Alla inlägg under juni 2023

Av Anita - 30 juni 2023 22:47

 

Dessa varma fina dagar som ger allt och nu gav dom till och med ilskna bromsar som anföll när man skulle bada. 

AMV och jag badade igår och det var 25 grader i vattnet och otroligt härligt.

Sedan vandrade jag bort till Kinabrors stuga och sedan ska ni tro att äventyret började.

 

Jag fick en biljett till en rolig föreställning i Övsjö. Desto roligare att några av mina skolkamrater var med. Å så vi skrattade. Det var så roligt. Dansann hämtade mig och vi hann till och med gå en sväng på en park man gjort iordning där med kluriga grejor. Vi var ute tidigt men det gjorde ju ingenting.

 

Att man bara kan hitta på så mycket tok och så mycket som man känner igen. Det behövs verkligen lite skratt i den här världen just nu.

 

Jag ska inte berätta vad det handlade om men så mycket kan jag säga att det handlade om ett misslyckat rån.

 

Sedan blev det mackor och kaffe och trevliga samtal med bekanta och skådespelarna. När vi åkte hem kom det en rent förfärlig regnskur men när jag kom hem till Fisksjön hade det inte regnat något där.


Så kom en ny trevlig dag. Kinabror och jag åkte iväg för att handla mat och så ät vi lunch på Indalsleden. När vi kommit hem hade AMV och Gubben fått främmande och ANV och hennes väninna följde med mig ner till kyrkan för det var dags att sätta nya blommor.

 

Så småningom skulle det börja regna och vi skulle till tingshuset i Ragunda för att höra på 60-70tals gammal rockmusik. Sådan raggarmusik som man verkligen minns och kunde dansa till.

  

Synd bara att det regnade men vad ska man göra. Regnkläder på och vilket gäng. Fast man satt där blöta och 

lite frusna i regnet så blev stämningen högre och högre.

 

Några tjejer började dansa.

  

En liten rund och glad kille som var jätteduktig att dansa började också att dansa. Oj så mina fötter började röra sig och jag tänkte att det var så synd att jag är för gammal för att gå upp till ungdomarna och skaka loss i dansen. Det är sådana här gånger jag hatar man ålder och att den tiden är slut när jag får dansa och ha lika kul.

 

När det slutade regna och man fått i sig en kopp kaffe och ätit en varmkorv så började fler att dansa och några som jag känner från byn gick också upp och dansade så då kunde jag inte hålla mig heller utan gick upp jag också och dansade loss. Så härligt det var. Tänk det är två år sedan jag fick dansa en enda dans men nu snurrade vi runt där och hade kul.

Nu jäklar rockade kärringen loss till slut.

'

Två kvällar med nöjen. Det ni var länge sedan. Imorgon är det backtävling och crosing på Hammarstrand men det ska bli regn så vi får se hur det blir med det. Troligen blir jag hemma och är hundvakt istället.

 

Det är ju fullt upp med att vattna alla blomkrukor och blomlådor nu när det varit varmt så länge.

 

Sa jag att det är 25 grader i vattnet och hunden Jack badar hela dagarna. Klart att jag också badar. Synd bara att bromsarna bits så förbannat.


Dagens ord: Nu händer det grejor mest varje dag och livet är fullt med äventyr.


Av Anita - 28 juni 2023 07:11

   

Kan inte säga annat än att det är härliga dagar. Med en trädgård som doftar av syrener och rosor och för varje dag slår fler och fler blommor ut. Jag går runt i trädgården och myser i fågelsången.

 

Nu är det dom vita rosorna som börjar slå ut. Vad dom heter har jag ingen aning om men dom doftar väldigt gott.


Jag ät middag hos Kinabror. Vandrade skogstigen bort till hans stuga och där hade han grillat och vi satt ute och åt gott grillat kött och potatisgrtäng och sallad. Så smarrigt. Inget är som att kunna sitta ute vid sjön och äta.


Badade gjorde jag förstås och så blötlagde jag lite mattor inför mattvättardagen som var igår.a

Kom hem och stod i badrummet och tvättade håret när jag hörde en röst som frågade på engelska om jag var hemma.

Tro på sjutton. Där står man gamla vän Sam och hans fd granne med en rosenbukett och grattade mig.

Han hade åkt ända från Ystad men hade tagit fel på min födelsedag som ju var förra månaden. Skit samma, jag blev jätteglad att se dom. Det var så länge sedan vi träffades och vi har så många minnen från tiden då han bodde här uppe.

Så vi skattade när vi mindes allt tok som vi gjorde.


Tyvärr stannade dom inte så länge för dom skulle åka till Bollnäs och det är en ganska lång bit dit. Vilken överraskning mitt i sommaren. Kul kul.

 

Nu är det grönt överallt och fullt av humlor och fjärilar och fåglarna har fått sina ungar så det piper efter mat i alla holkar. 


Så till mattvättardagen. 

 

Att packa min korg med lite dricka och en bok och dra iväg ner till sjön. Mattorna som legat i blöt i såpvatten över natten är färdiga att skrubba. Så gå ut i vattnet och sköja dom och hänga upp dom. Dom blir lite tunga när dom är blöta så dom får rinna av det värsta på räcket på bryggan.

 

Ibland lägger jag mig en stund i strandstugan och läser en stund eller sitter på verandan och gosar mig.

Lite gräsklippning och så städar jag bort lite vass och så badar jag förstås. Det är 22 grader i vattnet och riktigt skönt.


När jag var på väg hem kom två av mina barndomsvänner och hälsade på. Dom hade varit på badstranden och badat men ar förvånade över att det var så grunt där. Det är ovanligt lite vatten och bäckar som brukar forsa är helt torra.

Trevligt att träffa dom i alla fall.

Just nu är livet lätt att leva och idag ska Jack och jag sällskapa hela dagen. Det blir nog en dag vid sjön skulle jag tro.

Först ska jag förstås vattna i trädgården. Det måste man varje dag nu.


Dagens ord: Värme och sol gör mig glad.

Av Anita - 25 juni 2023 14:37

 

Vaknade vid att det regnade och blåste och var svinkallt. Här gäller det inga sommarklänningar minsann. Jag drog hem några björkar och satt framför bron. Jag gjorde en björkmatta som man ska göra. Jag gjorde en krans till Kinabror och plockade en bukett med syrener och lupiner som han skulle ha framför sin bro.


AMV och jag gjorde iordning jordgubbstårta och jag gjorde en röra till min rökta lax. Jo då hade bara vädret varit bra så hade allt varit fint.

 

Nog finns det blommor att ta av. Aldrig har det varit mer som jag minns. Massor av nattviol växer på vägkanten så doften är ljuvlig.


Vi skulle hålla till i Kinabrors paveljong och tanken var att vi skulle sitta där och mysa vi 8 som skulle vara där. Se ut över sjön och ha det trevligt.

Det blev ingen sommarklänning utan varma kläder och på paveljonen fick tältduken sitta på . Tur att han har värme där.

 

Vi hade i alla fall massor med mat så det ska vi inte klaga på.

 

AMV hennes dotter och barnbarnet och hunden och jag gick naturligtvis till vättarnas underjordiska bäck för att slänga pärlor till dom som tack för året som varit. Nu har jag varit med om det i mer än 70 år men aldrig att bäcken har varit helt tom på vatten men den var det. Det känns nästan lite otäckt. Hur ska det bli med vår värld egentligen?


Så åt vi tårta och drack kaffe och jag frös och kände mig kurig. Vid niotiden gick AMV och jag hem och jag gjorde mig ett varmt bad med bubblor och doft och skulle läsa en tidning men jag somnade och tidningen for i vattnet.


Så det var slutet på en underlig midsommarafton. Det var länge sedan jag dansade och log nu på midsommarafton.


Så idag är det bra väder igen och jag har klippt gräs och vattnat blommorna och snart ska Kinabror och jag äta middag. Vi hade besök av tandläkardottern med man och en familj till och AMV och hennes familj har

åkt hem.

Jag ska cykla ner till byn på bokcirkel efter middagen och vattna på kyrkogården.


Dagens ord: Inte alla midsommaraftnar som blir som man tänkt.


Av Anita - 23 juni 2023 07:46

 

Efter ett par veckor med sol, värme och bara lätt vind så blir det då dagen före midsommarafton och det börjar blåsa och regna och nog är det bra mycket kallare igen. 


Blommor finns det mer än någonsin. AMV och jag vandrar väst över efter strandstigen och hittar liljekonvaljer. Dom brukar komma tidigare men ingenting är sig likt i denna märkliga försommar.

 

Vi fortsätter upp på Stedesbacken och möttes av det mest märkliga jag någonsin sett. Hela ängen är helt översållad av midsommarblomster.

 

Överallt på min lilla äng är det så blått och det går inte att ta sig fram utan att trampa ner blommor.

 

Hem igen och AMV och jag gör jordgubbstårta. Bara fyllningen förstås för grädden och jordgubbarna får bli innan vi ska äta.

Jag röker en lax till midsommarmiddagen. Jag börjar göra en krans och kommer på att jag ska hänga den ute vid postlådorna så fler kan få njuta av den.

 

Jag ska göra en till idag som Kinabror ska ha på sitt hus.

 

Tanken är att vi ska sitta i Kinabrors paveljong och äta. Nu så verkar det bli blåsigt och kallt och kanske regn så tanken att jag skulle ha en klänning för en gång skull blev om intet. Det blir nog långbyxor och tröja.


Så fort det slutar att regna ska jag gå ut och hämta fyra björkar till förstukvisten och göra en lövmatta till bron.

Plocka mera blommor till krans och till huset och hämta pärlorna som vi ska ge till vättarna framåt natten. 

Vi blir bara 8 personer den här midsommaraftonen så maten lär nog räcka och bli över. 


 

Jag brukar aldrig ta bilder på mig själv nu när jag är så gammal och ful men i min fina blomäng kunde jag inte låta bli att låtsas vara en blomma även om det kanske mer liknar en kaktus bland det vackra.

 

Syrenerna har äntligen slagit ut och det doftar så gott på gården. Dessutom har farmors gamla rosbuske slagit ut och vad den rosen heter vet jag inte men den har funnits här i hela mitt liv i alla fall och kanske mycket längre.

 

Så min nyaste ros som började blomma så fort jag satt ner den i jorden. Jag älskar rosor men har ju inte läget för dom för här är zon 6 och dåligt för rosor men några går i alla fall.


Så en fin midsommar önskar jag er alla.

Dagens ord: Typiskt att midsommarvädret blir både blåsigt och kallt.

Av Anita - 19 juni 2023 14:27

 


Nu är det så varmt att jag går in en sväng mitt på dagen. Skulle tro att det är 28 grader i skuggan men jag gillar värme.

Började dagen med att vattna blommor. Nu är dom så törstiga så jag måste vattna varje dag och innan det blir för varmt så är det väldigt lagom.

 

Sedan cyklade AMV och jag ner till kyrkogården för att vattna på gravarna. Sjön låg blank och åkern bredvid kyrkogården var full med maskrosbollar. Så fint.


Hem igen och vi blev riktigt varma i solgasset. AMV hade med sig Jack ner till badstranden för han är alltid pigg på att 

bada.


På tal om bada så tvättade AMV mattor igår och Jack hjälpte till.

 

Klart att han också följde med henne ut i vattnet när mattorna skulle sköljas. 

 

Det doftar så gott av såpa när man tvättar mattor. Jag har en del sådana som ska tvättas men jag sparar till en annan dag.

Runt strandstugan blommar aklejan för fullt.

 

Så var det middag hos Kinabror och på vägen dit tittade jag efter guckusko. Det fanns bara en för det är torrt i marken och dom gillar fuktigt. Jag vet flera ställen men det är för myggigt och för varmt för att leta sig upp i dom ställena.

 

AMV:s mattor torkar fort i solen.

 

Jag tvättade också kläder men i tvättmaskinen. Att hänga dom ute är ju fint men tyvärr är det fortfarande väldigt mycket pollen. 

 

Nu blommar skogen full med ekorrbär. Skogsstjärnorna blommar också för fullt. 

 

Det är så mycket blommor överallt iår. 

Ska nog bada lite längre fram i eftermiddag men nu ska jag vila en stund och vad kan finnas bättre plats än under min fina ek. Nu är det så stor så att stolen får plats. 

 

Nu är livet lätt att leva och snart blommar mina rosor och nätterna är ljusa. I går kväll var jag uppe och skötte om mina blommor och då kom morkullan flygande. Den har samma rutt varje kväll och samma tid. Däremot har jag inte sett eller hört en enda uggla i sommar. Det är ju brist på möss. Kanske är det därför.


Dagen ord: Jag ville ha sommar hela året och inte bara den korta korta tiden som vi kallar sommar.

Av Anita - 16 juni 2023 07:45

Vilka härliga dagar och flera på rad. I förrgår hämtade jag bilen och den var till och med besiktad och klar. AMV och Gubben var med och så förstås Kinabror. Vi åt lunch på hotellet i Bispgården och det var varmt när vi kom hem.

AMV och jag gick ner till stranden och laskade i vattnet (laska lika med att vandra omkring i vattnet). Vi laskade hem till strandstugan och hunden Jack var förstås med. Så har vi gjort sedan vi var små och än kan gammelkärringarna låtsas vara unga.


Något semesteraktigt ska man väl ta sig för och inte bara vattna, bada och klippa gräs. AMV och jag drog iväg till Kälarne för att göra ett besök på Tantmuseet. Där var det kafferep minsann.

 

Tanten själv välkomnade oss och vi gick omkring och såg oss omkring. Så fint.Tänk så kvinnor gjort mycket vackert förut.

 

Här i finrummet fick vi sitta under den fina kristallkronan.

 

Småkakor och bullar och oj så mycket gott.

 

Fina broderade bonader.

 

Ett sånt fint skafferi som jag skulle velat ha med massor av gamla burkar. En del känner jag förstås igen och har själv.

 

Så mycket kaffekoppar av alla sorter och slag. Kolla chokladaskarna uppe på skåpet. Så fina.

 

Vedspisen står klar att värma kaffe på men en sådan här varm dag behövdes inte den.

 

Hattar i massor och ett helt rum med kläder som hon visade oss. Det var väldigt roligt att se. Det var dessutom en så fin energi i huset. lugnt och mysigt. Gör ett besök där om ni kan.


Så hem och kvällen var varm och skönt men man blir trött när man varit uppe sedan tidigt. Önskar att jag kunde vara vaken hela natten för den här tiden vill man ju ta vara på. Vi hann i alla fall cykla ner till kyrkogården och vattna och när vi kom tillbaka fick vi kaffe och rabarberpaj.


Så igår var det varmt och fint. jag skulle städa strandstugan och AMV hjälpte till. Jag hittade igen mitt våffeljärn som jag saknat länge och så hittade jag massor av grejor som jag inte vet vem som äger egentligen.

Det var massor med cykloper och fiskegrejor och badkläder.

 

Gubbarna höll på att rätta till golvet på AMV och Gubbens sommarstuga och dom kröp under golvet och var helt ingrodda med skit när dom kom fram.


Vid elvakaffetiden kom Gamle A som vanligt och en timme senare åt vi lunch på AMV och Gubbens veranda. Tänk vad mat smakar gott när man äter utomhus.


Städade vidare och sedan gick jag upp på gården och förberedde middagen. Vi fyra åt lasange vid 6-tiden och så gick AMV och jag ner till sjön och tog det första badet för i sommar. Det var faktiskt 20 grader åtminstone i vattenytan. Det blev i alla fall skönt.

Vi satt och torkade i solen och vattnet var lugnt och fint och göken gol och en och annan sjöfågel kvackade och där satt vi gamla kvinnor helt nakna i solen och tänkte att vi har det för hemskt bra just nu.


Vi gick upp så småningom till huset och gubbarna satt och såg på sport och vi kokade kaffe och fast klockan var bara 9 var vi så trötta. Det blir långa varma dagar.


Började vara varmt i sovrummet så jag satt i myggfönstret och fick det ganska fort kallt. Det är inte varmt om nätterna. I morse var det bara 7 grader och då kan man släppa in lite kall luft.


Dagens ord: Blommor och fjärilar och underbart väder. Vad mer kan man önska. Jo lite dans kanske.

Av Anita - 14 juni 2023 08:25

 

Tänk att det äntligen blev varmt. Oj så det blommar. Överallt både på marken och uppe i buskar och träd är det fullt med blommor och det doftar underbart.


I förrgår lämnade jag in bilen på verkstaden. Idag är den klar och den ska hämtas. Få se vad det kostade. 


AMV och Gubben kom och AMV och jag cyklade ner till kyrkogården. Nu behöver det minsann vattnas ofta för det är ganska torrt men inte så farligt här för här i Fisksjön är marken fortfarande fuktig och åkrarna växer så det knakat och gräsmattor också.


Så kom en magisk kväll. AMV och jag gick ner till stranden. Vi vandrade omkring i vattnet och vattnet var riktigt varmt. I viken så gassar solen och eftersom det är långgrunt blir det fort varmt.

 

Vi satt oss och njöt av solen, fågelljuden och faktiskt var det inte så mycket mygg. 

 

Så började det komma fram svarta moln och det kändes nästan som om det kunde bli åska för luften var varm och fuktig.

 

Genom ett hål strömmande solstrålar ner och speglade sig i vattnet.

 

Det var så vackert och vi satt där, min bästa vän, och jag och njöt av kvällen och det var lite spännande att se hur det skulle bli.

 

Klockan var 8 på kvällen och sakta flyttade sig molnet närmare och närmare.

 

En hel timme satt vi där och bara njöt och kände oss harmoniska. 

 

Så blev det nästan mörkt när molnen möttes på himlen och bara en solglimt tittade fram och en underlig liten gul kula visade sig.


Så plötsligt så var skådespelet över och ljuset kom tillbaka och vi reste oss och gick hem.

 

Solen började lysa igen och nu i sommarens ljusaste tid så kommer den att lysa till sent på kvällen.

 

Det blir varmare och varmare och jag har pysslat med mina blommor och planterat ut mina sista växter. Nu gäller det att vattna så att ingenting dör. Vi får se hur det går.


Jag ska hämta bilen idag och jag har ju ingen AC eftersom den är trasig också men jag tål värme ganska bra. Jag klagar över kylan men här i Fisksjön lider jag just nu inte av värme. Det är svalt i det gamla timmerhuset och ibland kommer det lite vind över sjön och svalkar så här lider jag minsann inte av hetta. 

 

Dagens ord: Nu bor jag i paradiset och min rubrik är sann. Nu är det lätt att leva.


Av Anita - 12 juni 2023 08:32

 

Äntligen kommer sommaren.

I förrgår var jag nere vid sjön och gick omkring i vattnet och lyfte upp stenar och lagade under bryggan. Fy så kallt vattnet var. Det isade i fötterna så något riktigt bad blev det inte.

 

Äntligen har det slutat blåsa.

Äntligen kan jag vandra omkring barfota. Förlåt nu blev det dubbla bilder och jag lyckades inte få bort den ena.

 

Äntligen kan jag sitta i hammocken men stormen har gått hårt åt den. Visst är den gammal precis som jag och lagad massor med gånger. Tack och lov för att det finns silvertape.

 

Äntligen kan jag ta fram cykeln och cykla bort till Kinabror men jag lämnar den uppe vid vägen för jag tänker inte ramla omkull och skada mig som jag gjorde ifjol. Gammeldomen gör att på gropig och trasig väg så är det lätta att cykla omkull. Inga skador vill jag ha.

 

Jag har klippt gräs för första gången och lyckades inte starta fanskapet men Kinabror kom och drog igång den på första knycken. Det är nog jag som inte har rätta knycken. Det är bara att förstå det men nog blir man uppretad.

 

I jordgubbspyramiden har det börjat blomma men det ser ut att bli smultron istället som det blev ifjol.


Jag städade bilen igår för idag ska den in på verkstaden. Gruvar mig lite för att köra dit för som du vet så har min AC lagt av så det blir säkert varmt för idag blir första riktigt varma dagen. Attan så det var skitigt i bilen. Det tog timtal att få till den skapligt. 

 

Broder B med fru kom och vi satt på förstukvisten och fikade. Det är skugga där och det gillar dom andra. Jag är inte så ömtålig för värme. Jag gillar värme om än inte i instängda bilar.

 

Det blommar så fint nu. Åkerblära och styvmorsviol, smörblommor och maskrosor brer ut sig som ett lysande täcke och jag njuter.

 

I skogen är marken vit av harsyra och skogsstjärnor. Träden har fått gröna ljusa fina skott. Sådana som man kan plocka och göra granskottsirap av men jag har inte försökt med det iår. Det är så mycket nu.


 

Stök i trädgården förstås och det är mycket som ska göras den här tiden och allt som är försenat pga av kyla och blåst. Kinabror har fixat båtmotorn och dragit ner båten till sjön. Broder B fixar en gammal moped. Katten Morris ligger ute på förstukvisten eller hammocken och mår gott i solen. Hunden Jack och hunden Nalle ser ut att må gott i solen. Fåglarna kvittrar och trasten skiter ner allt den kan se. Så är livet i paradiset Fisksjön. 

 


Dagens ord: Idag finns ingenting att klaga på än så länge i alla fall. Sjön ligger blank och himlen är blå. Fint fint.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards