Direktlänk till inlägg 2 januari 2012

LANDET SOM INTE LÄNGRE ÄR

Av Anita - 2 januari 2012 14:39

Landet som inte längre är hette ett program som jag såg igår kväll. Det handlade om en bondgård i Småland som drevs på gammalt vis av ett par och mannens bror. 10 år fick man följa det som händer där och det var så sorligt och vackert. Jag kände igen så mycket. Kornas råmande i ladugården, man kunde nästan känna lukten av ko och gödsel och så som det vår då för länge sedan.


Lite ledsen blev man när frun dog och gubbarna inte orkade med sina djur längre och allt bara rasade omkring dom och förmodligen försvann det fina jordbruket.


Jag kan inte låta bli att tänka på hur det kommer att se ut här om 10 år, en by där vi nu är 2 personer och för 10 år sedan var vi många kvar. Känns så sorgligt men jag ska låta bli att tänka på det.


 

Nu sitter jag här med mitt ryggskott som ju faktiskt är lite bättre men långt ifrån bra. Som tur är så skottar Sonen annars vet jag inte hur det gått.

Min fina amaryllys skötte sig och slog ut precis på julaftonen som sig ska. Vacker röd och lysande.


 

Nyårsaftonen firades hos broder O med god mat och trevligt sällskap. Jag vet nte hur många vi var men runt 13-14 kanske.

 

Lille gullige Liam var så fint i sina snygga kläder och det var en trevlig kväll.

Vid 12-slaget gick vi ut för att segla iväg luftballongerna med ljus i.

Tyvärr blev det en liten olycka med champanjeglasen men va sjutton.....det blev väl bra ändå. Det var 22 grader kallt och vintern hittills kallaste dag.

 

Sedan skulle jag köra hem i Kinabrors automatväxlade bil en fasa för mig som både hade ont i ryggen och är en riktigt fjaska på att köra bilar jag inte känner till, dessutom mitt i natten. Som tur var så var det bara Kinabror och sonen som skulle åka och dom skäller  i alla fall inte på mig så vi kom hem helskinnade.


Igår var en lat dag. Vi fick främmande av AMV. vi for och handlade lite för vi skulle äta plankstek och sedan satt vi mest framför tvn och slöade och jag låg på spikmatta för att få till ryggen en aning.


Det snöar idag och sonen har skottat och jag har inte gjort så mycket. Dom andra har åkt till Alnön för att hälsa på.

Ett nytt år och jag ska göra mitt bästa med att hoppas på att allt blir bra. Det heter Tilltro och Positivitet och det har jag ju lite svårt för som ni vet.


Dagens ord får därför bli: Bakom molnen skiner alltid solen.

 
 
Ingen bild

margareta wårenius

2 januari 2012 15:42

Ett sånt fint julfönster du har!
Ja, kogården i Småland; jag bara fråga mej, varför är det alltid kvinnorna som sliter och håller ordning och trivsel. Är inte kvinnorna skapta för sofflocket? Se vilket förfall då männen blir ensamma. LAGÅRDSSTÖVLAR i köket, måste alltid hållas efter som småungar.

 
Ingrid

Ingrid

2 januari 2012 16:18

Jag började också att se på programmet från Småland, men jag var så trött och avslagen igår så jag orkade inte riktigt. Reprisen ska jag däremot se, för jag gillar de där dokumentärer som skildrar gamla tider. Hästmannen t ex var ju helt otroligt bra och den har jag sett flera gånger.

Sån tur att ditt ryggskott blivit lite bättre och att du orkade vara med och fira nyår i alla fall.

Krya på dig och ha en riktigt god fortsättning på 2012!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

 
Ingen bild

Ewan

2 januari 2012 16:48

Jag fastnade också framför det programmet igår kväll.
Känner igen så mycket,sen min barndom.
Gillar den sortens dokumentärer.
Missade tyvärr Kokvinnorna,slog på kanalen,när det bara var några minuter kvar.....synd!

 
Selma

Selma

2 januari 2012 16:51

Att köra automat är en ren lyx bara man vänjer sig av med att försöka frikoppla.

http://frunatmaken.wordpress.com

 
Skatan

Skatan

2 januari 2012 17:42

Jag såg inte programmet men förstår ändå ... och har sett liknande. Däremot fick jag filmer som pappa spelat in och som vi fört över till DVD om Småland på 50-talet med kossorna och ardennerhästarna och hölassen ... Ja man bliv verkligen ledsen att allt det här fina håller på att försvinna alldeles. Man börjar tycka på riktigt att "det var bättre förr" och när man levde närmare varandra och närmare naturen. Kram och hälsa alla!

http://skatanstankar.wordpress.com

 
Anita

Anita

2 januari 2012 18:26

Hej vännen !!!
Jag såg också det där programmet från Småland och är förtjust i de sortens dokumentärer jag också. Det var vackert filmat och ett program som påminde mig om barndomen.
Stackars dig som har ont i ryggen. Besväligt. Hoppas du snart är bra.
God fortsättning på det nya året vännen och kram på dig !!

http://minplats.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

2 januari 2012 19:39

Jag såg inte det programmet men däremot "Kokvinnorna". Mycket spännande! Visst saknar man den riktiga landsbygden men tack och lov finns det några häromkring som fortfarande har kor. Annars är det mest hästar nu. God fortsättning på det nya året och hoppas det löser sig snabbt med din rygg.

http://lillahonshuset.bloggplatsen.se

 
Liliann

Liliann

2 januari 2012 20:17

Jag såg också delar(slutet) av den dokumentären, så mycket visdom i den gamle mannens ansikte...Jag har sett Hästmannen två gånger, tyvärr missade jag kokvinnorna men de kommer säkert tillbaka. Underbara dokumentärer....

http://livetefantastiskt.bloggagratis.se

 
Margit

Margit

3 januari 2012 23:02

Så fin din nyutslagna Ammaryllis är!!!
Det ser ut att ni haft ett TREVLIGT NYÅRSFIRANDE..trevlig samvaro och GOD MAT!!!
Hoppas att ditt ryggskott ger med sig!! Man är ju så beroende av sin rygg, att den fungerar...
Kram och önskar dej ett GOTT NYTT ÅR!!!!

http://margiholm.blogg.se

 
Karin

Karin

3 januari 2012 23:02

Såg också programmet, och njöt av det! Jag kunde också känna hur härligt det luktade på alla ängarna med sommarblommor!
Hoppas att ditt ryggskott går över illa kvickt!
Kram Karin

http://pixelmojan.se

 
Janne

Janne

4 januari 2012 06:55

Hej! Tyvärr Anita så är det många gårdar och små jordbruk som fått sluta pga att man inte orkar längre. Det är synd tycker jag. Ha en fin dag !

http://skogsduvorna.blogspot.com

 
Kristina

Kristina

4 januari 2012 09:45

Jag missade det programmet, hoppas att det går i repris. Jag har sett kokvinnorna och hästmannen och tycker mycket om dessa program.
Man ser kärleken till deras älskade djur.
Hoppas att det blir bättre med din rygg!
Goa kramar!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
Herta

Herta

4 januari 2012 21:10

Ja här nere snöar det då inte.Skall till Jämtland snart igen bara jag får ledigt.

http://www.hertabloggen.blogg.se

 
zaq

zaq

4 januari 2012 23:24

JAdu.. Jag skulle ta över Mormors jag. Lärde mig sköta gården som man skötte en gård på den tiden. Men åren går och hipp-tjillevipp så är man svetsare på Hägglund och söner, blir mor och med torp 10 mil ifrån och Mormor dör och Mor tar över gården... Men troligen hade man ändå inte stretat med den lilla gården för allt ska ju vara STORT idag för att gå, och vårt tempo i vardagslivet tillåter inte månskensbönder...
Kram och God Fortsättning!

http://zaq.blogg.se

 
billan

billan

5 januari 2012 11:39

Vacker är den din amaryllis! Missade programmet.....strömavbrott:( Får försöka kolla på reprisen, jag tycker mycket om sådana där dokumentärer.
Tur att du har folk i huset som kan skotta nu när ryggskottet slog till. Skönt att höra att det håller på att ge med sig.
Fortsätt krya på dig och sök solen bakom molnen!

http://auroraborealis-1.blogspot.com

 
Soldansare

Soldansare

5 januari 2012 16:52

Såg inte den där dokumentären men har sett något liknande. Något som tv, som jag är lite utråkad av i övrigt, faktiskt gör riktigt bra ibland. Jag blev också sorgsen över att allt det där försvinner, det mer jordnära och naturliga sättet att leva, men samtidigt kan jag inte riktigt se mig själv leva ett sådan där liv, så jag förstår ju att det försvinner. Men visst är det synd. Önskar dig, hur som helst, en god fortsättning på det nya året!
Kram!

http://soldansarenssida.blogspot.com

 
tant Hannele på Hisingen

tant Hannele på Hisingen

6 januari 2012 11:50

allt förändras, ibland till det bättre

http://hannelesparadis.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Lördag 27 april 18:57

  När jag tittar ut och ser hur det snöat inatt blev jag först förbannad men sedan tänkte jag att det här är väl den snö som ska ta bort den gamla snön kanske.  Jag väntar ju på att Sonen och hans Fjälla ska komma. Dom åker från Skåne idag men l...

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards