Direktlänk till inlägg 28 november 2021

ATT FIXA JULBORD

Av Anita - 28 november 2021 14:21

Nytt för mig är att hjälpa till att fixa ett julbord för nästan 50 personer. Visst har jag fixat här hemma när vi varit så där 20 men det är en väldig skillnad.

Ingen av oss fyra som fixade är ju utbildad på storkök och hur mycket ska man göra? 

Ja. vi har pratat och handlat och fixat och donat och haft ångest för att det skulle bli för lite. Åtminstone jag har drömt mardrömmar om mat som försvunnit och folk som lynchat oss.


Började fredagen med att duka borden och det tog mer tid än vad jag kunde tänka mig.

 

Hörde av dom andra att det hade tagit flera timmar att hitta igen alla varor som skulle vara med.  Köttbullar och Jansson och rökt lax och gravad lax och såser till det. Att steka tre skinkor och göra sallader m m. Tunnbröd förstås.


Att skala 50 ägg som skalet sitter fast på kan man verkligen få bryt på. Att lyckas filea gravlax med en kniv som inte är vass är eller ingen barnlek. 


 

Lasse hade rökt och gravat laxen och lyckade filea gravlaxen trots att han hade skadat ett finger.

 

Gittan hade gjort köttbullar och jansson och sallader mm.

Så stektes det tre skinkor och hackades och hackades massa med annan mat. Jag skalade ägg och garnerade och letade efter skålar och sånt. Det var ett väldigt flöj innan vi fått upp allt.

  

Lite ostar och gott tunnbröd var det naturligtvis och prinskorv , 


Så var det förstås glögg och pepparkakor när dom kom. Inte hann vi äta något och jag nöp åt mig en mandel och det skulle jag inte gjort. Tyckte att den var hård men inte var det mandeln inte. Jag hade tappat en plomb när jag bet i mandeln. Jag som var så glad att tandläkareländet var slut . Nej då. Mitt i allt. Så är det.


Så var det förstås lotterier. Vi hade fått ett fint fårskinn av fårbonden som var första vinst..

 

Här är  vinnaren. 


Lotterna gick åt och resten av vinsterna delades ut.

 

Så var det dags för kaffe och saffranskladdkaka med grädde och lingon på. Lite godis och pepparkakor och så var det bara städningen och disken kvar.

 

Ingen gick därifrån hungrig tror jag så trots skadade finger och tappad tand så var vi rätt nöjda och många kom in i köket och var nöjda, i alla fall sa dom det.


Sofiepropp fick julbord i julklapp av mig och hon låg över tills söndagen.Både Gittan och jag hade ont i gammelbena och Brigitta hade ont i fötterna. Lasse däremot for omkring snabb som en blixt. Sofiepropp frågade mig om han var servitör på sitt jobb och det var ju helt fel för han kör ju lastbil men han passar ju till vad som helst faktiskt.


Klockan tre på natten vaknade jag och hade ont i åderbråcksbenen och det ilade i tanden så jag var tvungen att kliva upp och t en värktablett.


Jajamen, det var det äventyret det. Sofiepropp och jag har mest suttit och hängt idag. TuppOla kom och hämtade henne och vi åt lunch.


Sedan följde TuppOla med mig ner till uthuset och hade en undervisning om snöslungan för jag hade glömt hur man gjorde. Jag är ju rädd för allt som brummar och att köra snöslunga kan ju verka enkelt men det är det inte för mig. Nu har jag i alla fall kört undan det värsta snön och det gick väl så där.


Är väl att ringa tandläkaren  i morgon och hoppas jag får komma. Det är nog med att jag har så många tänder borta än att jag ska ha den där som känns som en krater också. 

 

Jag gjorde i alla fall en krans av mossa och hängde på dörren och visst har jag satt upp adventsstakar och lite sånt men än är det långt till jul.


Dagens ord: Maten räckte till och ingenting tog slut och ingen gick därifrån hungrig. Allt väl.




 
 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

28 november 2021 17:08

Det såg ut att vara ett rejält julbord och det verkar som om allt gick bra trots en del svårigheter. De som kom och åt tyckte säkert att det var väldigt lyckat. Men vad trist att du tappade en plomb och måste till tandläkaren igen. Jag hoppas att du får en tid snart.

http://ibod11.com

 
wiper

wiper

28 november 2021 23:28

Du skriver att du är för gammal för att blogga. Kan man verkligen bli det. Dagny 109 år har ju bloggat till nu. Jag är över 70 år och har bloggat sen 2004 och före det så höll jag på med datorer. Man blir aldrig för gammal för nåt så länge man orkar. Förstår ändå hur du menar för det har blivit en rå och otäck åldersmobbning som påverkar en.

Fin blogg och så mycket god mat så man blir frestad. Skall läsa lite mer i din blogg

Ha det bra
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards