Direktlänk till inlägg 29 augusti 2023

NATTENS DROTTNING

Av Anita - 29 augusti 2023 08:11

Ibland händer saker som får mig att minnas. Starka och glada minnesbilder från min barndom. Det handlar om nattens drottning. 

En förfärligt ful kaktusväxt som stod i salen och inte gjorde något väsen av sig. Den behövde inte ens vattnas och det var farmors blomma.


Så en kväll blev det ett väldigt rabalder och farmor som i vanliga fall var en lugn och sansat person flög iväg till telefonen och började ringa runt till tanterna i byn.


NATTENS DROTTNING BLOMMADE. Det hände så sällan, det kunde gå år emellan och nu spred sig den underbara doften i huset. Stor som en tallrik. Vit som snö och blommade bara en enda natt. 


Tanterna kom och beundrade och pratade. Nattens drottning bar med sig lycka och tur med allt. Det skulle bli ett bra år. Goda skördar, pengar (kanske en vinst på tips eller lottsedel) kanske flera barn och barnbarn. Jo men den drog lycka till huset. Jag ar full av beundran. Nu blev det kakfest minsann. 


Så småningom fick jag den blomman av farmor flera år sedan. Den stod där ful och oansenlig och åren gick och inga blommor kom.

Så en morgon vaknade jag av att något var annorlunda. Det var doften i huset. Underbar vaniljdoft och nattens drottning hade blommat hela natten och blommade en timme till innan den vissnade.

Efter några veckor dog hela blomman så den lyckan blev väldigt kort och sedan har jag aldrig sett eller hört talas om blomman.


Tills nu. Vi var på Håsjögården på fest efter sommarcafe. God mat och trevligt sällskap var det och det kom en kvinna och gav mig skott av nattens drottning. Nu ska det bli igen. Nu flyttar nattens drottning in i mitt hus. Hoppas att hon tar med lycka och pengar och glada skratt.


 

Än är det inte riktigt slut på sommaren även om det är mörka nätter och kallare i både vatten och luft.

När solen skiner är det riktigt varmt.


Jag kan fortfarande ta en stund i hammocken med en filt på mig och ligga där och läsa och vila mig lite.

 

Igår bestämde min nya växtfärgningskompis och jag att vi skulle försöka lösa gåtan med de konstiga färgerna vi fick sist vi färgade.

   

Eftersom vi bara skulle färga lite grann använde vi spisen och mindre kastruller. Oj så gammal den här spisen är och det ryker överallt när man tänder upp i den men den är som vi andra, gammal men håller i så gott det går.

Funkar i alla fall och så till gåtan. Varför blir det inte rött av krappen utan helt annorlunda.

 


Vi använde den gamla krappen som vi använt förut och mycket riktigt. Det blev lila istället för rött. En mysko gåta men vi kom fram till att det kanske av något sorts misstag kommit blå bresilja i krappen. Det blev lila.

 

Broder B ock Kinabror kom ner och fikade med oss och alla tre hundarna lekte i vattnet.


Nu gjorde vi ett nytt försök med en annan krapp och då blev resultatet precis som det skulle vara. En röd fin färg.

 

Så var vi klara och precis när vi kommit upp till huset började det regna och riktigt rejält också. 


Björnjakten är över och man har skjutit en jättestor björn och han försvarade sig förstås och bet jägaren i armen. 

Alla har rätt att försvara sig när man skjuter på dom. Nu har dom skjutit fullt och det blir väl lugnt i skogen några dagar men på måndag börjar älgjakten och då är det slut på friden. 


Dagens ord: Igår såg jag faktiskt en groda och det har inte hänt på hela sommaren. Fjärilar och trollsländor är det gott om i alla fall och rara söta humlor överallt.

 
 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

29 augusti 2023 09:47

ingen bild...? Minns att min far ringde till lokaltidningen när Nattens drottning blommade.... på 1960-talet

http://hannelesbibliotek.blogspot.com

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

29 augusti 2023 18:10

Vad fint att du fick ett skott och kan göra ett nytt försök. Jag håller alla tummar för att nattens drottning ska blomma hos dig :D

http://ibod11.com

 
Lena i Wales och lite överallt

Lena i Wales och lite överallt

30 augusti 2023 10:54

Så fin farmorshistoria.
Fina växtfärgningsbilder, gillar det färgglada.
Vilken härlig gammal spis.
Oj, det verkar som det kunde ha gått riktigt illa i björnjakten. Har du sett någon björn någon gång?
Och så är älgjakten på gång och inget lugn igen.
Ha det bra!

http://lenaiwales.wordpress.com

 
Dunsaluns

Dunsaluns

30 augusti 2023 14:58

Så kul att färga garn. Du är duktig på att ta dig för och göra såna där bra saker. Jag ligger i sängen och är sjuk. Det är inspirerande att titta på din blogg. Jag tycker jakten är lite ivägen för oss andra som vill vara ute till skogs under den bästa säsongen. Ta hand om dig kära Skogsnuva

http://dunsaluns.bloggplatsen.se

 
Soldansare

Soldansare

6 september 2023 17:46

Vilken vacker historia om Nattens drottning. Naturen bjuder verkligen på magi emellanåt.

http://soldansarenssida.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Tisdag 23 april 10:24

  Det går sakta med våren här i Fisksjön. Visserligen har alen gula hängen som gör att jag går omkring och nyser fast jag äter allergimedicin.  Kallt på nätterna så snön tinar inte trots att solen skiner på dagarna.  Vägen är visserligen bar m...

Av Anita - Tisdag 16 april 09:34

  Denna långa förbannade vinter som aldrig verkar ta slut. Så jag frusit och frusit och som jag längtat och saknat sol och värme. i söndags kväll åkte jag på bio och såg Möte i Rom med bl Lassgård. Jag gillar honom och han kan spela så många oli...

Av Anita - Fredag 12 april 08:38

      Det blir bara värre och värre. Visst har jag haft 4 skrivare och visst har dom krånglat men nu går skam på torra land. Vi köpte en nya skrivare för att nu är det dags att ha vägföreningsmöte med allt det innebär. Det ska skrivas kallelse...

Av Anita - Lördag 6 april 10:03


  Jag skrev ett långt blogginlägg om hur det är att vara pensionär och lite annat men datorn åt upp alltsammans och lika bra var det för det var bara gnäll. Snö snö snö. Kallt kallt kallt. Halt. Kinabrors hund Jack har brutit några klor i en f...

Av Anita - Tisdag 2 april 12:19

  Skärtorsdagen var det skapligt väder ändå men jag lät häxan Hanna åka i mitt ställe till Blåkulla.   Så började snön vräka ner.    Att åka till Lillsjön på pimpeltävling blev inte av för någon av oss. Jag började laga mat istället.  ...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

56 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards