider. Vilken fasa att inte kunna komma ut i friska luften.


Vi kom upp i alla fall och det fanns en restaurant med fantastisk mat på ön. Så fint och gott, nyskördade grönsaker och nypotatis och ett mört kött som smälte i munnen. Inte var det dyrt heller och personalen var unga glada och trevliga. Ett fint ställe minsann.

 

Så bar det av hemåt och vilade en stund. Det var Broder B med fru som fixade maten och det var grillat och väldigt gott.

Tina hade bakat en jättegod tårta så inte var vi hungriga efter det.

 

Vi höll till i Kinabrors hus och det är som gjort för fest för det är stort och rymligt.


Sedan så finns det ju boulbana och pilkastning och gubbrum .. Allt för en rolig kväll.

 

Så ut för att tävla. Det var blåsigt men inget regn.

 

Jag och AMV är inga tävlingsmänniskor så vi gick in i huset och satt där med hundarna i lugn och ro och så blev det slut på den dagen. 


Så blev det söndag och en hemskt blåsig dag. Jag tvättade mattor fast det var hemskt att stå ute i blåsigt vatten och skölja men nu är det gjort i alla fall. Inget bad blev det heller.

Holländarna kom med en flotte dom byggt om och satt tak på En ganska rolig sak att vara på sjön med, synd bara att det blåser så hemskt hela tiden.


Jag som längtat efter att sitta på stilla sjö med ett metspö och dra upp abborrar har inte ens varit ut med båten, men den ligger i alla fall i vattnet och väntar på den där lugna kvällen som jag hoppas kommer någon gång under sommaren.


Blommorna som stod så fina har blåst omkull och ligger på marken och rosbladen har blåst av blommorna och ligger på marken. 


Dagens ord::Nu har de varma dagarna gått och nu är det långbyxor och långärmat som gäller.

Av Anita - Fredag 1 juli 19:08

   

En vecka med sol och värme och många bad. Nu börjar det blomma överallt men det regnar och åskar ibland.

AMV och Gubben har kommit tillbaka till sommarstugan. Det var för varmt i deras hus. Varmt har det varit och jag har badat och badat.


Som vanligt är det många vid min brygga och borta vid badstranden kommer det och går folk.

Kinabror och Gubben höll på med veden.

 

Broder B och Magnus åkte ut för att fiska.

AMV skurade mattor.

Jag klippte gräs och usch så drygt det var och än har jag inte klippt allt.

 

Fuxian har börjat blomma igen och verkar gilla regnskurarna som kommer från och till.

 

Även nävan gillar regn.

 

Rosorna har börjat blomma. De vita doftar väldigt gott. Syrenerna  doftar också. Nattens åska gillar jag inte.


Vi längtade efter något salt i värmen och då blev det surströmming borta på Kinabrors paveljong där det är lite skuggigt.

 

Å så gott det var.

 

Gubben och Kinabror väntade på öl och hunden Jack stack iväg och hämtade som han brukar.

 

Så där ja, då släpper jag den framför fötterna minsann.

 

Det var flera båtar ute på sjön bla Broder B med familj. Lillkillen kom och visade en riktigt fin och stor abborre.

 

Så cyklade AMV och jag ner till kyrkogården för att vattna. Där nere ropade lommen och göken gal som det gör varje gång vi cyklar ner dit.

Efter vägen hade det kommit många orkideer i vägkanterna. Det var Jungfru marie hand och Sankt pers nycklar och nattvioler. Dessutom fanns det massor med blåklockor, prästkragar och rödklöver. Vilket härligt sommarland vi lever i.

 

 

I dag har vi varit till Älggårdsberget och ätit lunch som vi gör varje fredag och det var meningen att vi skulle åka till Tingshuset och lyssna på Kingen nu på kvällen med det regnar för mycket. Det blir en lugn kväll för imorgon ska vi ut på äventyr och det ska bli spännande.


Dagens ord: Synd att sommaren är alldeles för kort och går alldeles för fort. Man hinner inte med.

Av Anita - Måndag 27 juni 14:53

 

Äntligen skulle det bli en kväll på Trätojordsbacken men vi säger fortfarande Kul i backen som den alltid har kallats.

Men först innan det var dags att åka dit så kom en varm och solig dag och över 20 grader i vattnet.

Så var det fullt med folk nere vid min brygga som det alltid är när det är fint väder.

 

Kanoter ska prövas och naturligtvis den nya kanoten.

 

Brädan ska provas.

 

Hundarna ska bada och hela dagen gick. Bada ska man ju förstås, tro inte annat. Jag har inte gett mig på brädan ännu men det kanske blir men det räcker med att få fara på dans.


Så länge sedan jag målade mig och tog fram finare kläder och det var svårt bara det. Två år minst har gått sedan jag målade mig och jag ser att jag är rynkigare och fulare än någonsin och börjar naturligtvis fundera över om jag över huvud taget skulle få dansa bland de vackra unga flickorna


DansBritt och Kinabror skulle också med och solen sken över kul i backen och folk strömmade uppöver under glada skatt och bra humör Äntligen och vilken kväll det blev.

 

Redan tidigt var det fullt med folk i olika åldrar som dansade och inte kan jag skryta med att jag blev balens drottning men jag fick i alla fall dansa några danser och så bjöd jag upp ett par gubbar också men jag träffade en del gamla bekanta.

 

Klockan 11 uppträdde Creedence Tribjute. 

Vilket ös, vilken musik och så många ungdomar som stod framme och sjöng med och klappade och dansade och jag som trodde att det var vi gammelfolket som minns och tyckte att dom var toppen.


Trots den sena kvällen var det alldeles ljust ut och varmt och vi satt med bara armar utan att frysa och solen gick ner över elefantberget och färgade himlen röd. Vilken känsla.

blev  

Kinabror och DansBritt satt nere vid baren och där spelade också ett gäng men så högt så jag kunde knappt gå in där och skit samma var det.

Jag gick ner på dansbanan och dansade en dans till och sedan gick jag upp och drack kaffe och fick sällskap av en som jag kände.


Halv 2 åkte vi hem och då började det ljusna. Natten som inte ens hade märkts  blev en ny dag med sol och värme och bad och visst var man lite seg för det blev inte mycket sova och det var varmt i sovrummet. AMV och jag cyklade ner till gravarna och sedan blev det minsann tidig säng.


 

Tuppola skulle jobba så dom tog husbilen och for hem.


Nu öppnade jag fönstren i sovrummet och inatt har jag sovit bra.

Dags att kliva upp för kl 8 skulle jag iväg till Sommarcafe och hjälpa till med städningen.

 

Vi var några stycken så det gick ganska fort ändå.

Systrarna Vikström kom och dom ska göra ett makalöst tombola med massor av fina vinster.


Kommer säkert att ta hela dagen för dom att få upp alla fina grejor.

  ¨å 

Så somriga och fina dom är.


Så for jag hem och på förstukvisten satt Kinabror och Magnus i skuggan och pratade. Så kom Broder B och Nalle.

Jag var svettig och gick ner till sjön tillsammans med hunden Jack och där nere satt Tina och solade.

Borta på badstranden var det en del ungar som badade. Så kom Broder B:s fru från jobbet och hon såg helt slut ut.


Vattnet var 24 grader varmt och lent som sammet.  Troligen blir det minst ett bad till idag men först ska jag laga mat  till mig och Kinabror. Vi blir inte fler idag. Ingen sill idag utan spagetti och skinksås


Dagens ord: Äntligen dans även om jag inte dansade fötterna av mig precis men man får vara glad för det som var.


Av Anita - Lördag 25 juni 15:22

 

Att det skulle hända. Det var minsann många år sedan det var så fint väder en midsommarafton Det mesta var fixat dagen innan Björkar till förstukvisten och det mesta av maten. Nu skulle det bli fest minsann. 


Fixade sillgrejen som jag brukar göra.

Gjorde iordning jordgubbstårtan som vi skulle äta till kaffet.

 

AMV och jag hade ju badad bastu och badat i sjön kvällen innan så det var bara att plocka lite blommor. Inga kransar i håret struntade vi i  göra men en sop att sopa in turen och lyckan med måste ju till.

 

Det blev DansBritt som fick äran att fixa det. Sopa in alltså.


Vi skulle hålla till hos Kinabrr på hans fina paveljong och där var det lite skugga och lite bris från sjön. Det var en så varm kväll som man inte upplvet på många år.

 

Massor med mat hade vi och det var tur för aptiten var god. Som vanligt så blev vi lite fler än vad man visste. T med hästsvansen dök upp också.

 

Sjön låg blank och det enda som hördes var någon motorbåt och fåglar som sam omkring med ett band av ungar efter sig.

 

Att sitta hela gänget och vara i lagom värme och med väldigt lite mygg är ju förstås både ovanligt och väldigt skönt.


Vad mer. Jag tog ett bad borta hos Kinabror vid hans brygga.

AMV och jag tog en promenad till vättarnas bäck för att som vanligt kasta i pärlor och blänkande saker till dom som en gåva inför nya året.

 

Vi tjejer satt ute på bryggan ända tills solen gick ner.


AMV och jag åkte hem och då hade nattviolen slagit ut och doftade underbart.

 


Vi gick ner till badstranden en sväng och solen hade gått ner och visade sina fina toner.

 

Värmen fortsatt att smeka landet och en ny fin dag grydde.

Katten som varit ute hela natten kom in.

TuppOla och Sambon kom och parkerade husbilen här hos mig för nu skulle det badas här nere vid min brygga.

 

Nu skulle det flytas på vattnet på en sådan där platt sak som är så modern. Tina är den som först skulle försöka och det gick så bra.

 

Det gick så bra som om hon aldrtig gjort annat.

 


Vi drack kaffe och solade.

 

Dagen gick fort med bad och lunch hos mig. Fika och borta vid husvagnen satt gubbarna och pratade om bilar och sånt och vi tjejer höll till nere vdi sjön.


Katten sover i sovrummet och jag har strukit mina vita jens.

Va då, jo i kväll ska det ske. Då är det Kul i Backen och det ska bli riktigt roligt. Kanske jag till och med får dansa någon dans om jag har tur.


Dagens ord:  Må det bli en härlig danskväll för det har jag längtat efter i två år.

Av Anita - Onsdag 22 juni 08:38

 

Efter växtfärgning och världens oväder blev måndagen en dag med strålande sol. Hör att det ska bli varmt till midsommarafton och jag hoppas att vädergubbarna för en gång skull har rätt. Det behövs värme.


I kallhålet Fisksjön slog liljekonvaljer och syrener ut när det blommat ut på alla andra ställen.

 

Det började blomma överallt och dofta så fint.

Kinabror tog ut båten och sedan satt vi på hans brygga vid sommarstugan och drack kaffe för första gången. Hörde fågelungarna i holkarna ropa på mat och såg sjöfåglarna simma i sjön med en rad av småungar efter sig.

 

Ogräset växer och gräset växer. Det är bara att börja om och klippa och rensa.


Försöker fixa i mosskullen och göra lite fint till midsommar.


Städa också men något konstigt hände. Jag sög och sög med den elektriska dammsugaren men när jag skulle tömma den så fanns ingenting i behållaren. Allt hade fastnat igen och jag hade inte märkt att jag bara kasade runt skräpet på golvet. Så blir det alltid när jag ska städa. Jag tog sopen istället och skurtrasan Jag må väl vara i en annan tid då man slapp de moderna apparaterna.


Kinabror fick dra igång gräsklipparen åt mig och då gick aset igång på första draget. Jag har en del kvar att klippa idag men inte än Jag vill inte få hela dagen förstörd.

 

Så här blir min illa mosskulle.

 

De små tomtebarnen får bo kvar på kullen under svampen.

  

Nu börjar sommarfolket komma och några kom igår och hälsade på lite hastigt.

Så kom min vän Carin med en kompis och hälsade på frampå kvällen så nu är det som vanligt. Folk kommer och går och det är precis som det ska vara.

Nu blir det lite förberedelser inför midsommaren men det tar vi sedan.


Solen skiner idag men än är det ganska kyligt. Det regnade lite igår så tvätten på linan är fortfarande blöt.

Svalorna kvittrar och maskrosorna har blommat ut och lämnat fina vita bollar. Ni vet dom som man blåste på när man var barn.

 

Ser att min farmors iris har börjat blomma. Dom är så fina. 

  

Det finns planer inför dagen och en massa att göra inför midsommaren. 


Dagens ord: Hoppas på en fin midsommar.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

55 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se